Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Piecť sa vraj môže naučiť každý. Tvrdí známa moderátorka

Moderátorka Adriana Poláková, známa svojim kuchárskym umením, vydala knihu Napečené s láskou. Je presvedčená, že piecť sa môže naučiť každý.

Adriana Poláková. Známa moderátorka vydala knihu receptov.Adriana Poláková. Známa moderátorka vydala knihu receptov. (Zdroj: ARCHÍV AP)
ŽILINA. Kníhkupectvo Panta Rhei pripravilo pre Žilinčanov v nákupnom centre Aupark slávnostnú prezentáciu knihy Adriany Polákovej Napečené s láskou. MY sme sa pri tejto príležitosti s ňou stretli a porozprávali.

Už ju nebavilo vysvetľovanie

Adrianu Polákovú netreba obzvlášť predstavovať. Prostredníctvom televíznych obrazoviek nás pravidelne zobúdza v Teleráne, alebo sa nám prihovára prostredníctvom rádia. Jej priatelia, kolegovia i televízni fanúšikovia vedia, že vášnivo rada pečie. „Vždy keď som niečo dobré napiekla, kamaráti i kolegovia chceli, aby som im dala recept,“ povedala a pokračovala: „Nie je problém nadiktovať ingrediencie, avšak vysvetľovať postup ma nikdy veľmi nebavilo a častokrát sa stávalo, že mi kamarátky zavolali pri pečení a pýtali sa ma, či robia dobre to, či ono. Povedala som si, že všetky recepty, ktoré najčastejšie pečiem, nafotím do knihy.“
Myšlienka pripraviť knihu s podrobným foto-postupom prípravy pečenia sa pretavila do reality a knižka Napečené s láskou je na svete.

„Vybrala som do nej tridsať najobľúbenejších a najčastejšie pripravovaných receptov, a detailnými fotografiami postupov sa mi odbúralo nielen rozdávanie receptov, ale hlavne vysvetľovanie,“ prezradila s úsmevom.

Pečie celá rodina

Recepty v knihe sú rodinné, od kamarátov, tiež z internetu – niektoré osvedčené, iné vylepšené. „Napríklad Kardinálov koláč som našla v úplne inej podobe ako ho robím ja. Vždy, keď sa dá, koláč si nejako vylepším. Nie vždy sa to však dá. Pri koláčoch totiž treba dodržiavať gramáž, postup, aby vyšiel tak, ako má.“
Spomínaný Kardinálov koláč má v obľube i jej dcéra, ktorú pomaly zasväcuje do tajov pečenia. Nielen ona však pomáha v kuchyni. Nedávno ju prekvapil i jej syn. „Celkom sám upiekol bábovku a chutila výborne,“ vyslovila pochvalne.

Koláče pečie, ale neje

Paradoxom u Adriany je, že hoci miluje pečenie a vypeká často, svoje výtvory nejedáva. „Pracujem v médiách, musím si dávať pozor na to, ako vyzerám. A keďže metabolizmus už nepracuje tak, ako kedysi, snažím sa obmedzovať. Oblizovanie krémov, či zobkanie tiež robí svoje. Preto, keď koláč upečiem, tak ho nejem, ale rozdám. Pravdaže, keď ma prepadne chuť na sladké, tak si dám.“

Nebolo to vždy tak. Keď ako trinásťročná „privoňala“ k pečeniu, rada ochutnávala, čo sa jej podarilo. A darilo sa jej vždy. Ako nám prezradila, doteraz jej ešte žiaden koláč neprihorel.

„U nás doma mama nezvykla pekávať. Na sladké sme vždy chodievali k babke. Od nej som mala prvé recepty a keďže v tej dobe neexistoval internet, ani nevydávali také množstvo kuchárskych kníh ako dnes, recepty som zbierala tak, že kdekoľvek som prišla a chutilo mi, vypýtala som si recept.“
Táto vlastnosť jej ostala dodnes. „Naposledy som si pýtala recept na jeden vynikajúci orechový koláč v Chorvátsku.“

Koláče, ktoré zbiera, neskôr skúša piecť. Ich „testermi“ zväčša bývajú jej kolegovia v televízii a v rádiu, ktorým pravidelne nosieva sladké pochúťky na porady. „Keď koláč zmizne z plechu, tak si odfajknem, že môže byť a zaradím ho medzi svoje recepty.“

Koláč, s ktorým sa nedelí

Už vieme, že Adriana často pečie do práce, kamarátkam, na oslavy i grilovačky, a že koláče neje. No predsa len existuje jeden, s ktorým sa nedelí. „Milujem kysnutý marhuľový alebo slivkový koláč s posýpkou. Ešte keď je teplý, idem s plným plechom do záhrady, sadnem na sedačku a idem sa dojesť,“ prezradila na seba.
„Ale pečiem ho zvyčajne, keď susedovi dozrejú marhule alebo slivky a dá mi z nich.“ Ako ešte doplnila, „zhreší“ maximálne trikrát za sezónu. Zhrešiť môžete teraz i vy, a to hneď tridsaťkrát.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  5. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  9. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  10. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 637
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 989
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 694
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 646
  5. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 290
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 251
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 917
  8. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 812
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 104
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 579
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Výstava bude pre verejnosť prístupná do konca októbra.


TASR 7 h
Jánošíkové dni.

Festival potrvá päť dni.


10 h
Tréner MŠK Žilina Pavol Staňo.

Rozhovor s trénerom šošonov o nedávno skončenej sezóne.


22 h
Marek Adamov si počas mesiac trvajúcej cesty za nezávislou kultúrou urobil obraz nielen o jej stave a ambíciách, ale aj o problémoch kultúrnych centier.

Tridsaťdňový cyklovýlet Mareka Adamova je správou o stave nezávislej kultúry.


12. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na mieste nehody zasahoval vrtuľník.


TASR 12. jún

Jej malý syn skončil v nemocnici.


TASR 22 h

Postrek proti pavúkom zaplatili z fondu, prispelo aj mesto.


23 h

V Trenčíne vyrastá nádejná mladá umelkyňa, so svojou maľbou skončila v medzinárodnej súťaži druhá.


12. jún

Už ste čítali?