Piatok, 3. december, 2021 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Kuchyňa ako u Jamieho Olivera je už aj v Žiline

Miroslav Heredoš začal variť vo svojich šiestich alebo siedmich rokoch. Dnes je to jeho práca, ale aj koníček, s ktorým žije celý deň a rozmýšľa nad ním, aj keď má voľno.

Miroslav Heredoš varil u Jamieho Olivera. Teraz poteší labužníkov v Žiline.Miroslav Heredoš varil u Jamieho Olivera. Teraz poteší labužníkov v Žiline. (Zdroj: VLADIMÍR TOŠOVEC)

Predtým pracoval v známych bratislavských reštauráciách ako Liviano alebo La Strada. V súčasnosti pripravil a do praxe zaviedol nový jedálny lístok v štvorhviezdičkovom žilinskom hoteli Dubná Skala. Podľa jeho slov sa venuje len poctivej kuchyni bez umelých prísad a dochucovadiel. „Stará mama robila celý život na riaditeľstve, kde mali na starosti jedálne a reštaurácie. Napísala aj niekoľko kuchárskych kníh. S ňou som varieval, boli to začiatky, napríklad ako spraviť praženicu, či základ na polievku," spomína Miroslav Heredoš.

Skryť Vypnúť reklamu

Je to o postoji

Varenie stále považuje za svoje hobby a hovorí o prirodzenom vývoji. Baví ho to, študuje, vyhľadáva nové informácie, stále sa snaží ísť dopredu. Ako pri iných remeslách, aj tu platí, že najviac sa dá naučiť od starých majstrov. Aj Miroslav Heredoš pracoval s niekoľkými výbornými šéfkuchármi, od ktorých sa toho veľa naučil. „Dnešný dobrý kuchár si vie svoju prácu zorganizovať, naplánovať. Zo surovín dokáže vyťažiť čo najviac. Šikovný kuchár o jedle premýšľa, a aj keď skončí, tak rozmýšľa, čo sa dá spraviť lepšie. Kuchár, ktorý žije kuchyňou, je určite lepší, ako ten, ktorý to berie len ako svoju prácu. Je to o postoji a o tom, že svoju prácu musí mať človek rád," taký je podľa Heredoša rozdiel medzi dobrým a priemerným kuchárom.

Skryť Vypnúť reklamu

U Jamieho Olivera

Mladý šéfkuchár absolvoval v zahraničí niekoľko školení, ktoré boli naozaj výnimočnými skúsenosťami. Jedným z nich bol aj kurz v Londýne u známeho šéfkuchára Jamieho Olivera, kde pracoval s jeho tímom. „Títo kuchári sú vlastne ľudia z ulice, o ktorých sa on postará, naučí ich variť a takto im v živote pomôže. Potom majú o nich záujem rôzne popredné reštaurácie. Jamie Oliver má aj svoju nadáciu, ktorá sa zaoberá takýmito projektami, čo sa mi veľmi páčilo," pokračuje Miroslav Heredoš. V Prahe a v Nemecku bol zas na školení u známeho českého šéfkuchára Pavla Pospíšila, čo tiež považuje za skúsenosť, ktorá ho posunula ďalej.

V každom regióne varia inak

V hoteli Dubná Skala v Žiline je jeho úlohou posunúť kuchyňu ďalej. Vytvoriť trochu iný štýl, zameranie, jedlá, spôsoby. Urobiť reštauráciu inakšou, ako bola doteraz, osviežiť ju o nové nápady, chute. „Ide o kuchyňu, ktorá vychádza z talianskych regiónov. V každom z nich varia niečo iné. Za posledné štyri roky som sa venoval predovšetkým talianskej kuchyni, ale poctivej, domácej, ktorá je typická ručne vyrábanými cestovinami a originálnymi surovinami. Jedálny lístok, ktorý pripravil je založený na čerstvých ingredienciách, mäse, rybách, cestovinách. Je to kuchyňa, ktorá nepozná umelé dochucovadlá. Celý štýl aranžovania jedla je domácky," opísal Miroslav Heredoš svoje postupy.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz
  2. Tento rok turizmu neprial
  3. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  4. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  5. Opäť sme na dobrej vlne
  6. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  7. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  8. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  9. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  2. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  4. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  5. Opäť sme na dobrej vlne
  6. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  7. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  10. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 16 959
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 11 567
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 796
  4. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 7 083
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 6 341
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 811
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 4 293
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 4 012
  9. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 427
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 904

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Babenkám
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – Dôvera spoločnosti k vedeckým poznatkom.
  3. Ján Šeďo: Spomienky bývalého elitného policajta zabalené v kriminálnych príbehoch - akt odvahy v troch dejstvách ( zatiaľ ).
  4. Roland Ondrus: Lockdown
  5. Jakub Konečný: Samit pre demokraciu: východiská a očakávania pred najväčšou diplomatickou akciou roka
  6. Štefan Vidlár: Darmožráč
  7. ASEKOL SK: Končí sa doba plastová. Do čoho vám zajtra zabalia jedlo?
  8. Věra Tepličková: Kapitán je späť. Rozdal úlohy, funkcie a je pripravený
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 748
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 5 001
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 920
  4. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 833
  5. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 758
  6. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 602
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 228
  8. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 3 510
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinská basketbalová legenda Milan Rožánek nedávno oslávila 80 rokov.

Rozvoju basketbalu v Žiline sa venuje viac ako 50 rokov.


Ján Hatala 54m

Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania.


5 h
Tréner ŠK Belá Ján Holúbek.

Povedali sme si, že sa nebudeme motať okolo štvrtého, piateho miesta, vraví tréner Belej.


2. dec

Analýza poukázala na sporné prevody pozemkov v Bánovej.


2. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajti mladého muža poznajú, jeho správanie riešili niekoľkokrát. Obvinili ho z útoku na verejného činiteľa.


2. dec

Odporúčajú ľuďom, aby sa pohybovali v skupinkách.


2. dec

Dlhoročná folkloristka, speváčka, členka folklórnych skupín a propagátorka ľudovej kultúry a zvykov našich predkov Martina Žabčíková zomrela 29. novembra vo veku 37 rokov.


2. dec

V siedmich okresoch kraja majú čísla klesajúcu tendenciu.


2. dec

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Babenkám
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – Dôvera spoločnosti k vedeckým poznatkom.
  3. Ján Šeďo: Spomienky bývalého elitného policajta zabalené v kriminálnych príbehoch - akt odvahy v troch dejstvách ( zatiaľ ).
  4. Roland Ondrus: Lockdown
  5. Jakub Konečný: Samit pre demokraciu: východiská a očakávania pred najväčšou diplomatickou akciou roka
  6. Štefan Vidlár: Darmožráč
  7. ASEKOL SK: Končí sa doba plastová. Do čoho vám zajtra zabalia jedlo?
  8. Věra Tepličková: Kapitán je späť. Rozdal úlohy, funkcie a je pripravený
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 748
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 5 001
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 920
  4. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 833
  5. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 758
  6. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 602
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 228
  8. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 3 510
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu