Nedeľa, 22. október, 2017 | Meniny má Sergej
Pridajte si svoje mesto

Dobroty pečie už takmer 70 rokov

Jozef Káčer z Belej je dnes najstarším ešte pracujúcim pekárom na Slovensku. V januári oslávi 86. narodeniny. Svoj prvý chlieb upiekol už ako sedemnásťročný.

Najstarší pracujúci pekár na Slovensku ostal verný starej receptúre.(Zdroj: TASR)
BELÁ. Pán Káčer spomína na svoje začiatky v pekárenskom remesle s úsmevom, hoci sa to všetko odohralo v neľahkých povojnových časoch. S mladíckym optimizmom a víziou lepších zajtrajškov prežíval rok 1945 s väčšou ľahkosťou ako ho dnes vnímame my.

Prácu pekára dlho odmietal

Pôvodne chcel využiť ponuku zárobku na stavbe a tak sa nechal nahovoriť na stavbárske práce v povojnovej zbombardovanej Prahe.

„Išlo nás z dediny asi desať chlapcov. Učili nás za murárov, no nám sa to neľúbilo a tak sa chlapci povracali naspäť domov, jeden tam ostal pracovať a ja s kamarátom som si hľadal inú prácu,“ povedal.
Ľahké to nemali s peniazmi, ubytovaním ani so stravou. Práve s jedlom im pomáhal jeden bezdetný pražský pekár, ktorý si pána Jozefa mimoriadne obľúbil. „Chodili sme žobrať chleba a keď sme ho minuli, tak sme k nemu znovu prišli.“

Pekár pána Jozefa niekoľkokrát nahováral, aby sa išiel k nemu učiť. Jemu sa však veľmi nechcelo, a tak ponuku dookola odmietal. „Akosi som mu padol do oka. Vždy som mu sľúbil, že prídem, no hovoril som si, že keby som chcel byť pekárom, tak som mohol ostať v Belej. Aj sused bol pekár.“

Cítil sa ako doma

Hlad a životné potreby neoklamal a nakoniec priznal, že nemá iné východisko. Aj keď s nevôľou, ale predsa nastúpil za pekárskeho učňa.

Jeho majster nemal deti, o svojho podriadeného sa preto staral ako o vlastného. Tomu, že ponuku prijal, bol Jozef nakoniec veľmi šťastný, u pekára mu nič nechýbalo. Na vábnu vôňu čerstvo upečeného pečiva sa tiež dalo rýchlo zvyknúť. „On mi vytvoril druhý domov. Možno aj preto, že som bol veľmi pracovitý.“

Pracovitosť sa mu vyplatila

Potom, v päťdesiatych rokoch, musel Jozef narukovať na povinnú vojenskú službu. Keď vyzliekol uniformu, malú pekáreň, v ktorej sa učil, už našiel zatvorenú. Čo sa stalo, nevieme. Jozef sa vrátil do rodnej Belej. Aj keď bol viackrát na pochybách, remeslu ostal verný, možno aj preto, že mu osud do cesty prihral pracovnú ponuku v Žiline – pekár v prevádzke na Národnej ulici. Jozef ju prijal a už vtedy bolo jasné, že toto bude jeho definitívnym živobytím.

Pán Káčer vystriedal niekoľko pekární v Žiline a okolí. Podľa jeho slov, vždy sa snažil byť pracovitý a otvorený, a aj preto si ho v kolektívoch obľúbili. „Snáď všade, kde som pracoval, som bol vedúcim alebo majstrom.“
Ako priznal, aj dnes si rád „zobne“ zo svojich či vnukových výrobkov. „Ja som toho nikdy veľa nenajedol, aj na cukor si musím dávať pozor, no nepohrdnem, ešte som sa neprejedol,“ skonštatoval s úsmevom.

Ostal verný starej receptúre

Pekáreň dnes vedie Jozefov vnuk. Stále si potrpí na to, aby z jeho výrobne odišiel pravoverný chlieb bez žiadnych „umelín“.

„Dnes je ten chlieb iný, učilištia porušili a pekára už ani nepotrebujú. V tom chlebe, čo bežne dostať kúpiť, je, zdá sa mi, viac práškov ako múky. Chcú, aby z menej urobili viac, tak tam dajú prášok, pridajú prášok proti plesniveniu, ďalší dajú, aby ostal dlhšie čerstvý a ktoviečo všetko do toho ešte pchajú,“ povedal.

Aj pán Jozef však pochopil, že pravidlá obchodu a trhu nepustia. Bežný chlieb je síce nekvalitnejší, no lacnejší. Obchodníci preto preferujú variant, ktorý ľudia kúpia skôr. Následok je taký, že keď kedysi upiekol aj jeden a pol tisíca chlebov denne, dnes má o kvalitné pečivo bez umelých prísad záujem tak málo obchodníkov, že predajú sotva štyridsať kusov. Svoje predajne si však zachováva a dúfa, že dariť sa bude aspoň im.

Robotu treba robiť poctivo

„Nech človek robí akúkoľvek robotu, či sa mu páči, alebo nie, musí ju robiť poctivo,“ odpovedal na otázku, čomu ho toto remeslo naučilo. „Naučilo ma to poctivosti. Pekár si nemôže povedať, že sa mu niečo nechce a urobí to zajtra. Toto vás naučí veľkej zodpovednosti. Ani pracovitosť nikomu neuškodí,“ dodal.

  1. VOĽBY DO VÚC 2017: Prieskum ukázal tesné výsledky v Žilinskom kraji 605
  2. Klientské centrum otvoria v Europalace už o týždeň 275
  3. Michal Kalaš: Ľudia si robia z národného parku telocvičňu 144
  4. Igor Krško zostáva na čele Oblastného futbalového zväzu Žilina 138
  5. PETER SCHMIDT:Bezpečnostné prvky v tuneli Považský Chlmec sú najmodernejšie v Európe 133
  6. Na Stanici sa hodovalo. V jedle nebolo mäso ani vajcia Foto 87
  7. V Tepličke je už dva roky prekladisko. Nepreložili ani jeden kontajner 75
  8. Žilinčanov vystrašil medveď v blízkosti sídliska 69
  9. Získajte vstupenky na komédiu Bajkeri s Celeste Buckingham 49
  10. Postihnutého mladíka našli mŕtveho. Matka ho zanechala v dome dva týždne 33

Najčítanejšie správy

Žilina

VOĽBY DO VÚC 2017: Prieskum ukázal tesné výsledky v Žilinskom kraji

Najväčšie šance stať sa županom majú Juraj Blanár a Erika Jurinová.

Klientské centrum otvoria v Europalace už o týždeň

Mestský úrad tam presťahuje Matričný úrad a pracovisko evidencia obyvateľov.

Michal Kalaš: Ľudia si robia z národného parku telocvičňu

Už päťdesiat rokov štát ochraňuje územie Národnom parku Malá Fatra. Čo sa za ten čas urobilo a s čím zápasia ochranári, hovorí v rozhovore riaditeľ Správy NP Malá Fatra Michal Kalaš.

Igor Krško zostáva na čele Oblastného futbalového zväzu Žilina

Viac tímov, menej rozhodcov. Aj také bolo uplynulé štvorročné obdobie v Oblastnom futbalovom zväze Žilina.

PETER SCHMIDT:Bezpečnostné prvky v tuneli Považský Chlmec sú najmodernejšie v Európe

Taktické cvičenie v tuneloch sa musí vykonávať raz za štyri roky a vždy aj pred otvorením nového tunela.

Blízke regióny

Blatnický hrad sa mení na nepoznanie, láka turistov

Na obnove starobylého hradu sa už prestriedalo stodvadsať zamestnancov. Aj ich zásluhou pýcha Gaderskej doliny znovu ožila.

Muž vyskočil z balkóna horiaceho bytu

Spiaci muž sa prebral na pálivú bolesť na hlave, ktorú mu spôsobovali plamene. Príčinou požiaru je pravdepodobne zapálená cigareta.

Martinskí hokejisti otočili duel s Gelnicou, celkovo vyhrali už piaty zápas

Turčania po prvej časti prehrávali 0:2, no zlepšenou hrou v druhej tretine strhli vedenie na svoju stranu a potom už bez komplikácii dokráčali za ďalším víťazstvom.

Pri odpratávaní sučianskych chatrčí sa prevrátil nákladiak

​​​​​​​Likvidácia čiernych stavieb v Sučanoch sa nezaobišla bez komplikácií pri ich odvoze.

Vodiči, v Brodne sa pripravte na dopravne obmedzenia!

Vodičov prechádzajúcich po ceste I/11 v Brodne čakajú dopravné obmedzenia.

Všetky správy

V Česku vyhral Babiš, Piráti predbehli extrémistov (minúta po minúte)

Česi rozhodli o smerovaní krajiny, voľby vyhralo s veľkým náskokom hnutie ANO.

Historické fiaská aj rekordné úspechy. Česko má po voľbách víťazov i porazených

V novom českom parlamente zasadne deväť strán. Nie všetky sú so svojim výsledkom spokojné.

Deň, keď padla aj Praha

Je zbytočné hovoriť o porážkach jednotlivých strán. V českých voľbách prehralo Česko.

Vraj sme ich milo prekvapili. Cudzinci berú Slovensko ako školu života

Niektorí z nich nikdy neboli v strednej či východnej Európe. Zahraniční študenti sa pripravovali na kultúrny šok.

Korálikovú podrsenku si nikdy nevyzliekala. Ani keď ju viedli na popravu

Október, sto rokov dozadu. Kým na frontoch zomierajú stovky mužov denne, neďaleko Paríža čaká na smrť tanečníčka a femme fatale Mata Hari.

Kam vyraziť