Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Dobroty pečie už takmer 70 rokov

Jozef Káčer z Belej je dnes najstarším ešte pracujúcim pekárom na Slovensku. V januári oslávi 86. narodeniny. Svoj prvý chlieb upiekol už ako sedemnásťročný.

Najstarší pracujúci pekár na Slovensku ostal verný starej receptúre.Najstarší pracujúci pekár na Slovensku ostal verný starej receptúre. (Zdroj: TASR)
BELÁ. Pán Káčer spomína na svoje začiatky v pekárenskom remesle s úsmevom, hoci sa to všetko odohralo v neľahkých povojnových časoch. S mladíckym optimizmom a víziou lepších zajtrajškov prežíval rok 1945 s väčšou ľahkosťou ako ho dnes vnímame my.

Prácu pekára dlho odmietal

Pôvodne chcel využiť ponuku zárobku na stavbe a tak sa nechal nahovoriť na stavbárske práce v povojnovej zbombardovanej Prahe.

„Išlo nás z dediny asi desať chlapcov. Učili nás za murárov, no nám sa to neľúbilo a tak sa chlapci povracali naspäť domov, jeden tam ostal pracovať a ja s kamarátom som si hľadal inú prácu,“ povedal.
Ľahké to nemali s peniazmi, ubytovaním ani so stravou. Práve s jedlom im pomáhal jeden bezdetný pražský pekár, ktorý si pána Jozefa mimoriadne obľúbil. „Chodili sme žobrať chleba a keď sme ho minuli, tak sme k nemu znovu prišli.“

Pekár pána Jozefa niekoľkokrát nahováral, aby sa išiel k nemu učiť. Jemu sa však veľmi nechcelo, a tak ponuku dookola odmietal. „Akosi som mu padol do oka. Vždy som mu sľúbil, že prídem, no hovoril som si, že keby som chcel byť pekárom, tak som mohol ostať v Belej. Aj sused bol pekár.“

Cítil sa ako doma

Hlad a životné potreby neoklamal a nakoniec priznal, že nemá iné východisko. Aj keď s nevôľou, ale predsa nastúpil za pekárskeho učňa.

Jeho majster nemal deti, o svojho podriadeného sa preto staral ako o vlastného. Tomu, že ponuku prijal, bol Jozef nakoniec veľmi šťastný, u pekára mu nič nechýbalo. Na vábnu vôňu čerstvo upečeného pečiva sa tiež dalo rýchlo zvyknúť. „On mi vytvoril druhý domov. Možno aj preto, že som bol veľmi pracovitý.“

Pracovitosť sa mu vyplatila

Potom, v päťdesiatych rokoch, musel Jozef narukovať na povinnú vojenskú službu. Keď vyzliekol uniformu, malú pekáreň, v ktorej sa učil, už našiel zatvorenú. Čo sa stalo, nevieme. Jozef sa vrátil do rodnej Belej. Aj keď bol viackrát na pochybách, remeslu ostal verný, možno aj preto, že mu osud do cesty prihral pracovnú ponuku v Žiline – pekár v prevádzke na Národnej ulici. Jozef ju prijal a už vtedy bolo jasné, že toto bude jeho definitívnym živobytím.

Pán Káčer vystriedal niekoľko pekární v Žiline a okolí. Podľa jeho slov, vždy sa snažil byť pracovitý a otvorený, a aj preto si ho v kolektívoch obľúbili. „Snáď všade, kde som pracoval, som bol vedúcim alebo majstrom.“
Ako priznal, aj dnes si rád „zobne“ zo svojich či vnukových výrobkov. „Ja som toho nikdy veľa nenajedol, aj na cukor si musím dávať pozor, no nepohrdnem, ešte som sa neprejedol,“ skonštatoval s úsmevom.

Ostal verný starej receptúre

Pekáreň dnes vedie Jozefov vnuk. Stále si potrpí na to, aby z jeho výrobne odišiel pravoverný chlieb bez žiadnych „umelín“.

„Dnes je ten chlieb iný, učilištia porušili a pekára už ani nepotrebujú. V tom chlebe, čo bežne dostať kúpiť, je, zdá sa mi, viac práškov ako múky. Chcú, aby z menej urobili viac, tak tam dajú prášok, pridajú prášok proti plesniveniu, ďalší dajú, aby ostal dlhšie čerstvý a ktoviečo všetko do toho ešte pchajú,“ povedal.

Aj pán Jozef však pochopil, že pravidlá obchodu a trhu nepustia. Bežný chlieb je síce nekvalitnejší, no lacnejší. Obchodníci preto preferujú variant, ktorý ľudia kúpia skôr. Následok je taký, že keď kedysi upiekol aj jeden a pol tisíca chlebov denne, dnes má o kvalitné pečivo bez umelých prísad záujem tak málo obchodníkov, že predajú sotva štyridsať kusov. Svoje predajne si však zachováva a dúfa, že dariť sa bude aspoň im.

Robotu treba robiť poctivo

„Nech človek robí akúkoľvek robotu, či sa mu páči, alebo nie, musí ju robiť poctivo,“ odpovedal na otázku, čomu ho toto remeslo naučilo. „Naučilo ma to poctivosti. Pekár si nemôže povedať, že sa mu niečo nechce a urobí to zajtra. Toto vás naučí veľkej zodpovednosti. Ani pracovitosť nikomu neuškodí,“ dodal.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  4. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  5. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  1. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  2. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  3. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  4. Novinka medzi prefabrikátmi
  5. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  6. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. The future of M&A in Europe
  9. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  10. ADLO sa presťahovalo bližšie k zákazníkom
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 33 858
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 382
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 572
  4. Aká je chémia vôní 10 352
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 476
  6. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 382
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 763
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 727
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 166
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 708
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Gbeľany majú na piate miesto

S trénerom ŠK Gbeľany Petrom Raždíkom sme zhodnotili jesennú časť.

Futbalisti Gbelian v obrannom postavení v zápase prvého kola na ihrisku Čierneho, kde prehrali 1:0.
Ilustračné foto.

Za zosnulým Štefanom Pelikánom

Akademický sochár nás opustil v 85 rokoch.

Štefan Pelikán

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V trnavskej nemocnici je pozitívne testovaných takmer sto zamestnancov

Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je vo Fakultnej nemocnici v Trnave približne rovnaký v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

V Nitre padnú hlavy. Len či správne...

Húfna kritika (aj) od ex-hráčov. Za Nitru nastupuje v prvej slovenskej lige najmenej odchovancov v histórii.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Trasa a financovanie cestného obchvatu Detvy nie sú stále vyjasnené

Rozšírenie priemyselnej zóny naráža na odmietavé postoje.

Už ste čítali?