Kresťania slávia najväčší sviatok

Záverečným dňom veľkonočného trojdnia je Veľkonočná nedeľa. Aj s týmto dňom sa spája niekoľko tradícií a zvykov.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: ARCHÍV SME)

Pri svätej omši kňaz posväcoval pripravené veľkonočné jedlá, z ktorých najvýznamnejšie boli vajcia. Ich svätenie bolo cirkvou zavedené v 12. storočí. S posväteným jedlom, uloženým v košíku, sa každý ponáhľal domov, čo malo zabezpečiť skorú a úspešnú žatvu. Ak niekto cestou spadol, predznamenávalo to škodu na úrode. Pri väčších vzdialenostiach ženy nosievali košík s jedlom v plachte na chrbte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Doma sa zišla celá rodina na obradové konzumovanie jedla pri veľkonočnom stole, prikrytom čistým bielym obrusom. Na stôl sa položil chlieb, ktorý sa nesmel v ten deň už odkladať. Prvým jedlom bolo posvätené vajíčko, ktoré gazda rozdelil medzi všetkých prítomných. Keď sa podľa poverových predstáv niekto dostal cez rok do moci zlého ducha, mal si spomenúť, s kým toto vajíčko jedol a zlé sily nad ním stratili moc. Zároveň bolo symbolom súdržnosti rodiny. Škrupina sa na jar dávala do prvej brázdy, aby bola dobrá úroda. Potom sa jedlo nasolené mäso z diežky so zemiakmi, údené mäso, huspenina i kapustnica. Kosti z jedla sa dávali do zeme, aby sa na poliach nemnožila „chrobač“. Hojnosť jedla mala zabezpečiť sýtosť všetkých členov rodiny po celý rok.

SkryťVypnúť reklamu

V niektorých obciach sa ráno na Veľkonočnú nedeľu pripravovala praženica so slaninou i jedlo na Veľkonočný pondelok. Boli aj rodiny, ktoré v tento deň nejedli šunku ani mäso z domácich zvierat, lebo sa obávali, aby o ne neprišli. Keďže na hydinu sa zákaz nevzťahoval, konzumovali ju ako hlavný chod. Vodou, v ktorej sa umývalo veľkonočné mäso, gazdiná opláchla nohy a papuľu kravám, aby ich ochránila pred nečistými silami.

Autor: Alojz Kontrík

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 610
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 111
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 256
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 885
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 711
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 602
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu