O produkty z dvora je záujem

Niekoľko poľnohospodárov v Žilinskom okrese už pár rokov predáva svoje výrobky. Predaj z dvora má u zákazníkov úspech.

Mliečny expres.Mliečny expres. (Zdroj: ARCHÍV RPPK)

Niekoľko poľnohospodárov v Žilinskom okrese už pár rokov predáva svoje výrobky. Predaj z dvora má u zákazníkov úspech.

ŽILINA. Výrobky vyrábané farmárskym spôsobom sú kvalitné, čerstvé a rýchlo sa predajú. Dopyt po nich je vyšší ako ponuka. Družstvá, ktoré ich vyrábajú a predávajú, hovoria, že nepotrebujú ani sklad. Čo prinesú na pult, okamžite zmizne. Pre poľnohospodárov je to aj významný zdroj príjmov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Viacero poľnohospodárskych podnikov v žilinskom regióne má zavedený predaj z dvora. „Agrofatra Hôrky prevádzkuje v Bytči mliečny automat, v druhom predáva mliečne výrobky. Mliečne automaty prevádzkuje tiež spoločnosť K+M v Rajci a Roľnícke družstvo Terchová v Belej. Ďalším predajcom je Poľnohospodárske družstvo Predmier,“ povedal Slavomír Stančík, riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Žiline.

SkryťVypnúť reklamu

Najdlhšie a v najväčšom rozsahu sa predaju z dvora venuje Agrofin Dolný Hričov. Toto družstvo má v Paštine Závade vlastnú výrobnú prevádzku na ovčie aj kravské mliečne výrobky, kde ich zároveň predávajú. Štvrtý rok už prevádzkujú aj jediný mliečny automat v Žiline pred Hyperteskom, kde predávajú surové kravské mlieko.

Robia aj syrové torty

Agrofin Dolný Hričov spracováva ovčie mlieko, vyrábajú 100-percentnú ovčiu bryndzu, čerstvý údený ovčí syr, žinčicu. Z kravského mlieka vyrábajú parené syry, uzlíky, ručne ťahané nite. „Našou hlavnou produkciou sú syrové torty. To je náš najdôležitejší výrobný program, ten ide na rozvoz po celom Slovensku, aj do zahraničia,“ povedal Pavol Panák, predseda družstva.

Družstvo má predajňu zriadenú priamo v areáli. „Záujem o výrobky je veľký, bohužiaľ, nestíhame pokrývať dopyt. Robíme tradičným spôsobom, produktivita práce je preto nižšia, všetko sa robí ručne.“ Do budúcna chcú na družstve postaviť novú mliekareň, čo by im umožnilo rozšíriť sortiment výroby. „Tak by sme mohli spracovať väčšie množstvo mlieka a pokryť stále stúpajúci dopyt.“

SkryťVypnúť reklamu

Družstvo Dolný Hričov spolupracuje aj s Odbytovým družstvom sever v Žiline, ktoré prevádzkuje štyri pojazdné predajne v Žilinskom a z časti v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. Pojazdný mliečny expres rozváža čerstvé surové kravské mlieko z Dolného Hričova a mliečne výrobky do obcí v okrese Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Považská Bystrica.

Tienistou stránkou predaja je vandalizmus, s ktorým musí družstvo bojovať. „Často nám ničili automat pred Hyperteskom. Hádzali do neho rôzne veci alebo prevŕtané mince na nitke. Tieto problémy boli zvlášť prvý rok, pokiaľ ľudia zistili, že to nikam nevedie. Automat je zabezpečený aj alarmom. Postupne to ustalo, ale začiatok bol strašný.“

Úspech v Predmieri má žinčica

„Predaj z dvora máme zavedený približne štyri roky. Ponúkame surové kravské mlieko, minulý rok sme spravili predajňu na družstve aj s výrobňou, robíme kravské nite, kravské syry, zákvas,“ povedal Ján Kružliak, predseda družstva v Predmieri. V Súľove chovajú ovce a zároveň tam majú kolibu, v ktorej ponúkajú čerstvý údený ovčí syr. Najviac ho predajú počas letných mesiacov, od mája do septembra, teda v dobe, keď sa doja ovce.

SkryťVypnúť reklamu

„Ešte máme predajňu v Predmieri, kde okrem našich výrobkov predávame produkty z mliekarne v Červenom Kameni a vozidlo, na ktorom rozvážame naše výrobky po okolitých obciach. Pre nás sú to peniaze navrch,“ vysvetlil predseda.

Družstvo má aj dva automaty. „Jeden je v Predmieri, druhý v oprave. Bol v Štiavniku, ale vykradli ho. Zatiaľ ideme s jedným,“ povedal Ján Kružliak. Cena za liter mlieka v automate je 60 centov. „Nite predávame po 8 eur, ovčí syr takisto, údený syr je za 9 eur, liter žinčice stojí 1 euro.“ Napríklad o žinčicu je taký záujem, že ju nestačia vyrábať.

Problémom poľnohospodárov je čierny predaj

Spoločným problémom družstiev sú nelegálni výrobcovia a predajcovia mliečnych výrobkov. „Svoje výrobky predávajú často aj z kufra auta, je to veľký problém a je ich dosť. Tieto výrobky sú zo strany štátneho dozoru nekontrolované, vyrobené v ťažko odhadnuteľných hygienických pomeroch, predávané bez registračnej pokladne. My im nemôžeme konkurovať, majú o 10 - 20 percent nižšie ceny,“ povedal Slavomír Stančík.

Voči čiernym predajcom nie je ľahké zasiahnuť. „Je to iba na ľuďoch. Jednak riskujú zdravie, pretože jesť výrobky bez označenia a s neznámym zložením je riskantné.“ Tieto výrobky, prípadne suroviny použité na ich výrobu, často pochádzajú z Poľska a najčastejšie ich predávajú pred hypermarketmi či v obciach.

Kontrolu kvality výrobkov na družstvách zabezpečuje štátny veterinárny a potravinový dozor. „Veterinári a hygienici chodia plánovane alebo neohlásene,“ povedal Pavol Panák. „Platíme za rozbory a vzorky, zatiaľ sme obstáli pri všetkých kontrolách. Máme podpísanú zmluvu aj s cechom bryndziarov. Ak by sme nepredávali 100-percentnú ovčiu bryndzu, hrozili by nám obrovské sankcie. 5000 eur, ak by vzorka preukázala, že nejde o 100- percentnú ovčiu bryndzu.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 082
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 012
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 124
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 270
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 236
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 844
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 500
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu