Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Svetový unikát. Rajčan vyrába likéry z hlivy a šampiňónov

Rajčan Miroslav Bellan prichádza so svetovým unikátom. Vymyslel a vyrobil likéry zo šampiňónov a hlivy. Okrem toho, že sú chutné, sú aj zdravé. Vynálezca si svoje huby navyše sám dopestuje.

Dlhoročný milovník a fotograf húb Miroslav Bellan vynašiel spôsob, akým zdravie obsiahnuté v hlive a šampiňónoch podávať ľuďom chutnou, originálnou formou. Vyrába z nich likér, ktorý sa čoskoro dostane na trh.Dlhoročný milovník a fotograf húb Miroslav Bellan vynašiel spôsob, akým zdravie obsiahnuté v hlive a šampiňónoch podávať ľuďom chutnou, originálnou formou. Vyrába z nich likér, ktorý sa čoskoro dostane na trh. (Zdroj: MICHAL FILEK)

RAJEC. Počuli ste niekedy o likéri z húb? Zrejme by ste neverili niekomu, kto by vám tvrdil, že taký má. A až donedávna by ste mali pravdu. Dnes už však taký likér skutočne existuje. Obsahuje alkohol, je chutný a čo je najdôležitejšie, má liečivé účinky.

Likér z hlivy ustricovej a šampiňónov vymyslel Rajčan Miroslav Bellan. Známy fotograf a pestovateľ sa pred pár mesiacmi rozhodol, že bude tieto huby pestovať.

„Likéry som vymyslel ako vedľajší produkt pri pestovaní šampiňónov. Tieto huby sú chutné, ale nechcel som sa zmieriť s tým, že je to všetko. Veď vieme, že majú, rovnako ako hliva, aj výrazné liečivé účinky. Snažil som sa preto to liečivé z nich získať. Macerát z týchto húb liečivý jednoznačne je. Našiel som potom starý ľudový recept a vyrobil tento chutný likér,“ hovorí Bellan.

Skryť Vypnúť reklamu

Chutná liečba

Vynálezca hovorí, že šampiňóny, podľa amerických výskumov, majú výrazný podiel na znížení rizika rakoviny. Rovnaké vlastnosti má aj jeho likér. „Musí sa však piť spolu so zeleným čajom, zaliatym vodou na 80 stupňov, vylúhovaným 3 – 5 minút,“ hovorí. Podľa jeho slov výskumy preukázali priaznivý vplyv tejto kombinácie v boji s rakovinou prsníka. Hliva má zase pozitívne účinky na imunitu.

bellan_490.jpg

Šampiňóny a hlivu ustricovú si Bellan sám dopestuje. FOTO: MICHAL FILEK

Keď budete nabudúce váhať, čo ponúknuť návšteve ako aperitív, alebo ste si zvykli sami večer na uvoľnenie, či povzbudenie vypiť štamperlíček alkoholu, siahnite radšej po likéri z hlivy či šampiňónov.

„Užívať by sa to malo samozrejme po troške. Najlepšie po lyžičkách. Vždy večer jeden pohárik a zdravotný účinok bude zaručený,“ hovorí. Okrem toho je však tento likér aj chutný. Obsahuje bylinky a med.

Skryť Vypnúť reklamu

Je to zrejme svetový unikát

Likéry sa onedlho dostanú aj do predaja. Ako svetový unikát. Produkt prešiel testami likérky, chuťovými, aj vizuálnymi testami. Miroslav Bellan hovorí, že nikde sa nedočítal, hoci tuho pátral, o podobnom produkte. Niekde v Čechách vraj z hlivy alkohol pália.

„Toto je však vylúhovaný produkt, takže všetky liečivé účinky a zdraviu prospešné látky v ňom zostanú zachované,“ dodal.

Huby si sám dopestuje

K pestovaniu šampiňónov a hlivy ustricovej sa Bellan dostal pred niekoľkými mesiacmi. „Som dlhoročný milovník húb. Zbieram ich od detstva, keď som vyrastal v okolí Lietavskej Lúčky, mal som veľa príležitostí. Asi desať rokov ich aj fotografujem. Rozhodol som sa preto, že ich budem aj pestovať. Na Slovensku malé hospodárstva prakticky neexistujú. Potraviny k nám dovážajú veľké spoločnosti. Uvedomil som si, že by sme mali ísť touto cestou a zakladať drobné hospodárstva. Takto vytvoríme pracovné príležitosti,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Navyše, podľa neho, sú dovážané šampiňóny, dlho na ceste, kým sa dostanú na náš stôl. Preto musia byť určitým spôsobom zakonzervované. Bellan preto pestuje svoje šampiňóny, ktoré ponúka okolitým reštauráciám. Dokonca vie garantovať aj porovnateľnú cenu, pritom sú jeho produkty zásadne čerstvé.

Ako ich vyrába?

Ako táto „výroba“ funguje? Treba na to vraj substrát, ktorý na Slovensku nikto nevyrába. Bellan ho dováža z Čiech. Ten potom zohreje na teplotu 24-26 stupňov Celzia, ktorú treba niekoľko dní udržiavať. Na vrch ide špeciálna rašelina. Kropí sa čistou, slávnou vodou z Rajeckej doliny.

hliva_490.jpg

Hliva ustricová. FOTO: MICHAL FILEK

„Po dvoch týždňoch substrát pokryjem rašelinou. Prerastá ďalší týždeň a tak približne po troch týždňoch zbiera prvé šampiňóny. Po mesačných odstupoch potom nasleduje ešte druhá a tretia vlna,“ prezrádza. Hlivu pestuje zase na slame. Vyžaduje vraj teplo a vlhko.

Ak teda v blízkej budúcnosti uvidíte v predajni likér so šampiňónovou, či hlivovou príchuťou vedzte, že to nie je žart, ale liečivý produkt práce Miroslava Bellana.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  2. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  4. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Úprava osobného motorového vozidla
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 518
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 716
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 274
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 999
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 989
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 10 693
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 165
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 754
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 532
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 438
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Dobre poskladané varínske puzzle

Futbalisti TJ Fatran Varín obsadili v minulej, nedokončenej sezóne v V. lige štrnáste miesto. Následne prišli zmeny a aktuálne po jedenástich zápasoch jesene okupujú siedmu priečku.

Mužstvo Varína si na svoje konto počas jesene pripísalo päť výhier.

Na Slovensku bude zákaz vychádzania, zatvoria aj školy

Celoplošné testovanie sa bude konať.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Minúta po minúte: Z viacerých miest Oravy hlásia dlhé rady

Testujú zdravotníci, vojaci a dobrovoľníci.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Už ste čítali?