Kuchyňa ako u Jamieho Olivera je už aj v Žiline

Miroslav Heredoš začal variť vo svojich šiestich alebo siedmich rokoch. Dnes je to jeho práca, ale aj koníček, s ktorým žije celý deň a rozmýšľa nad ním, aj keď má voľno.

Miroslav Heredoš varil u Jamieho Olivera. Teraz poteší labužníkov v Žiline.Miroslav Heredoš varil u Jamieho Olivera. Teraz poteší labužníkov v Žiline. (Zdroj: VLADIMÍR TOŠOVEC)

Predtým pracoval v známych bratislavských reštauráciách ako Liviano alebo La Strada. V súčasnosti pripravil a do praxe zaviedol nový jedálny lístok v štvorhviezdičkovom žilinskom hoteli Dubná Skala. Podľa jeho slov sa venuje len poctivej kuchyni bez umelých prísad a dochucovadiel. „Stará mama robila celý život na riaditeľstve, kde mali na starosti jedálne a reštaurácie. Napísala aj niekoľko kuchárskych kníh. S ňou som varieval, boli to začiatky, napríklad ako spraviť praženicu, či základ na polievku," spomína Miroslav Heredoš.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Je to o postoji

Varenie stále považuje za svoje hobby a hovorí o prirodzenom vývoji. Baví ho to, študuje, vyhľadáva nové informácie, stále sa snaží ísť dopredu. Ako pri iných remeslách, aj tu platí, že najviac sa dá naučiť od starých majstrov. Aj Miroslav Heredoš pracoval s niekoľkými výbornými šéfkuchármi, od ktorých sa toho veľa naučil. „Dnešný dobrý kuchár si vie svoju prácu zorganizovať, naplánovať. Zo surovín dokáže vyťažiť čo najviac. Šikovný kuchár o jedle premýšľa, a aj keď skončí, tak rozmýšľa, čo sa dá spraviť lepšie. Kuchár, ktorý žije kuchyňou, je určite lepší, ako ten, ktorý to berie len ako svoju prácu. Je to o postoji a o tom, že svoju prácu musí mať človek rád," taký je podľa Heredoša rozdiel medzi dobrým a priemerným kuchárom.

SkryťVypnúť reklamu

U Jamieho Olivera

Mladý šéfkuchár absolvoval v zahraničí niekoľko školení, ktoré boli naozaj výnimočnými skúsenosťami. Jedným z nich bol aj kurz v Londýne u známeho šéfkuchára Jamieho Olivera, kde pracoval s jeho tímom. „Títo kuchári sú vlastne ľudia z ulice, o ktorých sa on postará, naučí ich variť a takto im v živote pomôže. Potom majú o nich záujem rôzne popredné reštaurácie. Jamie Oliver má aj svoju nadáciu, ktorá sa zaoberá takýmito projektami, čo sa mi veľmi páčilo," pokračuje Miroslav Heredoš. V Prahe a v Nemecku bol zas na školení u známeho českého šéfkuchára Pavla Pospíšila, čo tiež považuje za skúsenosť, ktorá ho posunula ďalej.

V každom regióne varia inak

V hoteli Dubná Skala v Žiline je jeho úlohou posunúť kuchyňu ďalej. Vytvoriť trochu iný štýl, zameranie, jedlá, spôsoby. Urobiť reštauráciu inakšou, ako bola doteraz, osviežiť ju o nové nápady, chute. „Ide o kuchyňu, ktorá vychádza z talianskych regiónov. V každom z nich varia niečo iné. Za posledné štyri roky som sa venoval predovšetkým talianskej kuchyni, ale poctivej, domácej, ktorá je typická ručne vyrábanými cestovinami a originálnymi surovinami. Jedálny lístok, ktorý pripravil je založený na čerstvých ingredienciách, mäse, rybách, cestovinách. Je to kuchyňa, ktorá nepozná umelé dochucovadlá. Celý štýl aranžovania jedla je domácky," opísal Miroslav Heredoš svoje postupy.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Vladimír Tošovec

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 353
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 965
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 890
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 062
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 3 922
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 970
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 518
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 399
  1. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  2. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  3. Martin Pollák: Hra o záchranu
  4. Tomas Hlavaty: Aj ty Brutus?
  5. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  6. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  7. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  8. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 35 644
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 274
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 520
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 659
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 907
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 840
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 6 045
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 718
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Už je to niekoľko mesiacov odkedy začalo parkovisko pri OC Dubeň postupne meniť svoj vzhľad.


Polícia spracovala podnet na jeho väzobné stíhanie.


1

Keď sa povie skákací hrad, väčšina z nás si spomenie na detský smiech, nekonečné vyskakovanie a farebný svet radosti.


Vlak STADLER KISS Železničnej spoločnosti Slovensko

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spúšťa najväčšiu modernizáciu vlakov za posledné desaťročia. Do svojho vozidlového parku v najbližších rokoch investuje viac ako miliardu eur.


4
  1. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  2. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  3. Martin Pollák: Hra o záchranu
  4. Tomas Hlavaty: Aj ty Brutus?
  5. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  6. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  7. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  8. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 35 644
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 274
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 520
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 659
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 907
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 840
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 6 045
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 718
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu