V skanzene ochutnáte dobroty

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene už tradične patrí Kuchyňa starých materí. V domčekoch sa rozkúria dobové pece, okolo ktorých sa pozvŕtajú šikovné lektorky.

VYCHYLOVKA. Návštevníci kysuckého skanzenu sa už tradične môžu tešiť na Kuchyňu starých materí, ktorú múzejníci pripravujú s veľkou dôkladnosťou. V domčekoch sa rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky a pripravovať jedlá priamo na nich.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Strava na Kysuciach sa zvyčajne varila z toho, čo sa dopestovalo na vlastných poliach. Druhým kysuckým chlebom boli zemiaky. Podávali sa ako príloha k mäsu, mlieku, jedávali sa s kapustou,“ informuje etnografka Helena Kotvasová.

SkryťVypnúť reklamu

Niektoré jedlá zo zemiakov ponúknu aj v nedeľu 10. mája, keď budú môcť návštevníci ochutnať všakovaké dobroty, ako chrumkavé kapustniaky, zemiakové placky či polievku. Nedeľné popoludnie im spríjemní Ľudová hudba zo Skalitého.

„Návštevníci si môžu vychutnať aj prechádzku prebúdzajúcou sa prírodou, jazdu na historickej lesnej úvraťovej železničke či jazdu drezinou na stanicu Sedlo Beskyd,“ pozýva Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Autor: ih

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 972
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 692
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 119
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 936
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 817
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 622
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 389
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu