Sladké a voňavé kráľovstvo Vojtecha Pračku v Žiline poznajú vari všetci obyvatelia mesta. Už 37 rokov prichádzajú na Vojtovu zmrzlinu do dvora oproti Považskej galérii na Štefánikovej ulici.
Láska na prvý pohľad
Aj tak by sa dalo nazvať prvé stretnutie rodáka z Kremnice so zmrzlinou. Bolo to v roku 1964, keď učil na lesníckej škole v Banskej Štiavnici. Tam sa začal zaúčať do tajov výroby zmrzliny, ktorej ostal verný dodnes. Akurát zmenil pôsobisko. Presťahoval sa do Vrútok a o pár rokov začal svoju zmrzlinu ponúkať aj v Žiline.
„Dobrá zmrzlina musí byť pekná, lesklá a jemná. Nie veľmi zmrazená. A musí v nej byť všetko, čo dobrá zmrzlina potrebuje,“ prezradil nám jubilant Vojtech Pračko. Vojtovou prvou učiteľkou bola jeho mama, skvelá cukrárka a kuchárka. Dnes sú technologické postupy výroby zmrzliny, ako keď s ňou Vojto začínal. Jeho cukráreň bola prvá, kde sa robila zmrzlina bez vajec. Jej základom je zmes sušeného mlieka, chuťových prísad a vody.
Chce ulahodiť každému
Ešte aj dnes trávi Vojtech Pračko zimné obdobie vymýšľaním nových receptov. Dokážu vyrobiť až 32 druhov zmrzliny. Všetko však záleží od dopytu a v zmrzlinovej sezóne aj od počasia. „Najväčšiu radosť som mal, keď som vyrobil prvú várku zmrzliny pre diabetikov. Bolo to ešte v roku 1983. Splnil som tak sen 12-ročnej dcérky môjho kamaráta, ktorá trpela touto chorobou a zmrzlina jej veľmi chýbala. Aj keď je špeciálne sladidlo, ktoré sa dováža zo zahraničia, veľmi drahé, robíme to s láskou a s dobrým pocitom, že dokážeme urobiť radosť mnohým maškrtným diabetikom,“ vyznal sa Vojtech Pračko. Ďalšou novinkou, ktorá mnohých poteší, je bezlepková zmrzlina pre celiatikov.
Živio, Vojto...

Tento týždeň sa najsladší muž v Žiline, zmrzlinár Vojtech Pračko, dožíva krásnej osemdesiatky. Napriek veku ho každý deň od marca do novembra stretnete v jeho zmrzlinárni. Chystá zmesi na výrobu jednotlivých druhov zmrzliny, zabezpečuje prevádzku, nakupuje všetko potrebné, v prípade potreby sa však postaví za pult a nakladá nedočkavcom kopček za kopčekom sladkej pochúťky. A keď mu ostane trochu času, naloží aj sebe. Najradšej má citrónovú, punčovú, írsky krém a jahodovú. Tak teda za všetkých milovníkov zmrzli, mnoha ljeta, Vojto.