Kontrolovali ázijské reštaurácie

Hlavný hygienik nariadil po celom Slovensku kontroly v ázijských reštauráciách. Niektoré obstáli, iné mali menšie či väčšie problémy. V našom regióne kontrolovali štyri. Dve z nich dostali blokovú pokutu, proti ostatným začínajú správne konanie.

Ilustračné foto: TOMÁŠ BENEDIKOVIČIlustračné foto: TOMÁŠ BENEDIKOVIČ


ŽILINA. Kontroly boli zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek na výrobu, manipuláciu, skladovanie, podávanie a kvalitu pokrmov a na epidemiologicky rizikové činnosti osôb pri výrobe a manipulácii s pokrmami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ryža vedľa odpadu

V priebehu dvoch týždňov kontrol navštívili hygienici aj čínsku reštauráciu v nákupnom centre na Solinkách. Prvou závadou, ktorú si všimli bolo, že hotové pokrmy ako ryža, pečená kačica a vyprážané kuracie kúsky skladovali mimo ohrevných pultov. To, že by jedlo stálo voľne položené, nebolo ešte také zlé. Horšie bolo skladovanie surovín. Hygienici našli napríklad ryžu vedľa umyvárne špinavého riadu a odpadu. Vajíčka, z ktorých potom zákazníkom pripravovali jedlá, boli pod teplým pultom. Správna teplota pre skladovanie vajec je pritom medzi 5 a 18 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu


Okrem toho našli aj iné nedostatky. To, čo pravidelne vidíme v každom seriáli o varení, a čo by malo byť medzi hygienickými návykmi každého kuchára, tu neplatilo. V reštaurácii zamieňali pracovné dosky na zeleninu a surové mäso.


Nedodali tiež všetky overovacie protokoly systému kritických bodov HACCP (Hard Analysis Critical Control Points), čo je vlastne analýza nebezpečia narušenia zdravotnej, alebo hygienickej nezávadnosti potravín, identifikácia kritických bodov a preventívne zaistenie kontroly v nich.


Proti čínskej reštaurácii bude preto začaté správne konanie vo veci uloženia pokuty. Navrhujú ju vo výške 350 eur.

Bez odbornej spôsobilosti

Dobre nedopadlo ani Ázijské bistro v Kysuckom Novom Meste. Páni v bielych plášťoch si na hygienu potrpia, no tu sa stretli s jej zníženou úrovňou. Okrem toho našli potraviny po dátume spotreby, odhalili aj nedostatky v skladovaní potravín a aj ich označovaní. Suroviny a jedlá skladovali spolu aj v takých kombináciách, ktoré sú zakázané.

SkryťVypnúť reklamu


Dobré nebolo ani to, že bistro nepredložilo potrebný doklad o odbornej spôsobilosti. Spolu s nedostatkami v evidencii rozpracovania surovín, prípravy pokrmov či polotovarov a skladových podmienok začali proti bistru správne konanie. Navrhujú pokutu vo výške 1000 eur.


Okrem toho hygienici uložili aj opatrenia. V bistre musia zabezpečiť čistenie a dezinfekciu prevádzky, evidovať rozpracovanie surovín a prípravu polotovarov, evidovať podmienky skladovania a predložiť chýbajúci doklad o odbornej spôsobilosti.

Potraviny po dátume spotreby

Ďalšou kontrolovanou bola Kórejská kuchyňa pri závode v Tepličke nad Váhom. Našli v nej nevyhovujúce potraviny. Konkrétne išlo o desať kusov troch druhov sushi. Uložili im pokutu vo výške 30 eur a vydali zákaz uvádzania na trh.

SkryťVypnúť reklamu


Aj v bistre na Kamennej ceste našli potraviny po dobe spotreby. Dve balenia 100-gramového sušeného cardamonu, štyri balenia zmrazených mäsových rezňov a zmrazené kuracie stehná neboli už vhodné na prípravu jedál. Sankcie boli rovnaké ako v predošlom prípade. 30-urová pokuta a zákaz uvádzania na trh.

Sú také ako naše

V celom kraji bola najčastejšou chybou osobná hygiena – chýbala pokrývka hlavy. V porovnaní s ostatnými reštauráciami to však nie je až taká katastrofa. „Čo sa týka dodržiavania hygieny nie je v podstate rozdiel medzi našimi a čínskymi reštauráciami. Je to veľmi individuálne. V ázijských reštauráciách sa stretávame hlavne s jazykovou bariérou,“ dodal regionálny hygienik Martin Kapasný.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 327
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 053
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 125
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 772
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 237
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 857
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 596
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu