Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
SVIATKUJÚ V ZAHRANIČÍ

Aj Taliani majú svoje vianočné pochúťky

Sviatky na Slovensku poznáme. Ako je to však so sviatkami v zahraničí? Prežívajú to, čo my? Jedia, to čo my? Aj tieto otázky nám zodpovedali dve Slovenky, Žilinčanky, ktoré už dlhodobo žijú za hranicami. Zuzana nám prezradila o zvykoch v Taliansku.

(Zdroj: ARCHÍV ZUZANY GAŠPIERIKOVEJ)

„Taliani nemajú také tradície ako máme my,“ povedala nám Zuzana Gašpieriková, ktorá v Taliansku žije už deväť rokov.

„Aj keď vianočný čas začína adventom, pre nich je veľmi dôležitý dátum 8. december - Immacolata Concezione della Beata Vergine Maria (Nepoškvrnené počatie Panenky Márie). V tento deň majú štátny sviatok, zdobia stromček a počítajú dni, ktoré chýbajú do Vianoc.“

Predvianočná atmosféra

Obdobie pred Vianocami majú Taliani podobné ako my. Všetky ulice sú vyzdobené, vo výkladoch potenciálne darčeky volajú po zákazníkoch, z rádií počuť vianočnú hudbu. Týždeň až dva pred Štedrým dňom však u nich domovy nerozvoniavajú medovníčkami a vianočným pečivom. „Aby som si domov pripomenula, spolu so švagrinou vždy pečieme medovníčky a škoricové pečivo, ktoré potom dávame ako pozornosť zákazníkom reštaurácie,“ vyslovila Zuzana a zároveň dodala, že tento rok sa chystá spraviť i vanilkové rožky. „Cez vôňu pečiva sa tu potom cítim ako doma.“

Skryť Vypnúť reklamu

Aby sme si však nemysleli, že Taliani počas sviatkov sladké nejedia, Zuzana nám opísala niekoľko typických talianskych koláčov. „Mandorlato, niekde ho volajú aj „torrone“, záleží z ktorej časti krajiny ste, je koláčik, ktorý jedli už za čias Rimanov. Ide o zmes cukru, medu, mandlí a vaječného bielka. Na tomto koláči sa dajú vylámať zuby,“ zasmiala sa.

Ďalšími koláčmi sú „panettone“ a „pandoro“. „Panettone je koláč s hrozienkami a kandizovaným ovocím, niečo ako náš biskupský chlebíček a pandoro vyzerá skoro ako naša bábovka, len ju posypú cukrom. K obom z nich podávajú sladký pudingový krém.“

Betlehem nesmie chýbať

Vianoce v Taliansku vraj nemajú rovnaký nádych ako u nás. Zuzane najviac chýba vôňa ihličia a sneh. Čo sa jej však páči, je obrovský betlehem, ktorý pod žiadnym talianskym stromčekom nesmie chýbať.

Skryť Vypnúť reklamu

Taliani k jeho príprave pristupujú dôkladne a tento rituál patrí medzi najsilnejšie momenty. V ktorejkoľvek domácnosti v slnečnej krajine veľkej čižmy nechýba. „Jeho stavanie dotvára pravú atmosféru,“ povedala Zuzka a doplnila: „Najkrajšie figúrky sa vyrábajú v Neapole a každoročne sa robia aj výstavy týchto betlehemov,“ povedala.

Darčeky nosí „Babbo natale“

Na Štedrý deň sa u nás zvykne celá rodina stretnúť v podvečer pri štedrovečernom stole. V Taliansku sa tiež zíde rodina a dajú si večeru, ktorej základom sú ryby a morské príšery, ale býva to skôr výnimočne. V tento deň normálne pracujú, neberú ho za príliš výnimočný. „Keďže sú veľmi silne katolícky založená krajina, chodia na polnočnú omšu,“ prezradila Zuzana.

Ani darčeky si deti v ten večer pod stromčekom nerozbaľujú. „Tie si otvárajú až 25. decembra ráno.“ Deťom ich nenosí Ježiško, ale tzv. „Babbo natale“, čo znamená „Otec Vianoc“.

Skryť Vypnúť reklamu

„Tento deň je pre nich najdôležitejším dňom sviatkov. Vtedy sa zíde celá rodina a pripravujú veľký spoločný rodinný obed.“

Taliansky stôl

Čo sa týka jedla, Zuzana nám prezradila, že Taliani nemajú vo zvyku jesť tradičné vianočné jedlá. V podstate sa ich kuchyňa oproti ostatným dňom až tak veľmi nelíši. „Jedávajú tortelliny vo vývare alebo lasagne a ako druhý chod si dávajú pečené mäso, zväčša hydinu.“

Pravdaže v každej časti Talianska je to iné, rovnako ako i u nás. Taliani sú okrem toho fajnšmejkri. Spoločný obed si vychutnávajú tri až štyri hodiny.

Na Silvestra v červenom

Možno povedať, že novoročné sviatky sa v Taliansku oslavujú celkom vo veľkom. Tradíciou na Silvestra je jesť „cotechino“ alebo „zampone“. „Sú to špeciality z bravčoviny. Ide o akoby varené salámy, cotechino má aj tvar salámy, zampone je zas plnená prasacia paprčka,“ vysvetlila Zuzana a doplnila, že sa jedávajú so šošovicovou kašou. „Taliani hovoria, že kaša prináša šťastie a počet zrniek šošovice zobrazuje množstvo peňazí.“

Okrem toho, typické pre Talianov je mať v posledný deň roka na sebe oblečené niečo červené. Zvyčajne spodné prádlo. „Vraj to prináša šťastie.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  2. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. Úprava osobného motorového vozidla
  6. Important information for Brazilians living in Slovakia
  7. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  8. Vitajte v postapokalyptickom svete
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 21 226
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 200
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 002
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 665
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 860
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 916
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 603
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 510
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 292
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 282
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Žilina hlási 80 prípadov. Ako je na tom žilinský región?

V nemocniciach je hospitalizovaných 844 pacientov.

Testovanie na nový koronavírus.

Žilinská nemocnica otvorila Pandemický pavilón. Už má v ňom piatich pacientov

Aktuálne je pozitívnych už 57 zamestnancov žilinskej nemocnice.

Pandemický pavilón FNSP Žilina.

BYTČA: Lúpež, vyhrážanie i poškodzovanie majetku. Mladík si poriadne zavaril

Na obvineného muža policajti spracovali podnet na návrh na jeho vzatie do väzby.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?