Hydina tak ide na odbyt ako už dlhé roky nie, ľudia sa totiž vracajú k starým obyčajom kedy na dedine zvykli takmer v každom dvore chovať sliepky.
„Kury sme u nás doma chovali ešte keď som bol dieťa. No pri týchto cenách vajec sme ich začali chovať zas," povedal nám Jozef, ktorý si ešte vo februári v liahni zajednal päť kuričiek a jedného kohútika. Šíria sa však aj chýry, že si niektorí ľudia plánujú začať chovať sliepky aj na balkónoch.
Dopyt vzrástol
A to či už ide o hybridné druhy alebo plemenné. Ešte minulý rok liaheň v Žiline, ktorá patrí medzi tri najväčšie liahne na Slovensku, vyprodukovala okolo 550 kuriatok týždenne v 6 násadách od februára do mája. „Napriek tomu, že robíme všetko pre to, aby sa tieto čisté chovy udržali, ten pokles je každým rokom vyšší,“ povedal nám vtedy Jaroslav Capek, tajomník žilinských drobnochovateľov.
Tento rok v dome chovateľov urobili 7 násad. „V podstate je to ako minulý rok, neočakávali sme, že bude taký dopyt po kuriatkach,“ poznamenal Jurčo.
Vajíčka až na jeseň
Ako nám Emil Jurčo prezradil, nosnice predávajú zväčša 8,5 týždňové. „Pri dobrom chove sliepočky začnú znášať vajíčka koncom leta, začiatkom jesene.“
Hybridy ročne znesú viac ako 250 vajec, tie šľachtené aj viac ako 300. „Znáška je však závislá od správneho kŕmenia a od techniky chovu,“ vyslovil na záver Emil Jurčo.