ŽILINA. Nedávno sa v Žiline uskutočnil prvý ročník vínneho festivalu. Neprešiel týždeň a ďalšie podujatie pomohlo šíriť vinársku osvetu v tomto regióne. Vďaka žilinskej agentúre sa milovníci vína mohli zoznámiť s produkciou vinárov z oblasti Burgenlandu v Rakúsku. Osem vinárov predstavilo v Žiline spolu 50 druhov vín.
Hneď na úvod musíme povedať, že burgenlandské vína patria medzi najlepšie na svete. Bohom obdarený kraj okolo Neziderského stepného jazera vytvára pre vinárov také prostredie, aké len tak ľahko inde nenájdete. Dostatok teplých a vlhkých dní, často s oparom, ktorý ušľachtilej plesni poskytuje živnú pôdu, čím umožňuje dopestovať až botrytické hrozná. Z nich potom vznikajú tie najkvalitnejšie prírodne sladké vína, ktoré smelo konkurujú tradičným tokajským výberom.
Špecialitou oblasti sú ľadové a slamové vína. Odlišuje ich spôsob získania. Kým ľadové vo vinohrade čakajú na prvý mráz okolo mínus 7 stupňov a musia sa veľmi rýchlo pozbierať, aby aj s kryštálikmi ľadu išli do lisu, slamové sa suší po zbere hrozna, ktoré je na vrchole dozrievania. Oba spôsoby dosiahnu to, že z hrozien sa odparí podstatná časť vody a tým sa zvyšuje prirodzený obsah a koncentrácia hroznového cukru v prepočte na liter vylisovanej tekutiny. Odporúčame výsledný produkt ochutnať. Keď ste si dovtedy nevedeli predstaviť vína k zákuskom, odteraz budete vedieť.
Celkom inou kapitolou Burgenlandu sú červené vína. Najviac pestovanou odrodou je frankovka modrá a z nej dokážu rakúski vinári vyčarovať skutočné skvosty.
Tí, ktorí radi cestujú za gurmánskymi zážitkami, by si krajinu Burgenland mali rozhodne zaradiť do svojho kalendára. A nielen preto, že sa nachádza blízko hraníc so Slovenskom. Jednoducho, Rakúšania z tejto oblasti vedia, ako zaútočiť na vaše chuťové poháriky a zanechať tam nezabudnuteľné dojmy.