Utorok, 12. november, 2019 | Meniny má Svätopluk

Svetový unikát. Rajčan vyrába likéry z hlivy a šampiňónov

Rajčan Miroslav Bellan prichádza so svetovým unikátom. Vymyslel a vyrobil likéry zo šampiňónov a hlivy. Okrem toho, že sú chutné, sú aj zdravé. Vynálezca si svoje huby navyše sám dopestuje.

Dlhoročný milovník a fotograf húb Miroslav Bellan vynašiel spôsob, akým zdravie obsiahnuté v hlive a šampiňónoch podávať ľuďom chutnou, originálnou formou. Vyrába z nich likér, ktorý sa čoskoro dostane na trh.Dlhoročný milovník a fotograf húb Miroslav Bellan vynašiel spôsob, akým zdravie obsiahnuté v hlive a šampiňónoch podávať ľuďom chutnou, originálnou formou. Vyrába z nich likér, ktorý sa čoskoro dostane na trh.(Zdroj: MICHAL FILEK)

RAJEC. Počuli ste niekedy o likéri z húb? Zrejme by ste neverili niekomu, kto by vám tvrdil, že taký má. A až donedávna by ste mali pravdu. Dnes už však taký likér skutočne existuje. Obsahuje alkohol, je chutný a čo je najdôležitejšie, má liečivé účinky.

Likér z hlivy ustricovej a šampiňónov vymyslel Rajčan Miroslav Bellan. Známy fotograf a pestovateľ sa pred pár mesiacmi rozhodol, že bude tieto huby pestovať.

„Likéry som vymyslel ako vedľajší produkt pri pestovaní šampiňónov. Tieto huby sú chutné, ale nechcel som sa zmieriť s tým, že je to všetko. Veď vieme, že majú, rovnako ako hliva, aj výrazné liečivé účinky. Snažil som sa preto to liečivé z nich získať. Macerát z týchto húb liečivý jednoznačne je. Našiel som potom starý ľudový recept a vyrobil tento chutný likér,“ hovorí Bellan.

Článok pokračuje pod video reklamou

Chutná liečba

Vynálezca hovorí, že šampiňóny, podľa amerických výskumov, majú výrazný podiel na znížení rizika rakoviny. Rovnaké vlastnosti má aj jeho likér. „Musí sa však piť spolu so zeleným čajom, zaliatym vodou na 80 stupňov, vylúhovaným 3 – 5 minút,“ hovorí. Podľa jeho slov výskumy preukázali priaznivý vplyv tejto kombinácie v boji s rakovinou prsníka. Hliva má zase pozitívne účinky na imunitu.

bellan_490.jpg

Šampiňóny a hlivu ustricovú si Bellan sám dopestuje. FOTO: MICHAL FILEK

Keď budete nabudúce váhať, čo ponúknuť návšteve ako aperitív, alebo ste si zvykli sami večer na uvoľnenie, či povzbudenie vypiť štamperlíček alkoholu, siahnite radšej po likéri z hlivy či šampiňónov.

„Užívať by sa to malo samozrejme po troške. Najlepšie po lyžičkách. Vždy večer jeden pohárik a zdravotný účinok bude zaručený,“ hovorí. Okrem toho je však tento likér aj chutný. Obsahuje bylinky a med.

Je to zrejme svetový unikát

Likéry sa onedlho dostanú aj do predaja. Ako svetový unikát. Produkt prešiel testami likérky, chuťovými, aj vizuálnymi testami. Miroslav Bellan hovorí, že nikde sa nedočítal, hoci tuho pátral, o podobnom produkte. Niekde v Čechách vraj z hlivy alkohol pália.

„Toto je však vylúhovaný produkt, takže všetky liečivé účinky a zdraviu prospešné látky v ňom zostanú zachované,“ dodal.

Huby si sám dopestuje

K pestovaniu šampiňónov a hlivy ustricovej sa Bellan dostal pred niekoľkými mesiacmi. „Som dlhoročný milovník húb. Zbieram ich od detstva, keď som vyrastal v okolí Lietavskej Lúčky, mal som veľa príležitostí. Asi desať rokov ich aj fotografujem. Rozhodol som sa preto, že ich budem aj pestovať. Na Slovensku malé hospodárstva prakticky neexistujú. Potraviny k nám dovážajú veľké spoločnosti. Uvedomil som si, že by sme mali ísť touto cestou a zakladať drobné hospodárstva. Takto vytvoríme pracovné príležitosti,“ hovorí.

Navyše, podľa neho, sú dovážané šampiňóny, dlho na ceste, kým sa dostanú na náš stôl. Preto musia byť určitým spôsobom zakonzervované. Bellan preto pestuje svoje šampiňóny, ktoré ponúka okolitým reštauráciám. Dokonca vie garantovať aj porovnateľnú cenu, pritom sú jeho produkty zásadne čerstvé.

Ako ich vyrába?

Ako táto „výroba“ funguje? Treba na to vraj substrát, ktorý na Slovensku nikto nevyrába. Bellan ho dováža z Čiech. Ten potom zohreje na teplotu 24-26 stupňov Celzia, ktorú treba niekoľko dní udržiavať. Na vrch ide špeciálna rašelina. Kropí sa čistou, slávnou vodou z Rajeckej doliny.

hliva_490.jpg

Hliva ustricová. FOTO: MICHAL FILEK

„Po dvoch týždňoch substrát pokryjem rašelinou. Prerastá ďalší týždeň a tak približne po troch týždňoch zbiera prvé šampiňóny. Po mesačných odstupoch potom nasleduje ešte druhá a tretia vlna,“ prezrádza. Hlivu pestuje zase na slame. Vyžaduje vraj teplo a vlhko.

Ak teda v blízkej budúcnosti uvidíte v predajni likér so šampiňónovou, či hlivovou príchuťou vedzte, že to nie je žart, ale liečivý produkt práce Miroslava Bellana.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  2. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  3. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  4. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  5. Nestarnú, ale dozrievajú
  6. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  7. VIVO! prišlo do Bratislavy
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch
  9. 7 dôvodov, prečo spoznať prírodnú kozmetiku od rodinnej firmy
  10. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy
  1. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  2. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  3. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  4. Na rozvoj turizmu v Košickom kraji je pripravených 840-tisíc eur
  5. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  6. Nestarnú, ale dozrievajú
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  8. Ako prejsť na novú Ekasu jednoducho a s nulovými investíciami?
  9. Polus City Center je oddnes VIVO! Bratislava s viac obchodmi
  10. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch
  1. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 13 183
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 11 288
  3. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 9 289
  4. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 9 166
  5. Nový Volkswagen Golf a jeho 7 zásadných noviniek 6 942
  6. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 6 132
  7. Máte cukrovku? Zhoršenie zraku rozhodne nepodceňujte 4 739
  8. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 4 707
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 607
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 4 269

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Exkluzívny penthouse v centre mesta ponúka mimoriadny priestor pre bývanie a môže byť váš +FOTO

PIANO RESIDENCE prináša neobyčajný priestor pre bývanie v podobe 18 exkluzívnych bytov, pričom jeden z nich bude skutočnou dominantou tohto projektu. Nájdite svoj domov na nároží ulíc Jána Milca a Vojtech Tvrdého.

Prebúdzajte sa každý deň s neobyčajnými výhľadmi na architektúru mesta a pohorie Malej Fatry.
Jedno z áut skončilo na chodníku.

Kulinársky zážitok vo Ville Nečas zabezpečí skvelá degustačná večera i vínny doprovod

Opäť sa môžete tešiť na jedinečný kulinársky zážitok vo Ville Nečas.

Degustačnú štvorchodovú večeru pripraví Erik Volko so svojím tímom.

November ˈ89, 30 rokov po...

S čím sa vám spája November ˈ89? Aj túto otázku sme položili ľuďom v regiónoch. Čítajte v aktuálnom vydaní týždenníkov MY.

Milan Kňažko na novembrovej tribúne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Žiline sa zrazil autobus s dodávkou, zranilo sa deväť ľudí

V čase nehody sa v autobuse viezlo 28 cestujúcich.

Za najhoršie smart riešenie považuje Hattas lavičky na nabitie mobilu

Prioritou Nitry je mobilita, bezpečnosť a ekológia. Radnica uvažuje aj nad elektrickými skútrami.

Konferencia proti všetkým mafiám v Trnave

Taliansky prokurátor spochybňuje rozpustenie tímu Kuciak

Jeho slová odzneli na konferencii v Trnave, ktoré organizuje Trnavský samosprávny kraj.

Vybrali SME

Už ste čítali?