Sobota, 7. december, 2019 | Meniny má Ambróz
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Navštívili sme výrobu žilinskej tresky

Je len málo jedál, ktoré sa spájajú so Žilinou tak silno ako naša domáca treska v majonéze. Pozývame vás pozrieť sa do závodu na Hviezdoslavovej ulici, kde sa treska vyrába nepretržite už 64 rokov.

Legendárna treska sa v Žiline vyrába už od roku 1942.Legendárna treska sa v Žiline vyrába už od roku 1942.(Zdroj: RYBA ŽILINA)

To, že treska tu bola už za „socíku“, vedia všetci skôr narodení Žilinčania. Receptúru na tresku v majonéze, tak ako ju poznáme dnes, vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár a cukrár Július Boško.

„Tento šalát sa najskôr nazýval treska v remuláde. Štátny podnik Ryba ju začal vtedy vyrábať naraz vo všetkých svojich závodoch, teda aj v tom našom, žilinskom, kde fungovala produkcia už od roku 1924,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina, v súčasnosti najväčšieho výrobcu tresky v majonéze na Slovensku. Mesačne vyprodukuje žilinský závod až 250 ton tejto špeciality.

Článok pokračuje pod video reklamou

Za socializmu sa jedlo treska s rožkom stalo doslova národným a tento prívlastok má dodnes. Počas bývalého režimu sa chodilo na tresku do špecializovanej siete predajní, kde ste si mohli kúpiť váženú tresku balenú do novín alebo voskových pohárov. Je zaujímavé, že treska sa udomácnila iba na Slovensku. U našich susedov prerazila len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

Čo všetko treska obsahuje? Možno budete prekvapení...

Do tohto šalátu sa používa výhradne mäso tresky aljašskej. „Treska do nášho produktu sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou a spracováva sa výhradne na mori, hneď po výlove. Ide o metódu okamžitého zmrazenia, tzv. sea frozen. To zaručuje najvyššiu kvalitu suroviny. Sme jediná slovenská spoločnosť, ktorá spolupracuje s takou veľkou firmou patriacou k top hráčom v love a predaji rýb,“ prezrádza Michal Britvík.

Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa, ktoré po postupnom rozmrazení prechádza procesom varenia. Tu vstupuje do súhry chutí zelenina - nasekaná cibuľa, špeciálnou technológiou spracované uhorky, na kocky nakrájaná mrazená a blanšírovaná mrkva a kvaka, ktorou pred dvomi rokmi nahradili zahusťovadlá.

„Okrem toho, že je zdravá, má pomerne vysoký obsah sušiny, čo využívame ako výrobný benefit,“ vysvetľuje prítomnosť kvaky v treske generálny riaditeľ. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú.

Možno sa pýtate, je možné nájsť v treske aj zdravotné benefity? „Vďaka rybiemu mäsu a zdravému repkovému oleju v majonéze je naša treska bohatá na omega – 3 mastné kyseliny. Jej konzumáciu prijímame v prirodzenej forme jód i selén. Výhodou je tiež, že neobsahuje lepok ani laktózu,“ hovorí Michal Britvík a dodáva, že Ryba Žilina bola prvým výrobcom tresky na Slovensku, ktorý v roku 2015 vypustil z receptúry umelé sladidlá a zredukoval umelé konzervanty na nevyhnutné minimum.

Navyše, žilinská Treska Exklusiv so 45-percentným podielom rybieho mäsa má v porovnaní s viacerými bežnými potravinami (ako napr. vianočka, stredne tučné hovädzie mäso, kuracie mäso s kožou, šľahačková smotana, parmezán, či spišské párky) podľa výsledkov laboratórneho rozboru dokonca aj menej cholesterolu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  2. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  3. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  4. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  5. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  6. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Dotácie stlačili cenu ekologických Volkswagenov na minimum
  9. Aké vianočné darčeky nakúpiť a zaplatiť len za dva z troch?
  10. ​​​​​​​Navštívte Horný Zemplín, kde je všetko
  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  2. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  3. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  4. Tipy na darčeky z Tokaja...
  5. Vieme kto vám dá garanciu doručenia zásielky do Vianoc
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  7. Tenisový lakeť je nielen ochorenie športovca
  8. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  9. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 13 842
  2. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 10 224
  3. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 901
  4. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 9 256
  5. Každodenne sa na cestách zraní veľa detí 8 423
  6. Čo chýba deťom v pestúnskych rodinách? Láska to nie je 7 489
  7. Žijú v núdzi, zázrak je aj kilo cestovín 7 291
  8. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 7 011
  9. Večer bola voda pitná, ráno už nie 6 424
  10. Hypotéka v dvadsiatke. Ako vyzerá opak mileniálov? 6 372

Téma: Ryba Žilina


Článok je zaradený aj do ďalších tém Kultové značky socializmu, ktoré prežili

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

ŽILINA: Čakanie na sneh stojí tisícky eur

Za udržiavanie ciest a chodníkov zaplatilo po minulej zime mesto 624-tisíc eur.

FOTO: Deti potešil Mikuláš i futbalisti MŠK Žilina

Najviac selfíčok podľa Branislava Sluku rozdal brankár Dominik Holec.

O podpisy i fotografie s hráčmi MŠK Žilina bol veľký záujem.

Po premiére v B-tíme MŠK Žilina sa už teší na Štefanský pohár

Kysučan René Holáň pôsobí v MŠK Žilina od svojich jedenástich rokov.

René Holáň (v žltozelenom, pri lopte).

O prácu v mestskej polícii v Žiline nie je záujem, situácia trvá roky

V meste je dlhodobý problém s nedostatkom mestských policajtov.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na brehu rieky v Nitre stavajú ďalší skelet

Práce pokračujú aj v zime. Z ulice stavebný ruch nevidieť.

K výbuchu plynu v Prešove boli vyslaní aj banskí záchranári z Prievidze

Pri výbuchu plynu v bytovke v Prešove budú zasahovať aj siedmi banskí záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi.

Nemocnica Malacky ruší poistencom Dôvery niektoré operácie

Poisťovňa Dôvera na svojom webe informuje dotknutých poistencov, ako majú postupovať.

Vybrali SME

Už ste čítali?