Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Navštívili sme výrobu žilinskej tresky

Je len málo jedál, ktoré sa spájajú so Žilinou tak silno ako naša domáca treska v majonéze. Pozývame vás pozrieť sa do závodu na Hviezdoslavovej ulici, kde sa treska vyrába nepretržite už 64 rokov.

Legendárna treska sa v Žiline vyrába už od roku 1942.Legendárna treska sa v Žiline vyrába už od roku 1942. (Zdroj: RYBA ŽILINA)

To, že treska tu bola už za „socíku“, vedia všetci skôr narodení Žilinčania. Receptúru na tresku v majonéze, tak ako ju poznáme dnes, vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár a cukrár Július Boško.

„Tento šalát sa najskôr nazýval treska v remuláde. Štátny podnik Ryba ju začal vtedy vyrábať naraz vo všetkých svojich závodoch, teda aj v tom našom, žilinskom, kde fungovala produkcia už od roku 1924,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina, v súčasnosti najväčšieho výrobcu tresky v majonéze na Slovensku. Mesačne vyprodukuje žilinský závod až 250 ton tejto špeciality.

Skryť Vypnúť reklamu

Za socializmu sa jedlo treska s rožkom stalo doslova národným a tento prívlastok má dodnes. Počas bývalého režimu sa chodilo na tresku do špecializovanej siete predajní, kde ste si mohli kúpiť váženú tresku balenú do novín alebo voskových pohárov. Je zaujímavé, že treska sa udomácnila iba na Slovensku. U našich susedov prerazila len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

Čo všetko treska obsahuje? Možno budete prekvapení...

Do tohto šalátu sa používa výhradne mäso tresky aljašskej. „Treska do nášho produktu sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou a spracováva sa výhradne na mori, hneď po výlove. Ide o metódu okamžitého zmrazenia, tzv. sea frozen. To zaručuje najvyššiu kvalitu suroviny. Sme jediná slovenská spoločnosť, ktorá spolupracuje s takou veľkou firmou patriacou k top hráčom v love a predaji rýb,“ prezrádza Michal Britvík.

Skryť Vypnúť reklamu

Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa, ktoré po postupnom rozmrazení prechádza procesom varenia. Tu vstupuje do súhry chutí zelenina - nasekaná cibuľa, špeciálnou technológiou spracované uhorky, na kocky nakrájaná mrazená a blanšírovaná mrkva a kvaka, ktorou pred dvomi rokmi nahradili zahusťovadlá.

„Okrem toho, že je zdravá, má pomerne vysoký obsah sušiny, čo využívame ako výrobný benefit,“ vysvetľuje prítomnosť kvaky v treske generálny riaditeľ. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú.

Možno sa pýtate, je možné nájsť v treske aj zdravotné benefity? „Vďaka rybiemu mäsu a zdravému repkovému oleju v majonéze je naša treska bohatá na omega – 3 mastné kyseliny. Jej konzumáciu prijímame v prirodzenej forme jód i selén. Výhodou je tiež, že neobsahuje lepok ani laktózu,“ hovorí Michal Britvík a dodáva, že Ryba Žilina bola prvým výrobcom tresky na Slovensku, ktorý v roku 2015 vypustil z receptúry umelé sladidlá a zredukoval umelé konzervanty na nevyhnutné minimum.

Skryť Vypnúť reklamu

Navyše, žilinská Treska Exklusiv so 45-percentným podielom rybieho mäsa má v porovnaní s viacerými bežnými potravinami (ako napr. vianočka, stredne tučné hovädzie mäso, kuracie mäso s kožou, šľahačková smotana, parmezán, či spišské párky) podľa výsledkov laboratórneho rozboru dokonca aj menej cholesterolu.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Zázračná škola so zelenou strechou
  2. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  10. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 26 100
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 299
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 801
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 387
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 257
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 386
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 211
  8. Po Slovensku na motorke 5 573
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 089
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 4 874
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračná foto.

Viacerí pestovatelia v písomnom vyhlásení neuviedli údaje o liehu vypálenom počas prebiehajúceho výrobného obdobia.


SITA 10m
Peter Lipa a AMC Trio

Jazzové dni 2021 prinesú opäť veľa kvalitného jazzu.


29m

Mesto chce efektívnejšiu údržbu vytvorením vlastných technických služieb.


2 h
Ján Mucha v relácii MY športujeme.

Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


4 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


19 h

Podobné prípady sa stali na viacerých miestach Slovenska.


24 h

Osoba na 15 metrov štvorcových už nie je limitom pre prevádzky v zelených a žltých okresoch.


TASR 14. jún

Už ste čítali?