Pálenice zažili najhoršiu sezónu za posledné roky

Pálenice majú za sebou slabú sezónu. Spôsobilo to nepriaznivé minuloročné počasie a zlá úroda ovocia.

Pálenica.Pálenica. (Zdroj: JANA SOLÁNSKÁ)

Pálenice majú za sebou slabú sezónu. Spôsobilo to nepriaznivé minuloročné počasie a zlá úroda 
ovocia.

ROSINA. V pálenici v Rosine vyrobili oveľa menej pálenky ako po minulé roky. „Sezóna bola biedna. Vypálili sme asi o 40 percent menej ako v predchádzajúcej sezóne. Spôsobilo to zlé počasie, ktoré sa podpísalo na slabej úrode,“ povedal Milan Hodas, majiteľ pálenice v Rosine.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dúfa, že táto sezóna bude lepšia. „Sezóna sa začína 1. júla a končí sa 30. júna nasledujúceho roka. Reálne sa páliť začína až začiatkom augusta a končievame koncom marca.“ Najčastejšie v pálenici páli slivkové a jablkové kvasy. „Jeden rok je viacej sliviek, druhý jabĺk. Pálime však aj marhule, broskyne, hrušky a čerešne na rôzne ovocné vína.“

SkryťVypnúť reklamu

Kvalita pálenky závisí od kvasu

Kvalita pálenky závisí na 95 percent od kvality kvasu, ktorý si pestovatelia spravia. „Snahou všetkých páleníc je vysvetľovať ľuďom, aké sú hlavné zásady prípravy kvalitného kvasu, lebo v tom je základ. Keď je kvalitný kvas, je spokojný zákazník a aj my.“

Základom je čisté, zdravé dozreté ovocie. „Pestovatelia nesmú zbierať nahnité ovocie, tým kvalita kvasu i pálenky upadá. Slivky alebo iné drobné ovocie sa nazbiera a naplní do čistých plastových sudov, ktoré sa uzavrú. Jablká sa do sudov dávajú pomleté.“ Kvasný proces treba sledovať a včas sa nahlásiť do pálenice. „Keď je teplo, môže sa stať, že kvasenie prejde do octového kvasenia. Vtedy z pálenky nič nebude.“

Kvasenie prebieha podľa teploty šesť až desať týždňov. „Pestovatelia majú svoje cukromery, ktorými kontrolujú hladinu. Keď sa jej hodnota blíži k jednotke alebo dvojke, treba už páliť. Hladinu im vieme zmerať aj u nás a rovno im vyberieme aj termín pálenia.“

SkryťVypnúť reklamu

Za sezónu príde do pálenice v Rosine 1000 až 1500 zákazníkov zo žilinského regiónu. Pálenice robia pestovateľom ovocia službu. „My to vypálime, zákazník si donesie nádoby a odnesie si to preč. V pálenici sa kupovať alkohol nedá,“ dodal Milan Hodas.

Odhalili nelegálnu pálenicu

V regióne Žilina sa nachádza šesť registrovaných páleníc. Vyrábať lieh v pálenici je možné len na základe povolenia na výrobu liehu vydaného Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.
„Okrem tohto povolenia je ešte potrebné požiadať colný úrad o registráciu a vydanie osvedčenia pre prevádzkovateľa liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia,“ informovala Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina.

Kvalitu a zdravotnú bezchybnosť domácej pálenky vie zaručiť len legálna výroba v registrovanej pálenici. Napriek tomu sa ešte stále objavujú prípady nelegálnych páleníc.

SkryťVypnúť reklamu

Koncom februára tohto roku odhalili policajti nelegálnu pálenicu v Rajeckých Tepliciach. „Prípad bol odhalený pri dokumentovaní inej trestnej činnosti. Zaistené bolo zariadenie na výrobu liehu. V súvislosti s týmto prípadom prebieha vyšetrovanie vo veci prečinu nepovolenej výroby liehu,“ povedal Radko Moravčík, krajský policajný hovorca.

V prípade zistenia nelegálnej výroby liehu sa takýto 
lieh a destilačné zariadenie zaistí.
„Ak je celý prípad posúdený ako priestupok, hrozí pokuta vo výške daňového úniku, najmenej však v hodnote 3 319 eur. V prípade posúdenia, že ide o trestný čin, prečin, hrozí trest odňatia slobody až na dva roky,“ informoval Kriminálny úrad finančnej správy.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 953
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 494
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 257
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 807
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 327
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu