ŽILINA. Školská jedáleň pri ZŠ Martinská v Žiline varí aj pre deti s celiakiou. Chorobu spôsobuje neznášanlivosť lepku. Lepok je zmes bielkovín prítomná v obilných zrnách. V súčasnosti je jedinou možnou terapiou pri celiakii bezlepková strava (diéta).
V jedálni na Martinskej začali ponúkať obedy pre deti s bezlepkovou diétou už v roku 2010. Na začiatku varili pre pár žiakov s celiakiou, dnes ich je 21. „S varením začali v Košiciach. Od nich sme to prevzali,“ vysvetlila Margita Červená, vedúca jedálne pri ZŠ Martinská.
Najviac zavážili podnety od rodičov detí s celiakiou. Škola v spolupráci so zriaďovateľom sa im rozhodla vyhovieť. Ale na to, aby mohli variť dvojmo, potrebovali vybaviť kuchyňu.
„Od mesta sme dostali peniaze na nákup potrebného vybavenia do kuchyne.“
Ceny určujú podľa veku dieťaťa
Ceny za diétne stravovanie určuje ministerstvo školstva a všeobecne záväzné nariadenie mesta Žilina. Rozdelené sú podľa toho, či ide o žiaka základnej školy, alebo dieťa navštevujúce materskú školu. „Pre žiaka prvého stupňa je cena obeda 1,49 eura, pre žiaka druhého stupňa 1,56 eura. Pre deti z materskej školy 1,01 eura.“
V jedálni na Martinskej varia diétnu stravu pre 21 detí, 7 žiakov je priamo zo ZŠ Martinská. Zvyšní stravníci sú z ostatných škôl v meste. Bezlepkovú stravu im vozia autom.
„Mesto zabezpečuje rozvoz iba školám vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Ak majú o stravu záujem iné školy, je nutné, aby si obedy prišli prevziať do školskej jedálne pri ZŠ Martinská,“ povedal Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina.
„Naše auto vozí stravu do základných škôl Jarná, Limbová, Závodie, Suvorovová a do Bytčice. Tiež do materských škôl Hliny 8 a Puškinova,“ vysvetlila Margita Červená. „Druhé auto jazdí zo základnej školy Karpatská. Vozí stravu na základnú školu Gorazdova a materskú školu Predmestská.
Posunuli čas na obed
Žiaci s bezlepkovou diétou zo školy Martinská obedujú o 11.30. „Čas sme posunuli. Deti s diétou zle vnímali, keď mali iné porcie. Pritom rozdiel je minimálny. Tiež sme chceli zabezpečiť, aby obedy dostali teplé a hneď po dovarení.“
Rovnaký systém platí pri obedoch, ktoré rozvážajú. „Žiaci a deti jedia hneď, ako im obed dovezú,“ povedala Margita Červená.
Podobný prístup škola uplatňuje aj pri organizovaní rôznych akcií pre žiakov.
„Na Mikuláša alebo Deň detí dostanú žiaci bezlepkové sladkosti, koláče či balíčky. Snahou školy je vyhovieť žiakom s bezlepkovou diétou, aj ostatným bez diéty.“
Stačí požiadať
Zabezpečiť dieťaťu s celiakiou bezlepkovú stravu v škole je veľmi jednoduché. Stačí, ak rodič predloží písomnú požiadavku na prípravu bezlepkovej stravy. A to v školskej jedálni na Martinskej. K žiadosti treba pripojiť písomné vyjadrenie odborného lekára.
Záujem zo strany rodičov je veľký. „Rodičia chodia a pýtajú sa,“ potvrdila Margita Červená.
Prípravu bezlepkovej stravy na Slovensku upravujú normy a receptúry pre diétne stravovanie, ktoré vydalo ministerstvo školstva. V praxi získať potraviny na prípravu stravy pre celiatika nie je jednoduché.
„Potraviny nakupujeme cez špecializovanú internetovú stránku,“ objasnila Margita Červená.
Aby vedeli, aké potraviny môžu kúpiť aj inde, majú zoznam výrobcov a ich bezlepkových potravín. Pre celiatikov sa vyrábajú špeciálne bezlepkové potraviny a múčne zmesi. Bezlepkové potraviny sú označené logom - symbolom preškrtnutého klasu.