Aj Taliani majú svoje vianočné pochúťky

Sviatky na Slovensku poznáme. Ako je to však so sviatkami v zahraničí? Prežívajú to, čo my? Jedia, to čo my? Aj tieto otázky nám zodpovedali dve Slovenky, Žilinčanky, ktoré už dlhodobo žijú za hranicami. Zuzana nám prezradila o zvykoch v Taliansku.

(Zdroj: ARCHÍV ZUZANY GAŠPIERIKOVEJ)

„Taliani nemajú také tradície ako máme my,“ povedala nám Zuzana Gašpieriková, ktorá v Taliansku žije už deväť rokov.

„Aj keď vianočný čas začína adventom, pre nich je veľmi dôležitý dátum 8. december - Immacolata Concezione della Beata Vergine Maria (Nepoškvrnené počatie Panenky Márie). V tento deň majú štátny sviatok, zdobia stromček a počítajú dni, ktoré chýbajú do Vianoc.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predvianočná atmosféra

Obdobie pred Vianocami majú Taliani podobné ako my. Všetky ulice sú vyzdobené, vo výkladoch potenciálne darčeky volajú po zákazníkoch, z rádií počuť vianočnú hudbu. Týždeň až dva pred Štedrým dňom však u nich domovy nerozvoniavajú medovníčkami a vianočným pečivom. „Aby som si domov pripomenula, spolu so švagrinou vždy pečieme medovníčky a škoricové pečivo, ktoré potom dávame ako pozornosť zákazníkom reštaurácie,“ vyslovila Zuzana a zároveň dodala, že tento rok sa chystá spraviť i vanilkové rožky. „Cez vôňu pečiva sa tu potom cítim ako doma.“

SkryťVypnúť reklamu

Aby sme si však nemysleli, že Taliani počas sviatkov sladké nejedia, Zuzana nám opísala niekoľko typických talianskych koláčov. „Mandorlato, niekde ho volajú aj „torrone“, záleží z ktorej časti krajiny ste, je koláčik, ktorý jedli už za čias Rimanov. Ide o zmes cukru, medu, mandlí a vaječného bielka. Na tomto koláči sa dajú vylámať zuby,“ zasmiala sa.

Ďalšími koláčmi sú „panettone“ a „pandoro“. „Panettone je koláč s hrozienkami a kandizovaným ovocím, niečo ako náš biskupský chlebíček a pandoro vyzerá skoro ako naša bábovka, len ju posypú cukrom. K obom z nich podávajú sladký pudingový krém.“

Betlehem nesmie chýbať

Vianoce v Taliansku vraj nemajú rovnaký nádych ako u nás. Zuzane najviac chýba vôňa ihličia a sneh. Čo sa jej však páči, je obrovský betlehem, ktorý pod žiadnym talianskym stromčekom nesmie chýbať.

SkryťVypnúť reklamu

Taliani k jeho príprave pristupujú dôkladne a tento rituál patrí medzi najsilnejšie momenty. V ktorejkoľvek domácnosti v slnečnej krajine veľkej čižmy nechýba. „Jeho stavanie dotvára pravú atmosféru,“ povedala Zuzka a doplnila: „Najkrajšie figúrky sa vyrábajú v Neapole a každoročne sa robia aj výstavy týchto betlehemov,“ povedala.

Darčeky nosí „Babbo natale“

Na Štedrý deň sa u nás zvykne celá rodina stretnúť v podvečer pri štedrovečernom stole. V Taliansku sa tiež zíde rodina a dajú si večeru, ktorej základom sú ryby a morské príšery, ale býva to skôr výnimočne. V tento deň normálne pracujú, neberú ho za príliš výnimočný. „Keďže sú veľmi silne katolícky založená krajina, chodia na polnočnú omšu,“ prezradila Zuzana.

Ani darčeky si deti v ten večer pod stromčekom nerozbaľujú. „Tie si otvárajú až 25. decembra ráno.“ Deťom ich nenosí Ježiško, ale tzv. „Babbo natale“, čo znamená „Otec Vianoc“.

SkryťVypnúť reklamu

„Tento deň je pre nich najdôležitejším dňom sviatkov. Vtedy sa zíde celá rodina a pripravujú veľký spoločný rodinný obed.“

Taliansky stôl

Čo sa týka jedla, Zuzana nám prezradila, že Taliani nemajú vo zvyku jesť tradičné vianočné jedlá. V podstate sa ich kuchyňa oproti ostatným dňom až tak veľmi nelíši. „Jedávajú tortelliny vo vývare alebo lasagne a ako druhý chod si dávajú pečené mäso, zväčša hydinu.“

Pravdaže v každej časti Talianska je to iné, rovnako ako i u nás. Taliani sú okrem toho fajnšmejkri. Spoločný obed si vychutnávajú tri až štyri hodiny.

Na Silvestra v červenom

Možno povedať, že novoročné sviatky sa v Taliansku oslavujú celkom vo veľkom. Tradíciou na Silvestra je jesť „cotechino“ alebo „zampone“. „Sú to špeciality z bravčoviny. Ide o akoby varené salámy, cotechino má aj tvar salámy, zampone je zas plnená prasacia paprčka,“ vysvetlila Zuzana a doplnila, že sa jedávajú so šošovicovou kašou. „Taliani hovoria, že kaša prináša šťastie a počet zrniek šošovice zobrazuje množstvo peňazí.“

Okrem toho, typické pre Talianov je mať v posledný deň roka na sebe oblečené niečo červené. Zvyčajne spodné prádlo. „Vraj to prináša šťastie.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  2. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 688
  2. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 6 238
  3. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 220
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 5 290
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 190
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 3 980
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 769
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 2 094
  1. Robert Štepaník: diel 128 - pod čiarou / Drogy na najvyšších poschodiach politiky - fenomén, ktorý nás môže dostať do veľkých problémov
  2. Jakub Cipko: Robert Fico sa topí vo vodách extrému.
  3. Ladislav Kucharik: Ospalé poobedie smutného cisára v jeho mauzóleu v Hue
  4. Jozef Sitko: Domovina strachu a mamonu? (3.)
  5. Ľubomír Maretta: Die Bank
  6. Peter Gregor: Project Gregus - Purple Sky Beloved
  7. Otilia Horrocks: Agent 00F: Spis „Záhadná evaporácia“ / fikcia a fejtón v jednom/
  8. Pavol Kéri: ČSOB Maratón - 20 rokov
  1. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 13 561
  2. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 11 361
  3. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 926
  4. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 7 080
  5. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 5 492
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 001
  7. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 4 012
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 966
  1. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  2. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  3. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  4. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  5. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  6. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  7. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  8. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Ilustračné foto.

Vyhodnotenie tradičnej ankety ZAUJALI V KOLE.


čakanie na hraničnú kontrolu na rusko-estónskej hranici.

Estónske mesto sa považuje za kľúčový geopolitický bod.


Ambulancie fungujú po starom.


  1. Robert Štepaník: diel 128 - pod čiarou / Drogy na najvyšších poschodiach politiky - fenomén, ktorý nás môže dostať do veľkých problémov
  2. Jakub Cipko: Robert Fico sa topí vo vodách extrému.
  3. Ladislav Kucharik: Ospalé poobedie smutného cisára v jeho mauzóleu v Hue
  4. Jozef Sitko: Domovina strachu a mamonu? (3.)
  5. Ľubomír Maretta: Die Bank
  6. Peter Gregor: Project Gregus - Purple Sky Beloved
  7. Otilia Horrocks: Agent 00F: Spis „Záhadná evaporácia“ / fikcia a fejtón v jednom/
  8. Pavol Kéri: ČSOB Maratón - 20 rokov
  1. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 13 561
  2. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 11 361
  3. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 926
  4. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 7 080
  5. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 5 492
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 001
  7. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 4 012
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 966
  1. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  2. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  3. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  4. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  5. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  6. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  7. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  8. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu