Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Medovnikárka so zlatom v hrdle vyrobí aj stíhačku

Sieťované, zalievané a 3D medovníčky pre potešenie a priateľov. Také vyrába učiteľka spevu Antónia Turianová, vzdialený potomok zakladateľa medovnikárskeho cechu na Turci.

Z medovníka Turianová vyrobí aj stíhačku.Z medovníka Turianová vyrobí aj stíhačku. (Zdroj: ARCHÍV AT)

Sieťované, zalievané a 3D medovníčky pre potešenie a priateľov. Také vyrába počas celého roka učiteľka spevu Antónia Turianová, vzdialený potomok zakladateľa medovnikárskeho cechu.

LIETAVSKÁ LÚČKA. Na pečenie medovníkov potrebujete hlavne trpezlivosť, zručnosť a fantáziu. Tieto vlastnosti vo veľkej dávke dostala do vienka aj Antónia Turianová (na snímke) z Lietavskej Lúčky. Okrem dych vyrážajúcich medovníkov pečie torty, vyučuje spev na umeleckých školách a vyrába patchwork ozdoby. Jednoducho, čo chytí do ruky, to jej výborne ide.

Skryť Vypnúť reklamu

turianova.jpg

Má to v krvi

„K výrobe medovníčkov som sa dostala pred 5 rokmi. Sledovala som jednu reláciu v televízii o slovenskej tradícii pečenia týchto medových dobrôt. Spomínali medovnikársky cech, ktorý kedysi v Martine založil Ján Velicz. Keďže som za slobodna Veličová, veľmi ma to zaujalo. Začala som pátrať po pôvode tohto muža. Dala som si vypracovať aj náš rodokmeň a zistila som, že sme vzdialená rodina. Toto bol hlavný dôvod, prečo som sa začala venovať výrobe medovníkov," rozpráva o zhode náhod Antónia Turianová.

Pomohla jej skúsenejšia

O výrobe medovníkov predtým nič nevedela. Potrebovala nejakú inšpiráciu, tak si začala objednávať časopisy venujúce sa pečeniu týchto medových dobrôt. Skúšala rôzne recepty a pomaly sa zaúčala. Jej mamy kolegyňa jej poradila ako piecť farebné medovníky, do ktorých sa Antónia ihneď zamilovala. Rady skúsenej medovnikárky jej veľmi pomohli. Navštevovala rôzne výstavy, z ktorých čerpala námety a pomaly si začala vymýšľať aj svoje vlastné. Za dobrou inšpiráciou neváhala vycestovať aj do zahraničia.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdobenie medovníčkov jej prvé dni veľmi nešlo. Ale ako hovorí, musela nejako začať a až po pár mesiacoch získala ten správny ťah v ruke. „Nemôžete si pri takejto práci robiť dlhé prestávky, musíte sa tomu venovať stále skúšať a cibriť sa," radí. Výroba medových koláčov si vyžiadala aj svoju daň. Antónia si po niekoľkých mesiacov musela zaobstarať okuliare. Keďže na jej záľubu jej popri práci zostáva čas len po večeroch a nociach.

Vyrába 3D medovníky

„Robím medovníčky všetkých druhov. Rada sa bavím najmä s 3D. Pečiem a zdobím kočiare, chalúpky, betlehemy, krajinky a autá. Mojou sdrcovkou sú však klasické medovníky - srdiečka. Vyrábam sieťované, zalievané aj obyčajne zdobené," rozpráva. Okrem vianočných na požiadanie rodiny a známych vyrobí aj veľkonočné medovníky, na svadby alebo oslavy, do kostola, tombol a do škôlok. Vyťažená je počas celého roka, ale samozrejme najmä v období vianočných sviatkov. Svoje medovníčky darovala už aj do Anglicka, Nemecka, Francúzska, Poľska a Čiech.

Skryť Vypnúť reklamu

Od zarobenia samotného cesta až po výzdobu najnáročnejšieho medovníka ubehne aj 24 hodín. Jej recept na cesto má vyše sto rokov. Striktne používa ražnú múku, med, cukor, mletú škoricu a klinček, vajíčka, sódu bikarbónu a trošku tuku. Cesto ručne spracuje a nechá ho odstať v chlade. V rukách cesto premiesi, niekedy jej musí pomôcť aj manžel. Potom formičkami vykrajuje rôzne tvary a pomaly ich zdobí.

Ronila aj slzy

„Veľakrát som mala toho už dosť. Párkrát aj slzy padali. Ale výsledok vždy stojí za to. Niekedy sa aj tri hodiny dívam na hotový medovník a nemôžem uveriť, že som ho urobila ja," hovorí so smiechom v hlase. Aj tu platí známe porekadlo,že obuvník chodí bosý. „Pečiem hlavne pre svoju rodinu a známych. U nás po celý rok nenájdete žiadne medovníky."

„Začala som a už nemôžem skončiť. Veľmi by mi chýbala vôňa hotových medovníkov," rozpráva o svoje záľube. S pečením jej pomáha celá rodina, manžel aj dcéra. So svojimi výrobkami chodí na výstavy a prezentácie. Vie sa popasovať aj s krkolomnými požiadavkami. Pre svojich priateľov vyrobila z medovníka už aj motorovú pílu, kamión, euro peniaze, harmoniku, stíhačku a mnohé iné. Ako hovorí, rada prekonáva samu seba a miluje výzvy.

Doma má 2 000 formičiek

Niektoré ženy majú doma stovky kabeliek, pani Antónia dvetisíc formičiek na pečenie medovníkov. Štvrtinu z nich ani nepoužíva, ale potrebuje ich mať pre dobrý pocit. „Niekedy si ich vysypem, prehŕňam sa v nich a obzerám si ich," ukončuje rozhovor o svoje milej „úchylke" šikovná medovnikárka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 185
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 31 908
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 704
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 181
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 035
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 571
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 928
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 833
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 533
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 698
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

V prípade priaznivej epidemiologickej situácie sa mestský úrad opäť otvorí 1. februára.

9m
Antigénové testovanie na koronavírus SARS-CoV-2.

Testovanie v Kii bude pokračovať aj zajtra a po víkende.

6 h

Okrem Žiliny svoje kandidatúry oznámili aj Banská Bystrica, Hlohovec, Martin, Nitra, Prešov, Trenčín a Trnava.

6 h

Otestovať sa môžu aj neobjednaní záujemcovia.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

9 h

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

20. jan

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

8 h

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Už ste čítali?