Babka varila a radila

O najchutnejšie jedlo z receptov starých materí Terchovskej doliny súťažilo včera v obci Nededza sedem družstiev.

Ilustračná snímka.Ilustračná snímka. (Zdroj: ARCHÍV SME)

NEDEDZA. O najchutnejšie jedlo z receptov starých materí Terchovskej doliny súťažilo včera v obci Nededza sedem družstiev na podujatí Babka varila a radila. Víťazom sa stalo družstvo Terchovej a spolu s nimi postúpili do finále aj domáci kuchári.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cieľom súťažného kultúrno-spoločenského podujatia je podľa riaditeľky Krajského kultúrneho strediska (KKS) v Žiline Sone Řehákovej zachovávať recepty starých materí, na ktoré sa už pomaly zabudlo. Všetky prezentované recepty používajú ingrediencie našich starých materí - bryndzu, zemiaky, kapustu, múku, tvaroh. A sme veľmi radi, že družstvá z Tepličky nad Váhom, Dolnej Tižiny, Terchovej, Varína a Nededze prezentujú originál staré, až archaické recepty. Máme tu aj hostí z Českej republiky zástupcovia z Rožnova pod Radhoštěm pripravili jedlo lepiduša kombináciu zemiakovej kaše s lekvárom, makom, cukrom a maslom, povedala Řeháková.

SkryťVypnúť reklamu

Pripomenula, že prvá séria podujatia sa uskutočnila v Rajeckej doline v obci Ďurčiná. Pokračujeme v Bytčianskej doline, kde sa podujatie uskutoční v Dlhom Poli a vyvrcholením bude finále v Žiline. A ešte budeme robiť podujatie Žilina a okolie a samostatne Rožnov pod Radhoštěm. Výstupom z celého podujatia bude kniha Babka varila a radila so všetkými originálnymi receptami, uviedla riaditeľka KKS v Žiline.

Šéfom odbornej poroty bol šéfkuchár jednej zo žilinských reštaurácií Roman Pekný. Človek sa musí učiť recepty starých materí, je to vlastne podstata našej slovenskej kuchyne. Ak sa bavíme o slovenských jedlách, všetky recepty nejakým spôsobom aj tak pochádzajú od starých materí, ktoré museli ťažko pracovať, ale rýchlo a chutne variť. To je na nich to zaujímavé. Trošku tie recepty zmodernizujeme, dáme do nového šatu. Ale v jedálnych lístkoch ich používame aj teraz, skonštatoval Pekný.

SkryťVypnúť reklamu

Členkou víťazného terchovského družstva bola aj Viktória Švecová. Piekla som zemiakové osúchy plnené bryndzovou plnkou a slaninkou. Mám to od svojej mamy, robím to dosť často a veľmi nám to všetkým doma chutí. Ak by som mala ísť do finále, budeme variť buď bryndzové halušky alebo zopakujeme tento recept, dodala.

Domáci pripravili podľa starostu Nededze Petra Vajdu tradičné jedlo starých a prastarých mám. Boli to kapustné a zemiakové osúšky, domáca slaninka, samozrejme, pečené klasicky na plotni. Je to chutné, zdravé jedlo s jednoduchými ingredienciami. A to je v dnešnej dobe potrebné, aby sme pohybové aktivity, ktoré zanedbávame, kompenzovali aspoň takýmito zdravými jedlami, uzatvoril Vajda.

Súťaže

Ilustračné foto.

Vybrali sme ideálnu jedenástku 22. kola regionálnych a oblastných súťaží.


Ilustračné foto.

O víťazstvo zabojujú pretekári z Poľska a zo Slovenska.


TASR
Ilustračné foto.

Vybrali sme ideálnu jedenástku 21. kola regionálnych a oblastných súťaží.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 981
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 794
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 120
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 776
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 234
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 823
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 623
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 413
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu