Pondelok, 23. apríl, 2018 | Meniny má Vojtech
Pridajte si svoje mesto

Dobroty pečie už takmer 70 rokov

Jozef Káčer z Belej je dnes najstarším ešte pracujúcim pekárom na Slovensku. V januári oslávi 86. narodeniny. Svoj prvý chlieb upiekol už ako sedemnásťročný.

Najstarší pracujúci pekár na Slovensku ostal verný starej receptúre.(Zdroj: TASR)
BELÁ. Pán Káčer spomína na svoje začiatky v pekárenskom remesle s úsmevom, hoci sa to všetko odohralo v neľahkých povojnových časoch. S mladíckym optimizmom a víziou lepších zajtrajškov prežíval rok 1945 s väčšou ľahkosťou ako ho dnes vnímame my.

Prácu pekára dlho odmietal

Pôvodne chcel využiť ponuku zárobku na stavbe a tak sa nechal nahovoriť na stavbárske práce v povojnovej zbombardovanej Prahe.

„Išlo nás z dediny asi desať chlapcov. Učili nás za murárov, no nám sa to neľúbilo a tak sa chlapci povracali naspäť domov, jeden tam ostal pracovať a ja s kamarátom som si hľadal inú prácu,“ povedal.
Ľahké to nemali s peniazmi, ubytovaním ani so stravou. Práve s jedlom im pomáhal jeden bezdetný pražský pekár, ktorý si pána Jozefa mimoriadne obľúbil. „Chodili sme žobrať chleba a keď sme ho minuli, tak sme k nemu znovu prišli.“

Pekár pána Jozefa niekoľkokrát nahováral, aby sa išiel k nemu učiť. Jemu sa však veľmi nechcelo, a tak ponuku dookola odmietal. „Akosi som mu padol do oka. Vždy som mu sľúbil, že prídem, no hovoril som si, že keby som chcel byť pekárom, tak som mohol ostať v Belej. Aj sused bol pekár.“

Cítil sa ako doma

Hlad a životné potreby neoklamal a nakoniec priznal, že nemá iné východisko. Aj keď s nevôľou, ale predsa nastúpil za pekárskeho učňa.

Jeho majster nemal deti, o svojho podriadeného sa preto staral ako o vlastného. Tomu, že ponuku prijal, bol Jozef nakoniec veľmi šťastný, u pekára mu nič nechýbalo. Na vábnu vôňu čerstvo upečeného pečiva sa tiež dalo rýchlo zvyknúť. „On mi vytvoril druhý domov. Možno aj preto, že som bol veľmi pracovitý.“

Pracovitosť sa mu vyplatila

Potom, v päťdesiatych rokoch, musel Jozef narukovať na povinnú vojenskú službu. Keď vyzliekol uniformu, malú pekáreň, v ktorej sa učil, už našiel zatvorenú. Čo sa stalo, nevieme. Jozef sa vrátil do rodnej Belej. Aj keď bol viackrát na pochybách, remeslu ostal verný, možno aj preto, že mu osud do cesty prihral pracovnú ponuku v Žiline – pekár v prevádzke na Národnej ulici. Jozef ju prijal a už vtedy bolo jasné, že toto bude jeho definitívnym živobytím.

Pán Káčer vystriedal niekoľko pekární v Žiline a okolí. Podľa jeho slov, vždy sa snažil byť pracovitý a otvorený, a aj preto si ho v kolektívoch obľúbili. „Snáď všade, kde som pracoval, som bol vedúcim alebo majstrom.“
Ako priznal, aj dnes si rád „zobne“ zo svojich či vnukových výrobkov. „Ja som toho nikdy veľa nenajedol, aj na cukor si musím dávať pozor, no nepohrdnem, ešte som sa neprejedol,“ skonštatoval s úsmevom.

Ostal verný starej receptúre

Pekáreň dnes vedie Jozefov vnuk. Stále si potrpí na to, aby z jeho výrobne odišiel pravoverný chlieb bez žiadnych „umelín“.

„Dnes je ten chlieb iný, učilištia porušili a pekára už ani nepotrebujú. V tom chlebe, čo bežne dostať kúpiť, je, zdá sa mi, viac práškov ako múky. Chcú, aby z menej urobili viac, tak tam dajú prášok, pridajú prášok proti plesniveniu, ďalší dajú, aby ostal dlhšie čerstvý a ktoviečo všetko do toho ešte pchajú,“ povedal.

Aj pán Jozef však pochopil, že pravidlá obchodu a trhu nepustia. Bežný chlieb je síce nekvalitnejší, no lacnejší. Obchodníci preto preferujú variant, ktorý ľudia kúpia skôr. Následok je taký, že keď kedysi upiekol aj jeden a pol tisíca chlebov denne, dnes má o kvalitné pečivo bez umelých prísad záujem tak málo obchodníkov, že predajú sotva štyridsať kusov. Svoje predajne si však zachováva a dúfa, že dariť sa bude aspoň im.

Robotu treba robiť poctivo

„Nech človek robí akúkoľvek robotu, či sa mu páči, alebo nie, musí ju robiť poctivo,“ odpovedal na otázku, čomu ho toto remeslo naučilo. „Naučilo ma to poctivosti. Pekár si nemôže povedať, že sa mu niečo nechce a urobí to zajtra. Toto vás naučí veľkej zodpovednosti. Ani pracovitosť nikomu neuškodí,“ dodal.

  1. Horskí záchranári pomáhali zranenej žene 195
  2. Na dvoch železničných úsekoch nahradia vlaky autobusmi 169
  3. Križovatku pri Fackárni upravia už v lete 161
  4. Mário Pečalka: Žilina mi bola vždy blízka 118
  5. Strečno: Na sanáciu brala doplatili pltníci, stratili polovicu zákazníkov 107
  6. Žilinské sklamanie z výsledku, potešilo však nasadenie i kvalita hry 63
  7. Žilinských seniorov okráda podvodník. Používa starý trik 33
  8. Vodič neprežil nočnú nehodu pri Krasňanoch 25
  9. Ľudia alebo mesto? Kto je zodpovedný za špinu v Žiline? 21
  10. Ako je to s výrubom v lesoparku? Dôvodom je ochrana trakčného vedenia, tvrdí mesto Foto 15

Najčítanejšie správy

Žilina

Horskí záchranári pomáhali zranenej žene

Horskí záchranári pomáhali 45-ročnej slovenskej turistke, ktorá počas túry z Poludňového grúňa na Chatu na grúni utrpela zranenie predkolenia.

Na dvoch železničných úsekoch nahradia vlaky autobusmi

Od budúceho týždňa bude výluka na železničných úsekoch Bytčica – Lietavská Lúčka – Rajec.

Križovatku pri Fackárni upravia už v lete

Kritická dopravná situácia v čase špičky v Bánovej priniesla radikálne riešenie. Obyvateľ mestskej časti sa bráni prejazdu áut klincami.

Mário Pečalka: Žilina mi bola vždy blízka

Futbalista pochádzajúci z Kysúc dodnes rád spomína na úspešné obdobie v drese MŠK Žilina.

Strečno: Na sanáciu brala doplatili pltníci, stratili polovicu zákazníkov

Ak budú práce pod hradom pokračovať, pltníci sa oavajú aj o túto sezónu.

Blízke regióny

Tragédia na Liptove. Žena vypadla z raftu, našli ju mŕtvu

Po pristátí si lekárka leteckých záchranárov prevzala do svojej starostlivosti muža a približne štvorročného chlapca.

Parkovanie pri Gaderskej doline nebude zadarmo

Výnos z parkovania použije obec i na rekonštrukciu ciest a chodníkov.

Požiar lesa hasiči uhasili, no z hory neodchádzajú

Dobrovoľníci zostali pri požiarovisku hliadkovať celú noc. Suchý porast sa môže vznietiť opäť.

V centre máme miesto, kde každá generácia necháva svoje zarobené peniaze

​​​​​​​Severné centrum Martina so Zbojníckou fontánou prešlo počas 140 rokov rôznymi prestavbami. Napríklad na mieste dnešnej Unicredit banky stál v minulosti hotel, hostinec či obchod s bielizňou.

Turistov aj cyklistov vykázali z Jánskej doliny

Od minulého týždňa majú peší a cyklisti zakázaný vstup do jednej z najnavštevovanejších slovenských dolín. Dôvodom je ťažba kalamitného dreva.

Všetky správy

Odborník na výchovu: Mama má právo povedať dosť a nemať výčitky

Marek Herman hovorí, že dnešní rodičia majú na seba príliš vysoké nároky a potom to nezvládajú.

Bystrica nevyužila ani tretí mečbal, Trenčín si vynútil rozhodujúci siedmy zápas

Trenčania prehrávali v sérii už 0:3, vyrovnali však na 3:3.

Sagan: Môj fanklub a moji fanúšikovia sú dve veci

Majster sveta prišiel na Slovensko, aby sa stretol s VIP fanúšikmi a podporil deti na Detskej Tour Petra Sagana.

Bystrickí fanúšikovia sa snažili vniknúť do kabíny domácich, lietali päste

Po šiestom finálovom zápase medzi Banskou Bystricou a Trenčínom prišlo v útrobách štadióna k nechutnej dohre.