VYCHYLOVKA. Návštevníci kysuckého skanzenu sa už tradične môžu tešiť na Kuchyňu starých materí, ktorú múzejníci pripravujú s veľkou dôkladnosťou. V domčekoch sa rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky a pripravovať jedlá priamo na nich.
„Strava na Kysuciach sa zvyčajne varila z toho, čo sa dopestovalo na vlastných poliach. Druhým kysuckým chlebom boli zemiaky. Podávali sa ako príloha k mäsu, mlieku, jedávali sa s kapustou,“ informuje etnografka Helena Kotvasová.
Niektoré jedlá zo zemiakov ponúknu aj v nedeľu 10. mája, keď budú môcť návštevníci ochutnať všakovaké dobroty, ako chrumkavé kapustniaky, zemiakové placky či polievku. Nedeľné popoludnie im spríjemní Ľudová hudba zo Skalitého.
„Návštevníci si môžu vychutnať aj prechádzku prebúdzajúcou sa prírodou, jazdu na historickej lesnej úvraťovej železničke či jazdu drezinou na stanicu Sedlo Beskyd,“ pozýva Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.
Autor: ih