ŽILINA. Rytieri vína sú zvláštna kasta ľudí. Prijali za svoj ušľachtilý cieľ - vážiť si a ctiť dobré víno, napomáhať jeho rozširovaniu a viesť spoločenstvo k jeho správnemu konzumovaniu. Aj na Slovensku pracuje odnož Európskeho vinárskeho rytierskeho stavu, ktorého korene siahajú až do 14. storočia k rytierskemu rádu sv. Juraja.
Rytieri vína to myslia so svojím poslaním veľmi vážne, členmi sa stávajú spravidla vážené osobnosti, ktoré silou svojej osobnostnej autority vedú ostatných k primeranému konzumovaniu a podávaniu kvalitných vín. Zároveň vytvárajú podmienky, aby aj na území Slovenska dochádzalo k zvyšovaniu kvality vín v jeho produkcii, posudzovaniu i realizácii v rámci konzumného trhu.
Rytieri vína majú aj isté územné členenie podľa toho, kde ich je koľko. Komturei v Žiline dlhé roky viedol Ladislav Čierny, ktorého aktivity nielen vinárskeho charakteru sú mnohým Žilinčanom dobre známe.
Ako nám však povedal: "Je čas, aby žezlo prevzali mladší. Ja od vína, samozrejme, neodchádzam, ale dôchodcovský vek už hovorí jasne - je potrebné trochu ubrať."
Zodpovednú spoločenskú funkciu po ňom prevzal Milan Rojček, ktorý pred časom absolvoval štvorročnú vinársku akadémiu. Dekrét mu odovzdali konzul František Slezák a prokonzul EVIRS Stanislav Kamenár (žilinský rodák).
Aké by to bolo, keby taká významná udalosť sa nezapila tými najlepšími vínami. Hostiteľ Laco Čierny nechal pripraviť šesť labužníckych chodov a ku každému mali hostia možnosť degustovať po dve skvelé vína z vinárstiev Víno Rajníc a Víno DIOUS - obe majú sídlo v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti a obe produkujú vína špičkovej kvality z domácej slovenskej suroviny nakúpenej v tých najlepších oblastiach prevažne južného Slovenska.
Podľa ohlasov, aj našich osobných pocitov, z ponúkaných vín najviac zaujalo ružové: Cabernet Sauvignon rosé 2012 výber z hrozna podávané k zubáčovi s kôprovým clipom z vinárstva DIOUS.