Pondelok, 27. marec, 2023 | Meniny má Alena

Paseniu oviec musia bačovia obetovať celý život

Ovčí syr a žinčica sú pochúťky, na ktoré chodia do našich salašov aj ľudia spoza hraníc. Pomáhajú vraj proti rakovine. Je to však práca pre tvrdých chlapov. Pri ovciach musia byť stále.

Bača Anton Gažo ukazuje vyúdený ovčí syr.Bača Anton Gažo ukazuje vyúdený ovčí syr. (Zdroj: PETER OPALKA)

BELÁ. Bača Anton Gažo začal pásť ovce, už keď navštevoval štvrtý ročník základnej školy. Keď ju skončil, nastúpil do roľníckeho družstva Terchová a pracuje už viac ako tridsať rokov pri ovciach.

Je to ťažká práca, ktorej musia pracovníci obetovať väčšinu svojho času. Na salaši sú traja. Anton Gažo je bača, teda zodpovedný za chod celého salaša. Má dvoch valachov. Jeden ide pásť ovce a dvaja sú v kolibe a vyrábajú výrobky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na salaši aj žijú, pri ovciach musia byť dvadsaťštyri hodín denne. Pri tejto práci je náročné byť s rodinou.

SkryťVypnúť reklamu

„Teraz sme na družstve v Belej, neďaleko bývam, tak si môžem odskočiť aj domov. Doteraz sme však boli v Štefanovej, vo Vrátnej, nemali sme tam už dosť pastvy pre ovce, tak nás presťahovali sem," hovorí Gažo.

Pásť začínajú v máji, dojiť po Veľkej noci. Na pastvinách sú, až kým nenapadne sneh, potom ich zazimujú v maštali na farme Zlieň a kŕmia. V stáde majú 330 oviec.

„Mali sme ich 360 oviec, ale 30 sme vyradili, boli už staré," povedal Gažo. Podojiť toto stádo im trvá asi 2 hodiny. Na jar majú ovce viac mlieka, doja ich dvakrát denne a nadojili aj okolo 300 litrov mlieka.

Z mlieka vyrábajú syr a zo srvátky, ktorá sa pri procese výroby vytvorí na povrchu, robia žinčicu. Žiadnu modernú technológiu nevyužívajú, vyrábajú ho tradične, tak ako sa vyrába oddávna.

SkryťVypnúť reklamu

„Mlieko precedíme cez plachtu do dreveného suda, pridáme syridlo a zamiešame. Necháme to 20 minút odstáť, potom to narežeme takzvanou harfou, rozmiešame a necháme znova odstáť.

Na spodku vzniká syr a na vrchu srvátka, ktorá sa odoberie a z nej sa v kotle uvarí žinčica," vysvetľuje proces výroby bača.

Ovčí syr je zdravý

Odberateľov na syr majú stále. „Dopyt po syre je obrovský. Pravidelne ho tu chodia nakupovať ľudia aj zo zahraničia. Hovorí sa, že je zdravý. Keď ho celý deň vyrábame, ani nám nepríde na um ho nejako často jesť. No v zime, keď nie je by si človek aj dal," hovorí bača.

Dôvod, prečo majú ľudia radi ovčí syr a žinčicu, je podľa Gaža to, že je zdravá. „Žinčica je dobrá na žalúdok, lekári ju odporúčajú aj proti rakovine. Jeden pán, ktorý má rakovinu, pre ňu chodí každý deň," hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Pracovný deň baču a valachov je náročný. Vstávajú ráno o štvrtej, doja ovce, zakladajú a robia syr. Potom začnú chodiť ľudia a predávajú výrobky, popoludní o štvrtej znova podoja ovce a vyrábajú syr.

V zime, keď sú ovce v maštali, majú viac času a môžu ísť domov k rodinám. Keď sa však rodia mladé jahňatá, musia byť pri nich. Chovajú aj barany na rozmnožovanie.

Aby sa chov dopĺňal. Staré ovce idú na mäso a nahradia ich mladými. Podľa Antona Gaža sa ovce už neoplatí chovať pre vlnu, pretože v dnešnej dobe je veľmi lacná, musia ich však strihať dvakrát do roka.

Množstvo mlieka, ktoré ovce produkujú, závisí aj od kvality paše. Najlepsia je na jar. Pri zaháňaní stáda im pomáhajú štvornohí pomocníci. Majú štyroch psov, vycvičených ovčiarských psov.

vyroba_490.jpg

Proces výroby - žiadne moderné technológie, ale tradícia.

FOTO: PETER OPALKA

Medvede majú zálusk

Často prichádzajú do styku s medveďmi, ale aj s vlkmi. „Je tu veľmi veľa medveďov. Minulý rok v jeseni nám dve ovce roztrhal vlk, ale medvede zatiaľ nie. Sú tu dve medvedice aj s mladými, ktoré to tu obchádzajú, ale aj väčšie medvede, ktoré už chodia samy," povedal Gažo.

V noci sú ovce v ohrade oplotenej elektrickým plotom. Medvede sa k nim zatiaľ nedostali. Ovce ich však lákajú a chodia okolo.

„Ohrada je osvetlená, keď sa spŕchnu a psy začnú brechať, vieme, že zase chodia okolo medvede. Vďaka elektrike sa k ním však nedostanú a my musíme zobrať baterky o odohnať ich. Vonku na paši zatiaľ medveď na stádo nezaútočil," dodáva bača.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nové bývanie a hypotéka za 1,49 %? Pomôže developer
  2. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  3. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49%
  4. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  5. Toto sú víťazi súťaže Hermes Komunikátor roka
  6. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zľavy z odvodov, zmrazená cena potravín
  7. Čo môže ponúknuť laboratórna diagnostika po Covide?
  8. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  1. BILLA Žampa Cup – jedinečný záver zimnej sezóny
  2. Čo môže ponúknuť laboratórna diagnostika po Covide?
  3. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu?
  4. Čo robí takmer 100 % ľudí, ktorí si chcú kúpiť ojazdené auto?
  5. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  6. Toto sú víťazi súťaže Hermes Komunikátor roka
  7. Domáca verzia známych keksov vám zachutí na prvé zahryznutie
  8. Sodastream sa mení
  1. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 8 626
  2. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 6 963
  3. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 689
  4. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 592
  5. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami 2 576
  6. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 2 020
  7. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 1 925
  8. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 1 677

Blogy SME

  1. Anton Kaiser: Veľkonočné tvorivé dielne
  2. Irena Šimuneková: Viničný vrch a Šándorky
  3. Julius Kravjar: Čím sa riadia vlády?
  4. Irena Šimuneková: Čajkov a Náučný chodník Čajkovské bralie
  5. Juraj Ondruška: NENECHAJME SI ZLIKVIDOVAŤ ĎALŠIE ŠKOLY V NAŠOM KRAJI
  6. Café Európa: Čítanie v instantných časoch
  7. Radovan Čipka: Otvorený list celej spoločnosti: Na záchrane Slovenska musíme pracovať všetci
  8. Veronika Michalčíková: Praha: Retro múzeum - niekedy IN, dnes už RETRO
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 18 287
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 131
  3. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 7 972
  4. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 7 081
  5. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 5 248
  6. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 694
  7. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 3 348
  8. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 3 265
  1. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Registrácia je grátis, v hre sú lukratívne ceny.


6 h
Futbalisti Predmiera strelili Varínu víťazný gól v 90. minúte.

Komentáre k zápasom 14. kola VI. ligy.


8 h
Jánovi Slatinskému (vpravo) zápas proti Turzovke chutil, ešte v prvom polčase jej strelil hetrik.

Komentáre k zápasom 14. kola V. ligy.


11 h

Dvadsaťštyristranový časopis plný rád a inšpirácií nájdete vložený v regionálnych novinách MY.


24. mar

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Jeden z najväčších hitov nahral len z recesie.


24. mar

Štátni policajti oznámenie pôvodne zaevidovali ako podozrenie z prečinu krádeže.


26. mar

Jazdy historickými vlakmi si obľúbili aj návštevníci spoza hraníc.


26. mar

Svojou výpoveďou chce pomôcť iným ženám.


26. mar

Blogy SME

  1. Anton Kaiser: Veľkonočné tvorivé dielne
  2. Irena Šimuneková: Viničný vrch a Šándorky
  3. Julius Kravjar: Čím sa riadia vlády?
  4. Irena Šimuneková: Čajkov a Náučný chodník Čajkovské bralie
  5. Juraj Ondruška: NENECHAJME SI ZLIKVIDOVAŤ ĎALŠIE ŠKOLY V NAŠOM KRAJI
  6. Café Európa: Čítanie v instantných časoch
  7. Radovan Čipka: Otvorený list celej spoločnosti: Na záchrane Slovenska musíme pracovať všetci
  8. Veronika Michalčíková: Praha: Retro múzeum - niekedy IN, dnes už RETRO
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 18 287
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 131
  3. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 7 972
  4. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 7 081
  5. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 5 248
  6. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 694
  7. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 3 348
  8. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 3 265
  1. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu