Paseniu oviec musia bačovia obetovať celý život

Ovčí syr a žinčica sú pochúťky, na ktoré chodia do našich salašov aj ľudia spoza hraníc. Pomáhajú vraj proti rakovine. Je to však práca pre tvrdých chlapov. Pri ovciach musia byť stále.

Bača Anton Gažo ukazuje vyúdený ovčí syr.Bača Anton Gažo ukazuje vyúdený ovčí syr. (Zdroj: PETER OPALKA)

BELÁ. Bača Anton Gažo začal pásť ovce, už keď navštevoval štvrtý ročník základnej školy. Keď ju skončil, nastúpil do roľníckeho družstva Terchová a pracuje už viac ako tridsať rokov pri ovciach.

Je to ťažká práca, ktorej musia pracovníci obetovať väčšinu svojho času. Na salaši sú traja. Anton Gažo je bača, teda zodpovedný za chod celého salaša. Má dvoch valachov. Jeden ide pásť ovce a dvaja sú v kolibe a vyrábajú výrobky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na salaši aj žijú, pri ovciach musia byť dvadsaťštyri hodín denne. Pri tejto práci je náročné byť s rodinou.

SkryťVypnúť reklamu

„Teraz sme na družstve v Belej, neďaleko bývam, tak si môžem odskočiť aj domov. Doteraz sme však boli v Štefanovej, vo Vrátnej, nemali sme tam už dosť pastvy pre ovce, tak nás presťahovali sem," hovorí Gažo.

Pásť začínajú v máji, dojiť po Veľkej noci. Na pastvinách sú, až kým nenapadne sneh, potom ich zazimujú v maštali na farme Zlieň a kŕmia. V stáde majú 330 oviec.

„Mali sme ich 360 oviec, ale 30 sme vyradili, boli už staré," povedal Gažo. Podojiť toto stádo im trvá asi 2 hodiny. Na jar majú ovce viac mlieka, doja ich dvakrát denne a nadojili aj okolo 300 litrov mlieka.

Z mlieka vyrábajú syr a zo srvátky, ktorá sa pri procese výroby vytvorí na povrchu, robia žinčicu. Žiadnu modernú technológiu nevyužívajú, vyrábajú ho tradične, tak ako sa vyrába oddávna.

SkryťVypnúť reklamu

„Mlieko precedíme cez plachtu do dreveného suda, pridáme syridlo a zamiešame. Necháme to 20 minút odstáť, potom to narežeme takzvanou harfou, rozmiešame a necháme znova odstáť.

Na spodku vzniká syr a na vrchu srvátka, ktorá sa odoberie a z nej sa v kotle uvarí žinčica," vysvetľuje proces výroby bača.

Ovčí syr je zdravý

Odberateľov na syr majú stále. „Dopyt po syre je obrovský. Pravidelne ho tu chodia nakupovať ľudia aj zo zahraničia. Hovorí sa, že je zdravý. Keď ho celý deň vyrábame, ani nám nepríde na um ho nejako často jesť. No v zime, keď nie je by si človek aj dal," hovorí bača.

Dôvod, prečo majú ľudia radi ovčí syr a žinčicu, je podľa Gaža to, že je zdravá. „Žinčica je dobrá na žalúdok, lekári ju odporúčajú aj proti rakovine. Jeden pán, ktorý má rakovinu, pre ňu chodí každý deň," hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Pracovný deň baču a valachov je náročný. Vstávajú ráno o štvrtej, doja ovce, zakladajú a robia syr. Potom začnú chodiť ľudia a predávajú výrobky, popoludní o štvrtej znova podoja ovce a vyrábajú syr.

V zime, keď sú ovce v maštali, majú viac času a môžu ísť domov k rodinám. Keď sa však rodia mladé jahňatá, musia byť pri nich. Chovajú aj barany na rozmnožovanie.

Aby sa chov dopĺňal. Staré ovce idú na mäso a nahradia ich mladými. Podľa Antona Gaža sa ovce už neoplatí chovať pre vlnu, pretože v dnešnej dobe je veľmi lacná, musia ich však strihať dvakrát do roka.

Množstvo mlieka, ktoré ovce produkujú, závisí aj od kvality paše. Najlepsia je na jar. Pri zaháňaní stáda im pomáhajú štvornohí pomocníci. Majú štyroch psov, vycvičených ovčiarských psov.

vyroba_490.jpg

Proces výroby - žiadne moderné technológie, ale tradícia.

FOTO: PETER OPALKA

Medvede majú zálusk

Často prichádzajú do styku s medveďmi, ale aj s vlkmi. „Je tu veľmi veľa medveďov. Minulý rok v jeseni nám dve ovce roztrhal vlk, ale medvede zatiaľ nie. Sú tu dve medvedice aj s mladými, ktoré to tu obchádzajú, ale aj väčšie medvede, ktoré už chodia samy," povedal Gažo.

V noci sú ovce v ohrade oplotenej elektrickým plotom. Medvede sa k nim zatiaľ nedostali. Ovce ich však lákajú a chodia okolo.

„Ohrada je osvetlená, keď sa spŕchnu a psy začnú brechať, vieme, že zase chodia okolo medvede. Vďaka elektrike sa k ním však nedostanú a my musíme zobrať baterky o odohnať ich. Vonku na paši zatiaľ medveď na stádo nezaútočil," dodáva bača.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 907
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 6 460
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 991
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 844
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 037
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 628
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 540
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 310
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Vizualizácia - Fiesta most

Most, ktorý spájal a opäť bude spájať. Po rokoch, keď slúžil iba na presun chodcov a cyklistov, sa starý železničný most v Trenčíne mení na Fiesta most.


Divina (v žltom) nastupuje na zápas proti Hrabovému. Vyhrala 2:1 a s predstihom štyroch kôl sa stala víťazom II. triedy ObFZ Žilina.

Cez víkend sa odohralo 22. kolo oblastných futbalových súťaží.


Bytča si pripísala do tabuľky ďalšie tri body.

Komentáre k zápasom 22. kola IV. ligy.


Aktualizovaný generel dopravy s vyhradenými pruhmi počíta.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu