Nedeľa, 21. apríl, 2019 | Meniny má Ervín

Svetový unikát. Rajčan vyrába likéry z hlivy a šampiňónov

Rajčan Miroslav Bellan prichádza so svetovým unikátom. Vymyslel a vyrobil likéry zo šampiňónov a hlivy. Okrem toho, že sú chutné, sú aj zdravé. Vynálezca si svoje huby navyše sám dopestuje.

Dlhoročný milovník a fotograf húb Miroslav Bellan vynašiel spôsob, akým zdravie obsiahnuté v hlive a šampiňónoch podávať ľuďom chutnou, originálnou formou. Vyrába z nich likér, ktorý sa čoskoro dostane na trh.Dlhoročný milovník a fotograf húb Miroslav Bellan vynašiel spôsob, akým zdravie obsiahnuté v hlive a šampiňónoch podávať ľuďom chutnou, originálnou formou. Vyrába z nich likér, ktorý sa čoskoro dostane na trh.(Zdroj: MICHAL FILEK)

RAJEC. Počuli ste niekedy o likéri z húb? Zrejme by ste neverili niekomu, kto by vám tvrdil, že taký má. A až donedávna by ste mali pravdu. Dnes už však taký likér skutočne existuje. Obsahuje alkohol, je chutný a čo je najdôležitejšie, má liečivé účinky.

Likér z hlivy ustricovej a šampiňónov vymyslel Rajčan Miroslav Bellan. Známy fotograf a pestovateľ sa pred pár mesiacmi rozhodol, že bude tieto huby pestovať.

„Likéry som vymyslel ako vedľajší produkt pri pestovaní šampiňónov. Tieto huby sú chutné, ale nechcel som sa zmieriť s tým, že je to všetko. Veď vieme, že majú, rovnako ako hliva, aj výrazné liečivé účinky. Snažil som sa preto to liečivé z nich získať. Macerát z týchto húb liečivý jednoznačne je. Našiel som potom starý ľudový recept a vyrobil tento chutný likér,“ hovorí Bellan.

Chutná liečba

Vynálezca hovorí, že šampiňóny, podľa amerických výskumov, majú výrazný podiel na znížení rizika rakoviny. Rovnaké vlastnosti má aj jeho likér. „Musí sa však piť spolu so zeleným čajom, zaliatym vodou na 80 stupňov, vylúhovaným 3 – 5 minút,“ hovorí. Podľa jeho slov výskumy preukázali priaznivý vplyv tejto kombinácie v boji s rakovinou prsníka. Hliva má zase pozitívne účinky na imunitu.

bellan_490.jpg

Šampiňóny a hlivu ustricovú si Bellan sám dopestuje. FOTO: MICHAL FILEK

Keď budete nabudúce váhať, čo ponúknuť návšteve ako aperitív, alebo ste si zvykli sami večer na uvoľnenie, či povzbudenie vypiť štamperlíček alkoholu, siahnite radšej po likéri z hlivy či šampiňónov.

„Užívať by sa to malo samozrejme po troške. Najlepšie po lyžičkách. Vždy večer jeden pohárik a zdravotný účinok bude zaručený,“ hovorí. Okrem toho je však tento likér aj chutný. Obsahuje bylinky a med.

Je to zrejme svetový unikát

Likéry sa onedlho dostanú aj do predaja. Ako svetový unikát. Produkt prešiel testami likérky, chuťovými, aj vizuálnymi testami. Miroslav Bellan hovorí, že nikde sa nedočítal, hoci tuho pátral, o podobnom produkte. Niekde v Čechách vraj z hlivy alkohol pália.

„Toto je však vylúhovaný produkt, takže všetky liečivé účinky a zdraviu prospešné látky v ňom zostanú zachované,“ dodal.

Huby si sám dopestuje

K pestovaniu šampiňónov a hlivy ustricovej sa Bellan dostal pred niekoľkými mesiacmi. „Som dlhoročný milovník húb. Zbieram ich od detstva, keď som vyrastal v okolí Lietavskej Lúčky, mal som veľa príležitostí. Asi desať rokov ich aj fotografujem. Rozhodol som sa preto, že ich budem aj pestovať. Na Slovensku malé hospodárstva prakticky neexistujú. Potraviny k nám dovážajú veľké spoločnosti. Uvedomil som si, že by sme mali ísť touto cestou a zakladať drobné hospodárstva. Takto vytvoríme pracovné príležitosti,“ hovorí.

Navyše, podľa neho, sú dovážané šampiňóny, dlho na ceste, kým sa dostanú na náš stôl. Preto musia byť určitým spôsobom zakonzervované. Bellan preto pestuje svoje šampiňóny, ktoré ponúka okolitým reštauráciám. Dokonca vie garantovať aj porovnateľnú cenu, pritom sú jeho produkty zásadne čerstvé.

Ako ich vyrába?

Ako táto „výroba“ funguje? Treba na to vraj substrát, ktorý na Slovensku nikto nevyrába. Bellan ho dováža z Čiech. Ten potom zohreje na teplotu 24-26 stupňov Celzia, ktorú treba niekoľko dní udržiavať. Na vrch ide špeciálna rašelina. Kropí sa čistou, slávnou vodou z Rajeckej doliny.

hliva_490.jpg

Hliva ustricová. FOTO: MICHAL FILEK

„Po dvoch týždňoch substrát pokryjem rašelinou. Prerastá ďalší týždeň a tak približne po troch týždňoch zbiera prvé šampiňóny. Po mesačných odstupoch potom nasleduje ešte druhá a tretia vlna,“ prezrádza. Hlivu pestuje zase na slame. Vyžaduje vraj teplo a vlhko.

Ak teda v blízkej budúcnosti uvidíte v predajni likér so šampiňónovou, či hlivovou príchuťou vedzte, že to nie je žart, ale liečivý produkt práce Miroslava Bellana.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 16 964
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 14 076
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 773
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 735
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 855
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 238
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 386
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 580
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 285
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 209

Hlavné správy z MY Žilina

Prvý zápas o tretie miesto priniesol drámu a penaltový rozstrel

Žilinčania opäť neudržali sľubné vedenie.

Futsalisti Makroteamu nepreniesli dobrý výkon z prvého polčasu do druhého dejstva. (Ilustračné foto)

Žilina prekvapujúco podľahla Seredi

Záverečný tlak žltozeleným na bodový zisk nestačil.

V hektickom závere išiel pred súperovu bránku aj Dominik Holec (v zelenom).

Žilinská plaváreň praská vo švíkoch, radnica uvažuje o viacerých projektoch

Súčasná kapacita Mestskej plavárne v Žiline nepostačuje. Verejnosti pribúda, kluby tiež majú svoje potreby. Radnica uvažuje o viacerých alternatívach. V hre je aj hala na Karpatskej, ktorá roky chátra.

O možnostiach mesta sme sa porozprávali s primátorom Petrom Fiabáne.

Poprela papierové predpoklady a zvíťazila na pretekoch v Šamoríne

Natália Sobolová je na najlepšej ceste k dosiahnutiu vytýčeného cieľa.

Natália Sobolová s kobylou Korou po víťazných pretekoch v Šamoríne.

Horskí záchranári pomáhali dvom turistom v Malej Fatre

Pomoc horských záchranárov potrebovali dvaja turisti v Malej Fatre.

Ilustračné.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Noc horských záchranárov z Malej Fatry. Z jednej akcie museli ísť do druhej

Horskí záchranári pomáhali vyčerpaným i strateným turistkám zo zahraničia.

Na privádzači R1 v Nitre by mal pribudnúť priechod pre chodcov

Problémom sa opakovane zaoberal Výbor mestskej časti Čermáň. Konštatoval, že ide o legitímnu požiadavku.

Vybrali SME

Už ste čítali?