Utorok, 5. júl, 2022 | Meniny má Cyril, Metod

Navštívili sme výrobu žilinskej tresky

Je len málo jedál, ktoré sa spájajú so Žilinou tak silno ako naša domáca treska v majonéze. Pozývame vás pozrieť sa do závodu na Hviezdoslavovej ulici, kde sa treska vyrába nepretržite už 64 rokov.

Legendárna treska sa v Žiline vyrába už od roku 1942.Legendárna treska sa v Žiline vyrába už od roku 1942. (Zdroj: RYBA ŽILINA)

To, že treska tu bola už za „socíku“, vedia všetci skôr narodení Žilinčania. Receptúru na tresku v majonéze, tak ako ju poznáme dnes, vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár a cukrár Július Boško.

„Tento šalát sa najskôr nazýval treska v remuláde. Štátny podnik Ryba ju začal vtedy vyrábať naraz vo všetkých svojich závodoch, teda aj v tom našom, žilinskom, kde fungovala produkcia už od roku 1924,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina, v súčasnosti najväčšieho výrobcu tresky v majonéze na Slovensku. Mesačne vyprodukuje žilinský závod až 250 ton tejto špeciality.

SkryťVypnúť reklamu

Za socializmu sa jedlo treska s rožkom stalo doslova národným a tento prívlastok má dodnes. Počas bývalého režimu sa chodilo na tresku do špecializovanej siete predajní, kde ste si mohli kúpiť váženú tresku balenú do novín alebo voskových pohárov. Je zaujímavé, že treska sa udomácnila iba na Slovensku. U našich susedov prerazila len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

Čo všetko treska obsahuje? Možno budete prekvapení...

Do tohto šalátu sa používa výhradne mäso tresky aljašskej. „Treska do nášho produktu sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou a spracováva sa výhradne na mori, hneď po výlove. Ide o metódu okamžitého zmrazenia, tzv. sea frozen. To zaručuje najvyššiu kvalitu suroviny. Sme jediná slovenská spoločnosť, ktorá spolupracuje s takou veľkou firmou patriacou k top hráčom v love a predaji rýb,“ prezrádza Michal Britvík.

SkryťVypnúť reklamu

Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa, ktoré po postupnom rozmrazení prechádza procesom varenia. Tu vstupuje do súhry chutí zelenina - nasekaná cibuľa, špeciálnou technológiou spracované uhorky, na kocky nakrájaná mrazená a blanšírovaná mrkva a kvaka, ktorou pred dvomi rokmi nahradili zahusťovadlá.

„Okrem toho, že je zdravá, má pomerne vysoký obsah sušiny, čo využívame ako výrobný benefit,“ vysvetľuje prítomnosť kvaky v treske generálny riaditeľ. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú.

Možno sa pýtate, je možné nájsť v treske aj zdravotné benefity? „Vďaka rybiemu mäsu a zdravému repkovému oleju v majonéze je naša treska bohatá na omega – 3 mastné kyseliny. Jej konzumáciu prijímame v prirodzenej forme jód i selén. Výhodou je tiež, že neobsahuje lepok ani laktózu,“ hovorí Michal Britvík a dodáva, že Ryba Žilina bola prvým výrobcom tresky na Slovensku, ktorý v roku 2015 vypustil z receptúry umelé sladidlá a zredukoval umelé konzervanty na nevyhnutné minimum.

SkryťVypnúť reklamu

Navyše, žilinská Treska Exklusiv so 45-percentným podielom rybieho mäsa má v porovnaní s viacerými bežnými potravinami (ako napr. vianočka, stredne tučné hovädzie mäso, kuracie mäso s kožou, šľahačková smotana, parmezán, či spišské párky) podľa výsledkov laboratórneho rozboru dokonca aj menej cholesterolu.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín
  2. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  3. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  4. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  5. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  6. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  8. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  1. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín
  2. OverenaSpolocnost.sk - novinka v oblasti účtovných auditov
  3. Nadšenie zo skúsenosti prenášajú v dm na zákazníka
  4. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  5. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  6. Kamery do auta: Čo dokážu a akú by ste si mali vybrať?
  7. Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov problémom
  8. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 16 340
  2. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 866
  3. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 12 276
  4. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 451
  5. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín 6 880
  6. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti 6 694
  7. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 551
  8. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 934

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Ohovárať iných "fasa", divák "ďakuje" za bulvár naživo.
  2. Jana Melišová: KRÁTKO O RODIČOVSTVE…
  3. Věra Tepličková: Osvetové aktivity alebo Malá inšpirácia zo zahraničia
  4. Soňa Bulbeck: O nevidteľnej ministerke a viditeľnej kultúre...
  5. Silvia Valkovič: Leto
  6. Ivan R. V. Rumánek: Nerealizovaná "moravčina" (Jazyk je všetko 25)
  7. Daniel Bíro: Ako sa vyvracajú hoaxy. Rozhovor s novinárom Vladimírom Šnídlom
  8. Peter Papík: Nový grafikon-správna cesta? Podľa mňa nie.
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 23 718
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 13 704
  3. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 10 238
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 8 571
  5. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 878
  6. Marián Kozák: Stretnutie s mojimi spolužiakmi z vysokej školy v Nitre po 16 rokoch 3 396
  7. Martin Greguš: Práca za 216 eur s DPH/hod? Pozrite si závery z kontrol v mestských podnikoch. Metropolitný inštitút - za dva roky na bežné výdavky o milión EUR viac 3 203
  8. Martin Greguš: Ministerka Remišová s notebookom s nalepeným heslom na obrazovke...Je toto normálne? 2 988
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

OFK Ovčiarsko po víťazstve v Súľove, ktorým spečatilo postup do II. triedy a zisk majstrovského titulu.

Maličká obec sa zaslúžene stala majstrom III. triedy ObFZ Žilina.


3 h
Samuel Petráš.

Rodák z Rajca má na konte 53 stretnutí vo Fortuna lige, vychytal v nich 7 núl.


TASR 4 h
Trofej získal domáci tím OFK Teplička nad Váhom.

Na podujatí sa tradične zúčastňujú tímy, ktoré nesú meno Teplička vo svojom názve.


11 h
Erika Jurinová prebrala úrad po Jurajovi Blanárovi.

Vyjadrite v ankete svoj výber kandidáta na post žilinského župana.


4. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K nezvládnutej organizácii sa vyjadrili aj usporiadatelia z agentúry Profi Event.


10 h

Chlapec dopadol na striešku nad vchodom, z ktorej spadol na zem.


10 h

Naďalej platí mimoriadna situácia, je uzavretý pre autá, cyklistov a chodcov.


4. júl

Dôvodom hromadného prepúšťania v OFZ je vysoká cena elektriny.


4. júl

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Ohovárať iných "fasa", divák "ďakuje" za bulvár naživo.
  2. Jana Melišová: KRÁTKO O RODIČOVSTVE…
  3. Věra Tepličková: Osvetové aktivity alebo Malá inšpirácia zo zahraničia
  4. Soňa Bulbeck: O nevidteľnej ministerke a viditeľnej kultúre...
  5. Silvia Valkovič: Leto
  6. Ivan R. V. Rumánek: Nerealizovaná "moravčina" (Jazyk je všetko 25)
  7. Daniel Bíro: Ako sa vyvracajú hoaxy. Rozhovor s novinárom Vladimírom Šnídlom
  8. Peter Papík: Nový grafikon-správna cesta? Podľa mňa nie.
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 23 718
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 13 704
  3. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 10 238
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 8 571
  5. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 878
  6. Marián Kozák: Stretnutie s mojimi spolužiakmi z vysokej školy v Nitre po 16 rokoch 3 396
  7. Martin Greguš: Práca za 216 eur s DPH/hod? Pozrite si závery z kontrol v mestských podnikoch. Metropolitný inštitút - za dva roky na bežné výdavky o milión EUR viac 3 203
  8. Martin Greguš: Ministerka Remišová s notebookom s nalepeným heslom na obrazovke...Je toto normálne? 2 988
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu