Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Piecť sa vraj môže naučiť každý. Tvrdí známa moderátorka

Moderátorka Adriana Poláková, známa svojim kuchárskym umením, vydala knihu Napečené s láskou. Je presvedčená, že piecť sa môže naučiť každý.

Adriana Poláková. Známa moderátorka vydala knihu receptov.Adriana Poláková. Známa moderátorka vydala knihu receptov. (Zdroj: ARCHÍV AP)
ŽILINA. Kníhkupectvo Panta Rhei pripravilo pre Žilinčanov v nákupnom centre Aupark slávnostnú prezentáciu knihy Adriany Polákovej Napečené s láskou. MY sme sa pri tejto príležitosti s ňou stretli a porozprávali.

Už ju nebavilo vysvetľovanie

Adrianu Polákovú netreba obzvlášť predstavovať. Prostredníctvom televíznych obrazoviek nás pravidelne zobúdza v Teleráne, alebo sa nám prihovára prostredníctvom rádia. Jej priatelia, kolegovia i televízni fanúšikovia vedia, že vášnivo rada pečie. „Vždy keď som niečo dobré napiekla, kamaráti i kolegovia chceli, aby som im dala recept,“ povedala a pokračovala: „Nie je problém nadiktovať ingrediencie, avšak vysvetľovať postup ma nikdy veľmi nebavilo a častokrát sa stávalo, že mi kamarátky zavolali pri pečení a pýtali sa ma, či robia dobre to, či ono. Povedala som si, že všetky recepty, ktoré najčastejšie pečiem, nafotím do knihy.“
Myšlienka pripraviť knihu s podrobným foto-postupom prípravy pečenia sa pretavila do reality a knižka Napečené s láskou je na svete.

„Vybrala som do nej tridsať najobľúbenejších a najčastejšie pripravovaných receptov, a detailnými fotografiami postupov sa mi odbúralo nielen rozdávanie receptov, ale hlavne vysvetľovanie,“ prezradila s úsmevom.

Pečie celá rodina

Recepty v knihe sú rodinné, od kamarátov, tiež z internetu – niektoré osvedčené, iné vylepšené. „Napríklad Kardinálov koláč som našla v úplne inej podobe ako ho robím ja. Vždy, keď sa dá, koláč si nejako vylepším. Nie vždy sa to však dá. Pri koláčoch totiž treba dodržiavať gramáž, postup, aby vyšiel tak, ako má.“
Spomínaný Kardinálov koláč má v obľube i jej dcéra, ktorú pomaly zasväcuje do tajov pečenia. Nielen ona však pomáha v kuchyni. Nedávno ju prekvapil i jej syn. „Celkom sám upiekol bábovku a chutila výborne,“ vyslovila pochvalne.

Koláče pečie, ale neje

Paradoxom u Adriany je, že hoci miluje pečenie a vypeká často, svoje výtvory nejedáva. „Pracujem v médiách, musím si dávať pozor na to, ako vyzerám. A keďže metabolizmus už nepracuje tak, ako kedysi, snažím sa obmedzovať. Oblizovanie krémov, či zobkanie tiež robí svoje. Preto, keď koláč upečiem, tak ho nejem, ale rozdám. Pravdaže, keď ma prepadne chuť na sladké, tak si dám.“

Nebolo to vždy tak. Keď ako trinásťročná „privoňala“ k pečeniu, rada ochutnávala, čo sa jej podarilo. A darilo sa jej vždy. Ako nám prezradila, doteraz jej ešte žiaden koláč neprihorel.

„U nás doma mama nezvykla pekávať. Na sladké sme vždy chodievali k babke. Od nej som mala prvé recepty a keďže v tej dobe neexistoval internet, ani nevydávali také množstvo kuchárskych kníh ako dnes, recepty som zbierala tak, že kdekoľvek som prišla a chutilo mi, vypýtala som si recept.“
Táto vlastnosť jej ostala dodnes. „Naposledy som si pýtala recept na jeden vynikajúci orechový koláč v Chorvátsku.“

Koláče, ktoré zbiera, neskôr skúša piecť. Ich „testermi“ zväčša bývajú jej kolegovia v televízii a v rádiu, ktorým pravidelne nosieva sladké pochúťky na porady. „Keď koláč zmizne z plechu, tak si odfajknem, že môže byť a zaradím ho medzi svoje recepty.“

Koláč, s ktorým sa nedelí

Už vieme, že Adriana často pečie do práce, kamarátkam, na oslavy i grilovačky, a že koláče neje. No predsa len existuje jeden, s ktorým sa nedelí. „Milujem kysnutý marhuľový alebo slivkový koláč s posýpkou. Ešte keď je teplý, idem s plným plechom do záhrady, sadnem na sedačku a idem sa dojesť,“ prezradila na seba.
„Ale pečiem ho zvyčajne, keď susedovi dozrejú marhule alebo slivky a dá mi z nich.“ Ako ešte doplnila, „zhreší“ maximálne trikrát za sezónu. Zhrešiť môžete teraz i vy, a to hneď tridsaťkrát.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  3. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  4. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  5. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  6. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  9. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  10. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 356
  2. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 16 332
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 361
  4. Aká je chémia vôní 12 054
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 320
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 812
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 609
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 273
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 722
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

E- športový turnaj HernaZona.sk UNIZA Masters začína už tento piatok

Každý, komu je blízky herný svet, môže súťažiť online.

Žilina chce krajšiu stanicu. Železnice tlačí do spoločného projektu

Samospráva predstavila plán obnovy hanby Žiliny.

Mesto čistí Žilinu od bilboardov a nelegálnych reklamných zariadení

V minulých dňoch mesto odstránilo ďalších deväť bilboardov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

Päť rokov zatvorené kúpalisko by mali opraviť

Víťaz verejného obstarávania, domáca stavebná firma AVA-stav, si trúfa rekonštrukciu objektu stihnúť za 129 dní.

Už ste čítali?