Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Paseniu oviec musia bačovia obetovať celý život

Ovčí syr a žinčica sú pochúťky, na ktoré chodia do našich salašov aj ľudia spoza hraníc. Pomáhajú vraj proti rakovine. Je to však práca pre tvrdých chlapov. Pri ovciach musia byť stále.

Bača Anton Gažo ukazuje vyúdený ovčí syr.Bača Anton Gažo ukazuje vyúdený ovčí syr. (Zdroj: PETER OPALKA)

BELÁ. Bača Anton Gažo začal pásť ovce, už keď navštevoval štvrtý ročník základnej školy. Keď ju skončil, nastúpil do roľníckeho družstva Terchová a pracuje už viac ako tridsať rokov pri ovciach.

Je to ťažká práca, ktorej musia pracovníci obetovať väčšinu svojho času. Na salaši sú traja. Anton Gažo je bača, teda zodpovedný za chod celého salaša. Má dvoch valachov. Jeden ide pásť ovce a dvaja sú v kolibe a vyrábajú výrobky.

Na salaši aj žijú, pri ovciach musia byť dvadsaťštyri hodín denne. Pri tejto práci je náročné byť s rodinou.

Skryť Vypnúť reklamu

„Teraz sme na družstve v Belej, neďaleko bývam, tak si môžem odskočiť aj domov. Doteraz sme však boli v Štefanovej, vo Vrátnej, nemali sme tam už dosť pastvy pre ovce, tak nás presťahovali sem," hovorí Gažo.

Pásť začínajú v máji, dojiť po Veľkej noci. Na pastvinách sú, až kým nenapadne sneh, potom ich zazimujú v maštali na farme Zlieň a kŕmia. V stáde majú 330 oviec.

„Mali sme ich 360 oviec, ale 30 sme vyradili, boli už staré," povedal Gažo. Podojiť toto stádo im trvá asi 2 hodiny. Na jar majú ovce viac mlieka, doja ich dvakrát denne a nadojili aj okolo 300 litrov mlieka.

Z mlieka vyrábajú syr a zo srvátky, ktorá sa pri procese výroby vytvorí na povrchu, robia žinčicu. Žiadnu modernú technológiu nevyužívajú, vyrábajú ho tradične, tak ako sa vyrába oddávna.

Skryť Vypnúť reklamu

„Mlieko precedíme cez plachtu do dreveného suda, pridáme syridlo a zamiešame. Necháme to 20 minút odstáť, potom to narežeme takzvanou harfou, rozmiešame a necháme znova odstáť.

Na spodku vzniká syr a na vrchu srvátka, ktorá sa odoberie a z nej sa v kotle uvarí žinčica," vysvetľuje proces výroby bača.

Ovčí syr je zdravý

Odberateľov na syr majú stále. „Dopyt po syre je obrovský. Pravidelne ho tu chodia nakupovať ľudia aj zo zahraničia. Hovorí sa, že je zdravý. Keď ho celý deň vyrábame, ani nám nepríde na um ho nejako často jesť. No v zime, keď nie je by si človek aj dal," hovorí bača.

Dôvod, prečo majú ľudia radi ovčí syr a žinčicu, je podľa Gaža to, že je zdravá. „Žinčica je dobrá na žalúdok, lekári ju odporúčajú aj proti rakovine. Jeden pán, ktorý má rakovinu, pre ňu chodí každý deň," hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Pracovný deň baču a valachov je náročný. Vstávajú ráno o štvrtej, doja ovce, zakladajú a robia syr. Potom začnú chodiť ľudia a predávajú výrobky, popoludní o štvrtej znova podoja ovce a vyrábajú syr.

V zime, keď sú ovce v maštali, majú viac času a môžu ísť domov k rodinám. Keď sa však rodia mladé jahňatá, musia byť pri nich. Chovajú aj barany na rozmnožovanie.

Aby sa chov dopĺňal. Staré ovce idú na mäso a nahradia ich mladými. Podľa Antona Gaža sa ovce už neoplatí chovať pre vlnu, pretože v dnešnej dobe je veľmi lacná, musia ich však strihať dvakrát do roka.

Množstvo mlieka, ktoré ovce produkujú, závisí aj od kvality paše. Najlepsia je na jar. Pri zaháňaní stáda im pomáhajú štvornohí pomocníci. Majú štyroch psov, vycvičených ovčiarských psov.

vyroba_490.jpg

Proces výroby - žiadne moderné technológie, ale tradícia.

FOTO: PETER OPALKA

Medvede majú zálusk

Často prichádzajú do styku s medveďmi, ale aj s vlkmi. „Je tu veľmi veľa medveďov. Minulý rok v jeseni nám dve ovce roztrhal vlk, ale medvede zatiaľ nie. Sú tu dve medvedice aj s mladými, ktoré to tu obchádzajú, ale aj väčšie medvede, ktoré už chodia samy," povedal Gažo.

V noci sú ovce v ohrade oplotenej elektrickým plotom. Medvede sa k nim zatiaľ nedostali. Ovce ich však lákajú a chodia okolo.

„Ohrada je osvetlená, keď sa spŕchnu a psy začnú brechať, vieme, že zase chodia okolo medvede. Vďaka elektrike sa k ním však nedostanú a my musíme zobrať baterky o odohnať ich. Vonku na paši zatiaľ medveď na stádo nezaútočil," dodáva bača.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 392
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 29 349
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 075
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 269
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 837
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 773
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 387
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 377
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 261
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 114
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Uplynulý týždeň priniesol opäť zaujímavé udalosti.

9 h

Odberové tímy vykonali spolu 29 165 testov.

12 h
Škola ponúka množstvo benefitov. Okrem vlastnej autoškoly a autocvičiska, kde môžu žiaci získať za zaujímavých finančných podmienok vodičské oprávnenie skupiny B, majú  možnosť získať aj ďalšie certifikáty.

Patrí medzi tie väčšie stredné školy v regióne. Vo všetkých formách štúdia ju navštevuje okolo 500 žiakov s naozaj pestrým študentským životom. Reč je o Strednej odbornej škole dopravnej v Žiline.

20. jan
Futbalisti Hričovského Podhradia v dresoch, ktoré im daroval hráč Herthy Berlín Peter Pekarík. Pre klub ich vybavil jeho brat Jozef.

Futbalisti malej obce inkasovali druhý najnižší počet gólov v súťaži (17).

24. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

21 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

21 h

Testovanie pokračuje aj v nedeľu. V okrese Púchov je priebežná pozitivita pod pol percenta.

24. jan

Petra inšpirovala k textu tragédia. Na Oravskej priehrade sa utopili bratranci.

24. jan

Už ste čítali?