Na hrade Strečno si návštevníci mohli pochutnať

Na hrade Strečno sa cez víkend konalo podujatie s názvom Cestovanie v čase s podtitulom Chutná minulosť, na ktorom ste sa okrem iného dozvedeli o stravovaní v stredoveku.

Hrad Strečno.Hrad Strečno. (Zdroj: ARCHÍV SME)

ŽILINA. Považské múzeum v Žiline sa tento rok rozhodlo nebyť iba múzeom, ale aj sprostredkovateľom.

V rámci Medzinárodného dňa cestovného ruchu 27. septembra 2015 bolo múzeum na hrade Strečno na podujatí Cestovanie v čase s podtitulom Chutná minulosť sprostredkovateľom ponuky rôznych zaujímavostí kraja.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Či už išlo o ubytovanie, stravovanie, šport alebo inú zaujímavú atrakciu, pri ktorej sa mohli návštevník ešte zastaviť od nás, aby mohol pokračovať za zážitkami v našom regióne. Na hrade Strečno sme konkrétne v tento deň ponúkali chutnú minulosť,“ povedala Monika Hriníková, riaditeľka múzea poverená vedením.

SkryťVypnúť reklamu

Program na hrade Strečno bol orientovaný na chuťové poháriky návštevníkov, atmosféru stredovekej herne, hradnej zbrojnice a kováčskej vyhne v spoločnosti šermiarskej skupiny Wagus z Trenčína.

„Návštevníci sa dozvedeli o pravidlách etikety a spoločenského tanca v dobách dávno minulých. Cech Terra de Selinan pripravil ochutnávku stredovekých jedál s rôznymi variáciami plniek. Predvádzali lukostreľbu za aktívnej účasti návštevníkov. Nechýbali ani hradní delostrelci,“ uviedla Katarína Repáňová, správkyňa hradu Strečno.

„V areáli stredovekej dediny Paseka pekár ponúkal čerstvo upečený chutný chlieb s chutnými nátierkami. Pri ohnisku na ražni sa opekali chutné dobroty aj podľa historických receptov. Prečo opakujem všade slovíčko chutné? Pretože podujatie bolo chutné naozaj,“ vysvetlila K. Repáňová.

SkryťVypnúť reklamu

Pre deti boli prítomné rôzne druhy zvieratiek pre potešenie, ale aj na vozenie. Každý, kto zavítal na hrad Strečno, mohol zároveň nahliadnuť do ponuky prevádzkovateľov ubytovacích a stravovacích služieb zo Žilinského kraja.

V poradí päťdesiaty a stý návštevník získal občerstvenie na piknik pre 4 osoby.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 096
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 900
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 955
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 231
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 777
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 137
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Spadol na neho konár.


Fedor Blaščák hovorí o vandalizme.


17
Budova na Hviezdoslavovej ulici prejde obnovou.

Pobočka pošty v nej funguje ďalej.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu