Utorok, 23. október, 2018 | Meniny má Alojzia

TV správy musia byť férové a užitočné

Je zďaleka služobne najstarším televíznym šéfom spravodajstva na Slovensku. V televízii JOJ už preskákal štyroch riaditeľov a momentálne spolupracuje s piatym.

Roland Kubina.(Zdroj: RB)

Od minulého roka už nešéfuje iba spravodajstvu, ale aj programu TV JOJ. Tvrdí, že nie je workoholik, ale v práci trávi denne 12 a viac hodín. Televízia je jeho život. Inak vcelku nenápadný chlapík, ktorý sa vyhýba médiám a najmä bulváru. Roland Kubina.

Ako môže niekto tak dlho pracovať v televízii, dokonca na poste šéfa spravodajstva a pritom byť tak verejne neznámy, ako Vy? Nebije sa to?

Nie, prečo?

Vám sa to vôbec nezdá divné?

(smiech) Nie, prečo?

Takže povesť, ktorá vás predchádza neklame. Nie ste asi veľmi na rozhovory, že?

Článok pokračuje pod video reklamou

(smiech) Mohol by som pokračovať v mojich odpovediach „nie prečo?“, ale to by sa Vám asi nepáčilo. Takže inak. Mojou prácou je tvoriť správy v druhej a miestami aj prvej najsledovanejšej slovenskej spravodajskej relácii a ku tomu nepotrebujem, aby ma ľudia na Slovensku poznali podľa tváre. Napriek tomu poznám množstvo ľudí a dovolím si povedať, že aj veľkú väčšinu Slovenska ako takého. To ku práci potrebujem.

JOJ-kárske správy ste vytvorili od základu Vy a dlhé roky im šéfujete. Vždy boli a sú považované za trochu iné, ako správy ostatných televízií. Je to zámer, alebo je to jednoducho Vaša pečať, pretože Vy ste iný, ako šéfovia správ v iných televíziách?

Neviem to úplne jasne pomenovať, ale faktom je, že keď sme budovali naše spravodajstvo, hľadali sme si miesto na trhu a našli ho v rýchlych, zaujímavých, dynamických a užitočných správach, kde sa nebojíme ísť ani do žartu a odľahčenia. Vždy sme vymýšľali a dodnes vymýšľame nové veci, pracujeme s kamerou a rôznymi nápadmi. To som vždy učil a dodnes učím našich reportérov a tvrdím, že sú v tom najlepší. Keď som pred nedávnom počul kolegu z konkurenčnej televízie vyhlásiť, že TV správy musia byť kino, napadlo ma jediné – my to kino robíme už dávno a prakticky od začiatku.

Skúste to objasniť. Nám sa totiž zdá, že televízne spravodajstvo je remeslo, kde veľa miesta na kreativitu nie je?

Celá žurnalistika je remeslo, to si len mnohí novinári namýšľajú, že sú akoby umelcami. Ale! Platí, že aj remeslo sa dá robiť s fantáziou. Napríklad novinový článok môže byť perfektne remeselne napísaný a môže spĺňať všetky formálne atribúty. A ja dodávam, že môže byť ešte ku tomu všetkému aj pekne napísaný. A to isté – dokonca v oveľa väčšej miere platí aj o televíznej reportáži. Keď je pekná, je lepšia ako keď je „iba“ obsahovo dobrá, či dokonca vynikajúca.

Nie je náhodou na trhu priveľa spravodajských relácií?

Je, ale ja s tým nič neurobím. Spravodajstvo je vlajkovou loďou každej plno formátovej televízie a tak to ešte dlho zostane. Je drahé, náročné, komplikované, prináša stres, niekedy konflikty a problémy, ale veľká televízia bez neho nemôže byť. A to platí dokonca aj popri tom, že dnes máme internet, sociálne siete a o tej pol ôsmej večer už skoro všetci vedia všetko, čo sa v ten deň stalo. Napriek tomu si sadnú pred televíziu a pozerajú správy. A vnímajú ich a veria im. To je obrovská sila televízneho spravodajstva.

Uvedomujú si televízny novinári túto silu?

Áno – veď preto chce byť každý v televízii, je to atraktívnejší novinársky job, ako sedieť a anonymne písať.

Ale myslím skôr na to, či si uvedomujú silu a zodpovednosť, ktorú voči divákovi majú. Či si uvedomujú, že formujú jeho vedomie?

Neviem, ako je to v iných televíziách, ale ja našich reportérov už roky rokúce pravidelne učím a upozorňujem na veľkú silu, ktorú im kamera a obraz dávajú. Televízny reportér má nad respondentom obrovskú prevahu – povedal by som 100:1. On určí, ako sa to celé nastrihá, čo sa použije, aký obrázok a ktoré vety. On si napíše a načíta sprievodný text. Má to celé v rukách. Niekedy, keď reportér napíše napríklad nejaký naozaj ostrý sprievodný text, vždy mu poradím, aby si predstavil, že ho číta do očí tomu o kom ten text je. Že ten človek stojí meter od neho. Keď to reportér dokáže ustáť, vtedy je to OK.

Je ťažké robiť dobré televízne spravodajstvo?

Je to celodenná tvrdá robota, ktorá sa navyše opakuje 365 dní v roku s tým, že navyše sú aj dni a dokonca týždne, kedy je to ešte horšie, ako počas „obyčajných“ dní. Keď sú napríklad voľby, záplavy, požiare, katastrofy, nedajbože nový vojnový konflikt ...atď. Áno – je to ťažká, ale aj veľmi zaujímavá práca. Robiť ju môže len ten, koho to baví. Mňa to baví a viem, že to baví aj mojich ľudí.

Často počuť názory, že v televíznych správach chcú ľudia vidieť viac pekných vecí a nie iba problémy a katastrofy ....

(smiech)...tiež som počul a počúvam od začiatku mojej televíznej kariéry. Ľudia niečo hovoria a potom niečo robia. My musíme robiť televíziu podľa toho čo robia, nie podľa toho, čo hovoria. To ale neznamená, že nemáme robiť aj pekné a dobré správy. Navyše – my ich aj reálne robíme a na JOJ-ke podľa mňa viac, ako v iných televíziách.

Povedzte príklad?

Už dlhšiu dobu napríklad hráme s divákmi hru o to, kto spozná dedinu, ktorú v ten deň predstavujeme Slovensku. Plus rôzne servisné témy, kde spracovávame užitočné informácie a rady pre ľudí, ako robiť to, alebo ono. Ako sa vyhnúť podvodníkom, ako ušetriť, ako sa zabaviť. Je toho veľa. Správy musia byť nielen zaujímavé, ale aj užitočné, dynamické, férové, pekné a ešte všelijaké iné. Správy – to je živý organizmus, ktorý sa každý deň nejako prejavuje a žije. Super a podľa mňa neprenosná skúsenosť je, keď vysielame hlavné správy z námestí slovenských miest v rámci akcií JOJ v meste. To je vždy obrovská zábava a vtedy cítite prítomnosť diváka priamo na dotyk. Všetci jojkári si to obľúbili. Je to niečo, ako keď televízny herec príde do divadla a vidí svojho diváka.

Čo hovoríte na názor, že správy komerčných televízií sú agresívne a namiesto obsahu sa venujú forme. Čiže snažia sa byť najmä bombastické a nejde im primárne o informovanie ľudí?

Hovorím na to, že je to hlúposť, ktorú môže vysloviť iba človek, ktorý netuší o čom televízne správy sú.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 561
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 26 674
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 006
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 467
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 651
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 111
  7. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 4 912
  8. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 4 894
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 869
  10. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 219

Hlavné správy z MY Žilina

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Bedmintonistom chýba už len krok k celkovému víťazstvu v tretej lige

Žilinčania na piate kolo nastupovali ako líder súťaže.

V Žilinskom kraji jazdilo minulý týždeň 35 vodičov pod vplyvom alkoholu

Policajti odhalili minulý týždeň v Žilinskom kraji 35 vodičov motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu.

Futbalistky sú už v pohárovom semifinále

V lige sa Žilinčankám darilo o čosi menej.

Mestská kronika získala na jubilejnej celoštátnej súťaži mimoriadnu cenu

Mestskej kronike Žiliny udelili mimoriadnu cenu za profesionálnu úroveň.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Príčiny smrteľnej nehody známe. Vodička (†78) prešla do protismeru

Podľa našich zistení prešla z neznámych príčin do protismeru.

Bojnická nemocnica bola v hodnotení najhoršia na Slovensku. Prečo?

Zdravotnícke zariadenia porovnávali v piatich hlavných oblastiach.

Zrúcaninu kláštora v Bzovíku postupne opravujú

Po pôvodnej románskej dostal kláštor gotickú podobu, neskôr sa z neho stala protiturecká pevnosť.

Vybrali SME

Už ste čítali?