Piatok, 1. júl, 2022 | Meniny má Diana

Svetový unikát. Rajčan vyrába likéry z hlivy a šampiňónov

Rajčan Miroslav Bellan prichádza so svetovým unikátom. Vymyslel a vyrobil likéry zo šampiňónov a hlivy. Okrem toho, že sú chutné, sú aj zdravé. Vynálezca si svoje huby navyše sám dopestuje.

Dlhoročný milovník a fotograf húb Miroslav Bellan vynašiel spôsob, akým zdravie obsiahnuté v hlive a šampiňónoch podávať ľuďom chutnou, originálnou formou. Vyrába z nich likér, ktorý sa čoskoro dostane na trh.Dlhoročný milovník a fotograf húb Miroslav Bellan vynašiel spôsob, akým zdravie obsiahnuté v hlive a šampiňónoch podávať ľuďom chutnou, originálnou formou. Vyrába z nich likér, ktorý sa čoskoro dostane na trh. (Zdroj: MICHAL FILEK)

RAJEC. Počuli ste niekedy o likéri z húb? Zrejme by ste neverili niekomu, kto by vám tvrdil, že taký má. A až donedávna by ste mali pravdu. Dnes už však taký likér skutočne existuje. Obsahuje alkohol, je chutný a čo je najdôležitejšie, má liečivé účinky.

Likér z hlivy ustricovej a šampiňónov vymyslel Rajčan Miroslav Bellan. Známy fotograf a pestovateľ sa pred pár mesiacmi rozhodol, že bude tieto huby pestovať.

„Likéry som vymyslel ako vedľajší produkt pri pestovaní šampiňónov. Tieto huby sú chutné, ale nechcel som sa zmieriť s tým, že je to všetko. Veď vieme, že majú, rovnako ako hliva, aj výrazné liečivé účinky. Snažil som sa preto to liečivé z nich získať. Macerát z týchto húb liečivý jednoznačne je. Našiel som potom starý ľudový recept a vyrobil tento chutný likér,“ hovorí Bellan.

SkryťVypnúť reklamu

Chutná liečba

Vynálezca hovorí, že šampiňóny, podľa amerických výskumov, majú výrazný podiel na znížení rizika rakoviny. Rovnaké vlastnosti má aj jeho likér. „Musí sa však piť spolu so zeleným čajom, zaliatym vodou na 80 stupňov, vylúhovaným 3 – 5 minút,“ hovorí. Podľa jeho slov výskumy preukázali priaznivý vplyv tejto kombinácie v boji s rakovinou prsníka. Hliva má zase pozitívne účinky na imunitu.

bellan_490.jpg

Šampiňóny a hlivu ustricovú si Bellan sám dopestuje. FOTO: MICHAL FILEK

Keď budete nabudúce váhať, čo ponúknuť návšteve ako aperitív, alebo ste si zvykli sami večer na uvoľnenie, či povzbudenie vypiť štamperlíček alkoholu, siahnite radšej po likéri z hlivy či šampiňónov.

„Užívať by sa to malo samozrejme po troške. Najlepšie po lyžičkách. Vždy večer jeden pohárik a zdravotný účinok bude zaručený,“ hovorí. Okrem toho je však tento likér aj chutný. Obsahuje bylinky a med.

SkryťVypnúť reklamu

Je to zrejme svetový unikát

Likéry sa onedlho dostanú aj do predaja. Ako svetový unikát. Produkt prešiel testami likérky, chuťovými, aj vizuálnymi testami. Miroslav Bellan hovorí, že nikde sa nedočítal, hoci tuho pátral, o podobnom produkte. Niekde v Čechách vraj z hlivy alkohol pália.

„Toto je však vylúhovaný produkt, takže všetky liečivé účinky a zdraviu prospešné látky v ňom zostanú zachované,“ dodal.

Huby si sám dopestuje

K pestovaniu šampiňónov a hlivy ustricovej sa Bellan dostal pred niekoľkými mesiacmi. „Som dlhoročný milovník húb. Zbieram ich od detstva, keď som vyrastal v okolí Lietavskej Lúčky, mal som veľa príležitostí. Asi desať rokov ich aj fotografujem. Rozhodol som sa preto, že ich budem aj pestovať. Na Slovensku malé hospodárstva prakticky neexistujú. Potraviny k nám dovážajú veľké spoločnosti. Uvedomil som si, že by sme mali ísť touto cestou a zakladať drobné hospodárstva. Takto vytvoríme pracovné príležitosti,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Navyše, podľa neho, sú dovážané šampiňóny, dlho na ceste, kým sa dostanú na náš stôl. Preto musia byť určitým spôsobom zakonzervované. Bellan preto pestuje svoje šampiňóny, ktoré ponúka okolitým reštauráciám. Dokonca vie garantovať aj porovnateľnú cenu, pritom sú jeho produkty zásadne čerstvé.

Ako ich vyrába?

Ako táto „výroba“ funguje? Treba na to vraj substrát, ktorý na Slovensku nikto nevyrába. Bellan ho dováža z Čiech. Ten potom zohreje na teplotu 24-26 stupňov Celzia, ktorú treba niekoľko dní udržiavať. Na vrch ide špeciálna rašelina. Kropí sa čistou, slávnou vodou z Rajeckej doliny.

hliva_490.jpg

Hliva ustricová. FOTO: MICHAL FILEK

„Po dvoch týždňoch substrát pokryjem rašelinou. Prerastá ďalší týždeň a tak približne po troch týždňoch zbiera prvé šampiňóny. Po mesačných odstupoch potom nasleduje ešte druhá a tretia vlna,“ prezrádza. Hlivu pestuje zase na slame. Vyžaduje vraj teplo a vlhko.

Ak teda v blízkej budúcnosti uvidíte v predajni likér so šampiňónovou, či hlivovou príchuťou vedzte, že to nie je žart, ale liečivý produkt práce Miroslava Bellana.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny. Adepti sú jasní
  2. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  3. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  4. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
  5. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  6. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  7. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  2. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  3. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  4. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  5. V uliciach Košíc vyzbierali dobrovoľníci 26 ton odpadu
  6. Výlety na mieru pre celú rodinu
  7. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  8. WOOD & Company predstavuje po 30 rokoch novú vizuálnu identitu
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 600
  2. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 308
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 272
  4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 7 309
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 787
  6. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 3 600
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 3 569
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 172

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Problémy s preukázateľnosťou vykonanej práce, ale aj dohodnutá odmena 216 eur s DPH/hod... Ako skončili kontroly mestských organizácii?
  2. Miroslav Lukáč: Tajné služby zistili, že Putin mal iné vzory ako Petra Veľkého.
  3. Dávid Kyzek: Aké sú šance Dávida Hrenáka na NHL???
  4. Jano Richter: o dojení televízie: 'Zmysluplná cena' a 'Cena za zmysluplné'
  5. Rastislav Puchala: Marx v nás
  6. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodného.
  7. Greenpeace Slovensko: 4 dôvody, prečo si plyn nezaslúži zelenú nálepku
  8. Peter Slamenik: Aj majster tesár sa utne
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 9 715
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 8 634
  3. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 5 034
  4. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 142
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 755
  6. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 3 752
  7. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 241
  8. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 239
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Víťazom podujatia sa stal klub MFK Bytča.


(red) 8 h
Ilustračná foto.

Neváhajte a kontaktujte priamo prezidenta klubu alebo trénerov jednotlivých kategórií.


10 h
Takto by mal vyzerať objekt, ktorý postavia v jame pri plavárni v Žiline.

Súčasťou projektu je aj trojpodlažný objekt služieb.


SITA 13 h

Ľuďom z Ukrajiny, ktorí sa rozhodnú zostať v Žiline a okolí, poskytuje pomoc Camp Žilina prostredníctvom občianskeho združenia Ukrainska spilka.


TASR 17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V regióne platí výstraha tretieho stupňa.


TASR 29. jún

Chovná stanica V znamení Slnka je známa aj vo svete.


Lucia Debnárová 29. jún

Záhorie má podľa klimatológa najvyššiu pravdepodobnosť vzniku tornád.


29. jún

Vodou aktuálne treba šetriť.


29. jún

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Problémy s preukázateľnosťou vykonanej práce, ale aj dohodnutá odmena 216 eur s DPH/hod... Ako skončili kontroly mestských organizácii?
  2. Miroslav Lukáč: Tajné služby zistili, že Putin mal iné vzory ako Petra Veľkého.
  3. Dávid Kyzek: Aké sú šance Dávida Hrenáka na NHL???
  4. Jano Richter: o dojení televízie: 'Zmysluplná cena' a 'Cena za zmysluplné'
  5. Rastislav Puchala: Marx v nás
  6. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodného.
  7. Greenpeace Slovensko: 4 dôvody, prečo si plyn nezaslúži zelenú nálepku
  8. Peter Slamenik: Aj majster tesár sa utne
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 9 715
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 8 634
  3. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 5 034
  4. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 142
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 755
  6. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 3 752
  7. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 241
  8. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 239
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu