ŽILINA. Spoločnosť HYZA, a.s., ukončí najneskôr k 30. novembru 2010 výrobu v žilinskom závode. Dôvodom je optimalizácia výroby, ktorou podnik reaguje na rastúce dovozy lacného hydinového mäsa zo zahraničia. Spracovanie jatočnej hydiny a hydinová mäsová výroba sa presunie do závodu v Topoľčanoch.
V žilinskom závode zostane pracovať 49 zamestnancov, približne 199 zamestnancov spoločnosť HYZA prepustí.
"Prepúšťaným zamestnancom ponúkneme právnu pomoc a asistenciu pri hľadaní nového zamestnania.
Budeme robiť všetko preto, aby sme im pomohli nájsť si prácu u nových zamestnávateľov. Priamo v závode sme pre nich zriadili informačné centrum, spolupracujeme s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, personálnou agentúrou a taktiež im ponúkneme možnosť pracovať v závode v Topoľčanoch," informoval generálny riaditeľ HYZA Petr Bláha.
Nekvalitné mäso zo zahraničia?
V žilinskej prevádzke zostanú sklady mrazenej hydiny a tovaru s príslušnými obslužnými činnosťami a distribúcia.
"Pod tento krok sa podpísala predovšetkým nutnosť ďalšej optimalizácie výrobných nákladov v rámci spoločnosti HYZA. Na Slovensko sa hlavne v poslednom období dováža veľké množstvo hydinového mäsa zo zahraničia, ktorého kvalita je často diskutabilná, čomu zodpovedá aj jeho nízka cenová úroveň," skonštatoval Bláha.
Euro a lacné mäso
Konkurenčný boj obchodníkov podľa generálneho riaditeľa HYZA spôsobuje tlak na znižovanie cien aj u slovenských producentov, ktorí vyrábajú a spracovávajú hydinové mäso z kontrolovaných chovov.
"Dodržiavajú prísne veterinárne a hygienické opatrenia a musia do svojich prevádzok investovať nemalé finančné prostriedky, aby splnili všetky podmienky, ktoré vyžaduje legislatíva SR a Európskej únie.
Veľmi nízke ceny hydinového mäsa, zvyšujúce sa importy hydiny, ktoré súvisia aj s prepadom lokálnych mien okolitých štátov oproti euru to všetko sa podpísalo na rozhodnutí predstavenstva spoločnosti HYZA, a.s., o ukončení výrobnej činnosti v Žiline," dodal Bláha.