Piatok, 18. január, 2019 | Meniny má Bohdana
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Navštívili sme výrobu žilinskej tresky

Je len málo jedál, ktoré sa spájajú so Žilinou tak silno ako naša domáca treska v majonéze. Pozývame vás pozrieť sa do závodu na Hviezdoslavovej ulici, kde sa treska vyrába nepretržite už 64 rokov.

Legendárna treska sa v Žiline vyrába už od roku 1942.(Zdroj: RYBA ŽILINA)

To, že treska tu bola už za „socíku“, vedia všetci skôr narodení Žilinčania. Receptúru na tresku v majonéze, tak ako ju poznáme dnes, vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár a cukrár Július Boško.

„Tento šalát sa najskôr nazýval treska v remuláde. Štátny podnik Ryba ju začal vtedy vyrábať naraz vo všetkých svojich závodoch, teda aj v tom našom, žilinskom, kde fungovala produkcia už od roku 1924,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina, v súčasnosti najväčšieho výrobcu tresky v majonéze na Slovensku. Mesačne vyprodukuje žilinský závod až 250 ton tejto špeciality.

Za socializmu sa jedlo treska s rožkom stalo doslova národným a tento prívlastok má dodnes. Počas bývalého režimu sa chodilo na tresku do špecializovanej siete predajní, kde ste si mohli kúpiť váženú tresku balenú do novín alebo voskových pohárov. Je zaujímavé, že treska sa udomácnila iba na Slovensku. U našich susedov prerazila len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

Čo všetko treska obsahuje? Možno budete prekvapení...

Do tohto šalátu sa používa výhradne mäso tresky aljašskej. „Treska do nášho produktu sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou a spracováva sa výhradne na mori, hneď po výlove. Ide o metódu okamžitého zmrazenia, tzv. sea frozen. To zaručuje najvyššiu kvalitu suroviny. Sme jediná slovenská spoločnosť, ktorá spolupracuje s takou veľkou firmou patriacou k top hráčom v love a predaji rýb,“ prezrádza Michal Britvík.

Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa, ktoré po postupnom rozmrazení prechádza procesom varenia. Tu vstupuje do súhry chutí zelenina - nasekaná cibuľa, špeciálnou technológiou spracované uhorky, na kocky nakrájaná mrazená a blanšírovaná mrkva a kvaka, ktorou pred dvomi rokmi nahradili zahusťovadlá.

„Okrem toho, že je zdravá, má pomerne vysoký obsah sušiny, čo využívame ako výrobný benefit,“ vysvetľuje prítomnosť kvaky v treske generálny riaditeľ. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú.

Možno sa pýtate, je možné nájsť v treske aj zdravotné benefity? „Vďaka rybiemu mäsu a zdravému repkovému oleju v majonéze je naša treska bohatá na omega – 3 mastné kyseliny. Jej konzumáciu prijímame v prirodzenej forme jód i selén. Výhodou je tiež, že neobsahuje lepok ani laktózu,“ hovorí Michal Britvík a dodáva, že Ryba Žilina bola prvým výrobcom tresky na Slovensku, ktorý v roku 2015 vypustil z receptúry umelé sladidlá a zredukoval umelé konzervanty na nevyhnutné minimum.

Navyše, žilinská Treska Exklusiv so 45-percentným podielom rybieho mäsa má v porovnaní s viacerými bežnými potravinami (ako napr. vianočka, stredne tučné hovädzie mäso, kuracie mäso s kožou, šľahačková smotana, parmezán, či spišské párky) podľa výsledkov laboratórneho rozboru dokonca aj menej cholesterolu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 13 729
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 11 804
  3. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 10 721
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 286
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 5 753
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 5 631
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 3 951
  8. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 3 669
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 3 263
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 182

Téma: Kultové značky socializmu, ktoré prežili


Článok je zaradený aj do ďalších tém Ryba Žilina

Hlavné správy z MY Žilina

Na vrchole sa museli prestriedať, úspešný výstup oslávili opekačkou

Novoročný výstup na Žibrid má v Súľove dlhoročnú tradíciu. V sobotu 5. januára naň vystúpili už po 19-ty raz.

So snehom zápasia aj múzeá, školy a sociálne domovy

Veľké množstvo snehu poškodilo aj dreviny v lesoparku v areáli Kysuckej galérie v Oščadnici a so snehom intenzívne bojuje niekoľko dní aj Oravské múzeum.

Terminál pri Žiline začne po viac ako troch rokoch prekladať kontajnery

Terminál intermodálnej dopravy je jediným na Slovensku, kde sa spája súkromný a verejný sektor.

Ako dieťa sa panicky bál búrok. Dnes predpovedá počasie

Mariánovi Cigánikovi z Bytče sa splnil sen. Z koníčka sa mu stalo zamestnanie.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragická nehoda v Trnave, mladý vodič zrazil ženu na priechode

Polícia dokumentuje tragickú dopravnú nehodu, ktorá sa stala dnes ráno.

Auto skončilo na D1 na streche, šoféri dostali aj pokutu za fotenie

Vážna nehoda sa stala dnes ráno na diaľnici D1 z Bratislavy do Trnavy.

Rýchlostná cesta R3 Zvolen - Šahy pôjde v polovičnom profile

Projektant vypracoval dva varianty trasy, cenový rozdiel je sto miliónov eur.

Vybrali SME

Už ste čítali?