Streda, 29. marec, 2023 | Meniny má Miroslav

Kuchyňa ako u Jamieho Olivera je už aj v Žiline

Miroslav Heredoš začal variť vo svojich šiestich alebo siedmich rokoch. Dnes je to jeho práca, ale aj koníček, s ktorým žije celý deň a rozmýšľa nad ním, aj keď má voľno.

Miroslav Heredoš varil u Jamieho Olivera. Teraz poteší labužníkov v Žiline.Miroslav Heredoš varil u Jamieho Olivera. Teraz poteší labužníkov v Žiline. (Zdroj: VLADIMÍR TOŠOVEC)

Predtým pracoval v známych bratislavských reštauráciách ako Liviano alebo La Strada. V súčasnosti pripravil a do praxe zaviedol nový jedálny lístok v štvorhviezdičkovom žilinskom hoteli Dubná Skala. Podľa jeho slov sa venuje len poctivej kuchyni bez umelých prísad a dochucovadiel. „Stará mama robila celý život na riaditeľstve, kde mali na starosti jedálne a reštaurácie. Napísala aj niekoľko kuchárskych kníh. S ňou som varieval, boli to začiatky, napríklad ako spraviť praženicu, či základ na polievku," spomína Miroslav Heredoš.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Je to o postoji

Varenie stále považuje za svoje hobby a hovorí o prirodzenom vývoji. Baví ho to, študuje, vyhľadáva nové informácie, stále sa snaží ísť dopredu. Ako pri iných remeslách, aj tu platí, že najviac sa dá naučiť od starých majstrov. Aj Miroslav Heredoš pracoval s niekoľkými výbornými šéfkuchármi, od ktorých sa toho veľa naučil. „Dnešný dobrý kuchár si vie svoju prácu zorganizovať, naplánovať. Zo surovín dokáže vyťažiť čo najviac. Šikovný kuchár o jedle premýšľa, a aj keď skončí, tak rozmýšľa, čo sa dá spraviť lepšie. Kuchár, ktorý žije kuchyňou, je určite lepší, ako ten, ktorý to berie len ako svoju prácu. Je to o postoji a o tom, že svoju prácu musí mať človek rád," taký je podľa Heredoša rozdiel medzi dobrým a priemerným kuchárom.

SkryťVypnúť reklamu

U Jamieho Olivera

Mladý šéfkuchár absolvoval v zahraničí niekoľko školení, ktoré boli naozaj výnimočnými skúsenosťami. Jedným z nich bol aj kurz v Londýne u známeho šéfkuchára Jamieho Olivera, kde pracoval s jeho tímom. „Títo kuchári sú vlastne ľudia z ulice, o ktorých sa on postará, naučí ich variť a takto im v živote pomôže. Potom majú o nich záujem rôzne popredné reštaurácie. Jamie Oliver má aj svoju nadáciu, ktorá sa zaoberá takýmito projektami, čo sa mi veľmi páčilo," pokračuje Miroslav Heredoš. V Prahe a v Nemecku bol zas na školení u známeho českého šéfkuchára Pavla Pospíšila, čo tiež považuje za skúsenosť, ktorá ho posunula ďalej.

V každom regióne varia inak

V hoteli Dubná Skala v Žiline je jeho úlohou posunúť kuchyňu ďalej. Vytvoriť trochu iný štýl, zameranie, jedlá, spôsoby. Urobiť reštauráciu inakšou, ako bola doteraz, osviežiť ju o nové nápady, chute. „Ide o kuchyňu, ktorá vychádza z talianskych regiónov. V každom z nich varia niečo iné. Za posledné štyri roky som sa venoval predovšetkým talianskej kuchyni, ale poctivej, domácej, ktorá je typická ručne vyrábanými cestovinami a originálnymi surovinami. Jedálny lístok, ktorý pripravil je založený na čerstvých ingredienciách, mäse, rybách, cestovinách. Je to kuchyňa, ktorá nepozná umelé dochucovadlá. Celý štýl aranžovania jedla je domácky," opísal Miroslav Heredoš svoje postupy.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  3. Ako sa vás dotknú nasledujúce mesiace? Predpovedajú traja odborníci
  4. Novelizácia druhého piliera: doplatia chudobní na bohatých?
  5. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  6. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  7. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch
  8. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  1. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  2. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  3. Novelizácia druhého piliera: doplatia chudobní na bohatých?
  4. Ako poraziť vysokú infláciu? Napríklad výnosom 24 % za 3 roky
  5. 8 vecí, na ktoré záhradkári pravidelne zabúdajú
  6. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch
  7. 7 rýchlych tipov, ako lepšie hospodáriť v domácnosti
  8. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  1. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 651
  2. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 7 188
  3. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 722
  4. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 3 783
  5. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 2 650
  6. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 584
  7. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami 2 570
  8. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 1 718

Blogy SME

  1. Viera Spišáková: Trapas topánkový
  2. Roland Ondrus: Bolt
  3. Jozef Drahovský: Rýchlejšia výstavby diaľnic
  4. Irena Šimuneková: Náučný chodník obcou Rybník
  5. Vladimír Hatara: Mizme tu páni!
  6. Ľubomír Maretta: Sto krát
  7. Martina Paulenová: Veľké pocity malých detí
  8. Roman Kebísek: Slovenské povstanie r. 1848 trvalo 10 dní, bolo len v okolí Myjavy
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 23 127
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 689
  3. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 7 643
  4. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 6 706
  5. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 392
  6. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 861
  7. Ján Valchár: Tak teda dobre, vy otravy 2 809
  8. Ján Valchár: Personálne čistky v Rusku (keď oligarchovia zúfajú) 2 623
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Úsek by patril medzi najdrahšie diaľnice na Slovensku bez tunela.


TASR 15 h

Metóda sa využíva pri riešení vybraných prípadov prolapsu panvových orgánov.


16 h

Kostol zasiahlo zemetrasenie. „Len sväté obrázky zavesené na stenách sa rozkolísali,“ uvádza sa v kronike.


a 1 ďalší 17 h

Na rekonštrukciu budovy použijú prostriedky z úveru.


18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Víchrica, ktorá v nárazoch dosiahla silu orkánu, napáchala obrovské škody.


18 h

Polícia už prípad vyšetruje.


a 1 ďalší 21 h

Policajt mimo službu išiel okolo chlapca a zastavil.


27. mar

Tragický príbeh je obrazom totalitného režimu.


27. mar

Blogy SME

  1. Viera Spišáková: Trapas topánkový
  2. Roland Ondrus: Bolt
  3. Jozef Drahovský: Rýchlejšia výstavby diaľnic
  4. Irena Šimuneková: Náučný chodník obcou Rybník
  5. Vladimír Hatara: Mizme tu páni!
  6. Ľubomír Maretta: Sto krát
  7. Martina Paulenová: Veľké pocity malých detí
  8. Roman Kebísek: Slovenské povstanie r. 1848 trvalo 10 dní, bolo len v okolí Myjavy
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 23 127
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 689
  3. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 7 643
  4. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 6 706
  5. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 392
  6. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 861
  7. Ján Valchár: Tak teda dobre, vy otravy 2 809
  8. Ján Valchár: Personálne čistky v Rusku (keď oligarchovia zúfajú) 2 623
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu