Pondelok, 23. júl, 2018 | Meniny má Oľga

Svetový unikát. Rajčan vyrába likéry z hlivy a šampiňónov

Rajčan Miroslav Bellan prichádza so svetovým unikátom. Vymyslel a vyrobil likéry zo šampiňónov a hlivy. Okrem toho, že sú chutné, sú aj zdravé. Vynálezca si svoje huby navyše sám dopestuje.

Dlhoročný milovník a fotograf húb Miroslav Bellan vynašiel spôsob, akým zdravie obsiahnuté v hlive a šampiňónoch podávať ľuďom chutnou, originálnou formou. Vyrába z nich likér, ktorý sa čoskoro dostane na trh.(Zdroj: MICHAL FILEK)

RAJEC. Počuli ste niekedy o likéri z húb? Zrejme by ste neverili niekomu, kto by vám tvrdil, že taký má. A až donedávna by ste mali pravdu. Dnes už však taký likér skutočne existuje. Obsahuje alkohol, je chutný a čo je najdôležitejšie, má liečivé účinky.

Likér z hlivy ustricovej a šampiňónov vymyslel Rajčan Miroslav Bellan. Známy fotograf a pestovateľ sa pred pár mesiacmi rozhodol, že bude tieto huby pestovať.

„Likéry som vymyslel ako vedľajší produkt pri pestovaní šampiňónov. Tieto huby sú chutné, ale nechcel som sa zmieriť s tým, že je to všetko. Veď vieme, že majú, rovnako ako hliva, aj výrazné liečivé účinky. Snažil som sa preto to liečivé z nich získať. Macerát z týchto húb liečivý jednoznačne je. Našiel som potom starý ľudový recept a vyrobil tento chutný likér,“ hovorí Bellan.

Článok pokračuje pod video reklamou

Chutná liečba

Vynálezca hovorí, že šampiňóny, podľa amerických výskumov, majú výrazný podiel na znížení rizika rakoviny. Rovnaké vlastnosti má aj jeho likér. „Musí sa však piť spolu so zeleným čajom, zaliatym vodou na 80 stupňov, vylúhovaným 3 – 5 minút,“ hovorí. Podľa jeho slov výskumy preukázali priaznivý vplyv tejto kombinácie v boji s rakovinou prsníka. Hliva má zase pozitívne účinky na imunitu.

bellan_490.jpg

Šampiňóny a hlivu ustricovú si Bellan sám dopestuje. FOTO: MICHAL FILEK

Keď budete nabudúce váhať, čo ponúknuť návšteve ako aperitív, alebo ste si zvykli sami večer na uvoľnenie, či povzbudenie vypiť štamperlíček alkoholu, siahnite radšej po likéri z hlivy či šampiňónov.

„Užívať by sa to malo samozrejme po troške. Najlepšie po lyžičkách. Vždy večer jeden pohárik a zdravotný účinok bude zaručený,“ hovorí. Okrem toho je však tento likér aj chutný. Obsahuje bylinky a med.

Je to zrejme svetový unikát

Likéry sa onedlho dostanú aj do predaja. Ako svetový unikát. Produkt prešiel testami likérky, chuťovými, aj vizuálnymi testami. Miroslav Bellan hovorí, že nikde sa nedočítal, hoci tuho pátral, o podobnom produkte. Niekde v Čechách vraj z hlivy alkohol pália.

„Toto je však vylúhovaný produkt, takže všetky liečivé účinky a zdraviu prospešné látky v ňom zostanú zachované,“ dodal.

Huby si sám dopestuje

K pestovaniu šampiňónov a hlivy ustricovej sa Bellan dostal pred niekoľkými mesiacmi. „Som dlhoročný milovník húb. Zbieram ich od detstva, keď som vyrastal v okolí Lietavskej Lúčky, mal som veľa príležitostí. Asi desať rokov ich aj fotografujem. Rozhodol som sa preto, že ich budem aj pestovať. Na Slovensku malé hospodárstva prakticky neexistujú. Potraviny k nám dovážajú veľké spoločnosti. Uvedomil som si, že by sme mali ísť touto cestou a zakladať drobné hospodárstva. Takto vytvoríme pracovné príležitosti,“ hovorí.

Navyše, podľa neho, sú dovážané šampiňóny, dlho na ceste, kým sa dostanú na náš stôl. Preto musia byť určitým spôsobom zakonzervované. Bellan preto pestuje svoje šampiňóny, ktoré ponúka okolitým reštauráciám. Dokonca vie garantovať aj porovnateľnú cenu, pritom sú jeho produkty zásadne čerstvé.

Ako ich vyrába?

Ako táto „výroba“ funguje? Treba na to vraj substrát, ktorý na Slovensku nikto nevyrába. Bellan ho dováža z Čiech. Ten potom zohreje na teplotu 24-26 stupňov Celzia, ktorú treba niekoľko dní udržiavať. Na vrch ide špeciálna rašelina. Kropí sa čistou, slávnou vodou z Rajeckej doliny.

hliva_490.jpg

Hliva ustricová. FOTO: MICHAL FILEK

„Po dvoch týždňoch substrát pokryjem rašelinou. Prerastá ďalší týždeň a tak približne po troch týždňoch zbiera prvé šampiňóny. Po mesačných odstupoch potom nasleduje ešte druhá a tretia vlna,“ prezrádza. Hlivu pestuje zase na slame. Vyžaduje vraj teplo a vlhko.

Ak teda v blízkej budúcnosti uvidíte v predajni likér so šampiňónovou, či hlivovou príchuťou vedzte, že to nie je žart, ale liečivý produkt práce Miroslava Bellana.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Create your own map in a new museum
  2. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. S dobrým pivom leto chutí
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 632
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 099
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 393
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 128
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 799
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 874
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 744
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 445
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 245
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 814

Hlavné správy z MY Žilina

Slovenský pohár: Ďalej idú dva tímy z regiónu, v Belej sa nehralo

Štvrtoligové celky mali v stretnutiach 1. kola Slovnaft Cupu navrch.

V novom čísle týždenníka MY Žilinské noviny sa dočítate

Aktuálne vydanie v predaji už v pondelok ráno v stánkoch, vybraných predajniach, u kolportérov, ale aj v redakcii za zvýhodnenú cenu!

Gopass - dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.

Spojili sa a dosiahli až na triumf na medzinárodnom turnaji

Veronika Sluková strelila na podujatí dvanásť gólov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Oravskej priehrade pribudne ostrov, postavia ho pre vtáky

Ostrov vybuduje Chránená krajinná oblasť Horná Orava a bude slúžiť ako útočište pre vtáky. Nemajú kde hniezdiť.

Krokodíl v hlohoveckom Váhu? Polícia to nevylúčila (VIDEO)

V Hlohovci a po sociálnych sieťach sa začalo šíriť video, na ktorom by mal vo váhu plávať krokodíl. Polícia túto možnosť nevylúčila.

Mladý vodič narazil autom do stromu

Leteckí záchranári zasahovali pri nehode 21-ročného vodiča.

Vybrali SME

Už ste čítali?