Láska na prvý pohľad
Aj tak by sa dalo nazvať prvé stretnutie rodáka z Kremnice so zmrzlinou. Bolo to v roku 1964, keď učil na lesníckej škole v Banskej Štiavnici. Tam sa začal zaúčať do tajov výroby zmrzliny, ktorej ostal verný dodnes. Akurát zmenil pôsobisko. Presťahoval sa do Vrútok a o pár rokov začal svoju zmrzlinu ponúkať aj v Žiline.
„Dobrá zmrzlina musí byť pekná, lesklá a jemná. Nie veľmi zmrazená. A musí v nej byť všetko, čo dobrá zmrzlina potrebuje,“ prezradil nám jubilant Vojtech Pračko. Vojtovou prvou učiteľkou bola jeho mama, skvelá cukrárka a kuchárka. Dnes sú technologické postupy výroby zmrzliny, ako keď s ňou Vojto začínal. Jeho cukráreň bola prvá, kde sa robila zmrzlina bez vajec. Jej základom je zmes sušeného mlieka, chuťových prísad a vody.
Chce ulahodiť každému
Ešte aj dnes trávi Vojtech Pračko zimné obdobie vymýšľaním nových receptov. Dokážu vyrobiť až 32 druhov zmrzliny. Všetko však záleží od dopytu a v zmrzlinovej sezóne aj od počasia. „Najväčšiu radosť som mal, keď som vyrobil prvú várku zmrzliny pre diabetikov. Bolo to ešte v roku 1983. Splnil som tak sen 12-ročnej dcérky môjho kamaráta, ktorá trpela touto chorobou a zmrzlina jej veľmi chýbala. Aj keď je špeciálne sladidlo, ktoré sa dováža zo zahraničia, veľmi drahé, robíme to s láskou a s dobrým pocitom, že dokážeme urobiť radosť mnohým maškrtným diabetikom,“ vyznal sa Vojtech Pračko. Ďalšou novinkou, ktorá mnohých poteší, je bezlepková zmrzlina pre celiatikov.
Živio, Vojto...
Tento týždeň sa najsladší muž v Žiline, zmrzlinár Vojtech Pračko, dožíva krásnej osemdesiatky. Napriek veku ho každý deň od marca do novembra stretnete v jeho zmrzlinárni. Chystá zmesi na výrobu jednotlivých druhov zmrzliny, zabezpečuje prevádzku, nakupuje všetko potrebné, v prípade potreby sa však postaví za pult a nakladá nedočkavcom kopček za kopčekom sladkej pochúťky. A keď mu ostane trochu času, naloží aj sebe. Najradšej má citrónovú, punčovú, írsky krém a jahodovú. Tak teda za všetkých milovníkov zmrzli, mnoha ljeta, Vojto.