Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Milan Revallo: Košikár nemá odpad

Milan Revallo je majster košikár v pravom slova zmysle. Pliesť košíky sa naučil celkom sám a na konte má niekoľko zaujímavých kúskov. Ako správny chlap, počas Veľkej noci zvykne pliesť aj korbáče.

Košikár Milan Revallo sa naučil pliesť sám.Košikár Milan Revallo sa naučil pliesť sám. (Zdroj: KATARÍNA KVAŠŇOVSKÁ)

ŽILINA. „Košikár v živote nepotrebuje veľa, potrebuje len päť základných vecí - nožík, osla, materiál, oheň a vodu
a jednu nehmotnú - chuť. Nič viac, všetko mu dáva príroda,“ sú slová majstra košikára Milana Revalla. Košíky pletie už od nepamäti. Naučil sa to celkom sám. „Vlastná iniciatíva, chuť do života,“ priznal, čo ho k tomuto zaujímavému remeslu priviedlo.

Majster košikár

Vo svojom fachu je teda majstrom. Dokáže upliesť akýkoľvek košík, či na prácu vonku, alebo pre potreby vnútri domu.

Ako správny remeselník má svoje obľúbené vrbovisko, kam chodieva na prúty. „Tie zbieram počas zimy a takto na jar, keď sú v miazge. Vŕba ide do miazgy, keď sú štyri noci po sebe teplé.“ Existuje niekoľko druhov vŕb a ako nám upresnil Milan Revallo, vraj ich je sedem. Naviac sú v rôznych farbách, od červenej cez zelenú až po hnedú. On sám má najradšej tú červenú. „Má veľmi vysoký masív dreva, malú drieň a tenkú kôrku. Je dobre ohybná a je to „pani“ medzi vŕbou, lebo sa toľko nesťahuje ako iné drevo. Veľmi dobre sa s ňou pracuje,“ vysvetlil nám.

Skryť Vypnúť reklamu

Každé remeslo má svoj postup

„Pred tým, než začnem pliesť, sa vŕba neupravuje,“ prezradil nám postup svojej práce. „Najskôr si narežem vrbinu, potom ju triedim nahrubo, to znamená, že ju delím na trsy o šírke asi 20 centimetrov. Každých týchto dvadsať centimetrov mám inej dĺžky. Každý trs je kratší o päť centimetrov. A keď idem pliesť košík, vyberiem si prúty podľa veľkosti, od tých 80 centimetrových po 110.“ Trsy potom skladuje postojačky v suchu.

revallo1.jpg

Košikár získal aj list majtra košikára, ktorým sa môže pochváliť len málokto. FOTO: KATARÍNA KVAŠŇOVSKÁ

Každý prút musí byť pevný na naťahovanie, ak chce košikár dobre opletať. „Ja si každý prút pred opletaním prejdem rukami, aby som ho cítil,“ vysvetlil nám a dodal: „Je to vecou košikára a košikárskej šikovnosti. Niekto sa čuduje, že čo robím, ale ten, čo to pozná, sa nad tým pousmeje, lebo vie, čo znamená, keď tie prúty chytám a skúšam.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ako nám prezradil, remeslo košikára je výborné v tom, že košikár nemá odpad. „Dokáže pracovať aj s dvadsaťcentimetrovým prútikom.“

Ako už majster košikár spomínal, dokáže upliesť košíky rôznych veľkostí. Ten najväčší vraj meral 150 centimetrov a vidieť ho možno v martinskom skanzene. Niekoľko jeho košíkov je aj v Múzeu slovenskej dediny.
„S košíkmi chodím aj na rôzne festivaly a výstavy,“ pochválil sa majster, ktorému vystavili aj výučný list majstra košikára.

Aj dvesto prútov

Na štandardný košík spotrebuje okolo 120 vŕbových prútov. „Keď je košík väčší, tak miniem aj okolo 250 prútov, väčšinou je však záujem o košíky, na ktoré potrebujem v priemere okolo 150 prútov.“

Jeden košík upletie košikár Milan vraj za 12 až 14 hodín. Pravdaže nepracuje nonstop. „Človek si musí aj oddýchnuť, nedokáže byť stále rozkročený a držať si ho medzi kolenami,“ vysvetlil.

Skryť Vypnúť reklamu

Uplietol 4-metrový korbáč

Korbáč je jedným zo symbolov Veľkej noci, ktorý má pôvod v starých slovanských zvykoch. Pleteniu sa nevyhýba ani Milan Revallo.

„Nepletiem ich však rád, pretože slúžia len jeden deň a jedinému účelu. Radšej pletiem košíky, z nich je úžitok počas celého roka,“ prezradil nám. Nemá obľúbený štýl pletenia korbáčov, skôr to strieda.

Nám na ukážku predviedol jednu z techník, konkrétne tzv. rybiu kosť. „Na korbáč spotrebujem 11 prútov, z toho jeden je stredový a ten by mal byť hrubší. Okolo neho potom obtáčame ostatné, tenšie prúty.“

Rúčku ešte omotal vŕbovým prútom rozdeleným napoly a korbáč bol hotový. Nezabralo mu to ani desať minút. „Najdlhší korbáč, čo som uplietol meral štyri metre,“ povedal košikár.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 531
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 348
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 009
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 619
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 898
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 958
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 942
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 518
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 437
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 248
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

O petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Žilina hlási 80 prípadov. Ako je na tom žilinský región?

V nemocniciach je hospitalizovaných 844 pacientov.

Testovanie na nový koronavírus.

Žilinská nemocnica otvorila Pandemický pavilón. Už má v ňom piatich pacientov

Aktuálne je pozitívnych už 57 zamestnancov žilinskej nemocnice.

Pandemický pavilón FNSP Žilina.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?