Medovnikárka so zlatom v hrdle vyrobí aj stíhačku

Sieťované, zalievané a 3D medovníčky pre potešenie a priateľov. Také vyrába učiteľka spevu Antónia Turianová, vzdialený potomok zakladateľa medovnikárskeho cechu na Turci.

Z medovníka Turianová vyrobí aj stíhačku.Z medovníka Turianová vyrobí aj stíhačku. (Zdroj: ARCHÍV AT)

Sieťované, zalievané a 3D medovníčky pre potešenie a priateľov. Také vyrába počas celého roka učiteľka spevu Antónia Turianová, vzdialený potomok zakladateľa medovnikárskeho cechu.

LIETAVSKÁ LÚČKA. Na pečenie medovníkov potrebujete hlavne trpezlivosť, zručnosť a fantáziu. Tieto vlastnosti vo veľkej dávke dostala do vienka aj Antónia Turianová (na snímke) z Lietavskej Lúčky. Okrem dych vyrážajúcich medovníkov pečie torty, vyučuje spev na umeleckých školách a vyrába patchwork ozdoby. Jednoducho, čo chytí do ruky, to jej výborne ide.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

turianova.jpg

Má to v krvi

„K výrobe medovníčkov som sa dostala pred 5 rokmi. Sledovala som jednu reláciu v televízii o slovenskej tradícii pečenia týchto medových dobrôt. Spomínali medovnikársky cech, ktorý kedysi v Martine založil Ján Velicz. Keďže som za slobodna Veličová, veľmi ma to zaujalo. Začala som pátrať po pôvode tohto muža. Dala som si vypracovať aj náš rodokmeň a zistila som, že sme vzdialená rodina. Toto bol hlavný dôvod, prečo som sa začala venovať výrobe medovníkov," rozpráva o zhode náhod Antónia Turianová.

Pomohla jej skúsenejšia

O výrobe medovníkov predtým nič nevedela. Potrebovala nejakú inšpiráciu, tak si začala objednávať časopisy venujúce sa pečeniu týchto medových dobrôt. Skúšala rôzne recepty a pomaly sa zaúčala. Jej mamy kolegyňa jej poradila ako piecť farebné medovníky, do ktorých sa Antónia ihneď zamilovala. Rady skúsenej medovnikárky jej veľmi pomohli. Navštevovala rôzne výstavy, z ktorých čerpala námety a pomaly si začala vymýšľať aj svoje vlastné. Za dobrou inšpiráciou neváhala vycestovať aj do zahraničia.

SkryťVypnúť reklamu

Zdobenie medovníčkov jej prvé dni veľmi nešlo. Ale ako hovorí, musela nejako začať a až po pár mesiacoch získala ten správny ťah v ruke. „Nemôžete si pri takejto práci robiť dlhé prestávky, musíte sa tomu venovať stále skúšať a cibriť sa," radí. Výroba medových koláčov si vyžiadala aj svoju daň. Antónia si po niekoľkých mesiacov musela zaobstarať okuliare. Keďže na jej záľubu jej popri práci zostáva čas len po večeroch a nociach.

Vyrába 3D medovníky

„Robím medovníčky všetkých druhov. Rada sa bavím najmä s 3D. Pečiem a zdobím kočiare, chalúpky, betlehemy, krajinky a autá. Mojou sdrcovkou sú však klasické medovníky - srdiečka. Vyrábam sieťované, zalievané aj obyčajne zdobené," rozpráva. Okrem vianočných na požiadanie rodiny a známych vyrobí aj veľkonočné medovníky, na svadby alebo oslavy, do kostola, tombol a do škôlok. Vyťažená je počas celého roka, ale samozrejme najmä v období vianočných sviatkov. Svoje medovníčky darovala už aj do Anglicka, Nemecka, Francúzska, Poľska a Čiech.

SkryťVypnúť reklamu

Od zarobenia samotného cesta až po výzdobu najnáročnejšieho medovníka ubehne aj 24 hodín. Jej recept na cesto má vyše sto rokov. Striktne používa ražnú múku, med, cukor, mletú škoricu a klinček, vajíčka, sódu bikarbónu a trošku tuku. Cesto ručne spracuje a nechá ho odstať v chlade. V rukách cesto premiesi, niekedy jej musí pomôcť aj manžel. Potom formičkami vykrajuje rôzne tvary a pomaly ich zdobí.

Ronila aj slzy

„Veľakrát som mala toho už dosť. Párkrát aj slzy padali. Ale výsledok vždy stojí za to. Niekedy sa aj tri hodiny dívam na hotový medovník a nemôžem uveriť, že som ho urobila ja," hovorí so smiechom v hlase. Aj tu platí známe porekadlo,že obuvník chodí bosý. „Pečiem hlavne pre svoju rodinu a známych. U nás po celý rok nenájdete žiadne medovníky."

„Začala som a už nemôžem skončiť. Veľmi by mi chýbala vôňa hotových medovníkov," rozpráva o svoje záľube. S pečením jej pomáha celá rodina, manžel aj dcéra. So svojimi výrobkami chodí na výstavy a prezentácie. Vie sa popasovať aj s krkolomnými požiadavkami. Pre svojich priateľov vyrobila z medovníka už aj motorovú pílu, kamión, euro peniaze, harmoniku, stíhačku a mnohé iné. Ako hovorí, rada prekonáva samu seba a miluje výzvy.

Doma má 2 000 formičiek

Niektoré ženy majú doma stovky kabeliek, pani Antónia dvetisíc formičiek na pečenie medovníkov. Štvrtinu z nich ani nepoužíva, ale potrebuje ich mať pre dobrý pocit. „Niekedy si ich vysypem, prehŕňam sa v nich a obzerám si ich," ukončuje rozhovor o svoje milej „úchylke" šikovná medovnikárka.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 9 156
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 757
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 102
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 4 654
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 226
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 669
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 616
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 127
  1. Milan Resutík: Romantika vraždenia
  2. Anna Miľanová: Myslím, ľudia, sme determinovaní lokálne, telesne-spoločensky a preto nemáme vlohy pre hocijakú prácu!
  3. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  4. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  5. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 143
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 13 187
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 187
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 880
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 812
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 864
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 772
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 628
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Ilustračné foto.

Vybrali sme ideálnu jedenástku 22. kola regionálnych a oblastných súťaží.


Dovolenka nemusí vždy znamenať more a dlhé lety. Slovensko je krajina, ktorá dokáže milo prekvapiť svojou rozmanitosťou, pohostinnosťou aj množstvom zážitkov na dosah ruky.


1
Vizualizácia - Fiesta most

Most, ktorý spájal a opäť bude spájať. Po rokoch, keď slúžil iba na presun chodcov a cyklistov, sa starý železničný most v Trenčíne mení na Fiesta most.


  1. Milan Resutík: Romantika vraždenia
  2. Anna Miľanová: Myslím, ľudia, sme determinovaní lokálne, telesne-spoločensky a preto nemáme vlohy pre hocijakú prácu!
  3. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  4. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  5. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 143
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 13 187
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 187
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 880
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 812
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 864
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 772
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 628
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu