Streda, 18. júl, 2018 | Meniny má Kamila

Od katedry až k zmrzline

Sladké a voňavé kráľovstvo Vojtecha Pračku v Žiline poznajú vari všetci obyvatelia mesta. Už 37 rokov prichádzajú na Vojtovu zmrzlinu do dvora oproti Považskej galérii na Štefánikovej ulici.

Láska na prvý pohľad

Aj tak by sa dalo nazvať prvé stretnutie rodáka z Kremnice so zmrzlinou. Bolo to v roku 1964, keď učil na lesníckej škole v Banskej Štiavnici. Tam sa začal zaúčať do tajov výroby zmrzliny, ktorej ostal verný dodnes. Akurát zmenil pôsobisko. Presťahoval sa do Vrútok a o pár rokov začal svoju zmrzlinu ponúkať aj v Žiline.
„Dobrá zmrzlina musí byť pekná, lesklá a jemná. Nie veľmi zmrazená. A musí v nej byť všetko, čo dobrá zmrzlina potrebuje,“ prezradil nám jubilant Vojtech Pračko. Vojtovou prvou učiteľkou bola jeho mama, skvelá cukrárka a kuchárka. Dnes sú technologické postupy výroby zmrzliny, ako keď s ňou Vojto začínal. Jeho cukráreň bola prvá, kde sa robila zmrzlina bez vajec. Jej základom je zmes sušeného mlieka, chuťových prísad a vody.

Chce ulahodiť každému

Ešte aj dnes trávi Vojtech Pračko zimné obdobie vymýšľaním nových receptov. Dokážu vyrobiť až 32 druhov zmrzliny. Všetko však záleží od dopytu a v zmrzlinovej sezóne aj od počasia. „Najväčšiu radosť som mal, keď som vyrobil prvú várku zmrzliny pre diabetikov. Bolo to ešte v roku 1983. Splnil som tak sen 12-ročnej dcérky môjho kamaráta, ktorá trpela touto chorobou a zmrzlina jej veľmi chýbala. Aj keď je špeciálne sladidlo, ktoré sa dováža zo zahraničia, veľmi drahé, robíme to s láskou a s dobrým pocitom, že dokážeme urobiť radosť mnohým maškrtným diabetikom,“ vyznal sa Vojtech Pračko. Ďalšou novinkou, ktorá mnohých poteší, je bezlepková zmrzlina pre celiatikov.

Živio, Vojto...

zmrzlinar2.jpgTento týždeň sa najsladší muž v Žiline, zmrzlinár Vojtech Pračko, dožíva krásnej osemdesiatky. Napriek veku ho každý deň od marca do novembra stretnete v jeho zmrzlinárni. Chystá zmesi na výrobu jednotlivých druhov zmrzliny, zabezpečuje prevádzku, nakupuje všetko potrebné, v prípade potreby sa však postaví za pult a nakladá nedočkavcom kopček za kopčekom sladkej pochúťky. A keď mu ostane trochu času, naloží aj sebe. Najradšej má citrónovú, punčovú, írsky krém a jahodovú. Tak teda za všetkých milovníkov zmrzli, mnoha ljeta, Vojto.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 987
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 125
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 12 026
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 824
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 446
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 948
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 572
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 583
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 462
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 211

Hlavné správy z MY Žilina

V piatok nastane najdlhšie zatmenie Mesiaca v tomto storočí

V prípade priaznivého počasia bude možné jeho celý priebeh pozorovať aj na Slovensku.

Po troch rokoch v Kotešovej opäť okúsia piatu ligu

Počas letnej prestávky dokázali hráči Kotešovej triumfovať na turnaji víťazov futbalových tried.

Mladík nahlásil bombu v automobilke, hrozí mu osem rokov väzenia

Polícia vypátrala páchateľa, ktorý šíril poplašnú správu.

Na detskej univerzite promovalo 138 bakalárikov a inžinierikov

Malí študenti sa zúčastňovali na zaujímavých prednáškach a cvičeniach z oblasti matematiky, prírodovedy, fyziky, chémie a biológie.

Mastná pokuta pre Slovensko za skládku v Považskom Chlmci

Hoci sa na skládku už odpad nevozí, ešte stále neprebehla celková rekultivácia skládky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel známy horský záchranár Rudolf Chalupek

Rodák z Nemiec pri Banskej Bystrici pomohol na horách mnohým ľuďom v ťažkých situáciách. Odišiel do večnosti vo veku nedožitých 35 rokov.

Liptáci majú na námestí starú lanovku z Chopku

Jediným mestom s lanovkou priamo v centre je Liptovský Mikuláš. Okamžite sa z nej stala pútavá atrakcia námestia.

Koše na papier v Martine zamkli, kradlo sa z nich

​​​​​​​Kontajnery na separovanie papiera sa v Martine stali terčom zlodejov. Ich uzamknutie teraz ľuďom trošku komplikuje vhadzovanie kartónov dovnútra, a tak niektoré z košov už našli zničené.

Vybrali SME

Už ste čítali?