ŽILINA. V školskom stravovaní možno popri štandardnom podávať aj diétne stravovanie. „Keďže najrozšírenejšie sú alergény, ako je lepok, žalúdočné problémy a diabetické problémy, tak v školskom stravovaní sa môžu podávať tri druhy diét - šetriaca, diabetická a bezlepková. Nie každý rodič ale o tom vie," vyslovila Jaroslava Dostálová, metodička pre školské stravovanie Krajského školského úradu v Žiline.
Diéta ako taká je veľmi drahá. „Nakoľko potraviny na prípravu napríklad bezlepkovej stravy sú 3 až 10-násobne drahšie ako bežné."
Pre školské stravovanie vydali materiálno-spotrebné normy pre diétne stravovanie v súlade s diétnymi normami používanými v nemocniciach.
Počet chorých stúpa
Počet chorých ľudí odkázaných na diétne stravovanie pribúda a nie je vylúčené, že sa bude zvyšovať, ba naopak. „Preto je dôležité, aby diétna strava bola chorým čo najviac dostupná vo všetkých stravovacích zariadeniach, vrátane školského. Zvlášť pre deti je po psychickej stránke veľmi dôležité jesť spoločne so svojimi spolužiakmi, aby nepociťovali vyčlenenie z kolektívu," povedala Dostálová.
Škola, ktorá chce zaviesť diétne stravovanie, musí ale spĺňať viacero podmienok, ktoré sú upravené právnym predpisom. Odborní zamestnanci pre oblasť školského stravovania jednotlivých krajských školských úradov v rámci Slovenska vypracovali interné metodické usmernenia. V každom kraji prebiehali aj odborné školenia.
„V praxi sa však vyskytujú rôzne problémy pre zavedenie možnosti prípravy diétneho stravovania, ako sú napr. nevhodné materiálno-technické a pracovné podmienky, nedostatočné personálne zabezpečenie a finančné ohodnotenie zamestnancov školského stravovania, nedostatočné zásobovacie možnosti vhodnými potravinami, zvýšené náklady na výrobu diétnych jedál a pod.," prezradila Jaroslava Dostálová.
Bezlepková diéta v Žiline
Krajský školský úrad zatiaľ pripravuje bezlepkovú diétu v štyroch školských jedálňach. „Ako zriaďovateľ špeciálnych MŠ a ZŠ, odborných učilíšť a bilingválnych gymnázií odporučili sme riaditeľom, aby sa pripravovalo diétne jedlo aj pre jedného žiaka. Na internáte je dieťa celý deň a aby sa necítilo odstrčené od kolektívu, je dôležité, aby sedelo s ostatnými spolužiakmi za stolom, aby sa necítilo choré a nebolo hladné."
Mesto Žilina zabezpečilo podmienky pre prípravu diétneho stravovania - bezlepkovú diétu pre deti a žiakov od nového školského roka v Školskej jedálni pri ZŠ Martinská, Žilina. „V prípade potreby sa bude diétna strava rozvážať autom určeným na rozvoz stravy do tých škôl a školských zariadení, ktoré dieťa alebo žiak navštevuje a sú po trase rozvozu bežnej stravy (Vlčince, Solinky, Bytčica, Hliny, Závodie)," informovala Ingrid Dolníková, vedúca odboru školstva a mládeže MsÚ Žilina.
Zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka písomne predloží požiadavku o diétne stravovanie v Školskej jedálni pri ZŠ Martinská, k žiadosti doloží písomné vyjadrenie od ošetrujúceho lekára. „Rodičia môžu dieťa prihlásiť podľa potreby v priebehu celého školského roka," dodala Dolníková. Príspevok na žiaka je vo výške nákladov na nákup potravín podľa 4. pásma (viď tabuľka Fakty).
V regióne Žiliny treba spomenúť aj Školskú jedáleň pri Základnej škole s materskou školou Ondreja Štefku vo Varíne, kde pripravujú bezlepkovú diétu pre 4 žiakov denne.
„Diétne stravovanie v školských jedálňach sa ešte len rozbieha, ale naším cieľom je vyjsť v ústrety všetkým deťom a žiakom, ktoré sú na niektorú z diét odkázané," uzavrela Jaroslava Dostálová.
- Materská škola - stravníci od 2 - 6 rokov: 1,44 €
- Základná škola - stravníci od 6 - 11 rokov: 1,24 €
- Základná škola - stravníci od 11 - 15 rokov: 1,31 €