Svetoví haluškári súťažili v Terchovej

Sedemnásty ročník Majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek prichýlila po Tureckej obec Terchová.

Súťažilo sa aj v pití žinčice na čas.Súťažilo sa aj v pití žinčice na čas. (Zdroj: PETER MIČÚCH)

TERCHOVÁ. Hoci počasie tomuto skvelému podujatiu neprialo, v Terchovej sa v sobotu 28. mája zišli stovky ľudí z blízka i z ďaleka na Majstrovstvách sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek. Súťažilo sa v amfiteátri Pod bôrami. Už od desiatej rána to tam vrelo ako v kotle.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Popravde však v kotloch vrela voda a čakala na prvé dávky halušiek. Každé z prihlásených 33 družstiev malo svoj vlastný recept a každé si to, čo navarilo, muselo aj zjesť.

Podmienky súťaže boli jednoduché. Každý tím vyfasoval dva kilogramy očistených zemiakov, z ktorých musel s pridaním všetkých ďalších ingrediencií navariť 3,5 kila tých najlepších halušiek. Najťažšiu úlohu mal kuchár, ktorý musel zemiaky nastrúhať, zamiesiť cesto a z lopára nahádzať halušky.

SkryťVypnúť reklamu

Ostatní zatiaľ udržiavali oheň, krájali a škvarili voňavú slaninku, podávali, odkladali, pridržiavali a odpratovali. Po poslednom zamiešaní sa navarené halušky odvážili a po vychladnutí na čas aj skonzumovali.

Medzitým sa na pódiu konali ďalšie súťaže. V jedení halušiek, samozrejme bryndzových, kde každý zo súťažiacich dostal kilovú porciu, potom v pití žinčice, ktorej bol rovný liter. Koniec patril metrovým syrovým nitiam, ktoré museli súťažiaci skonzumovať na čas bez toho, aby si ich pridržiavali. Priestor medzi jednotlivými zápoleniami spestrovali tóny terchovskej muziky a súrodencov Horvátovcov.

halusky_terchova_jedenie_490.jpg

Pri súťaži sme sledovali tím žilinskej organizácie SDKÚ v zložení Alfonz Klocáň (bývalý strečniansky richtár), Július Piliar (podnikateľ), Roman Matejov (primátor Dolného Kubína) a Rastislav Ďuriník (prednosta Pozemkového KÚ Žilina), ktorý vraj prišiel do Terchovej len na skusy. „Nehrajúci kapitán“ Peter Košút až na mieste zistil, čo všetko zabudli, ale ťažkú hlavu si z toho nerobili. Niečo si požičali, niečo rýchlo dokúpili, niečo len šikovne zaimprovizovali. O rok sa chystajú na víťazné ťaženie. Po záverečnom zamiešaní im namerali čas 18,20 min, svoj výtvor „zbaštili“ za 2,45 min.

SkryťVypnúť reklamu

Pri jednom z kotlov sme našli aj tím SaS, ktorý viedol minister kultúry Daniel Krajcer. Na začiatku sa priznal, že bryndzové halušky sú jediným jedlom, ktoré varí vo veľkom pre celú rodinu, ale nikdy ich nevaril na čas, ale na chuť. Treba priznať, že pri hádzaní halušiek si počínal viac ako zručne, hoci práve v tom čase sa spustil poriadny lejak.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 964
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 579
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 138
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 118
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 814
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 356
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu