Štvrtok, 20. september, 2018 | Meniny má Ľuboslav(a)

Od katedry až k zmrzline

Sladké a voňavé kráľovstvo Vojtecha Pračku v Žiline poznajú vari všetci obyvatelia mesta. Už 37 rokov prichádzajú na Vojtovu zmrzlinu do dvora oproti Považskej galérii na Štefánikovej ulici.

Láska na prvý pohľad

Aj tak by sa dalo nazvať prvé stretnutie rodáka z Kremnice so zmrzlinou. Bolo to v roku 1964, keď učil na lesníckej škole v Banskej Štiavnici. Tam sa začal zaúčať do tajov výroby zmrzliny, ktorej ostal verný dodnes. Akurát zmenil pôsobisko. Presťahoval sa do Vrútok a o pár rokov začal svoju zmrzlinu ponúkať aj v Žiline.
„Dobrá zmrzlina musí byť pekná, lesklá a jemná. Nie veľmi zmrazená. A musí v nej byť všetko, čo dobrá zmrzlina potrebuje,“ prezradil nám jubilant Vojtech Pračko. Vojtovou prvou učiteľkou bola jeho mama, skvelá cukrárka a kuchárka. Dnes sú technologické postupy výroby zmrzliny, ako keď s ňou Vojto začínal. Jeho cukráreň bola prvá, kde sa robila zmrzlina bez vajec. Jej základom je zmes sušeného mlieka, chuťových prísad a vody.

Chce ulahodiť každému

Ešte aj dnes trávi Vojtech Pračko zimné obdobie vymýšľaním nových receptov. Dokážu vyrobiť až 32 druhov zmrzliny. Všetko však záleží od dopytu a v zmrzlinovej sezóne aj od počasia. „Najväčšiu radosť som mal, keď som vyrobil prvú várku zmrzliny pre diabetikov. Bolo to ešte v roku 1983. Splnil som tak sen 12-ročnej dcérky môjho kamaráta, ktorá trpela touto chorobou a zmrzlina jej veľmi chýbala. Aj keď je špeciálne sladidlo, ktoré sa dováža zo zahraničia, veľmi drahé, robíme to s láskou a s dobrým pocitom, že dokážeme urobiť radosť mnohým maškrtným diabetikom,“ vyznal sa Vojtech Pračko. Ďalšou novinkou, ktorá mnohých poteší, je bezlepková zmrzlina pre celiatikov.

Živio, Vojto...

zmrzlinar2.jpgTento týždeň sa najsladší muž v Žiline, zmrzlinár Vojtech Pračko, dožíva krásnej osemdesiatky. Napriek veku ho každý deň od marca do novembra stretnete v jeho zmrzlinárni. Chystá zmesi na výrobu jednotlivých druhov zmrzliny, zabezpečuje prevádzku, nakupuje všetko potrebné, v prípade potreby sa však postaví za pult a nakladá nedočkavcom kopček za kopčekom sladkej pochúťky. A keď mu ostane trochu času, naloží aj sebe. Najradšej má citrónovú, punčovú, írsky krém a jahodovú. Tak teda za všetkých milovníkov zmrzli, mnoha ljeta, Vojto.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  2. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  3. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  4. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  5. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  6. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  7. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  10. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  1. Najužitočnejšia appka 16 257
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 13 978
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 711
  4. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 13 695
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 780
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 408
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 185
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 113
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 4 139
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 403

Hlavné správy z MY Žilina

Trať v Porúbke bude cez víkend patriť motorkárom

Obľúbené podujatie sa uskutoční pri Žiline už po šiesty raz.

Kedy ste boli naposledy u zubára?

Veľa odpovedí má často rovnaký obsah. Aspoň desať rokov, po maturite alebo ako dieťa na základnej škole ešte v časoch pred osemdesiatym deviatym...

Kam za športom: Hokejisti privítajú "baranov", florbalisti zase rivalov z Oravy

V Bytči sa nedeľu odohrá boj o vedúcu priečku futbalovej tabuľky V. ligy.

Kontroverzné stĺpiky v žilinskej pešej zóne sú čierna stavba

Obyvatelia z centra Žiliny sa kvôli svojim podozreniam obrátili na Štátny stavebný dohľad.

Mikšovský most uzavreli, majiteľ opravu neplánuje

Cez lávku medzi Predmierom a Mikšovou prechádzajú ľudia aj naďalej.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V nemocnici zomrela od smädu. Nemala ani sedem rokov

Prípad Niny Chuchelovej rieši už aj Generálna prokuratúra.

Video ukazuje, ako robotníci plašili a trápili zvieratá v bojnickej ZOO

Kompetentní zo vzniknutej situácie vyvodia dôsledky.

Ľudí znepokojujú nočné prelety vrtuľníkov

Obyvatelia zaregistrovali nočné prelety vrtuľníkov. Nevedia o čo ide. Vrtuľníky lietajú z neďalekého letiska pri Žiline.

V okolí prievidzského lesoparku sa pohybuje medvedica s mladými

Na medvedicu upozornili mestských policajtov dnes dopoludnia.

Vybrali SME

Už ste čítali?