Sobota, 4. december, 2021 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Miki Szetei: Ľudia môžu z rozmanitosti ťažiť

Mikuláš Szetei je rodák z Nitry. K Žiline však už neodmysliteľne patrí skoro tak, ako Farské schody, či Mariánske námestie. Denne ho totiž môžete stretnúť na Národnej ulici, ako okoloidúcim ponúka trdelníky. Do Žiliny sa presťahoval zo Štúrova s manželkou

Miki pochádza zo Štúrova. Trdelníky v Žiline predáva už desať rokov.Miki pochádza zo Štúrova. Trdelníky v Žiline predáva už desať rokov. (Zdroj: MICHAL FILEK)

Zdenkou. Miki hovorí, že v Žiline nemal so svojou národnosťou absolútne žiadne problémy.

Ako ste sa dostali do Žiliny?

- Narodil som sa v Nitre, od jedenástich rokov som žil s rodičmi v Štúrove. Veľa Žilinčanov tam chodilo a chodí na dovolenky. Tam som spoznal aj Zdenku. Bol som športovec, a keď som videl dve kočky v športovom oblečení, hneď ma upútali. Najskôr sme spolu chodili na výlety a na túry. Neskôr, keď sa náš vzťah prehĺbil a na svet sa hlásila dcéra, rozhodli sme sa presťahovať do Žiliny. Ja som v Štúrove pracoval na železnici. Preto som sa snažil nájsť si aj tu adekvátne zamestnanie. Podarilo sa mi to na stanici vo Vrútkach, a tak sme sa sťahovali.

Skryť Vypnúť reklamu

Železničiarom však už nie ste, zato máte zaujímavú živnosť. Ako ste sa dostali k trdelníkom?

- Postupne som sa snažil nejako si k platu prilepšiť. Začínal som s predajom pukancov. Keď sa ale situácia zvrtla, bolo treba niečo vymyslieť. Inšpiroval ma pán zo Štúrova, ktorý na kúpalisku predával trdelníky. Môj otec bol celý život pekár. Teraz je už na dôchodku. Aj keď ja som pekár nebol, pustili sme sa do toho. Teraz už v Žiline pečieme trdelníky jubilejný desiaty rok.

Aké je to byť denno-denne na ulici? Asi to zo začiatku nebolo jednoduché.

- Dnes je to už aj akási zotrvačnosť. Baví ma takto oslovovať ľudí. Je to pre mňa určitá forma relaxu. V začiatkoch to však bola nevyhnutnosť. Bolo treba trdelníky v Žiline spropagovať. Nikto ich tu nepoznal, ľudia nevedeli čo to vôbec je. Takáto forma reklamy sa mi ukázala ako veľmi účinná. Aj keď mnohí zo začiatku nekupovali. Nepozdávala sa im veľká diera vo vnútri. Postupne ale záujem narastal. Dnes ich už pozná prakticky každý.

Skryť Vypnúť reklamu

Desať rokov predávate takto na ulici. Neuvažovali ste nad zmenou?

- Pomaličky sa už pýta niečo k tomu pridať. Asi skúsime chodiť po rôznych akciách a predávať aj tam.

Máte maďarskú národnosť a žijete v Žiline. Ako sa vám tu žije?

- Môžem povedať, že to v Žiline naozaj nie je problém. Nestretol som sa so žiadnym problémom. Viac napätia ako tu som cítil v oblasti Nitry, kde boli Slováci konfrontovaní s maďarčinou a naopak. Väčšina ľudí však na to ani tam neprihliadala. Narodil som sa v Nitre a skôr som vedel po maďarsky, ako po slovensky. Dnes už po maďarsky takmer vôbec neviem. Robí mi problém, odborným výrazom by som už nerozumel. Som presvedčený, že ľudia, ktorí žijú v zmiešaných oblastiach, sa vzájomne obohacujú a obohacuje to aj spoločnosť. Spájajú sa tam rôzne kultúry a ak chcú, ľudia z toho môžu ťažiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Patríte k mála ľuďom, ktorí majú dokonale naštudovanú nielen výrobu, ale aj históriu trdelníkov.

- Na začiatku som sa dostal k viacerým receptúram a všetky boli pod názvom skalický trdelník. Keď bol na Slovensku stále viac populárny, niektorí Skaličania začali vystupovať proti iným pekárom, že tie ich výrobky nie sú pravé skalické trdelníky. Akoby existovala nejaká presná receptúra. Veď aj v starej literatúra sa ich dočítate niekoľko. Preto som sa začal o históriu trdelníka zaujímať.

Čo ste sa dozvedeli?

- Prvým mýtom je, že trdelníky pochádzajú zo Skalice. Nie je to tak. Recept priviezol kuchár grófa Gladányho, ktorý bol zo Sedmohradsa, čo je dnešná súčasť Rumunska. Keď som študoval ešte hlbšie, dozvedel som sa, že aj do Rumunska sa pečenie trdelníkov dostalo z Nemecka. V roku 1500 tam preložili kuchársku knihu nejakého cisárskeho kuchára. V tom čase mal názov komínový koláč.

miki_490.jpg

Prečo komínový koláč?

- Dočítal som sa dve varianty. Prvá je, že sa to pieklo na ohnisku a komínová časť pece bola práve nad ohniskom, preto komínový koláč. Väčšinou ho piekli vtedy, keď upiekli chlieb. Druhá varianta je, že sa to podobalo na komín, ktorý vedie z pece.

Ako vznikol názov trdelník?

- Zistil som, že trdlo, je od staroslovienskeho trtidlo, čo bol tĺčik na trenie maku a korenín. Neviem si predstaviť, že by niekto, kto chcel prvýkrát urobiť komínový koláč, mohol použiť niečo vhodnejšie, ako práve toto trdlo. Tak vznikol názor trdelník.

Skalický trdelník však už nepredávate. Museli ste zmeniť názor, prečo?

- Skaličania si presadili patent, že názor skalický trdelník sa smie používať len ak sa vyrába do 40 km od Skalice. Tak som ho premenoval na kráľovský. Veru som to mohol zmeniť aj na žilinský. Za tie roky by si to už aj zaslúžil. Dostal som už veľa referencií, že si ľudia radi kupujú žilinské trdelníky, že sú výborné.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  9. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  8. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 168
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 17 015
  3. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 8 813
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 820
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 829
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 535
  7. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 3 539
  8. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 3 084
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 060
  10. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 2 777

Blogy SME

  1. Otilia Horrocks: Viete, čo je dobrý nápad?
  2. Ján Šeďo: Šírenie dezinformácií ako trestný čin vs. sedliacky rozum.
  3. Igor Borišek: Island - časť 4. Voda
  4. Ján Magušin: Decembrové zamyslenie jedného občana
  5. Štefan Vidlár: Aj babkám
  6. Naďa Serafínová: Nezmysel zvaný EZOchoroba. Forerov efekt.
  7. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa?
  8. Zuzana Cascino: Živoriaci živnostník versus boj o život.
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 15 661
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 139
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 816
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 660
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 300
  6. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 3 734
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 570
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 267
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračná foto.

Osobu, podozrivú zo spáchania skutku, zadržali na mieste.


TASR 2 h

Policajti mužovi obmedzili osobnú slobodu a zadržali vodičský preukaz.


15 h
Žilinská basketbalová legenda Milan Rožánek nedávno oslávila 80 rokov.

Rozvoju basketbalu v Žiline sa venuje viac ako 50 rokov.


Ján Hatala 3. dec

Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania.


3. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zverejnili jej meno, adresu i profil na Facebooku. Hygienička Martina Kučíková patrí po minulom týždni zrejme k najznámejším z odboru.


3. dec

V martinskej nemocnici sa situácia nezlepšuje.


3. dec

Dlhoročná folkloristka, speváčka, členka folklórnych skupín a propagátorka ľudovej kultúry a zvykov našich predkov Martina Žabčíková zomrela 29. novembra vo veku 37 rokov.


2. dec

Ventilácie majú plne obsadené.


3. dec

Blogy SME

  1. Otilia Horrocks: Viete, čo je dobrý nápad?
  2. Ján Šeďo: Šírenie dezinformácií ako trestný čin vs. sedliacky rozum.
  3. Igor Borišek: Island - časť 4. Voda
  4. Ján Magušin: Decembrové zamyslenie jedného občana
  5. Štefan Vidlár: Aj babkám
  6. Naďa Serafínová: Nezmysel zvaný EZOchoroba. Forerov efekt.
  7. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa?
  8. Zuzana Cascino: Živoriaci živnostník versus boj o život.
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 15 661
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 139
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 816
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 660
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 300
  6. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 3 734
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 570
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 267
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu