Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Svetové bryndzové halušky sa sťahujú k Jánošíkovi

Starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká nevyhovoval tradičný termín na prelome mája a júna, organizátori si tak pre 17. ročník Majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek vybrali Terchovú.

(Zdroj: TASR - PAVOL ĎURČO)

TERCHOVÁ. Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek sa vynútene sťahujú z Tureckej do Terchovej. Starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká podľa organizátorov nevyhovoval tradičný termín na prelome mája a júna, s odvolaním sa na lepšie počasie im ponúkli iné - júlové a augustové termíny.

Haluškový šampionát sa vypracoval postupne z dedinskej súťaže založenej miestnym krčmárom na populárne medzinárodné podujatie, od roku 1999 všetkých 16 doterajších ročníkov majstrovstiev sveta hostila Turecká.

Skryť Vypnúť reklamu

„Mne je zvlášť ľúto, lebo ja som obyvateľ Tureckej. Ale myslím si, že je to pre nás, ako pre občianske združenie len prínosom. Pretože v Tureckej sme mali dosť „také“ podmienky, tam sa veľmi akcie neorganizujú, tu je to predsa len lepšie,“ povedal predseda občianskeho združenia Halušky Turecká Ivan Makovník.

Terchovčania sa z príchodu ďalšieho významného podujatia do programu letnej turistickej sezóny tešia a chcú urobiť všetko preto, aby to nebolo podujatie len na jeden rok.

„Halušky a Terchová idú k sebe. To je podujatie, ktoré myslím si, je veľmi vhodné pre túto lokalitu a Terchová je osvedčená tým, že robí len dobré podujatia. A verím tomu, že Terchová dá tomuto podujatiu nový šmrnc a bude prínosom,“ povedal starosta Terchovej František Kadaš.

Skryť Vypnúť reklamu

halusky1.jpg

Halušky a Terchová idú k sebe. FOTO: TASR - PAVOL ĎURČO

Na 17. ročníku majstrovstiev očakávajú organizátori, tak ako každý rok, okolo 40 súťažných družstiev. Jeden zo štvorčlenného tímu halušky navarí, ostatní udržiavajú oheň, poriadok a pripravujú škvarky. Z dvoch kilogramov zemiakov musí kuchár pripraviť 3,5 kila chutných bryndzových halušiek.

„Víťazné halušky by mali byť nie veľmi veľké, nie veľmi tvrdé a dá sa povedať, že by mali obsahovať dosť bryndze. A hlavne by nemali byť prihorené škvarky,“ prízvukuje riaditeľ pretekov Milan Holák. Rozhodcovia fajnšmekri budú okrem rýchlosti prípravy a chute halušiek bodovať aj čistotu pracovného priestoru, prípadné poranenia pri strúhaní zemiakov či dodržanie váhy hotových halušiek. Časový rekord drží ešte od roku 1999 tím Myšiak, ktorý navaril 4,5 kila halušiek za 8 minút a 24 sekúnd a zjedol ich za 56 sekúnd.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 083
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 317
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 551
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 966
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 743
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 660
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 852
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 760
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 624
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Stavby budúcnosti s úctou k minulosti pozdvihnú úroveň architektúry mesta

Zaujímavé koncepty prináša dynamická developerská spoločnosť LICITOR.

Mesto Žilina zháňa dobrovoľníkov na celoplošné testovanie

Záujemcovia by mali byť vo veku od 18 do 50 rokov.

Ilustračné foto.

Nadšení pamiatkari. Známy komín z bytčianskeho kaštieľa existuje

V rámci komplexnej obnovy kaštieľa chcú komín vrátiť späť na jeho pôvodné miesto.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?