Štvrtok, 6. máj, 2021 | Meniny má HermínaKrížovkyKrížovky

Babka varila a radila

O najchutnejšie jedlo z receptov starých materí Terchovskej doliny súťažilo včera v obci Nededza sedem družstiev.

Ilustračná snímka.Ilustračná snímka. (Zdroj: ARCHÍV SME)

NEDEDZA. O najchutnejšie jedlo z receptov starých materí Terchovskej doliny súťažilo včera v obci Nededza sedem družstiev na podujatí Babka varila a radila. Víťazom sa stalo družstvo Terchovej a spolu s nimi postúpili do finále aj domáci kuchári.

Cieľom súťažného kultúrno-spoločenského podujatia je podľa riaditeľky Krajského kultúrneho strediska (KKS) v Žiline Sone Řehákovej zachovávať recepty starých materí, na ktoré sa už pomaly zabudlo. Všetky prezentované recepty používajú ingrediencie našich starých materí - bryndzu, zemiaky, kapustu, múku, tvaroh. A sme veľmi radi, že družstvá z Tepličky nad Váhom, Dolnej Tižiny, Terchovej, Varína a Nededze prezentujú originál staré, až archaické recepty. Máme tu aj hostí z Českej republiky zástupcovia z Rožnova pod Radhoštěm pripravili jedlo lepiduša kombináciu zemiakovej kaše s lekvárom, makom, cukrom a maslom, povedala Řeháková.

Skryť Vypnúť reklamu

Pripomenula, že prvá séria podujatia sa uskutočnila v Rajeckej doline v obci Ďurčiná. Pokračujeme v Bytčianskej doline, kde sa podujatie uskutoční v Dlhom Poli a vyvrcholením bude finále v Žiline. A ešte budeme robiť podujatie Žilina a okolie a samostatne Rožnov pod Radhoštěm. Výstupom z celého podujatia bude kniha Babka varila a radila so všetkými originálnymi receptami, uviedla riaditeľka KKS v Žiline.

Šéfom odbornej poroty bol šéfkuchár jednej zo žilinských reštaurácií Roman Pekný. Človek sa musí učiť recepty starých materí, je to vlastne podstata našej slovenskej kuchyne. Ak sa bavíme o slovenských jedlách, všetky recepty nejakým spôsobom aj tak pochádzajú od starých materí, ktoré museli ťažko pracovať, ale rýchlo a chutne variť. To je na nich to zaujímavé. Trošku tie recepty zmodernizujeme, dáme do nového šatu. Ale v jedálnych lístkoch ich používame aj teraz, skonštatoval Pekný.

Skryť Vypnúť reklamu

Členkou víťazného terchovského družstva bola aj Viktória Švecová. Piekla som zemiakové osúchy plnené bryndzovou plnkou a slaninkou. Mám to od svojej mamy, robím to dosť často a veľmi nám to všetkým doma chutí. Ak by som mala ísť do finále, budeme variť buď bryndzové halušky alebo zopakujeme tento recept, dodala.

Domáci pripravili podľa starostu Nededze Petra Vajdu tradičné jedlo starých a prastarých mám. Boli to kapustné a zemiakové osúšky, domáca slaninka, samozrejme, pečené klasicky na plotni. Je to chutné, zdravé jedlo s jednoduchými ingredienciami. A to je v dnešnej dobe potrebné, aby sme pohybové aktivity, ktoré zanedbávame, kompenzovali aspoň takýmito zdravými jedlami, uzatvoril Vajda.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  2. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  3. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  4. Prieskum odhalil slabiny slovenských firiem. Na čo si dať pozor?
  5. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  7. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  8. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  9. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička
  10. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je
  1. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  2. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  3. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  4. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  5. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  6. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  7. Ako zabezpečiť vhodné podmienky na dôstojnú prácu?
  8. Moderná drevostavba s vlastným rukopisom
  9. Prieskum odhalil slabiny slovenských firiem. Na čo si dať pozor?
  10. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 57 875
  2. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 21 403
  3. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 17 946
  4. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 13 969
  5. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 9 600
  6. BUBO ponúka zľavu pre zaočkovaných 8 380
  7. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 7 555
  8. Tipy od delegátky: Egypt má veľa turistami neobjavených miest 6 832
  9. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 6 484
  10. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 6 333
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Matej Tóth

Čo hovorí olympijský víťaz na očkovanie športovcov a politické napätie okolo letnej olympiády?

7 h

Doprava bude vedená po obchádzkovej trase.

9 h
Radosť Žiliny po druhom góle. Na snímke sú všetci traja prvopolčasoví strelci - Dávid Ďuriš (č. 29), Vahan Bichakhchyan (č. 11) a Patrik Myslovič (č. 7).

Žilinčania vyhrali Slovenský pohár jediný raz a naposledy ešte v roku 2012.

10 h
Ilustračné foto.

Obvineniu čelia z viacerých trestných činov korupcie.

14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mercedes vyletel zo zákruty. Na mieste, kde sa stala nehoda, osadili bicykel duchov.

2. máj

Ľudia berú zdravie na ľahkú váhu a sú málo informovaní o možných rizikách, tvrdí Oleksandr Olashyn.

4. máj

Dlho očakávaný úsek má byť dokončený v roku 2023. Cesta zo Žiliny do Martina sa má skrátiť o 20 minút.

4. máj

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Už ste čítali?