Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Úroda nebude zlá. Škodí jej však dážď

Tohtoročné dlhotrvajúce dažde najmä v severných okresoch krajiny ovplyvňujú aj kvalitu obilnín. Pritom poľnohospodári hlásia vysokú úrodu a žilinský región nie je výnimkou.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: ARCHÍV SME)

ŽILINA, RAJEC, TERCHOVÁ, DLHÉ POLE. Zlé počasie v posledných týždňoch sa podľa poľnohospodárov nepodpíše na tohtoročnej úrode obilia. Prebiehajúcu žatvu však najviac komplikujú neustávajúce dažde, poľnohospodári hovoria, že miestami sú plodiny doslova zdevastované.

„Všeobecne platí, že výnosy sú nadpriemerné. Žatva je v druhej polovici, komplikuje ju ale takmer každodenný dážď. Lokálne sú plodiny vplyvom dažďa a vetra úplne zdecimované, vhodné na zaoranie,“ povedal Slavomír Stančík, riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Žiline.

Skryť Vypnúť reklamu

Iba jeden deň bez dažďa

Údaje komory, týkajúce sa deviatich jej členov z okresov Bytča a Žilina, ktorí majú rastlinnú výrobu, hovoria, že k 18. augustu bol stav žatevných prác nasledovný - zozbieranej pšenice je vyše 900 ton, jačmeňa jarného viac ako 600 a ozimného takmer 400 ton. Z ostatných plodín takmer 30 ton ovsa či necelých 200 ton repky.

Nepriaznivé počasie robí vrásky na čele aj poľnohospodárom v Rajci.

„Žatva je taká netypická, maximálne jeden deň bez dažďa. Začali sme s repkou, začiatkom augusta. Za takých podmienok, že sme sa pomaly zabárali a kosiť sa dalo len dolu kopcom, a tak sme to zobrali. Zatiaľ to vyzerá veľmi zle. Už teraz sme mali siať repku. Obilie za celé leto v podstate ani nevyschlo, v kuse prší, “ povedal Ľuboš Gabčík, člen predstavenstva spoločnosti Agroregión Rajec.

Skryť Vypnúť reklamu

Potvrdil, že úroda nebola zlá. Doteraz vyzbierali štyri tony repky a päť ton jarného jačmeňa, ktorý pestujú na 60 hektároch.

„Potom sme začali brať pšenicu, tam kde chceme siať repku, aby sme stihli pripraviť pôdu. Pšenice bolo zhruba 550 hektárov, stále ostáva 200. Teraz sa často stáva, že celú parcelu ani nedokosíme, lebo je stále mokrá.

Také počasie si nepamätajú

Vlhkosť v obilí je 15 až 25 percentná. Skladovať ho nemôžeme, je problém ho vôbec zobrať. Aj tí, čo u nás robia 30 rokov hovoria, že podobné počasie si nepamätajú. Mali sme len jeden deň, keď sme robili bez prerušenia,“ dodal Gabčík.

Rozdiel medzi predpokladanými tržbami a pôvodným odhadom vyčíslil na približne 200-tisíc eur.

S úrodou má tento rok problém družstvo v Terchovej. Podľa agronóma Viliama Mojského trvalo kosenie tento rok príliš dlho. „Kosíme už približne mesiac, ale úroda pre zlé počasie sa zle kosí, a preto máme straty.“

Skryť Vypnúť reklamu

V horách naviac situáciu sťažuje aj to, že voda vysýcha pomalšie. Úrodu obilnín v Terchovej kazí aj tráva, ktorá cez úrodu prerastá a v dôsledku výdatných dažďov jej je viac než minulé roky.

Družstvo v Dlhom Poli síce obilniny nepestuje, ale počasie pokazilo aj ich úrodu krmovín. Predseda Stanislav Líška hovorí, že evidujú straty. „Krmivá sme nemohli pozbierať pre neutíchajúci dážď. Veľa toho zhnilo priamo na mieste.“

Vždy sa nájde dôvod na zvyšovanie cien

Čoraz nevyspytateľnejšie počasie najviac vplýva na kvalitu a hlavne množstvo obilia. V prípade slabej úrody by však vzrástli aj ceny pečiva či múky. Zisťovali sme, čo si o tom myslia ľudia.

„Každý rok sa nájde dôvod na zvyšovanie cien. To, že je zlá úroda, je len jeden z dôvodov,“ myslí si dôchodkyňa Terézia Galvánková.

„V podstate mi je to jedno, nie sú to veľké skoky v cenách, že by pečivo zdraželo o euro alebo viac naraz,“ vyjadril sa manažér Miroslav Sňahničan.

Študentka Lívia Porubčanová si myslí, že „ak pečivo zdražie tak, že si ho nebudem môcť dovoliť, prejdem na iné potraviny. Ale na nejaké rožky sa hádam vždy nájdu peniaze.“

„Nemyslím, že práve pečivo zdražie nejako výrazne. Každý rok sa ceny základných potravín dvíhajú. Vadí mi to, ale bez múky, pečiva a takých vecí sa nezaobídem. Nemôžem ich prestať kupovať,“ pridala názor účtovníčka Žaneta Mikovičová.

Tesár Stanislav Gejdoš povedal. „Nepáči sa mi, že každý rok sa nájde dôvod, aby sa ceny dvíhali. Pečivo je asi každý z nás, ľudia ho neprestanú kupovať, ani keď zdražie.“

„Každý rok sa dvíhajú ceny, je jedno, z akých dôvodov. Ešte som nepočul, aby sa niečomu znížila cena nastálo. Ale preto si neprestanem chlieb kupovať,“ priznal Java developer Peter Kubaščík.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  3. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  4. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  7. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  8. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  9. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  2. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  3. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  5. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  6. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Budúcnosť M&A v Európe
  9. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  10. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 24 632
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 23 396
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 717
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 266
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 614
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 559
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 151
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 905
  9. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 813
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 7 683
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Traja turisti zablúdili v Malej Fatre

Stratení turisti neutrpeli zranenia.

VII. ročník Kolokvia turistických informačných centier Slovenskej republiky

Kvôli opatreniam súvisiacim s pandémiou COVID-19 sa kolokvium konalo formou moderovaných rozhovorov s odborníkmi z praxe, ktoré sprístupnili na internete.

VIDEO: Žilina ide do veľkého europrojektu. Do ekológie investuje 1,3 milióna eur

O adaptácii Žiliny na zmenu klímy diskutoval aj primátor mesta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Tragická nehoda na R1: Vodiča († 52) vymrštilo z auta

Nehoda sa stala na diaľničnom úseku medzi Zvolenom a Žiarom.

Už ste čítali?