Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Paseniu oviec musia bačovia obetovať celý život

Ovčí syr a žinčica sú pochúťky, na ktoré chodia do našich salašov aj ľudia spoza hraníc. Pomáhajú vraj proti rakovine. Je to však práca pre tvrdých chlapov. Pri ovciach musia byť stále.

Bača Anton Gažo ukazuje vyúdený ovčí syr.Bača Anton Gažo ukazuje vyúdený ovčí syr. (Zdroj: PETER OPALKA)

BELÁ. Bača Anton Gažo začal pásť ovce, už keď navštevoval štvrtý ročník základnej školy. Keď ju skončil, nastúpil do roľníckeho družstva Terchová a pracuje už viac ako tridsať rokov pri ovciach.

Je to ťažká práca, ktorej musia pracovníci obetovať väčšinu svojho času. Na salaši sú traja. Anton Gažo je bača, teda zodpovedný za chod celého salaša. Má dvoch valachov. Jeden ide pásť ovce a dvaja sú v kolibe a vyrábajú výrobky.

Na salaši aj žijú, pri ovciach musia byť dvadsaťštyri hodín denne. Pri tejto práci je náročné byť s rodinou.

Skryť Vypnúť reklamu

„Teraz sme na družstve v Belej, neďaleko bývam, tak si môžem odskočiť aj domov. Doteraz sme však boli v Štefanovej, vo Vrátnej, nemali sme tam už dosť pastvy pre ovce, tak nás presťahovali sem," hovorí Gažo.

Pásť začínajú v máji, dojiť po Veľkej noci. Na pastvinách sú, až kým nenapadne sneh, potom ich zazimujú v maštali na farme Zlieň a kŕmia. V stáde majú 330 oviec.

„Mali sme ich 360 oviec, ale 30 sme vyradili, boli už staré," povedal Gažo. Podojiť toto stádo im trvá asi 2 hodiny. Na jar majú ovce viac mlieka, doja ich dvakrát denne a nadojili aj okolo 300 litrov mlieka.

Z mlieka vyrábajú syr a zo srvátky, ktorá sa pri procese výroby vytvorí na povrchu, robia žinčicu. Žiadnu modernú technológiu nevyužívajú, vyrábajú ho tradične, tak ako sa vyrába oddávna.

Skryť Vypnúť reklamu

„Mlieko precedíme cez plachtu do dreveného suda, pridáme syridlo a zamiešame. Necháme to 20 minút odstáť, potom to narežeme takzvanou harfou, rozmiešame a necháme znova odstáť.

Na spodku vzniká syr a na vrchu srvátka, ktorá sa odoberie a z nej sa v kotle uvarí žinčica," vysvetľuje proces výroby bača.

Ovčí syr je zdravý

Odberateľov na syr majú stále. „Dopyt po syre je obrovský. Pravidelne ho tu chodia nakupovať ľudia aj zo zahraničia. Hovorí sa, že je zdravý. Keď ho celý deň vyrábame, ani nám nepríde na um ho nejako často jesť. No v zime, keď nie je by si človek aj dal," hovorí bača.

Dôvod, prečo majú ľudia radi ovčí syr a žinčicu, je podľa Gaža to, že je zdravá. „Žinčica je dobrá na žalúdok, lekári ju odporúčajú aj proti rakovine. Jeden pán, ktorý má rakovinu, pre ňu chodí každý deň," hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Pracovný deň baču a valachov je náročný. Vstávajú ráno o štvrtej, doja ovce, zakladajú a robia syr. Potom začnú chodiť ľudia a predávajú výrobky, popoludní o štvrtej znova podoja ovce a vyrábajú syr.

V zime, keď sú ovce v maštali, majú viac času a môžu ísť domov k rodinám. Keď sa však rodia mladé jahňatá, musia byť pri nich. Chovajú aj barany na rozmnožovanie.

Aby sa chov dopĺňal. Staré ovce idú na mäso a nahradia ich mladými. Podľa Antona Gaža sa ovce už neoplatí chovať pre vlnu, pretože v dnešnej dobe je veľmi lacná, musia ich však strihať dvakrát do roka.

Množstvo mlieka, ktoré ovce produkujú, závisí aj od kvality paše. Najlepsia je na jar. Pri zaháňaní stáda im pomáhajú štvornohí pomocníci. Majú štyroch psov, vycvičených ovčiarských psov.

vyroba_490.jpg

Proces výroby - žiadne moderné technológie, ale tradícia.

FOTO: PETER OPALKA

Medvede majú zálusk

Často prichádzajú do styku s medveďmi, ale aj s vlkmi. „Je tu veľmi veľa medveďov. Minulý rok v jeseni nám dve ovce roztrhal vlk, ale medvede zatiaľ nie. Sú tu dve medvedice aj s mladými, ktoré to tu obchádzajú, ale aj väčšie medvede, ktoré už chodia samy," povedal Gažo.

V noci sú ovce v ohrade oplotenej elektrickým plotom. Medvede sa k nim zatiaľ nedostali. Ovce ich však lákajú a chodia okolo.

„Ohrada je osvetlená, keď sa spŕchnu a psy začnú brechať, vieme, že zase chodia okolo medvede. Vďaka elektrike sa k ním však nedostanú a my musíme zobrať baterky o odohnať ich. Vonku na paši zatiaľ medveď na stádo nezaútočil," dodáva bača.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 294
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 177
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 427
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 311
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 624
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 177
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 497
  8. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 298
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 257
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 142
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinská Kia ruší pre nedostatok dielov od zahraničného dodávateľa nočné zmeny

Do stredy bude fabrika fungovať iba v dvojzmennej prevádzke.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Žilinská nemocnica hlási už 84 nakazených pracovníkov

V Pandemickom pavilóne je hospitalizovaných 17 pacientov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Pacientov pribúda, nemocnica v Čadci prosí zdravotníkov o pomoc

Situácia v nemocnici je podľa riaditeľa vážna.

Už ste čítali?