Utorok, 23. október, 2018 | Meniny má Alojzia

Drevo zhorí aj kradnuté

Kto kúri drevom, musí si ho zaobstarať, no cesta k nemu môže byť rôzna.

Ilustračné foto.(Zdroj: SME)

ZBYŇOV, RAJEC, STRÁŇAVY. Ľudia sa vracajú ku kúreniu drevom. Spôsobuje to najmä výhodnejšia cena oproti plynu či elektrine. No nie každý ho kupuje u legálnych predajcov a radšej si ho zaobstará svojpomocne, čo nemusí byť vždy úplne legálne. Alebo u „predajcu z dvora.“
Cesty sú rôzne
Dôchodca Peter Michalko netajil, že si občas k drevu pomôže. „Mám malú chalupu, kde sme vždy kúrili drevom. Teraz, keď sú deti preč a ja som vdovec, stačí mi mať v zime teplú jednu izbu a na to veľa dreva nepotrebujem. Syn mi nejaké vždy privezie, ale ja si ešte stále zájdem do hory a odtiaľ nejaké vezmem. Nie je to veľa a doteraz som s horármi ani nikým iným problémy za to nemal.“
„Drevom kúrime občas, keď je chladnejšie, ale ešte nemrzne. Kúrime v krbe, a to výlučne tvrdým drevom. Kúrenie otvoreným ohňom nám dodáva príjemnú atmosféru, pri ktorej sa človek aspoň pocitom vracia k prírode: Pretože sme donedávna vlastnili horu, máme ešte zásoby dreva pre naše príležitostné krbové kúrenie,“ prezradil Ľubomír Belohorec.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zdrojom sú aj krádeže

Viliam Stranianek, majiteľ firmy Drevis v Zbyňove, ktorá sa zaoberá obchodom s guľatinou a výrobou štiepaného palivového dreva hovorí, že okrajovo registruje nárast predajcov z dvora. „V novinách je „iks“ inzerátov, kde predávajú palivové drevo niekedy až za smiešne ceny. Ak vám ponúknu napríklad bukové, jeden meter za 30 eur, tak sa len zasmejem. Nie je možné to v tej cene vyrobiť, ani kúpiť. Je nás veľa, konkurencia je obrovská. Tí, ktorí nejakým „iným“ spôsobom získavajú drevo, dokážu predať o dosť lacnejšie a ľudia si potom myslia, ako dobre kúpili.“
Zdrojom týchto predajcov sú podľa neho najskôr krádeže v lese. Ťažia napríklad tam, kde je to zakázané a nik ich nechytí. Alebo špekulujú s povolenkou. Namiesto povolených 100 kubíkov dreva vyťažia 200. Jeho zdrojom sú urbáre, súkromníci, či lesné spoločenstvá a zákazníkov má dostatok. Najviac predáva tvrdé drevo, ako buk či dub, ale tiež mäkké - smrek, jedľa alebo borovica. Pri predaji platí, že guľatina sa predáva na kubíky a štiepané palivové drevo na priestorové metre. „Cena tvrdého štiepaného palivového dreva ukladaného je okolo 50 eur za jeden priestorový meter. Sypané palivové drevo tvrdé stojí 37 eur za priestorový meter. Mäkké drevo predávam po 30 eur za priestorový meter.“
Vysvetlil, že priemerná cena na trhu za tvrdé sypané drevo je okolo 40 eur za priestorový meter, 50 eur za priestorový meter ukladaného tvrdého dreva a 27 až 30 eur za priestorový meter mäkkého sypaného dreva.
Výrobe palivového dreva sa venuje aj firma Katrimex z Rajca. Jej majiteľ Juraj Kavecký hovorí, že dopyt po dreve má stúpajúcu tendenciu. Hlavne preto, že ľudia majú krbové vložky a prechádzajú z plynu na drevo. Na pokútny predaj má jednoznačný názor. „Nás už likvidovalo 130 firiem, ale tí, čo robia z dvora, tým sa nedá uživiť. Vtedy sa to oplatí, keď robíte vo veľkom. Minimálne päť až desaťtisíc debien aby ste robili, tri až päťtisíc kubíkov guľatiny aby ste spracovali. Vtedy to má efekt.“
O tom, kde títo predajcovia drevo berú, špekulovať nechce, vraj, nech si každý vytvorí názor sám. Jeho firma kupuje guľatinu na spracovanie v okruhu 50 kilometrov.
Krádeže dreva v lese už v minulosti potrápili aj urbariát v Stráňavách. No podľa jeho predsedu Vincenta Moravčika, keď aj niekto kradol, dokázali si urobiť poriadok. Vie ale, že v iných urbároch sa s krádežami stretávajú. Horšia situácia podľa neho bola vtedy, kým obhospodaroval lesy štát a nie urbár.
„Tam sa chodilo rúbať veselo. Nachystala sa Tatra, lesákovi dali čosi do vrecka, tak to fungovalo. Povedal by som, že ešte aj teraz sa to v štátnych lesoch prejavuje.“
Podľa predsedu každý, kto chce z ich lesov vyjsť, musí prejsť vrátnicou, ku ktorej sú zvedené cesty. Prichádzajúci musí byť zapísaný a musí mať povolenie.

Pecí je viac

Stúpajúci trend kúrenia v peci potvrdil aj Peter Huliak z Komory kominárov Slovenska a cechmajster Žilinského kraja. Povedal, že enormný nárast počtu vykurovacích telies nezaznamenali, pribúda však rodinných domov v ktorých si majitelia stavajú kozuby či stavané pece, aby mali záložné zdroje kúrenia v prípade výpadku energií.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 694
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 27 102
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 011
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 469
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 651
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 792
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 4 433
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 225
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 117

Hlavné správy z MY Žilina

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Bedmintonistom chýba už len krok k celkovému víťazstvu v tretej lige

Žilinčania na piate kolo nastupovali ako líder súťaže.

V Žilinskom kraji jazdilo minulý týždeň 35 vodičov pod vplyvom alkoholu

Policajti odhalili minulý týždeň v Žilinskom kraji 35 vodičov motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu.

Futbalistky sú už v pohárovom semifinále

V lige sa Žilinčankám darilo o čosi menej.

Mestská kronika získala na jubilejnej celoštátnej súťaži mimoriadnu cenu

Mestskej kronike Žiliny udelili mimoriadnu cenu za profesionálnu úroveň.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Príčiny smrteľnej nehody známe. Vodička (†78) prešla do protismeru

Podľa našich zistení prešla z neznámych príčin do protismeru.

Bojnická nemocnica bola v hodnotení najhoršia na Slovensku. Prečo?

Zdravotnícke zariadenia porovnávali v piatich hlavných oblastiach.

Zrúcaninu kláštora v Bzovíku postupne opravujú

Po pôvodnej románskej dostal kláštor gotickú podobu, neskôr sa z neho stala protiturecká pevnosť.

Vybrali SME

Už ste čítali?