ŽILINA. Včielky v Žiline sa ocitli v ohrození. V Žiline na Bôriku sa pred niekoľkými dňami u jedného chovateľa objavil nebezpečný mor včelieho plodu. Je to bakteriálne a pre včely veľmi nákazlivé ochorenie. Napáda včelí plod, ktorý sa prestane vyvíjať. Pre človeka nie je, podľa veterinárov, nebezpečné. Aj napriek tomu však zakázali manipulovať s medom na včelárske účely a včelími produktmi, ktoré vyprodukovali včely od pos-tihnutého chovateľa.
Prísne opatrenia
Regionálna veterinárna a potravinová správa zistila včelí mor u jedného chovateľa. Okamžite pristúpila k opatreniam, aby zamedzila jeho šíreniu. Aj keď ľuďom, podľa riaditeľa Jozefa Harvana, nič nehrozí. Je to choroba včelieho plodu, ktorú spôsobuje baktéria. „Nie je to choroba prenosná zo zvierat na ľudí. Infikuje včelí plod, nové včely nedorastajú a z toho dôvodu včelstvo slabne,“ povedal Harvan.
V prípade zistenia moru nariaďujú veterinári prísne opatrenia. Rovnako to bolo aj v tomto prípade. „Pokiaľ sa objaví u chovateľa, ktorý vlastní najviac päť včelstiev, pristupuje sa k nemu radikálne. Úle sa vysíria, včely sa zadusia, všetok spáliteľný materiál musí zhorieť, kovové časti sa musia opáliť,“ povedal Sergej Smarža z veterinárnej správy.
V prípade, že chovateľ má viac včelstiev, postupuje sa odlišne. „Spáliť sa musí pozitívny úľ a ostatné treba dezinfikovať. Rok sú potom pod našou zvýšenou kontrolou,“ dodal Smarža. V ochrannom pásme, v okruhu tri kilometre od ohniska nákazy, vykonávajú veterinári povinné kontroly všetkých včelstiev. Do okruhu spadá Bôrik, Vlčince, Bytčica a časti Trnového a Rosiny. Dotknutý včelár nesmie med predávať, zakázané sú presuny včiel smerom do, aj z tejto lokality a sprísniť musí aj hygienu.
Veterinár: Pre ľudí nie je nebezpečný
Pre ľudí to však žiadne nebezpečenstvo neznamená. Dokonca ani konzumácia nakazeného medu. Tvrdí to Jozef Harvan. „Nebezpečná je manipulácia s medom a ďalšími produktmi, aby sa nedostali do kontaktu s inými včelami. Musí sa jej zamedziť, preto treba tento med zlikvidovať. Baktéria však na ľudí nepôsobí, ani im neškodí,“ dodal Harvan.
Predseda základnej organizácie zväzu včelárov Gustáv Noga by však bol pri jeho konzumácii opatrný. „Ja osobne by som takýto med neodporúčal konzumovať. Nedá sa úplne vylúčiť, že by mohol mať negatívny vplyv najmä na alergikov, alebo ľudí so zníženou imunitou,“ povedal Noga.
Podľa jeho slov je jedným z najdôležitejších faktorov vzniku ochorenia zanedbaná hygiena. Sám odporúča všetky postihnuté úle spáliť. Mor včelieho plodu však nie je nové ochorenie. Rovnako ako osem ďalších, vyskytuje sa pravidelne. „Patrí však medzi najväčší včelársky problém súčasnosti. Silné včelstvo by malo nákazu zvládnuť. Môže sa však vyskytnúť kombinácia ďalších faktorov, napríklad iné choroby, alebo chemické postreky a vtedy môže nastať problém,“ povedal.
Veterinári varujú včelárov pred prisvojovaním si neznámych rojov. V žiadnom prípade by sa tak diať nemalo a každý takýto roj by sa mal spáliť.
Ubúda najmä včelárov
Včelári v regióne sa v tomto období intenzívne venujú stáčaniu jarného, kvetového medu. Noga hovorí, že od budúceho týždňa začnú včielky robiť lipový. Na jeseň budú potom robiť jesenný – horský. „Nedá sa povedať, ktorý z nich je kvalitnejší viac a ktorý menej. Kvalita záleží od mnohých faktorov. Jedným z najdôležitejších je, či sa v regióne používajú chemikálie, či umelé hnojivá,“ povedal.
Viac, ako úbytku včiel, sa Noga obáva úbytku včelárov. „Pre ľudí je to predovšetkým koníček. Dotácie dostávajú minimálne, vekové zloženie včelárov je veľmi vysoké. Ich priemerný vek je 66 rokov. Finančne nákladné sú vraj aj počiatočné vstupy pre začínajúcich včelárov,“ dodal na záver.