SVEDERNÍK. Kapusta je a bola po stáročia považovaná za všeliek. Jej význam vo výžive umocnili až vedecké výskumy, ktoré odhalili silný protirakovinový potenciál. V širokom okolí bola práve obec Svederník známa pestovaním a spracovaním kapusty.
Kapusta je v príprave pokrmov veľmi variabilná, dá sa spariť, variť, dusiť, zapekať, plniť alebo jesť surová. Receptov na prípravu kapusty je viac než dosť a každý má iste ten svoj obľúbený.
Tradícia dlávenia
Kvalitná Svedernícka kapusta zaujíma i v súčasnosti popredné miesta v celoslovenskom merítku.
Preto myšlienka poriadania tradičnej kultúrno-spoločenskej akcie Dlávenie kapusty do obecného suda, prirodzene nenechala na seba dlho čakať. „Dá sa povedať, že od môjho nástupu do funkcie sme s mojím zástupcom a priateľom Milanom Mazúrom, koketovali s myšlienkou každoročného festivalu Svederníckej kapusty,“ povedal nám viac Roman Lisický, starosta obce.
„Cieľom takejto akcie, ktorou vyvrcholila sezóna dlávenia kapusty, je možnosť stretnutia sa našich občanov a priateľov v príjemnej atmosfére,“ vyslovil starosta.
Podujatie zaujalo
Ako nám starosta tiež prezradil, úvodný ročník Dlávenia obecného suda kapusty dopadol na výbornú. Domáci občania i hostia z okolitých obcí mali možnosť vzhliadnuť takmer trojhodinový kultúrny program. Medzi pozvanými hosťami nechýbal aj profesor Ivan Hričovský, ktorý má v obci druhý domov a Milan Vakula, nestor pestovania a spracovania kapusty vo Svederníku.
A koľko kapusty spotrebovali na túto akciu? „Na nadlávenie kapusty do symbolického obecného suda sme spotrebovali zhruba metrák rezanej hlávkovej kapusty,“ upresnil Roman Lisický.
Vykvasenú kapustu použijú pri ďalších spoločenských podujatiach. Slávnosť Dlávenia obecného suda vo Svederníku sa stane každoročným kultúrno-spoločenským podujatím.