Piatok, 19. apríl, 2019 | Meniny má Jela
SVIATKUJÚ V ZAHRANIČÍ

Aj Taliani majú svoje vianočné pochúťky

Sviatky na Slovensku poznáme. Ako je to však so sviatkami v zahraničí? Prežívajú to, čo my? Jedia, to čo my? Aj tieto otázky nám zodpovedali dve Slovenky, Žilinčanky, ktoré už dlhodobo žijú za hranicami. Zuzana nám prezradila o zvykoch v Taliansku.

(Zdroj: ARCHÍV ZUZANY GAŠPIERIKOVEJ)

„Taliani nemajú také tradície ako máme my,“ povedala nám Zuzana Gašpieriková, ktorá v Taliansku žije už deväť rokov.

„Aj keď vianočný čas začína adventom, pre nich je veľmi dôležitý dátum 8. december - Immacolata Concezione della Beata Vergine Maria (Nepoškvrnené počatie Panenky Márie). V tento deň majú štátny sviatok, zdobia stromček a počítajú dni, ktoré chýbajú do Vianoc.“

Predvianočná atmosféra

Obdobie pred Vianocami majú Taliani podobné ako my. Všetky ulice sú vyzdobené, vo výkladoch potenciálne darčeky volajú po zákazníkoch, z rádií počuť vianočnú hudbu. Týždeň až dva pred Štedrým dňom však u nich domovy nerozvoniavajú medovníčkami a vianočným pečivom. „Aby som si domov pripomenula, spolu so švagrinou vždy pečieme medovníčky a škoricové pečivo, ktoré potom dávame ako pozornosť zákazníkom reštaurácie,“ vyslovila Zuzana a zároveň dodala, že tento rok sa chystá spraviť i vanilkové rožky. „Cez vôňu pečiva sa tu potom cítim ako doma.“

Aby sme si však nemysleli, že Taliani počas sviatkov sladké nejedia, Zuzana nám opísala niekoľko typických talianskych koláčov. „Mandorlato, niekde ho volajú aj „torrone“, záleží z ktorej časti krajiny ste, je koláčik, ktorý jedli už za čias Rimanov. Ide o zmes cukru, medu, mandlí a vaječného bielka. Na tomto koláči sa dajú vylámať zuby,“ zasmiala sa.

Ďalšími koláčmi sú „panettone“ a „pandoro“. „Panettone je koláč s hrozienkami a kandizovaným ovocím, niečo ako náš biskupský chlebíček a pandoro vyzerá skoro ako naša bábovka, len ju posypú cukrom. K obom z nich podávajú sladký pudingový krém.“

Betlehem nesmie chýbať

Vianoce v Taliansku vraj nemajú rovnaký nádych ako u nás. Zuzane najviac chýba vôňa ihličia a sneh. Čo sa jej však páči, je obrovský betlehem, ktorý pod žiadnym talianskym stromčekom nesmie chýbať.

Taliani k jeho príprave pristupujú dôkladne a tento rituál patrí medzi najsilnejšie momenty. V ktorejkoľvek domácnosti v slnečnej krajine veľkej čižmy nechýba. „Jeho stavanie dotvára pravú atmosféru,“ povedala Zuzka a doplnila: „Najkrajšie figúrky sa vyrábajú v Neapole a každoročne sa robia aj výstavy týchto betlehemov,“ povedala.

Darčeky nosí „Babbo natale“

Na Štedrý deň sa u nás zvykne celá rodina stretnúť v podvečer pri štedrovečernom stole. V Taliansku sa tiež zíde rodina a dajú si večeru, ktorej základom sú ryby a morské príšery, ale býva to skôr výnimočne. V tento deň normálne pracujú, neberú ho za príliš výnimočný. „Keďže sú veľmi silne katolícky založená krajina, chodia na polnočnú omšu,“ prezradila Zuzana.

Ani darčeky si deti v ten večer pod stromčekom nerozbaľujú. „Tie si otvárajú až 25. decembra ráno.“ Deťom ich nenosí Ježiško, ale tzv. „Babbo natale“, čo znamená „Otec Vianoc“.

„Tento deň je pre nich najdôležitejším dňom sviatkov. Vtedy sa zíde celá rodina a pripravujú veľký spoločný rodinný obed.“

Taliansky stôl

Čo sa týka jedla, Zuzana nám prezradila, že Taliani nemajú vo zvyku jesť tradičné vianočné jedlá. V podstate sa ich kuchyňa oproti ostatným dňom až tak veľmi nelíši. „Jedávajú tortelliny vo vývare alebo lasagne a ako druhý chod si dávajú pečené mäso, zväčša hydinu.“

Pravdaže v každej časti Talianska je to iné, rovnako ako i u nás. Taliani sú okrem toho fajnšmejkri. Spoločný obed si vychutnávajú tri až štyri hodiny.

Na Silvestra v červenom

Možno povedať, že novoročné sviatky sa v Taliansku oslavujú celkom vo veľkom. Tradíciou na Silvestra je jesť „cotechino“ alebo „zampone“. „Sú to špeciality z bravčoviny. Ide o akoby varené salámy, cotechino má aj tvar salámy, zampone je zas plnená prasacia paprčka,“ vysvetlila Zuzana a doplnila, že sa jedávajú so šošovicovou kašou. „Taliani hovoria, že kaša prináša šťastie a počet zrniek šošovice zobrazuje množstvo peňazí.“

Okrem toho, typické pre Talianov je mať v posledný deň roka na sebe oblečené niečo červené. Zvyčajne spodné prádlo. „Vraj to prináša šťastie.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 879
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 463
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 7 513
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 011
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 608
  6. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 382
  7. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 160
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 936
  9. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 864
  10. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 3 813

Hlavné správy z MY Žilina

Strečnianski pltníci vozia ľudí okolo Margity a Besnej už 20 rokov

Už 20 rokov vozia strečnianski pltníci ľudí po sedemkilometrovom úseku Váhu okolo skál Margita a Besná a popod dva strečnianske hrady.

Dnes odomkli Váh.

Okresný súd rozhodol o zhabaní dvoch kamiónov tureckých prevádzačov

Okresný súd Žilina rozhodol na verejnom zasadnutí o zhabaní dvoch nákladných motorových vozidiel s návesmi tureckej spoločnosti.

Ilustračné foto.

Štyri darované detské ihriská v Žiline zavreli

Dopadové plochy zo zámkovej dlažby vyhodnotilo mesto ako nebezpečné. Nové vyjdú na viac ako 50-tisíc eur.

Do detských ihrísk v štyroch žilinských lokalitách sa deti nedostanú.

V žilinskej nemocnici napadol pacient sanitárku, nejde o ojedinelý prípad

Incident sa stal na urgentnom príjme. Nemocnica podala trestné oznámenie pre útok na zdravotníka.

Urgentný príjem v Žiline.

Pomáhať je jednoduché, stačí si kúpiť chlieb

Chlieb je na Slovensku základnou potravinou, ktorú v domácnosti kupujeme najčastejšie. Ako ukázal nedávny prieskum pre sieť supermarketov BILLA, čerstvý chlieb a pečivo konzumuje viackrát denne viac ako polovica Slovákov.

Spoločnosť BILLA sa zaviazala pravidelne podporovať rodiny v núdzi.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Jaguari bombu nenašli, hľadali ju hodiny

Výrobu museli prerušiť, ľudia čakali vonku alebo v autobusoch.

Poslednú večeru môžete vidieť tak, ako vyzerala pred 500 rokmi

Kto by sa na najslávnejšie dielo Leonarda da Vinciho aspoň nepozrel?

Ďalší cestný pirát takmer spôsobil tragédiu

Približne sto metrov od miesta, kde pri dopravnej nehode s Poliakom zahynul Štefan z Oravského Podzámku, nedávno riskoval ďalší pretekár. Ohrozil štvorčlennú rodinu.

Archeológovia našli pri výskume v Leviciach aj kuriozitu

V jamách ležala zmeska predmetov - nálezy siahajúce do obdobia 5-tisíc rokov pred naším letopočtom a minulého storočia.

Vybrali SME

Už ste čítali?