Regionálny úrad verejného zdravotníctva však túto možnosť nepotvrdil. Podľa nich ide o sezónny výskyt ochorenia.
GBEĽANY. V budove firmy Mobis Slovakia pri Gbeľanoch potrápil črevný vírus minulý týždeň viacerých zamestnancov. Niektorých až tak, že museli vyhľadať lekársku pomoc a ostať doma na lôžku. Príčinu hľadajú v jedle zo závodnej kuchyne. Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva však takéto konšpirácie vyvracajú. Podľa nich ide o sezónne vírusové ochorenie, ktoré sa rýchlo šíri pri zníženej osobnej hygiene alebo pri zanedbaní hygienických zásad vo vnútri podniku.
Prišlo im zle
„V stredu pred dvoma týždňami začalo niekoľkých kolegov bolieť brucho. Ochorenie malo rýchly priebeh. Len za pár hodín po obede viacerých z nás prehnalo a zvracali sme. Ja som mal aj vysoké horúčky a na odporúčanie lekára som zostal doma niekoľko dní. Ako som sa dopočul, aj ďalších kolegov až do konca týždňa potrápili rovnaké príznaky,“ potvrdil jeden zo zamestnancov spoločnosti, ktorý nechce byť menovaný. Ako hovorí, medzi zamestnancami koluje podozrenie, že ide o nákazu z jedla zo závodnej jedálne. Zle im totiž prišlo tesne po obede.
Vzhľadom k hlásenému zvýšenému výskytu hnačkových ochorení Regionálny úrad verejného zdravotníctva začal šetrenie, či nejde o epidémiu. „Devätnásteho mája nám bol hlásený zvýšený výskyt hnačkových ochorení zamestnancov v Mobise. Sťažovali sa na bolesti brucha, zvracanie a hnačky,“ informuje Mária Palenicová.
Odborníci z hygieny zahájili v závodnej jedálni epidemio-logické šetrenie. Zabezpečili zvýšenú sanitáciu v rámci priestoru celej prevádzky, zisťovali ako zamestnanci kuchyne pracujú s potravinami, odobrali vzorky z jedál a stery z prostredia. „Vo vzorkách zo stravy neboli zistené žiadne patogénne mikroorganizmy, ktoré spôsobujú hnačkové ochorenie. Na základe výsledkov laboratórnych vyšetrení môžeme vylúčiť aj salmonelózu. Všetko toto podporuje teóriu, že táto choroba je vírusového charakteru, nie bakteriálneho,“ vysvetľuje Palenicová, z oddelenia fyziológie výživy.
Sezónny vírus
Práve v teplom jarnom období je takéto hnačkové ochorenie vírusového charakteru bežným javom. To nám potvrdila Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie. „V teplom a vlhkom prostredí prežívajú mikroorganizmy lepšie ako v studenom. Počas leta ľudia viac konzumujú tepelne nespracované jedlá, napríklad zeleninové šaláty, ktoré nemusia byť dobré umyté a zbavené mikroorganizmov. Navyše ľudia v tomto období viac cestujú, majú menej možnosti na umytie rúk. Všetky tieto faktory spôsobujú, že v letnom období je výskyt hnačkových ochorení vyšší,“ vysvetľuje.
Keďže v Mobise pracuje veľa ľudí v uzavretom priestore, kde majú spoločnú toaletu a šatne, je normálne, že ak vstúpi nakazený do tohto prostredia, rýchlo rozšíri ochorenie na ďalších.
„Je veľmi ťažké povedať, kde bola prvotná príčina šírenia hnačkového vírusu. Nariadili sme však dôkladnú dezinfekciu na všetkých kontaktných miestach, ako sú kľučky a vodovodné batérie a dezinfekciu pracovného náradia v kuchyni. Zamestnancov kuchyne i podniku sme upozorňovali na potrebu zvýšenej osobnej hygieny. Toto všetko viedlo k tomu, že výskyt hnačkových ochorení sme po niekoľkých dňoch potlačili,“ informuje Palenicová. Dopĺňa, že situáciu v Mobise naďalej monitorujú a sú v každodennom kontakte s podnikovým lekárom.
Výrobu nezastavili
„Je pravda, že u viacerých našich zamestnancov sme minulý týždeň zaznamenali zhoršenie zdravotného stavu. Úvahy, z čoho to môže byť, sú rôzne. V každom prípade sa poslali vzorky z jedálne do Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Treba však povedať, že mnohí z našich zamestnancov boli už predtým chorí. Výrobu v našej spoločnosti sme pre zvýšený počet chorých zamestnancov nemuseli zastaviť,“ povedal hovorca spoločnosti Ján Denci.
BAKTÉRIA Z NEMECKA K NÁM NEDORAZILA
Minulý týždeň odznelo z médií viacero správ o šírení sa nebezpečnej črevnej baktérie medzi obyvateľmi severného Nemecka. Hnačkové ochorenia vyvolané enterohemoragickým kmeňom Escherichia coli (EHEC) vypuklo v polovici mája, je smrteľne nebezpečné a postihuje najmä dospelé ženy.
Podľa doterajších informácií sa nebezpečná baktéria dostala do ľudského tela konzumáciou niektorých druhov zeleniny, a to najmä šalátových uhoriek, paradajok alebo listových šalátov. Spôsobuje silné krvácavé hnačky, ktoré môžu viesť k zlyhaniu obličiek.
„Baktéria EHEC z potravín sa tepelnou úpravou zlikvidujú. Keďže ide o zeleninu, ktorá sa v tomto období tepelne neupravuje, jedným z možných príčin ochorenia, je zle umytá zelenina. Preto ju treba dôkladne umývať pod pitnou tečúcou vodou,“ vysvetľuje Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline.
Ak zelenina nie je dokonale umytá, môže dôjsť ku kontaminácii a následnému ochoreniu. Ako však potvrdila epidemiologička, v Žiline zatiaľ neevidujú žiadny prípad ochorenia. „Za minulý týždeň nebol hlásený zvýšený výskyt hnačkových ochorení a už vôbec ochorenie vyvolané EHEC.“
Podľa odborníčky sa nejedná o novú baktériu ani ochorenie. Doteraz však neevidovali taký hromadný výskyt tohto ochorenia, ako je to v týchto dňoch v Nemecku.