ŽILINA. Medzi novinárov prišli Zuzana Nouzovská, riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR, Ján Šulc, vedúci odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu ŠVPS SR, a Peter Siekel, riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho.
Značka kvality SK môže byť vysvedčením pre výrobcov, odporúčaním pre ich odberateľov, orientáciou pre zákazníkov. Zaručuje pôvod potravín a taktiež garantovanú kvalitu minimálne na úrovni porovnateľných špičkových zahraničných produktov.
Nie je také ťažké ju získať, aj keď je potrebné splniť rad kritérií, medzi iným aj to, že minimálne 75 percent surovín, z ktorých je výrobok zložený, musí pochádzať z domácich slovenských surovín.
O značku kvality SK doposiaľ nie je taký záujem, ako by sme možno čakali. Aj keď sa prideľuje od roku 2004, požiadalo o ňu iba 85 výrobcov, ktorí vyrábajú spolu 625 slovenských potravinárskych produktov.
"Je to aj tým, že v minulosti sa na tomto poli urobilo málo zo strany ministerstiev. V súčasnosti sa však záujem o Značku kvality SK podstatne zvýšil. A práve preto prichádzame do regiónov, aby sme výrobcom ešte viac vysvetlili výhody, ak ich produkt ponesie toto označenie," povedala Zuzana Nouzovská.
Jej slová potvrdzuje údaj, že len za tento rok pridelili značku kvality 257 výrobkom od 57 výrobcov.
Verme, že aj v Žilinskom kraji ich bude oveľa viac ako doposiaľ, pretože najmä výrobcovia tradičných syrov z ovčieho mlieka by mohli v tomto smere ísť príkladom. Tradičné produkty bude ministerstvo podporovať oveľa viac ako doteraz.