Od fyziky smerovali k jedlu

Žilinská univerzita zaujala študentov v jednom dni dvakrát. Stredoškoláci sa zaujímali o častice, vysokoškolákov lákalo jedlo.

Radek Šubrt ukázal, že sa dá aj za menej variť chutne a zdravoRadek Šubrt ukázal, že sa dá aj za menej variť chutne a zdravo (Zdroj: IGOR PETRÍK)

ŽILINA. Žilinská univerzita počas štvrtka pripravila dve zaujímavé akcie.

Stredoškolákov lákal Cern

Prvou bola Masterclasses, medzinárodné podujatie pre stredoškolákov, ktorých zaujíma fyzika. Organizuje ho medzinárodný výbor pre popularizáciu časticovej fyziky pôsobiaci pri Cerne vo Švajčiarsku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podujatie pre mnohé univerzity

„Koná sa po celom svete počas štyroch týždňov a každý deň prebieha na štyroch – piatich univerzitách. Vzniklo v Anglicku v roku 1997, od roku 2005 sa koná v Európe,“ povedal Ivan Melo, národný koordinátor podujatia pre Slovensko.

SkryťVypnúť reklamu

Od prednášok k praktickým ukážkam

Program bol rozdelený do troch častí. Dopoludnia prednášajúci časticoví fyzici prístupnou formou rozprávali o svojej práci a pripravovali žiakov na popoludnie.

V druhej časti sa zo stredoškolákov stali aktívni účastníci výskumu. Mohli si siahnuť na experimentálne dáta z časticového urýchľovača v Cerne a získať tak predstavu, o čom je súčasný výskum.

Na záver prebehla videokonferencia. Stredoškoláci sa spojili s ďalšími univerzitami, kde počas dňa robili to isté, a porovnali si výsledky.

Študenti sa tešili aj na obedové menu

Druhou zaujímavosťou bolo obedové menu pre zamestnancov a študentov univerzity obohatené o špecialitu Radka Šubrta, uznávaného českého šéfkuchára. Druhá akcia, ktorú univerzita na ten deň pripravila, sa tešila veľkému záujmu študentov.

SkryťVypnúť reklamu

Sľúbenou dobrotou bol anglický roštenec so zeleninou ratatouille a zemiaky. Ako darček študentom priniesol šéfkuchár malinovku, čapovanú z automatu.

Šéfkuchár podával jedlo osobne

Svoju špecialitu aj osobne podával. „Prišiel som, lebo ho poznám z televízie a chcem ho vidieť naživo,“ povedal študent Mário, čakajúci v dlhom rade, ktorý sa v jedálni čoskoro vytvoril.

„Vedela som, že príde a tešila som sa,“ prezradila Monika z Popradu. „Chcel som vedieť, čo navarí a aké to bude,“ vysvetlil Peter z Martina.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 981
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 794
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 120
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 776
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 234
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 823
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 623
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 413
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu