Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Kuchyňa ako u Jamieho Olivera je už aj v Žiline

Miroslav Heredoš začal variť vo svojich šiestich alebo siedmich rokoch. Dnes je to jeho práca, ale aj koníček, s ktorým žije celý deň a rozmýšľa nad ním, aj keď má voľno.

Miroslav Heredoš varil u Jamieho Olivera. Teraz poteší labužníkov v Žiline.Miroslav Heredoš varil u Jamieho Olivera. Teraz poteší labužníkov v Žiline. (Zdroj: VLADIMÍR TOŠOVEC)

Predtým pracoval v známych bratislavských reštauráciách ako Liviano alebo La Strada. V súčasnosti pripravil a do praxe zaviedol nový jedálny lístok v štvorhviezdičkovom žilinskom hoteli Dubná Skala. Podľa jeho slov sa venuje len poctivej kuchyni bez umelých prísad a dochucovadiel. „Stará mama robila celý život na riaditeľstve, kde mali na starosti jedálne a reštaurácie. Napísala aj niekoľko kuchárskych kníh. S ňou som varieval, boli to začiatky, napríklad ako spraviť praženicu, či základ na polievku," spomína Miroslav Heredoš.

Skryť Vypnúť reklamu

Je to o postoji

Varenie stále považuje za svoje hobby a hovorí o prirodzenom vývoji. Baví ho to, študuje, vyhľadáva nové informácie, stále sa snaží ísť dopredu. Ako pri iných remeslách, aj tu platí, že najviac sa dá naučiť od starých majstrov. Aj Miroslav Heredoš pracoval s niekoľkými výbornými šéfkuchármi, od ktorých sa toho veľa naučil. „Dnešný dobrý kuchár si vie svoju prácu zorganizovať, naplánovať. Zo surovín dokáže vyťažiť čo najviac. Šikovný kuchár o jedle premýšľa, a aj keď skončí, tak rozmýšľa, čo sa dá spraviť lepšie. Kuchár, ktorý žije kuchyňou, je určite lepší, ako ten, ktorý to berie len ako svoju prácu. Je to o postoji a o tom, že svoju prácu musí mať človek rád," taký je podľa Heredoša rozdiel medzi dobrým a priemerným kuchárom.

Skryť Vypnúť reklamu

U Jamieho Olivera

Mladý šéfkuchár absolvoval v zahraničí niekoľko školení, ktoré boli naozaj výnimočnými skúsenosťami. Jedným z nich bol aj kurz v Londýne u známeho šéfkuchára Jamieho Olivera, kde pracoval s jeho tímom. „Títo kuchári sú vlastne ľudia z ulice, o ktorých sa on postará, naučí ich variť a takto im v živote pomôže. Potom majú o nich záujem rôzne popredné reštaurácie. Jamie Oliver má aj svoju nadáciu, ktorá sa zaoberá takýmito projektami, čo sa mi veľmi páčilo," pokračuje Miroslav Heredoš. V Prahe a v Nemecku bol zas na školení u známeho českého šéfkuchára Pavla Pospíšila, čo tiež považuje za skúsenosť, ktorá ho posunula ďalej.

V každom regióne varia inak

V hoteli Dubná Skala v Žiline je jeho úlohou posunúť kuchyňu ďalej. Vytvoriť trochu iný štýl, zameranie, jedlá, spôsoby. Urobiť reštauráciu inakšou, ako bola doteraz, osviežiť ju o nové nápady, chute. „Ide o kuchyňu, ktorá vychádza z talianskych regiónov. V každom z nich varia niečo iné. Za posledné štyri roky som sa venoval predovšetkým talianskej kuchyni, ale poctivej, domácej, ktorá je typická ručne vyrábanými cestovinami a originálnymi surovinami. Jedálny lístok, ktorý pripravil je založený na čerstvých ingredienciách, mäse, rybách, cestovinách. Je to kuchyňa, ktorá nepozná umelé dochucovadlá. Celý štýl aranžovania jedla je domácky," opísal Miroslav Heredoš svoje postupy.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 712
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 049
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 628
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 624
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 221
  6. Aká je chémia vôní 9 052
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 656
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 568
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 315
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 011
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Momentka zo zápasu Žilina - Topoľčany (3:2).

Peter Fiabáne: Po dvoch rokoch sa podarilo naplniť tretinu Plánu ZA

Za neúspech považujestav verejného priestoru a nevysporiadanie vzťahov s Georgom Trabelssiem.

Peter Fiabáne

Máme veľmi dobré mužstvo s obrovským potenciálom. Len sme to neukázali v zápasoch

S kapitánom Višňového a dvojnásobným majstrom v drese MŠK Žilina Martinom Minarčíkom sme zhodnotili jesennú časť tradičného účastníka piatej ligy.

Podľa kapitána Martina Minarčíka (vľavo) nastal zlom v zápase s Liptovským Mikulášom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na stanici v Nitre napadli muža po tom, ako upozornil na rúško

Incident sa stal v čakárni na autobusovej stanici.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

AKTUÁLNE: V Čadci našli ďalších utečencov

Ich strastiplná cesta sa skončila na Kysuciach.

Aktualizované o vyjadrenie Park Snow Donovaly a predsedu NR SR

Na Donovaloch otvorili lyžiarsku sezónu. Nie je jasné, ako dlho potrvá

Minister Doležal konštatoval, že minimálne do pondelka (7. 12.) môžu byť otvorené všetky lyžiarske strediská. Na pandemickej komisii očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny.

Už ste čítali?