Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Od katedry až k zmrzline

Sladké a voňavé kráľovstvo Vojtecha Pračku v Žiline poznajú vari všetci obyvatelia mesta. Už 37 rokov prichádzajú na Vojtovu zmrzlinu do dvora oproti Považskej galérii na Štefánikovej ulici.

Láska na prvý pohľad

Aj tak by sa dalo nazvať prvé stretnutie rodáka z Kremnice so zmrzlinou. Bolo to v roku 1964, keď učil na lesníckej škole v Banskej Štiavnici. Tam sa začal zaúčať do tajov výroby zmrzliny, ktorej ostal verný dodnes. Akurát zmenil pôsobisko. Presťahoval sa do Vrútok a o pár rokov začal svoju zmrzlinu ponúkať aj v Žiline.
„Dobrá zmrzlina musí byť pekná, lesklá a jemná. Nie veľmi zmrazená. A musí v nej byť všetko, čo dobrá zmrzlina potrebuje,“ prezradil nám jubilant Vojtech Pračko. Vojtovou prvou učiteľkou bola jeho mama, skvelá cukrárka a kuchárka. Dnes sú technologické postupy výroby zmrzliny, ako keď s ňou Vojto začínal. Jeho cukráreň bola prvá, kde sa robila zmrzlina bez vajec. Jej základom je zmes sušeného mlieka, chuťových prísad a vody.

Chce ulahodiť každému

Ešte aj dnes trávi Vojtech Pračko zimné obdobie vymýšľaním nových receptov. Dokážu vyrobiť až 32 druhov zmrzliny. Všetko však záleží od dopytu a v zmrzlinovej sezóne aj od počasia. „Najväčšiu radosť som mal, keď som vyrobil prvú várku zmrzliny pre diabetikov. Bolo to ešte v roku 1983. Splnil som tak sen 12-ročnej dcérky môjho kamaráta, ktorá trpela touto chorobou a zmrzlina jej veľmi chýbala. Aj keď je špeciálne sladidlo, ktoré sa dováža zo zahraničia, veľmi drahé, robíme to s láskou a s dobrým pocitom, že dokážeme urobiť radosť mnohým maškrtným diabetikom,“ vyznal sa Vojtech Pračko. Ďalšou novinkou, ktorá mnohých poteší, je bezlepková zmrzlina pre celiatikov.

Živio, Vojto...

zmrzlinar2.jpgTento týždeň sa najsladší muž v Žiline, zmrzlinár Vojtech Pračko, dožíva krásnej osemdesiatky. Napriek veku ho každý deň od marca do novembra stretnete v jeho zmrzlinárni. Chystá zmesi na výrobu jednotlivých druhov zmrzliny, zabezpečuje prevádzku, nakupuje všetko potrebné, v prípade potreby sa však postaví za pult a nakladá nedočkavcom kopček za kopčekom sladkej pochúťky. A keď mu ostane trochu času, naloží aj sebe. Najradšej má citrónovú, punčovú, írsky krém a jahodovú. Tak teda za všetkých milovníkov zmrzli, mnoha ljeta, Vojto.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  4. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 099
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 111
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 897
  4. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 692
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 586
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 368
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 914
  8. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 7 769
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 275
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 341
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Jozef Federič.

Česť jeho pamiatke!


8 h

Fotografie pochádzajú z rubriky Takto sme žili v Československu, ktorý vychádza v týždenníku MY Žilinské noviny.


9 h

Výstava bude pre verejnosť prístupná do konca októbra.


TASR 17 h
Jánošíkové dni.

Festival potrvá päť dni.


20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


12 h

Na mieste nehody zasahoval vrtuľník.


TASR 12. jún

Jej malý syn skončil v nemocnici.


TASR 12. jún

Podľa štúdie by mali náklady presiahnuť 300 miilónov eur.


11. jún

Už ste čítali?