Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky
PRAVÉ SLOVENSKÉ BRYNDZOVÉ HALUŠKY PRIŠLI NA 18. SVETOVÝ ŠAMPIONÁT DO TERCHOVEJ NAVARIŤ AJ MAĎARI ČI CHORVÁTI, POVZBUDIŤ ICH PRIŠLO VYŠE ŠTYRITISÍC ĽUDÍ ZO VŠETKÝCH KÚTOV SLOVENSKA.

Majstri sveta halušky navarili a zjedli za 15 minút

Svetové slovenské bryndzové halušky prilákali do Terchovej vyše štyritisíc ľudí, čerství majstri sveta ich navarili a zjedli za 14 minút a 56 sekúnd.

(Zdroj: TASR)

TERCHOVÁ. „Tento rok sa mi zdá, že sa súťažiaci oproti vlaňajšku veľmi poučili, halušky boli dobre navarené. Jedine, čo zase spravili takú menšiu chybu, niektorým družstvám prihoreli škvarky a bohužiaľ stalo sa aj to, že dve družstvá sme museli diskvalifikovať pre poranené prsty. Prvé bolo družstvo Kamzík Bratislava, halušky uvarili za deväť minút a 57 sekúnd, zjedli za dve minúty a 18 sekúnd a trestných bodov mali za 160 sekúnd,“ povedal riaditeľ pretekov Milan Holák.

foto ico
Svetové halušky v Terchovej
info
Výsledky
  • Súťaž družstiev vo varení a jední halušiek
    1.
    Kamzík Bratislava, celkový čas 14:56 min. (varenie 9:57 min. + jedenie19 min. + 160 trestných sek.).
    2. Emília Pinterová, 18:59 (13:03+4:56+60),
    3. Miroslav Takáč Vraňare 19:20 (12:12+4:28+160). 19:20 (12:12+4:28+160).
  • Jedenie 1 kg halušiek
    1. Miroslav Šagát 45 s,
    2. Marek Róbert 47 s,
    3. Štefan Pytel 58 s.
  • Jedenie metra syrovej nite

    1. Miloš Pocklan 12 s,
    2. Marek Róbert 18 s,
    3. Martin Mičák 21 s.

    Pitie litra žinčice

    1. Ľuboš Hodas 10 s,
    2. Miroslav Vojtek 10,5 s,
    3. Milan Vyparisa 15s.

Foto: AUTOR

Pravé slovenské bryndzové halušky prišli na 18. svetový šampionát do Jánošíkovho rodiska navariť aj Maďari či Chorváti, povzbudiť ich prišli ľudia zo všetkých kútov Slovenska. Organizátori šampionátu vychytali vlaňajšie chyby a na tisícky divákov sa pripravili. Zlý výhľad a tlačenicu okolo súťažných boxov vyriešili odstránením oplotenia a priamym prenosom celého diania na veľkoplošnú obrazovku.

O titul svetových šampiónov sa popasovalo 32 družstiev. Jeden zo štvorčlenného tímu halušky navaril, ostatní udržiavali oheň, poriadok a pripravovali škvarky. Z dvoch kilogramov zemiakov musel kuchár pripraviť 3,5 kila chutných bryndzových halušiek. Rozhodcovskí fajnšmekri okrem rýchlosti prípravy a chute halušiek bodovali aj čistotu pracovného priestoru, prípadné poranenia pri strúhaní zemiakov či dodržanie váhy hotových halušiek. Časový rekord drží ešte od roku 1999 tím Myšiak, ktorý navaril 4,5 kila halušiek za 8 minút a 51 sekúnd.

Haluškový šampionát sa postupne vypracoval z dedinskej súťaže založenej miestnym krčmárom v Tureckej až na populárne medzinárodné podujatie. Minulý rok sa Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek vynútene presťahovali z Tureckej do Terchovej, pretože starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká podľa organizátorov nevyhovoval tradičný termín na prelome mája a júna.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 42 051
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 793
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 460
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 535
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 007
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 975
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 359
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 205
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 066
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 947
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Futbalisti Hričovského Podhradia v dresoch, ktoré im daroval hráč Herthy Berlín Peter Pekarík. Pre klub ich vybavil jeho brat Jozef.

Futbalisti malej obce inkasovali druhý najnižší počet gólov v súťaži (17).

6 h
Ilustračné foto.

Eva K. je obvinená pre prijímanie úplatku a zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

11 h

Uzávierka bude realizovaná prenosným dopravným značením a náležite poučenými osobami.

23. jan

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Pozitivita je nižšia ako bola na obed.

23. jan

Už ste čítali?