Utorok, 23. október, 2018 | Meniny má Alojzia

Najstarší pekár na Slovensku pečie chlieb v Belej

Obec Belá v terchovskej doline je známa aj miestnou pekárňou. V roku 1992 ju po odchode na dôchodok založil dnes už 88-ročný Jozef Káčer.

Dušan Káčer prevzal remeslo po svojom dedovi.(Zdroj: TASR)

BELÁ. Pekáreň, ktorú založil Jozef Káčer, dnes vedie jeho 32-ročný vnuk Dušan. "Fungovala perfektne, pokiaľ neprišli veľké obchodné reťazce. Výroba nám začala klesať. Jediná možnosť, ako zachrániť pekáreň, bola, žeby som sa toho chopil ja, ako jediný vnuk, ktorý by v tom dokázal pokračovať. Tak som sa vrátil zo sveta a snažíme sa udržať tradíciu aj pre ďalšie generácie. Ja som z tej mladšej a pretože nie som vyučený pekár, tak sa všetko učím od svojho deda. Som tu štyri roky a dá sa povedať, že každý mesiac sa naučím niečo nové," povedal vnuk najstaršieho slovenského pekára.

Článok pokračuje pod video reklamou

Výnimočnosť pekárne je podľa neho v tom, že zdieľa múdrosť starých rodičov. "Receptúra je poctivá, kvásková. Chlebík je poznateľne lepší, trúfnem si povedať, od chlebíka z hypermarketov. Pretože tam nie je žiadna umelina a receptúra sa skladá iba z prírodných surovín. Takže chlebík je hutnejší, má lepšie nutričné hodnoty, je v podstate aj zdravší. Aj keď chlieb asi nie je najzdravšia potravina. Ale je to základná potravina, preto si myslím, že na chlebe by sme nemali šetriť," podotkol Káčer.

Základom produkcie pekárne je chlieb a biele pečivo. "Robíme sladké pečivo ako vianočky, makové a orechové záviny, plnené šatôčky. Sezónne robíme buď mafinky, alebo jablkové koláče. Keď je jeseň a máme jabĺčka, snažíme sa ich zužitkovať. Cez zimu, keď je sezóna vo Vrátnej, tak robíme sladké pečivo pre hotely. Snažíme sa, aby sme vždy priniesli aj niečo nové. Sme malá pekáreň, nedá sa tu robiť všetko. Takže sa to snažíme obmieňať, aby sme vždy mali čo zákazníkom ponúknuť," dodal Káčer.

Zástupca starostu Belej Peter Šugár doplnil, že Jozef Káčer sa naučil pekárske remeslo v mladosti a vykonáva ho už vyše 70 rokov. "Stále si potrpí, aby z jeho výrobne odišiel chlieb bez umelín a ostal verný starej receptúre. Viem, že ľudia cestujú aj cez niekoľko dedín, aby si kúpili práve vianočku, makovník alebo nejaký pekárenský výrobok od pána Káčera. Sám môžem potvrdiť, že chlieb je naozaj pravý a poctivý," uzavrel Šugár.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  4. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  5. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 578
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 26 750
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 007
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 467
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 651
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 111
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 850
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 4 802
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 4 713
  10. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 219

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk
Článok je zaradený aj do ďalších tém Sme v obrazoch

Hlavné správy z MY Žilina

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Bedmintonistom chýba už len krok k celkovému víťazstvu v tretej lige

Žilinčania na piate kolo nastupovali ako líder súťaže.

V Žilinskom kraji jazdilo minulý týždeň 35 vodičov pod vplyvom alkoholu

Policajti odhalili minulý týždeň v Žilinskom kraji 35 vodičov motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu.

Futbalistky sú už v pohárovom semifinále

V lige sa Žilinčankám darilo o čosi menej.

Mestská kronika získala na jubilejnej celoštátnej súťaži mimoriadnu cenu

Mestskej kronike Žiliny udelili mimoriadnu cenu za profesionálnu úroveň.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Príčiny smrteľnej nehody známe. Vodička (†78) prešla do protismeru

Podľa našich zistení prešla z neznámych príčin do protismeru.

Bojnická nemocnica bola v hodnotení najhoršia na Slovensku. Prečo?

Zdravotnícke zariadenia porovnávali v piatich hlavných oblastiach.

Zrúcaninu kláštora v Bzovíku postupne opravujú

Po pôvodnej románskej dostal kláštor gotickú podobu, neskôr sa z neho stala protiturecká pevnosť.

Vybrali SME

Už ste čítali?