Úroda nebude zlá. Škodí jej však dážď

Tohtoročné dlhotrvajúce dažde najmä v severných okresoch krajiny ovplyvňujú aj kvalitu obilnín. Pritom poľnohospodári hlásia vysokú úrodu a žilinský región nie je výnimkou.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: ARCHÍV SME)

ŽILINA, RAJEC, TERCHOVÁ, DLHÉ POLE. Zlé počasie v posledných týždňoch sa podľa poľnohospodárov nepodpíše na tohtoročnej úrode obilia. Prebiehajúcu žatvu však najviac komplikujú neustávajúce dažde, poľnohospodári hovoria, že miestami sú plodiny doslova zdevastované.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Všeobecne platí, že výnosy sú nadpriemerné. Žatva je v druhej polovici, komplikuje ju ale takmer každodenný dážď. Lokálne sú plodiny vplyvom dažďa a vetra úplne zdecimované, vhodné na zaoranie,“ povedal Slavomír Stančík, riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Žiline.

SkryťVypnúť reklamu

Iba jeden deň bez dažďa

Údaje komory, týkajúce sa deviatich jej členov z okresov Bytča a Žilina, ktorí majú rastlinnú výrobu, hovoria, že k 18. augustu bol stav žatevných prác nasledovný - zozbieranej pšenice je vyše 900 ton, jačmeňa jarného viac ako 600 a ozimného takmer 400 ton. Z ostatných plodín takmer 30 ton ovsa či necelých 200 ton repky.

Nepriaznivé počasie robí vrásky na čele aj poľnohospodárom v Rajci.

„Žatva je taká netypická, maximálne jeden deň bez dažďa. Začali sme s repkou, začiatkom augusta. Za takých podmienok, že sme sa pomaly zabárali a kosiť sa dalo len dolu kopcom, a tak sme to zobrali. Zatiaľ to vyzerá veľmi zle. Už teraz sme mali siať repku. Obilie za celé leto v podstate ani nevyschlo, v kuse prší, “ povedal Ľuboš Gabčík, člen predstavenstva spoločnosti Agroregión Rajec.

SkryťVypnúť reklamu

Potvrdil, že úroda nebola zlá. Doteraz vyzbierali štyri tony repky a päť ton jarného jačmeňa, ktorý pestujú na 60 hektároch.

„Potom sme začali brať pšenicu, tam kde chceme siať repku, aby sme stihli pripraviť pôdu. Pšenice bolo zhruba 550 hektárov, stále ostáva 200. Teraz sa často stáva, že celú parcelu ani nedokosíme, lebo je stále mokrá.

Také počasie si nepamätajú

Vlhkosť v obilí je 15 až 25 percentná. Skladovať ho nemôžeme, je problém ho vôbec zobrať. Aj tí, čo u nás robia 30 rokov hovoria, že podobné počasie si nepamätajú. Mali sme len jeden deň, keď sme robili bez prerušenia,“ dodal Gabčík.

Rozdiel medzi predpokladanými tržbami a pôvodným odhadom vyčíslil na približne 200-tisíc eur.

S úrodou má tento rok problém družstvo v Terchovej. Podľa agronóma Viliama Mojského trvalo kosenie tento rok príliš dlho. „Kosíme už približne mesiac, ale úroda pre zlé počasie sa zle kosí, a preto máme straty.“

SkryťVypnúť reklamu

V horách naviac situáciu sťažuje aj to, že voda vysýcha pomalšie. Úrodu obilnín v Terchovej kazí aj tráva, ktorá cez úrodu prerastá a v dôsledku výdatných dažďov jej je viac než minulé roky.

Družstvo v Dlhom Poli síce obilniny nepestuje, ale počasie pokazilo aj ich úrodu krmovín. Predseda Stanislav Líška hovorí, že evidujú straty. „Krmivá sme nemohli pozbierať pre neutíchajúci dážď. Veľa toho zhnilo priamo na mieste.“

Vždy sa nájde dôvod na zvyšovanie cien

Čoraz nevyspytateľnejšie počasie najviac vplýva na kvalitu a hlavne množstvo obilia. V prípade slabej úrody by však vzrástli aj ceny pečiva či múky. Zisťovali sme, čo si o tom myslia ľudia.

„Každý rok sa nájde dôvod na zvyšovanie cien. To, že je zlá úroda, je len jeden z dôvodov,“ myslí si dôchodkyňa Terézia Galvánková.

„V podstate mi je to jedno, nie sú to veľké skoky v cenách, že by pečivo zdraželo o euro alebo viac naraz,“ vyjadril sa manažér Miroslav Sňahničan.

Študentka Lívia Porubčanová si myslí, že „ak pečivo zdražie tak, že si ho nebudem môcť dovoliť, prejdem na iné potraviny. Ale na nejaké rožky sa hádam vždy nájdu peniaze.“

„Nemyslím, že práve pečivo zdražie nejako výrazne. Každý rok sa ceny základných potravín dvíhajú. Vadí mi to, ale bez múky, pečiva a takých vecí sa nezaobídem. Nemôžem ich prestať kupovať,“ pridala názor účtovníčka Žaneta Mikovičová.

Tesár Stanislav Gejdoš povedal. „Nepáči sa mi, že každý rok sa nájde dôvod, aby sa ceny dvíhali. Pečivo je asi každý z nás, ľudia ho neprestanú kupovať, ani keď zdražie.“

„Každý rok sa dvíhajú ceny, je jedno, z akých dôvodov. Ešte som nepočul, aby sa niečomu znížila cena nastálo. Ale preto si neprestanem chlieb kupovať,“ priznal Java developer Peter Kubaščík.

Autor: Daniela Kršková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 923
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 783
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 125
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 232
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 780
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 206
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Spadol na neho konár.


Fedor Blaščák hovorí o vandalizme.


18
Budova na Hviezdoslavovej ulici prejde obnovou.

Pobočka pošty v nej funguje ďalej.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu