Utorok, 18. december, 2018 | Meniny má Sláva, Slávka

Dobroty pečie už takmer 70 rokov

Jozef Káčer z Belej je dnes najstarším ešte pracujúcim pekárom na Slovensku. V januári oslávi 86. narodeniny. Svoj prvý chlieb upiekol už ako sedemnásťročný.

Najstarší pracujúci pekár na Slovensku ostal verný starej receptúre.(Zdroj: TASR)
BELÁ. Pán Káčer spomína na svoje začiatky v pekárenskom remesle s úsmevom, hoci sa to všetko odohralo v neľahkých povojnových časoch. S mladíckym optimizmom a víziou lepších zajtrajškov prežíval rok 1945 s väčšou ľahkosťou ako ho dnes vnímame my.

Prácu pekára dlho odmietal

Pôvodne chcel využiť ponuku zárobku na stavbe a tak sa nechal nahovoriť na stavbárske práce v povojnovej zbombardovanej Prahe.

„Išlo nás z dediny asi desať chlapcov. Učili nás za murárov, no nám sa to neľúbilo a tak sa chlapci povracali naspäť domov, jeden tam ostal pracovať a ja s kamarátom som si hľadal inú prácu,“ povedal.
Ľahké to nemali s peniazmi, ubytovaním ani so stravou. Práve s jedlom im pomáhal jeden bezdetný pražský pekár, ktorý si pána Jozefa mimoriadne obľúbil. „Chodili sme žobrať chleba a keď sme ho minuli, tak sme k nemu znovu prišli.“

Pekár pána Jozefa niekoľkokrát nahováral, aby sa išiel k nemu učiť. Jemu sa však veľmi nechcelo, a tak ponuku dookola odmietal. „Akosi som mu padol do oka. Vždy som mu sľúbil, že prídem, no hovoril som si, že keby som chcel byť pekárom, tak som mohol ostať v Belej. Aj sused bol pekár.“

Cítil sa ako doma

Hlad a životné potreby neoklamal a nakoniec priznal, že nemá iné východisko. Aj keď s nevôľou, ale predsa nastúpil za pekárskeho učňa.

Jeho majster nemal deti, o svojho podriadeného sa preto staral ako o vlastného. Tomu, že ponuku prijal, bol Jozef nakoniec veľmi šťastný, u pekára mu nič nechýbalo. Na vábnu vôňu čerstvo upečeného pečiva sa tiež dalo rýchlo zvyknúť. „On mi vytvoril druhý domov. Možno aj preto, že som bol veľmi pracovitý.“

Pracovitosť sa mu vyplatila

Potom, v päťdesiatych rokoch, musel Jozef narukovať na povinnú vojenskú službu. Keď vyzliekol uniformu, malú pekáreň, v ktorej sa učil, už našiel zatvorenú. Čo sa stalo, nevieme. Jozef sa vrátil do rodnej Belej. Aj keď bol viackrát na pochybách, remeslu ostal verný, možno aj preto, že mu osud do cesty prihral pracovnú ponuku v Žiline – pekár v prevádzke na Národnej ulici. Jozef ju prijal a už vtedy bolo jasné, že toto bude jeho definitívnym živobytím.

Pán Káčer vystriedal niekoľko pekární v Žiline a okolí. Podľa jeho slov, vždy sa snažil byť pracovitý a otvorený, a aj preto si ho v kolektívoch obľúbili. „Snáď všade, kde som pracoval, som bol vedúcim alebo majstrom.“
Ako priznal, aj dnes si rád „zobne“ zo svojich či vnukových výrobkov. „Ja som toho nikdy veľa nenajedol, aj na cukor si musím dávať pozor, no nepohrdnem, ešte som sa neprejedol,“ skonštatoval s úsmevom.

Ostal verný starej receptúre

Pekáreň dnes vedie Jozefov vnuk. Stále si potrpí na to, aby z jeho výrobne odišiel pravoverný chlieb bez žiadnych „umelín“.

„Dnes je ten chlieb iný, učilištia porušili a pekára už ani nepotrebujú. V tom chlebe, čo bežne dostať kúpiť, je, zdá sa mi, viac práškov ako múky. Chcú, aby z menej urobili viac, tak tam dajú prášok, pridajú prášok proti plesniveniu, ďalší dajú, aby ostal dlhšie čerstvý a ktoviečo všetko do toho ešte pchajú,“ povedal.

Aj pán Jozef však pochopil, že pravidlá obchodu a trhu nepustia. Bežný chlieb je síce nekvalitnejší, no lacnejší. Obchodníci preto preferujú variant, ktorý ľudia kúpia skôr. Následok je taký, že keď kedysi upiekol aj jeden a pol tisíca chlebov denne, dnes má o kvalitné pečivo bez umelých prísad záujem tak málo obchodníkov, že predajú sotva štyridsať kusov. Svoje predajne si však zachováva a dúfa, že dariť sa bude aspoň im.

Robotu treba robiť poctivo

„Nech človek robí akúkoľvek robotu, či sa mu páči, alebo nie, musí ju robiť poctivo,“ odpovedal na otázku, čomu ho toto remeslo naučilo. „Naučilo ma to poctivosti. Pekár si nemôže povedať, že sa mu niečo nechce a urobí to zajtra. Toto vás naučí veľkej zodpovednosti. Ani pracovitosť nikomu neuškodí,“ dodal.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  3. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  4. Nestíhate nakupovať darčeky?
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  6. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  7. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  1. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  2. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  3. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  4. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  5. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  6. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  7. 4 body úspechu realizácie stavby
  8. BIT arbitration within the context of recent CJEU decision
  9. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  10. Nestíhate nakupovať darčeky?
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 75 604
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 000
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 11 781
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 7 198
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 6 762
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 907
  7. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 104
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 3 080
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 3 007
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 502

Hlavné správy z MY Žilina

Vo Vrátnej sa zranil lyžiar, napichol sa na lyžiarsku palicu

Lyžiar si spôsobil poranenia v oblasti panvy.

Traja opití vodiči spôsobili na cestách nehody

Polícia zaevidovala v uplynulom týždni na cestách Žilinského kraja 18 vodičov pod vplyvom alkoholu.

Cyklodoprava v Žiline sa stáva čoraz obľúbenejšou

Ešte pred tromi týždňami nebol na cyklotrase asfalt a na chodníkoch položená dlažba, dnes už slúžia obyvateľom.

MŠK aj Makroteam remizovali

V ďalšom kole privíta Makroteam Wild Boys v súboji o tretie miesto v tabuľke.

V žilinskej MHD pribudnú dva nové elektrobusy

Mesto a Dopravný podnik spustia v stredu 19. decembra oficiálne do prevádzky dva elektrobusy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Lesné cesty v parkoch stavali bez povolenia

Súkromní obhospodarovatelia lesov z Liptova 
dostali pokuty.

V Dubnici nad Váhom otvorili závod na výrobu nabíjacích staníc

Na Slovensku ide o prvého výrobcu nabíjacích staníc, zamestnanie by tu mohlo nájsť približne 50 ľudí.

Poznáte ich? Ženy vybrali peniaze z cudzej karty + FOTO

Polícia prosí verejnosť o pomoc pri stotožnení dvoch žien.

Pri zrážke rýchlika s autom zomrela matka s dcérou

Vodička Renaultu vošla na priecestie, keď tadiaľ prechádzal vlak.

Vybrali SME

Už ste čítali?