Na Hrachovrate ponúkali hrachové jedlá našich predkov

Hrachové špeciality - kašu, pirohy či nátierku dnes ochutnali návštevníci podujatia Hrachovrat, ktoré sa uskutočnilo pod sochou Juraja Jánošíka v Terchovej.

TERCHOVÁ.

Hrachovrat ponúkol podľa organizátorov možnosť okoštovať zájedky a život našich dedov. Život našich predkov si mohli návštevníci vyskúšať na okopávaní pripravených políčok či ďalších každodenných letných prácach, uviedol jeden z organizátorov Hrachovratu 2012 Marián Bárdiovský.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hrachová kaša je podľa riaditeľa Považského múzea v Žiline Borisa Schuberta asi najtradičnejším jedlom z hrachu. Aj z tohto dôvodu sme pripravili súťaž vo varení hrachovej kaše, do ktorej sa zapojili tri družstvá, medzi nimi aj jedno medzinárodné. Súťažiaci mali k dispozícii vopred namočený suchý hrach a ostatné potrebné ingrediencie. V duchu sloganu Hrachovratu sme boli zvedaví, či sa im podarilo priblížiť k receptúram zájedkov našich predkov, povedal Schubert.

SkryťVypnúť reklamu

V areáli pod sochou Jánošíka zneli ľudové piesne v podaní Ľudovej hudby Ďuranovcov a Folklórneho súboru Javorníček z Hvozdnice Štiavnika, zbojnícke zvyky v gescii Martina Leuka či humorné divadelné reminenscencie o Jánošíkovi. A to všetko s príchuťou ukážok takmer dvadsiatky rôznych remesiel a detských hrachových hlavolamov a súťaží, dodal Schubert.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 946
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 855
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 113
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 492
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 229
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 731
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 090
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Spadol na neho konár.


Fedor Blaščák hovorí o vandalizme.


12
Budova na Hviezdoslavovej ulici prejde obnovou.

Pobočka pošty v nej funguje ďalej.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu