Bytča 11. mája (TASR)
Riaditeľka Spojenej školy Helena Milčevová pre TASR uviedla, že okrem maturitnej komisie posudzovali zručnosť maturantov rodičia a zástupcovia zriaďovateľa školy Žilinského samosprávneho kraja. Témy vypracovala komisia pre odborné predmety v januári a žiakov rozdelila do skupín. Dnešnú časť maturitnej skúšky robila iba skupina kuchárov a čašníkov. Ďalšia skupina absolvuje skúšku vo štvrtok na recepcii pri príležitosti výstavy Drotári idú do sveta v Budatínskom hrade, uviedla Milčevová.
Doplnila, že počas školského roka majú maturitné odbory kuchár a čašník popri výučbe v škole aj odborný výcvik v prevádzkach v Žiline a blízkom okolí. O odbor kuchár a čašník je stále záujem. Aj v súvislosti s otvorením hraníc Rakúska a Nemecka sú kuchári stále žiadaní. Čiže je len na žiakoch, ako sa zdokonalia v jazyku a akú majú chuť. Naša škola má v zahraničí už veľa absolventov. Dokonca sa vracajú. Máme majstrov odbornej výchovy, ktorí časť praxe absolvovali v zahraničí. Vrátili sa do našej školy a vedú budúcich mladých kuchárov alebo čašníkov, povedala riaditeľka Spojenej školy.
Na margo zahraničných skúseností skonštatovala, že škola každoročne realizuje projekty v zahraničí a medzinárodné stáže. Na konci marca sa vrátilo 14 detí z Rakúska, kde absolvovali trojmesačnú stáž v rakúskych Alpách. A na začiatku júna odchádza ďalších 12 detí do Španielska, kde takisto absolvujú letnú trojmesačnú stáž. Okrem toho máme rozbehnuté letné stáže v Taliansku, Nemecku a v Grécku. Kto má trošku záujem a ovláda jazyky, má možnosť spoznať prevádzky aj v zahraničí. Žiak musí mať nielen dobré študijné výsledky, ale aj dobrý posudok z odborného výcviku, aby mohol vycestovať, dodala Milčevová.