Zmenáreň: Kurací steak z dielne šéfkuchára Petra Ďurča

Minulý piatok bol organizačný štáb projektu Zmeň svoje telo, zmeníš svoj život v Top Restaurante za šéfkuchárom a majiteľom Petrom Ďurčom. Požiadali sme ho, aby uvaril niečo jednoduché, ako by mal vyzerať zdravý, ale pritom chutný diétny obed, aby to pre

finalistov Zmenárne (ale nielen pre nich) bolo správnou inšpiráciou.

Ďurčo, ktorý je špičkou vo svojom remesle, pripravil kurací steak na medveďom cesnaku so špenátom. Postupoval takto: „Kožu z pŕs som stiahol, mäso som odblanil, položil na fóliu, jemne ho posolil morskou soľou, priložil naň medvedí cesnak a zabalil ho do fólie, ktorú som na koncoch zviazal. Takto pripravený balíček som vložil do horúcej vody a zhruba na teplote 90 stupňov som varil nejakých dvadsať minút.“ Mäso varené vo fólii s medvedím cesnakom si zachovalo všetky vitamíny a bielkoviny. Potom šéfkuchár vybral mäso z hrnca, odstránil fóliu a nakrájal ho na tanier. Význam medvedieho cesnaku ozrejmil Peter Ďurčo: „Medvedí cesnak je jednou z prvých zelených rastlín, ktoré u nás na jar rastú. Je pre nás užitočný tým, že je to silný detox, vhodný na očistenie organizmu. Medvede, keď sa prebudia zo zimného spánku, tak údajne prvú rastlinu, ktorú požierajú je práve tento medvedí cesnak, aby si prečistili črevnú sústavu a žalúdok. Preto táto rastlina dostala tento názov.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Prílohou ku kuracím prsiam bol čerstvý šalát z mladého špenátu. „Ten som ochutil šťavou z biopomaranča, kvetovou morskou soľou a za studena lisovaným olivovým olejom. Čím je čerstvejší olej, tým je zdravší. Najlepšie je, keď je lisovaný a fľašovaný v tom istom roku, v ktorom ho konzumujete. Keď ho otvoríte, mal by sa čo najskôr spotrebovať. Keď už ho musíte nejaké obdobie skladovať, tak radšej na chladnom a tmavom mieste.“

Výber jedla pochválil aj Norbert Zajac, juniorský majster sveta v kulturistike a v aktuálnej Zmenárni tréner jedného z finalistov. „Toto jedlo by sa hodilo aj do prísneho diétneho režimu, keďže neobsahuje žiadne sacharidy. Dokonca by som ho zaradil aj do prípravy kulturistov teste pred súťažou. Kuracie prsia sú kvalitné bielkoviny, medvedí cesnak obsahuje veľké množstvo antioxidantov a špenát je veľmi dobrou listovou zeleninou.“ Norbert Zajac pri tejto príležitosti prezradil svoje najobľúbenejšie jedlo, ktoré si sám pripravuje. „Môže to byť napríklad ovsená kaša s vaječnými bielkami, ktorú si ochutím proteínmi či stéviou. Alebo si na raňajky urobím palacinky. V krátkosti spomeniem recept: 100 g jemných ovsených vločiek, jednu lyžicu čerstvo pomletých ľanových semienok, dve odmerky vysokopercentného proteínu, stévia, tri vaječné bielka, všetko to pomiešam a urobím hmotu na cesto, ktoré potom postupne po jednej až dvoch naberačkách prikladám na teflonovú panvicu a nechám upiecť z oboch strán. Príprava jeden palacinky trvá dve až tri minúty a zo 100 g vločiek mi vyjde asi desať palaciniek.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 953
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 494
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 257
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 807
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 327
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu