ŽILINA. Lebky je názov výstavy, ktorú pripravilo Považské múzeum v Žiline. Ide o výstavu zameranú na lebky vtákov a cicavcov, pochádzajúcich prevažne z bohatého zoologického zbierkového fondu múzea.
Lebky vtákov
Ako prezradil Ladislav Hlôška, jeden z autorov výstavy a zoológ Považského múzea v Žiline, zoologická sekcia múzea v súčasnosti obsahuje viac ako 67 000 zbierkových predmetov. „Návštevníci uvidia lebky niekoľkých druhov vtákov a cicavcov a budú môcť obdivovať nielen ich tvarovú a veľkostnú rozmanitosť, abnormality vo vývine, ale aj medzidruhové, medzipohlavné a vekové rozdiely medzi nimi. Okrem iného sa môžu tiež podrobne oboznámiť s anatomickou stavbou lebky,“ prezradil.
Okrem lebiek návštevníci uvidia aj náročnú prácu preparátora. „Primárnou prácou preparátora je zachovať uhynuté zviera ako dermoplastický preparát. Na príklade kostrového preparátu orla skalnatého, ktorý na výstavu zapožičala Rehabilitačná stanica Štátnej ochrany prírody v Zázrivej, môžu návštevníci vidieť preparátorsku prácu na zvierati, ktoré bolo natoľko poškodené zásahom elektrického napätia, že urobiť z neho dermoplastický preparát nebolo možné. V technológii vyhotovenia kostrových preparátov používame chrobáky rodu Dermestes (kožiare), získané z Južnej Ameriky, ktoré pracujú na odstránení mäkkých tkanív,“ povedal Fedor Sedílek, ďalší autor výstavy a preparátor múzea.
Lebky jeleňov
Rôzne veľkosti lebiek diviakov, muflónov, medveďov, jeleňovitej zveri poukazujú na to, ako sa lebka vekom vyvíja. Na príklade lebky muflóna a barana domáceho návštevníci zase môžu porovnať spoločné a odlišné znaky týchto najbližších príbuzných živočíchov. Lebka je, podľa slov odborníka Hlôška, kostenným obalom, ktorý chráni mozog, zrakový, sluchový a čuchový zmysel. Okrem iného sa v nej začínajú tiež tráviace a dýchacie cesty.
„V lebke, presnejšie povedané v čeľustiach stavovcov, sa nachádzajú zuby, ktoré sú najtvrdším živočíšnym tkanivom vôbec a navyše ich tvar veľa prezrádza o potrave, ktorou sa určitý druh živí. Preto napríklad medveďom, ktoré konzumujú veľa vlákniny a cukru najmä v mede, to spôsobuje nielen kazivosť chrupu, ale dokonca kratší život,“ dodal.
Ako nám prezradila Adriana Brziaková z múzea, výstava Lebky je verejnosti prístupná do 13. novembra vo výstavnej miestnosti Areálu Budatínskeho hradu v Žiline.