Nenechajte si ujsť Karlovský gastrofestival – sviatok gurmánov a milovníkov (nielen) valašskej kuchyne a regionálnych produktov, ktorého 10. ročník sa uskutoční cez víkend 6. a 7. októbra a opäť ponúkne ochutnávky špecialít (nielen) miestnych kuchárov, medzinárodný farmársky trh, súťaže o najlepší frgál a ďalší sprievodný program.
To všetko sa odohráva doslova uprostred prírody, v malebnom karlovickom údolí Léskové dlhom 3,5 kilometra.
Medzi jednotlivými miestami ochutnávok pri miestnych hoteloch a penziónoch, sa môžete prejsť po cyklotrase Bečva, alebo sa previezť vláčikom, historickým autobusom či konským povozom.
Všetko je pripravené aj pre prípad horšieho počasia – ochutnávať sa dá pod strechou v priestranných stanoch alebo vo vnútri hotelov a krčmičiek.

Vstupné tradične zdarma
Ponuka miestnych podnikov je vždy veľmi pestrá – od typickej valašskej kuchyne cez zverinové špeciality až po modernú krajovú gastronómiu miestneho luxusného Spa hotela Lanterna. Vďaka hosťujúcim kuchárom z Budapešti ochutnáte i tradičnú maďarskú kuchyňu.
Nebude chýbať ani populárny medzinárodný farmársky trh plný kvalitných produktov určených na ochutnávku i kúpu. Nájdete na ňom 70 producentov – od rôznych druhov pečiva cez špeciality z mäsa, syry, pálenky a vína, burčiak, dobroty z medu i čokolády, až po zaujímavosti, ako sú bezlepkové zemiakové placky či zdravé olovranty. Uvidíte i valašskú zabíjačku a ukážky remesiel.
Jedna gastro zastávka je venovaná food truckom, obľúbená je aj frgálová manufaktúra, v ktorej si môžete vyskúšať výrobu frgálov – tradičného regionálneho koláča.
Vrcholom býva nedeľňajšia súťaž o najlepší valašský frgál, kde môžete frgály aj ochutnať. Tešte sa aj na kuchársku show, súťaž o najlepšiu klobásu či barmanské večery. Vstup na gastrofestival je zdarma, čo je u akcií tohto typu úplne výnimočné.

Michelinský šéfkuchár z Francúzska
Čerešničkou na torte sú špeciálne degustačné akcie v Spa hoteli Lanterna, ktoré pripravujú hosťujúci šéfkuchári ocenení prestížnou michelinskou hviezdou. Pokiaľ chcete ochutnať menu francúzskeho kuchára Nicolasa Decherchiho, ktorý je ovenčený hneď dvomi hviezdami, nenechajte si ujsť sobotňajšiu Michelinskú galavečeru alebo nedeľňajší Michelinský obed, ešte zostáva pár miest.

Zaujímavosťou je i záverečná nedeľná galavečera s vinárstvom Kadrnka, držiteľom ocenenia Vinár roka 2018.
Náš tip: Príďte na gastrofestival v nedeľu, užite si ochutnávky a potom si doprajte relax vo Wellness Horal s termálnymi bazénmi a saunovými rituálmi. Hotely Lanterna a Horal ponúkajú na noc z nedele na pondelok cenovo zvýhodnené pobyty s neobmedzeným vstupom do wellness v cene.
