Pondelok, 26. september, 2022 | Meniny má Edita

Jozef si doma varí vlastné pivo

Pivo obľubuje už dlhé roky. Pre nespokojnosť so súčasnou ponukou sa rozhodol vyskúšať domáce varenie. Venuje sa mu pol roka a stále sa snaží objavovať nové obzory. O pive a jeho príprave rozpráva Jozef Lednický (23).

Jozef Lednický je študent so záľubou vo varení piva.Jozef Lednický je študent so záľubou vo varení piva. (Zdroj: ANDREJ KUZMÁNY)

Jozef Lednický obľubuje pivo už od strednej školy. V tých časoch mu však chutilo oveľa viac ako dnes. „Mám pocit, že väčšina pív išla kvalitatívne dole. Niektoré ma veľmi režú v krku. Z dvoch ma zasa na druhý deň bolí hlava,“ objasňuje 23-ročný študent žurnalistiky. „Navyše, dnes sa pivá podobajú ako vajce vajcu. Ak by som mal ochutnať tri vzorky bežných konzumných desiatok, možno by som medzi nimi nenašiel žiaden rozdiel.“

Nechce šetriť

Najväčší problém vidí vo finančnej náročnosti. V pokrízovom období človek veľmi pozorne zvažuje každý svoj výdaj. „Ľudia chcú mať svoje pivo čo najlacnejšie. Jeho výroba je však náročná na energie. Existujú síce moderné technológie, ktoré dokážu energiu šetriť, ale podľa pivárov sa podpisujú na kvalite,“ prezrádza Jozef.
Domáce varenie ho stojí väčšiu sumu peňazí, ktorú ale veľmi rád obetuje.

SkryťVypnúť reklamu

„Suroviny na pol litra dvanástky stoja v rozmedzí od pätnásť do tridsať centov. Ja osobne mám s várkou približne desať hodín práce, takže si to každý môže prepočítať na cenu svojej práce. Veľkou položkou sú aj energie na ohrev a chladenie počas kvasenia a ležania, ktoré musia prebiehať pri nízkych teplotách. Celkovo to teda vyjde na viac než keby som pivo kupoval v obchode, ale mne to za to stojí. Chcem skúsiť, či ho uvarím lepšie, keď na ňom nebudem šetriť.“

Stačia mu hrnce a varecha

Aj keď ho pivo fascinuje už dlhé obdobie, vážnejšie sa mu venuje len pol roka. Jozefova kuchyňa je síce na príslušenstvo chudobná, ale k jeho vareniu postačuje. „Využívam smaltované hrnce a varechu. Okrem toho potrebujem už len teplomer a presnú váhu na chmeľ. Mám aj cukromer na meranie stupňovitosti, ale ten nie je nevyhnutný,“ popisuje potrebné vybavenie a dodáva, že najväčší problém mu spôsobuje neporiadok.

SkryťVypnúť reklamu

„Varenie je náročné predovšetkým na upratovanie a pri kvasení na hygienu. Popri varení je v lepšom prípade iba všetko dolepené. Navyše, aróma z chmeľovaru je príjemná asi len skalným fanúšikom.“

Mesačné čakanie

Pri varení zatiaľ stále experimentuje. V prípade úspechu si recept zapíše. Základný postup pozná.
„Našrotovaný slad sa zmieša vo varnej nádobe s teplou vodou. Potom sa podľa nejakej schémy prihrieva na určité teploty, pri ktorých sa scukruje. Tento proces sa nazýva rmutovanie. Z rmutu sa nás-ledne oddelia pevné časti a ostane číra tekutina - sladina. Tá sa uvarí s chmeľom, prudko schladí a zakvasí,“ vysvetľuje recept absolvent hotelovej akadémie a pokračuje:

„Pivo sa kvasí asi týždeň. Potom sa dokváša a leží, najlepšie aspoň tri týždne. Od varenia po pitie teda prejde asi mesiac. Niektoré pivá však možno piť už o niečo skôr, ale niektoré zasa treba nechať ležať dlhšie.“

SkryťVypnúť reklamu

Uprednostňuje silné

Vo svojich pokusoch sa snaží variť pivá, ktoré bežne v obchode človek nekúpi. „Uprednostňujem silné. Nedávno sa mi podarila polotmavá májová šestnástka bock alebo svetlá trinástka.“

Keďže sa blíži leto a teploty vonku sú stále viac a viac výraznejšie, začína Jozef skúšať ľahšie pivá. „Naposledy som prišiel na chuť takzvanému nadymovanému alebo údenému pivu, typickému pre nemecké mesto Bamberg. Varí sa z nadymovaného sladu a hodí sa napríklad k údenému mäsu alebo syrom,“ rozpráva mladý nadšenec.

Veľkú úlohu pri varení u neho zohrávajú aj prístupné ingrediencie. Špeciálnu odrodu chmeľu si priniesol z Poľska. „Marynka má jemnú, neutrálnu horkosť, vďaka čomu posunula chuť piva iným smerom. Chmelenie je však alchýmia sama o sebe. Záleží aj na tom, kedy ho pridávate. Ja som ešte zelenáč a mám sa stále čo učiť a skúšať.“

Zdraviu prospešné

Pivo zatiaľ varí len pre vlastné potreby. Predávať ho nemôže, pretože mu to zákon nepovoľuje. V budúcnosti sa ale môže všetko zmeniť.

„Vedel by som si to predstaviť, ale je to veľmi zložité. Momentálne radšej zostanem nohami na zemi a pri svojich hrncoch. Skôr sa budem pivom živiť z hľadiska stravovacieho než finančného. Mimochodom, domáce je veľmi výživné a živé kvasinky v ňom sú zdraviu prospešné,“ hovorí a s úsmevom reaguje aj na poznámky o pivnom bruchu.


„Domáce pivo je rozhodne výživnejšie než filtrované a pasterizované produkty
v obchodoch. Navyše, zistil som, že pri jednej várke zhodím dva až štyri kilogramy, takže varenie sa s konzumom zrejme nejako kompenzuje.“


Pivo aj prezentuje

S pivom žije telom i dušou. Aktivity spojené s ním sa vyvíja aj v oblastiach mimo varenia. „Snažím sa rozbehnúť webovú stránku, kde by sa ľudia mohli dozvedieť viac o pive, hlavne o menších pivovaroch, pivnej rozmanitosti a domácom pive,“ prezrádza.


„Chystám aj verejné ukážky varenia piva. Na nedeľu Zoslania Ducha Svätého sa uskutočnia v Kľačoch hody, na ktorých by sme mali variť pivo,“ dopĺňa Jozef, nebude to jeho prvá skúsenosť tohto rázu.

„Raz som sa zúčastnil podobnej akcie v Čičmanoch. Na Veľkú Noc robili folklórne pásmo a popri ňom boli ukážky ľudového umenia, maľovanie vajec, varenie syra a my sme varili pivo. Bolo to vďačné, takže by som v tom
s láskavou pomocou organizátorov rád pokračoval."

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šliapnuť do pedálov – a ide sa na to!
  2. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike
  3. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  4. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  8. Sledujte príjem živín u starých rodičov
  1. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  2. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  3. Spolu tvoríme inkluzívne susedstvá
  4. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Industriálna Spilka Offices je súčasťou Týždňa zelených budov
  7. Hagyari: Som pripravený intenzívne a tvrdo pracovať
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 473
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 326
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 840
  4. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 444
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 211
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 288
  7. Viete, ktorá je najvzácnejšia komodita? Budete prekvapení! 1 756
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 1 479

Blogy SME

  1. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  2. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  3. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  4. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  5. Pavel Macko: Ako von z energetickej krízy?
  6. Monika Chovanová: Adaptácia dieťaťa na škôlku
  7. Roland Ondrus: Policajné autá
  8. Matúš Lazúr: Tak dlho sme bojovali proti globálnemu otepľovaniu až z toho budeme v zime mrznúť.
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 183
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 399
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 262
  4. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 5 640
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 171
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 559
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 4 320
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 428
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

V Aupark Žilina sa postarali o to, aby slová o ekológií nahradili činy každého z nás.


1 h

Osobná doprava dnes patrí k bežnému štandardu, vozíme sa do práce, na nákupy, dovolenky, za koníčkami.


(PR) 5 h

Cena pohonných hmôt narástla, počet cestujúcich klesol.


SITA 5 h
Teplička nad Váhom a Rosina (v bielom) sa nachádzajú v diametrálne odlišnej pozícii. Kým Teplička potvrdzuje úlohu favorita súťaže a patrí jej 1. miesto v tabuľke, Rosina v sezóne 2022/2023 ešte ani raz nevyhrala.

Komentáre k zápasom 8. kola V. ligy.


6 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Interiér je vybavený z veľkej časti vecami, ktoré majú viac ako 50 rokov.


25. sep

Mnohí sa správajú agresívne, sú vulgárni a robia neporiadok.


24. sep

Len sedem gólov v prvých štyroch kolách? Najmenej od roku 2013.


20 h

Tragédia sa stala v sobotu večer v okrese Zlaté Moravce.


25. sep

Blogy SME

  1. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  2. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  3. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  4. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  5. Pavel Macko: Ako von z energetickej krízy?
  6. Monika Chovanová: Adaptácia dieťaťa na škôlku
  7. Roland Ondrus: Policajné autá
  8. Matúš Lazúr: Tak dlho sme bojovali proti globálnemu otepľovaniu až z toho budeme v zime mrznúť.
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 183
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 399
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 262
  4. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 5 640
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 171
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 559
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 4 320
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 428
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu