B. Gröhling: Remeselníci sú elita

O projekte EDUCATION, jeho význame a odozve u mladých ľudí sme sa porozprávali s Branislavom Gröhlingom.

Branislav GröhlingBranislav Gröhling

Ako vznikol cely nápad s projektom EDUCATION? Čo je podstatou projektu?

- Bolo to pred 10 rokmi. Nápad sa zrodil, keď sme si v našej firme uvedomili, že sa u nás uchádzajú o prácu nedostatočne pripravení mladí ľudia, ktorých sme museli nanovo zaúčať. Rozhodli sme sa preto zaviesť tieto školenia priamo na školách a prepojiť tak výučbu mladých ľudí s praxou. Každý mesiac sme chodili na školy a vysvetľovali, pracovali, ukazovali nové technológie a tak pripravovali mladých ľudí do praxe. Prelomový bol 3 rok, kde nás začali oslovovať samé školy, aby sme chodili aj k ním a tak nastal najväčší rozmach. V 10 ročníku budeme školiť cukrárov, kuchárov, kaderníkov, čaštíkov, baristov, hotelový management, marketing a ďaľšie profesie. V súčasnosti sa k nám pripájajú odvetvia murár, maliar.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Máte za sebou 9. ročník. V čom ste pokročili, aké sú vaše výsledky?

- V 9. ročníku projektu EDUCATION 2015 sme od septembra 2014 do júna 2015 navštívili viac ako 30 miest na celom Slovensku, 70 škôl a vyškolili sme viac ako 500 ľudí v rôznych odboroch ako napríklad kuchár, kaderník, barista alebo carving. Na motivačných stretnutiach som sa stretol s viac ako 1.000 mladých ľudí, s ktorými som sa rozprával, či sa dá remeslom uživiť, čo preto spraviť, či si založiť firmu, alebo zamestnať.

Študuj remeslo, staň sa aj ty elitou sa stalo heslom celého projektu. Akú budúcnosť vidíte v remeslách a najmä v ich štúdiu?

- Tento rok sme iniciovali celoslovenskú kampaň s cieľom zvýšiť povedomie o remeselníkoch, navodiť pocit hrdosti u remeselníkov a pomôcť stredným odborným školám motivovať svojich žiakov čo je asi najväčší problém o ktorom sa hovorí. Chcel som ukázať, čo všetko vieme a že to neviem len tak niekto. Takže remeselníci sú elita. Dehonestácia remeselníkov je u nás dlhodobá, keď však potrebujeme niečo opraviť, tak nevieme nájsť dobrého murára, elektrikára, či inštalatéra. Toto sa musí zmeniť, my chceme tomu prispieť tak, že budeme ukazovať mladých ľudí, ktorí sú dobrí vo svojej profesii, akou cestou prešli a čo v mladom veku dosiahli.

SkryťVypnúť reklamu

Ako projekt vnímajú mladí ľudia? Veria tomu, že remeslo má zlaté dno?

- Mladí ľudia nás prijímajú s nadšením a tiež radi chodia na naše workshopy. My ich neučíme, oni sa učia sami priamo pri robote . Musia sami variť a Jaro Židek im povie ako, ukáže...nie je to vysvetľovanie ako v škole v lavici a preto sa im to páči.

Jeme zdravo je vaším ďalším projektom. Môžete nám ho priblížiť?

- JEMEZDRAVOVŠKOLACH je o potrebe zdravého stravovania mladých ľudí. Projekt má poukázať na aktuálny spôsob stravovania mladých ľudí v školských jedálňach a následné navrhnúť zmeny na zavedenie zdravšej stravy do školských zariadení. Žiaci sa prostredníctvom projektu majú naučiť o prínosoch konzumácie ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov, prostredníctvom návštev škôl a aktivít s nimi spojených a aj prostredníctvom interaktívnej webovej stránky a interaktívnej kampane.

SkryťVypnúť reklamu

Čo vás inšpirovalo k tejto činnosti?

- Momentálne je to moja práca ktorú robím rád. Časovo je veľmi náročná, denne stretnem desiatky ľudí, školíme, ale tá energia ktorá sa mi vracia stojí zato. Keď dostanem sms-ky, email od žiakov, rodičov tak to poteší. Snažím sa spájať malé a stredné firmy so školami, centrami vzdelávania a tak vytvárať sieť na uplatnenie v praxi a naberanie praktických vedomostí.

Autor: AJ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 972
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 911
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 008
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 232
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 778
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 158
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Spadol na neho konár.


Fedor Blaščák hovorí o vandalizme.


17
Budova na Hviezdoslavovej ulici prejde obnovou.

Pobočka pošty v nej funguje ďalej.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu