LIETAVA. Pavol Brezáni z Lietavy (na snímke) je v hore takmerdenne. Pracuje v mies tnom urbáre. Okrem toho je aj vášnivý hubár, časť voľného času trávi v hore. To, čo objavili minulý týždeň, mu doslova vyrazilo dych.
„Do hory chodíme ťažiť drevo. Odrezával som konáre a dával ich na kôpky. Odhrnul som čečinku a zbadal som ho tam. Som hubár, celý život chodím na hríby, ale také niečo som ešte nevidel," rozplýva sa ešte aj teraz Brezáni. Niet sa mu čo čudovať. Hríb, vlastne hríbisko, mal objem 102 cm kubických a vážil 2,45 kg. „Keď ho kolegovia zbadali, len zhíkli.
Doteraz Brezáni z lesa priniesol maximálne 1,5 kilového hríba. A to rovno pred dvomi týždňami. Takže hubárska sezóna sa naozaj vydarila. „Ešte neviem, čo s ním urobím. Pravdepodobne ho nasuším a bude na Vianoce pre ľudí. Máme taký malý obchodík a tam pre nich často nejaké huby mám," prezradil.
Jeho obľúbeným hubárskych revírom sa stal ten miestny. „Prv som často chodieval na Lutiše. V poslednej dobe však uprednostňujem ten náš, od Lietavského hradu po Podhorie," prezradil.
Vonku sa poriadne ochladilo, nad ránom už nezriedka štípe prízemnýmrazík.„Ešte posledné jesenné huby rastú. Bude to tak asi ešte týždeň, Potom už sa má viac ochladiť. Teraz je cez deň ešte teplúčko a nájsť sa dajú václavky, suchohríby a aj takéto jesenné hríby," hovorí Pavol Brezáni, ktorý je aj milovníkom húb pripravených na všetky spôsoby.
„Z hlivy sa dá uvariť výborná polievočka, na spôsob držkovej. To je veľká pochúťka. Výborné je aj hovädzie na hríboch. Michálky sú zase veľmi chutné sterilizované na kyslo. A vyprážaná bedla je ako rezeň," odporúča na záver Pavol Brezáni.
Autor: mif