V sobotu 9. mája 2015 sa za veľkej účasti návštevníkov a súťažiacich uskutočnili už 4. majstrovstvá Svederníka vo varení kapusty.
Zúčastnilo sa 17 družstiev
V areáli Kultúrneho domu Svederník sa do kuchárskeho zápolenia zapojilo 17 súťažných družstiev s takmer osemdesiatimi účastníkmi. Každé z družstiev prišlo do súťaže so svojím originálnym receptom na prípravu chutnej kapusty. Základná surovina – kyslá kapusta z miestnej kapustárne, bola pripravená v obecnom sude a k dispozícií súťažiacim.
Ostatné ingrediencie a pochutiny boli na samotnom zvážení kuchárov. Varilo sa pod holým nebom, tradičným spôsobom v kotlíkoch a každé družstvo muselo navariť minimálne desať litrov kapusty.
Celé dopoludnie bolo doďaleka cítiť vôňu navarenej kapusty. Účastníci podujatia spolu na ploche navarili vyše 200 litrov kapusty, ktorá tak chutila, že nestihla v tanieri ani riadne vychladnúť.
Krátko po 13. hodine odovzdali súťažné družstvá na hodnotenie vzorovú porciu navarenej kapusty. Päťčlenná odborná porota ju na základe viacerých kritérií zhodnotila a pridelila body..
Víťazom Putovného pohára Majstrovstiev Svederníka vo varení kapusty sa stalo družstvo Andrej Beniač team pred tímom Deportivo Dolný Keblov a družstvom Obecného úradu Svederník.
Autor: rl