Svetové bryndzové halušky sa sťahujú k Jánošíkovi

Starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká nevyhovoval tradičný termín na prelome mája a júna, organizátori si tak pre 17. ročník Majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek vybrali Terchovú.

(Zdroj: TASR - PAVOL ĎURČO)

TERCHOVÁ. Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek sa vynútene sťahujú z Tureckej do Terchovej. Starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká podľa organizátorov nevyhovoval tradičný termín na prelome mája a júna, s odvolaním sa na lepšie počasie im ponúkli iné - júlové a augustové termíny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Haluškový šampionát sa vypracoval postupne z dedinskej súťaže založenej miestnym krčmárom na populárne medzinárodné podujatie, od roku 1999 všetkých 16 doterajších ročníkov majstrovstiev sveta hostila Turecká.

SkryťVypnúť reklamu

„Mne je zvlášť ľúto, lebo ja som obyvateľ Tureckej. Ale myslím si, že je to pre nás, ako pre občianske združenie len prínosom. Pretože v Tureckej sme mali dosť „také“ podmienky, tam sa veľmi akcie neorganizujú, tu je to predsa len lepšie,“ povedal predseda občianskeho združenia Halušky Turecká Ivan Makovník.

Terchovčania sa z príchodu ďalšieho významného podujatia do programu letnej turistickej sezóny tešia a chcú urobiť všetko preto, aby to nebolo podujatie len na jeden rok.

„Halušky a Terchová idú k sebe. To je podujatie, ktoré myslím si, je veľmi vhodné pre túto lokalitu a Terchová je osvedčená tým, že robí len dobré podujatia. A verím tomu, že Terchová dá tomuto podujatiu nový šmrnc a bude prínosom,“ povedal starosta Terchovej František Kadaš.

SkryťVypnúť reklamu

halusky1.jpg

Halušky a Terchová idú k sebe. FOTO: TASR - PAVOL ĎURČO

Na 17. ročníku majstrovstiev očakávajú organizátori, tak ako každý rok, okolo 40 súťažných družstiev. Jeden zo štvorčlenného tímu halušky navarí, ostatní udržiavajú oheň, poriadok a pripravujú škvarky. Z dvoch kilogramov zemiakov musí kuchár pripraviť 3,5 kila chutných bryndzových halušiek.

„Víťazné halušky by mali byť nie veľmi veľké, nie veľmi tvrdé a dá sa povedať, že by mali obsahovať dosť bryndze. A hlavne by nemali byť prihorené škvarky,“ prízvukuje riaditeľ pretekov Milan Holák. Rozhodcovia fajnšmekri budú okrem rýchlosti prípravy a chute halušiek bodovať aj čistotu pracovného priestoru, prípadné poranenia pri strúhaní zemiakov či dodržanie váhy hotových halušiek. Časový rekord drží ešte od roku 1999 tím Myšiak, ktorý navaril 4,5 kila halušiek za 8 minút a 24 sekúnd a zjedol ich za 56 sekúnd.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 953
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 494
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 257
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 807
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 327
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu