Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Zmenáreň: Kurací steak z dielne šéfkuchára Petra Ďurča

Minulý piatok bol organizačný štáb projektu Zmeň svoje telo, zmeníš svoj život v Top Restaurante za šéfkuchárom a majiteľom Petrom Ďurčom. Požiadali sme ho, aby uvaril niečo jednoduché, ako by mal vyzerať zdravý, ale pritom chutný diétny obed, aby to pre

finalistov Zmenárne (ale nielen pre nich) bolo správnou inšpiráciou.

Ďurčo, ktorý je špičkou vo svojom remesle, pripravil kurací steak na medveďom cesnaku so špenátom. Postupoval takto: „Kožu z pŕs som stiahol, mäso som odblanil, položil na fóliu, jemne ho posolil morskou soľou, priložil naň medvedí cesnak a zabalil ho do fólie, ktorú som na koncoch zviazal. Takto pripravený balíček som vložil do horúcej vody a zhruba na teplote 90 stupňov som varil nejakých dvadsať minút.“ Mäso varené vo fólii s medvedím cesnakom si zachovalo všetky vitamíny a bielkoviny. Potom šéfkuchár vybral mäso z hrnca, odstránil fóliu a nakrájal ho na tanier. Význam medvedieho cesnaku ozrejmil Peter Ďurčo: „Medvedí cesnak je jednou z prvých zelených rastlín, ktoré u nás na jar rastú. Je pre nás užitočný tým, že je to silný detox, vhodný na očistenie organizmu. Medvede, keď sa prebudia zo zimného spánku, tak údajne prvú rastlinu, ktorú požierajú je práve tento medvedí cesnak, aby si prečistili črevnú sústavu a žalúdok. Preto táto rastlina dostala tento názov.“

Skryť Vypnúť reklamu

Prílohou ku kuracím prsiam bol čerstvý šalát z mladého špenátu. „Ten som ochutil šťavou z biopomaranča, kvetovou morskou soľou a za studena lisovaným olivovým olejom. Čím je čerstvejší olej, tým je zdravší. Najlepšie je, keď je lisovaný a fľašovaný v tom istom roku, v ktorom ho konzumujete. Keď ho otvoríte, mal by sa čo najskôr spotrebovať. Keď už ho musíte nejaké obdobie skladovať, tak radšej na chladnom a tmavom mieste.“

Výber jedla pochválil aj Norbert Zajac, juniorský majster sveta v kulturistike a v aktuálnej Zmenárni tréner jedného z finalistov. „Toto jedlo by sa hodilo aj do prísneho diétneho režimu, keďže neobsahuje žiadne sacharidy. Dokonca by som ho zaradil aj do prípravy kulturistov teste pred súťažou. Kuracie prsia sú kvalitné bielkoviny, medvedí cesnak obsahuje veľké množstvo antioxidantov a špenát je veľmi dobrou listovou zeleninou.“ Norbert Zajac pri tejto príležitosti prezradil svoje najobľúbenejšie jedlo, ktoré si sám pripravuje. „Môže to byť napríklad ovsená kaša s vaječnými bielkami, ktorú si ochutím proteínmi či stéviou. Alebo si na raňajky urobím palacinky. V krátkosti spomeniem recept: 100 g jemných ovsených vločiek, jednu lyžicu čerstvo pomletých ľanových semienok, dve odmerky vysokopercentného proteínu, stévia, tri vaječné bielka, všetko to pomiešam a urobím hmotu na cesto, ktoré potom postupne po jednej až dvoch naberačkách prikladám na teflonovú panvicu a nechám upiecť z oboch strán. Príprava jeden palacinky trvá dve až tri minúty a zo 100 g vločiek mi vyjde asi desať palaciniek.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  3. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  6. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  7. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  8. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 829
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 307
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 764
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 671
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 362
  6. Aká je chémia vôní 9 115
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 809
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 733
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 680
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 177
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Momentka zo zápasu Žilina - Topoľčany (3:2).

Peter Fiabáne: Po dvoch rokoch sa podarilo naplniť tretinu Plánu ZA

Za neúspech považujestav verejného priestoru a nevysporiadanie vzťahov s Georgom Trabelssiem.

Peter Fiabáne

Máme veľmi dobré mužstvo s obrovským potenciálom. Len sme to neukázali v zápasoch

S kapitánom Višňového a dvojnásobným majstrom v drese MŠK Žilina Martinom Minarčíkom sme zhodnotili jesennú časť tradičného účastníka piatej ligy.

Podľa kapitána Martina Minarčíka (vľavo) nastal zlom v zápase s Liptovským Mikulášom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na stanici v Nitre napadli muža po tom, ako upozornil na rúško

Incident sa stal v čakárni na autobusovej stanici.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

V Jasnej spustia lyžovačku už v sobotu

Do strediska pustia len obmedzený počet lyžiarov.

AKTUÁLNE: V Čadci našli ďalších utečencov

Ich strastiplná cesta sa skončila na Kysuciach.

Už ste čítali?