Streda, 23. október, 2019 | Meniny má Alojzia

Ďurčanského sochu zatiaľ neodstránia, mesto chce stanovisko od historikov

Poslanci v Rajci odporučili primátorovi, aby si k osobe Ďurčanského vyžiadal stanovisko od historikov. Primátor vraví, že Ďurčanský si sochu zaslúži. Lebo bol Rajčan.

Socha na námestí stojí obalená v celofáne. Proti odhaleniu protestujú aj miestni aktivitsti Soňa Vanovčanová a Miroslav Bellan.Socha na námestí stojí obalená v celofáne. Proti odhaleniu protestujú aj miestni aktivitsti Soňa Vanovčanová a Miroslav Bellan.(Zdroj: MICHAL FILEK)

Poslanci v Rajci odporučili primátorovi Jánovi Rybárikovi, aby si k osobe Ferdinanda Ďurčanského, ktorému chcú na námestí odhaliť bustu, vyžiadal stanovisko od historikov. Primátor vraví, že Ďurčanský si sochu zaslúži. Lebo bol Rajčan.

RAJEC. Poslanci mestského zastupiteľstva v Rajci odporučili primátorovi Jánovi Rybárikovi, aby si od Historického ústavu Matice slovenskej a Historického ústavu Slovenskej akadémie vied vyžiadal stanovisko k osobe Ferdinanda Ďurčanského.

Poslanci zároveň zobrali na vedomie listy Ústredného zväzu židovských náboženských obcí, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Občianskeho združenie Tilia a Miestnej organizácie Matice slovenskej.

Primátor Ján Rybárik doplnil, že bustu zatiaľ nemôžu odhaliť, pretože ju neodovzdal dodávateľ. Celé dielo stálo aj s montážou asi 14-tisíc eur.

"Nebolo financované z európskych finančných prostriedkov, ako to mylne uvádzajú niektoré médiá, ale z mestských finančných prostriedkov," dodal Rybárik.

Židovská obec aj protifašistickí bojovníci nesúhlasia

Predseda židovskej obce Pavel Frankl poslancom zopakoval zamietavé stanovisko k odhaleniu busty. Pripomenul podobnú situáciu spred 11 rokov v Žiline, keď poslanci nakoniec odvolali rozhodnutie o inštalácii plakety s podobizňou prezidenta vojnového slovenského štátu Jozefa Tisa.

"Na jednej strane som privítal uznesenie zastupiteľstva, že sa obrátilo na SAV a na Maticu slovenskú. Na druhej strane to vôbec nechápem, pretože sa snáď mali obrátiť predtým, ako tú bustu dali vyrobiť. Je to podivné rozhodnutie, najprv vyrobiť bustu a potom sa opýtať, že či tu busta má, alebo nemá byť. Z iniciatívy rajeckej rodáčky, ktorá žije striedavo v Prahe a v Izraeli, má v Rajci byť aj tabuľa s menami obetí holokaustu. Žiaľ, na to sa peniaze nenašli," skonštatoval Frankl.

FRANKL_490.jpg

Predseda Ústredného zväžu Židovských náboženských obcí Pavel Frankl pred poslancami v Rajci. FOTO: MICHAL FILEK

Tajomník Ústrednej rady protifašistických bojovníkov Roman Hradecký zdôraznil, že poslancom neupiera uctiť si rodákov, čo je ich samosprávna kompetencia. Ale mali by zvážiť návrh. Pretože dávajú priestor istým hodnotám a rozhodujú o hodnotovom zameraní nielen Slovenskej republiky, ale aj Rajca.

"Okrem toho som hlboko presvedčený, že odhaliť túto sochu tomuto človeku s jeho konkrétnymi činmi proti Slovenskému národnému povstaniu na Námestí SNP je hlbokou urážkou ľudí z Rajca a Rajeckej doliny, ktorí sa zapojili do SNP a položili v ňom svoje životy. Podľa našich poznatkov to bolo približne 1000 ľudí," povedal Hradecký.

Predseda hnutia Human Peter Marianek upozornil na skutočnosť, že Ďurčanský bol v roku 1947 Národným súdom v neprítomnosti odsúdený na trest smrti a nikdy nebol rehabilitovaný.

"Prišli sme apelovať na poslancov, aby zrušili predchádzajúce rozhodnutie, ktoré schvaľuje postavenie busty a nevystavovali ju na verejnom priestranstve. Aj keď pominuli zločinné režimy, zločiny režimov zostali zločinmi aj v dnešnej dobe. Obete obeťami zostali dodnes. Páchatelia zostali vinní a je jedno, či páchali svoje zločiny s kohútikom na spúšti zbrane, s perom za písacím stolom či vyhláseniami v snemoch," povedal Marianek.

Primátor vraví, že Ďurčanský si sochu zaslúži. Lebo bol Rajčan

Podľa primátora Rybárika pri schvaľovaní busty v minulom volebnom období poslanci vychádzali z materiálov konferencie o Ďurčanskom, ktorú v roku 1996 pripravila Matica slovenská v Rajci.

"Vzhľadom na informácie, ktoré mám, sa snažím pozerať na to objektívne. Za to, že bol Rajčan, ja vidím viac pozitív na tej osobe ako negatív. Môj názor je, že pán Ďurčanský môže mať v Rajci osadenú bustu," povedal Rybárik.

Ďurčanského busta zatiaľ stojí neodhalená na Námestí SNP pred renesančnou budovou Mestského múzea v Rajci. Jedným z občanov, ktorí vyjadrili nesúhlas s jej inštalovaním je Miroslav Bellan.

"Niektorí poslanci konečne prestali mlčať a vyjadrili sa, že treba prehodnotiť Ďurčanského. Konečne uznali, že to nie je v ich silách a požiadali o to SAV a ďalšie inštitúcie. Je škoda, že tam busta zostane. Mali by ju stiahnuť a počkať si na vyjadrenie. Radšej nech tam je prázdny podstavec a nech čaká na niekoho, kto si to v Rajci naozaj zaslúži," podotkol Bellan.

Rybárik: Ďurčanský môže mať v Rajci osadenú bustu

Primátor Ján Rybárik vidí na osobe odsúdeného vojnového zločinca a rodáka z Rajca viac pozitív, ako negatív.

Rybarik_150.jpg

Kedy odhalíte bustu?

- Ešte nám ju neodovzdal náš dodávateľ, takže ešte nie je naším majetkom a zatiaľ ju odhaľovať nemôžeme. Určite počkáme na vyjadrenie historikom Matice Slovenskej a Slovenskej akadémie vied.

Prečo ste oň nepožiadali skôr, ako ste osadenie busty schválili?

- My sme mali diskusiu, vychádzali sme s materiálov, ktoré Matica slovenská v roku 1996 vydala pri príležitosti konferencie o Ferdinandovi Ďurčanskom v Rajci.

Z akých peňazí je busta zaplatená? Z eurofondov? Koľko stála?

- Nie. Objednávka bola v rámci celej revitalizácie námestia. Celé dielo, aj s montážou, stálo asi 14-tisíc eur. Bolo to uznané ako neoprávnený výdavok a rozhodnuté o tom bolo ešte skôr, ako sme podpisovali zmluvu s ministerstvom.

Ako bola teda financovaná?

- Z mestských finančných prostriedkov. Je veľa projektov, kde len na určitú časť rozpočtu máte právo žiadať a na určitú časť nie.

Keby ste sa vy osobne mali dnes rozhodnúť, či bustu odhalíte, alebo dáte do depozitu, čo by ste urobili?

- Vzhľadom na informácie, ktoré mám, a teda môžem sa na problém pozrieť objektívne, tak za to, že bol Rajčan, vidím na osobe Ferdinanda Ďurčanského viac pozitív, ako negatív. Môj názor je, že pán Ďurčanský môže mať v Rajci osadenú bustu.

(mif)

Inzercia - Tlačové správy

1. Katarína pomáha ľuďom svojimi mydlami
  2. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  3. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  4. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  5. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  6. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  7. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  8. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  9. Deti jedia málo ovocia a zeleniny. Multivitamíny ich nenahradia
  10. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  1. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  2. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  3. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  4. Zdravotné stoličky Adaptic sú v predaji tiež na Slovensku
  5. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  6. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  7. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  8. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  9. Deti jedia málo ovocia a zeleniny. Multivitamíny ich nenahradia
  10. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 17 845
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 12 602
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 9 618
  4. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 8 897
  5. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 8 380
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 7 330
  7. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu 5 766
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 5 513
  9. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 5 492
  10. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 5 248

Téma: Busta Ďurčanského v Rajci

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Reinštalovaná Hložníkova expozícia v Žiline ponúka výber z celoživotnej tvorby

Expozícia predstavuje verejnosti doteraz sporadicky prezentovaný výber z celoživotnej Hložníkovej tvorby, z obdobia od 40. rokov až po 90. roky 20. storočia.

Na vernisáž prišlo množstvo ľudí.

Čo robiť, ak zomrie niekto blízky

Ak nám zomrie blízky človek, je pochopiteľné, že smútime. No nevyhneme sa ani množstvu praktických povinností – od vybavenia, pohrebu cez vyriešenie rôznych záväzkov, ktoré mal zomrelý voči iným inštitúciám až po riešenie pozostalosti. Pomôže vám náš manuál v aktuálnom vydaní týždenníkov MY.

Slávia po prehre v Leviciach oznámila príchod navrátilca

Žilinčania nezvládli najmä druhú štvrtinu.

Ilustračné foto.

Žilina očakáva pokles príjmov a rast výdavkov

Mestu pribudli a naďalej pribúdajú ďalšie povinnosti, ktoré z rozpočtu odčerpajú viac financií.

Mestské zastupiteľstvo Žilina.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajti skonfiškovali v okolí Terchovej motorky a štvorkolky

V boji s jazdcami majú strážcovia prírody už slušné kompetencie.

AKTUALIZOVANÉ: Kysučania dnes protestujú v Bratislave: riešiť chcú dopravnú situáciu

Od desiatej majú aktivisti a zástupcovia dotknutých obcí stretnutia postupne na českej, poľskej, nemeckej aj kórejskej ambasáde, od ktorých očakávajú súčinnosť.

Nitra zrušila silvestrovský ohňostroj. Zmeny budú aj vo vianočnom mestečku

Definitívny vzhľad námestia počas vianočných trhov ešte dolaďujú na útvare hlavného architekta.

Dnes je to práve 45 rokov, čo Bystricu zaliala veľká voda

22. októbra 1974 bolo mesto pod Urpínom pod vodou.

Vybrali SME

Už ste čítali?