Hotelierka, ktorá získala vlastný rozlet, aj úspechy

Mladá, ambiciózna a úspešná manažérka, ktorá koučuje viac ako 70-členný tím pracovníkov. Pre hotel, v ktorom pracuje, získala niekoľko ocenení. Skúsenosti v hotelierstve nadobudla počas ôsmich rokov v zahraničí a teraz ich uplatňuje na Slovensku. Riadite

Zuzana Dolníková má dôvod na úsmev. Vedie druhý najlepší hotel Slovenska za minulý rok.Zuzana Dolníková má dôvod na úsmev. Vedie druhý najlepší hotel Slovenska za minulý rok. (Zdroj: ARCHÍV ZUZANY DOLNÍKOVEJ)

ľka Hotela Holiday Inn v Žiline Zuzana Dolníková (31).

Hotelierstvo je jedným z odvetví cestovného ruchu. Ako sa vám podniká na Slovensku? Cítite pomoc od štátu, možno práve teraz, v čase krízy?
- Verejných činiteľov ako keby ani nezaujímala naša oblasť podnikania, pričom cestovný ruch nemalou čiastkou napĺňa štátnu pokladňu. Nezúčastňujú sa zväzov, asociácií, napriek tomu, že ich pozývame. A nielen to, ale ani nereagujú na podnety subjektov cestovného ruchu, ktorých postihla kríza.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dotkli sa vás dôsledky finančnej krízy?
- Áno, dotkla sa nás, ale zároveň nám aj pomohla. Začali sme sa zaoberať chybami, ktoré sme robili. Napríklad sme zistili, že sme fungovali nehospodárne. Zefektívnili sme zásobovanie, nakupovanie, prácu s dodávateľmi. Zaoberali sme sa aj spätnými bonusmi či zamestnanosťou v hoteli. Je fakt, že sme zredukovali aj počet zamestnancov.

SkryťVypnúť reklamu

Koľko rokov už pracujete v hotelierstve?
- Aktívne dvanásť rokov a pasívne, to znamená vrátane školy a rôznej praxe, už sedemnásť rokov.

Aký bol dôvod, že ste začali pracovať práve v tomto segmente?
- Začiatky sa spájajú už s hotelovou akadémiou. Pravdou je, že túto prácu som nemala v úmysle i reálne vykonávať. Povedzme, že som akosi zablúdila do sféry štvorhviezdičkových hotelov a už som odtiaľ neodišla.

Neoľutovali ste to niekedy?
- Nie, keby som mala možnosť vrátiť sa späť, tak opäť by som išla tou istou cestou.

Viete si predstaviť, že by ste robili aj niečo iné?
- Predstaviť si to viem, ale či by ma to napĺňalo, tým som si nie istá.

Ako ste začínali?
- Ako hocikto iný. Začínala som fakt odspodu. Neberte to prosím v zlom, ale aj upratovaním to začalo. Následne servisom, kde som dlhšiu dobu pracovala ako čašníčka. Hovorím o zahraničí, kde mi to mnohí môžu dosvedčiť, že sa s vami nikto nehrá v rukavičkách a ste skutočne „handrou". Dopriala by som každému, aby túto skutočnosť zažil a až po tejto skúsenosti nech hľadá prácu nielen u nás. No a ďalej to boli striedavé povolania obchodu a servisu v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, na lodi, pričom som pričuchla i k cestovnej agentúre na Rhodose.

SkryťVypnúť reklamu

Kde za hranicami našej krajiny sa vám najviac páčilo a prečo?
- Vo Švajčiarsku. Zamilovala som si prostredie, mentalitu a vyspelosť myslenia úplne obyčajných ľudí. Stále sa tam vraciam a už pri prekročení hraníc dýcham tú atmosféru. Samozrejme, návraty domov sú vždy na tom najkrajšie.

Keby som sa mala vrátiť, opäť by som šla tou istou cestou.

Koľko rokov ste už v pozícii šéfky štvorhviezdičkového hotela v Žiline?
- Viac ako dva roky. Predchádzalo tomu však viac ako dvojročné preukazovanie schopností, čo taktiež nebolo jednoduché.

Prezraďte nám, ako vyzerá deň riaditeľa hotela?
- Ten deň ako keby nikdy nezačína a nikdy nekončí. Je to kolobeh porád, obhliadok hotela, či je všetko čisté, pripravené, bezpečné, monitoringu pripravenosti personálu ale i manažmentu a neustále analyzovanie stavu spoločnosti. Preberanie výsledkov, plnenia plánu, obchodných aktivít, vízií do budúcnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Koľkých ľudí riadite a ako ste spokojná s ich výkonmi? Keby ste mali porovnať naše služby s tými v zahraničí?
- Priamo päť a nepriamo sedemdesiat ľudí. Výkon sa nedá merať rovnako u všetkých. Pre mňa je však najdôležitejší manažment. Tým však nepodceňujem personál. Chcem len povedať, že výkon zamestnancov je závislý od výkonu manažmentu. Takže ak vedúca chyžných zaháľa, nasledujú ju jej podriadení. Manažment preto musí byť odolný, výkonný a riadiaci. Nemám rada tie otázky, keď mám porovnávať Slovensko so zahraničím.

Prečo?
- Vyspelosť v zahraničí je veľká a myslenie manažérov je úplne na inej úrovni. Sú za tým však roky práce, školstvo, ktoré odovzdáva nesmierne zdatných ľudí do praxe, ale aj zodpovednosť samotných ľudí.

Zažili ste aj nejakú konkrétnu skúsenosť?
- Áno, napríklad pri uskladňovaní stoličiek som drgla jednu o druhú. Prišiel za mnou môj kolega čašník a jemne ma upozornil, aby som narábala so stoličkami opatrnejšie, veď sa môžu poškodiť. U nás by sa to nikdy nestalo, ba práve naopak. Ľudia rozmýšľajú v tom duchu, veď to nie je moje, tak ma to netrápi.

dolnikova_zuzana2_490.jpg

FOTO: ARCHÍV ZUZANY DOLNÍKOVEJ

V čom vidíte najväčšie rozdiely mentality?
- Stále je to o tom spomínanom myslení. Pýtam sa, kedy už konečne pochopíme, že tak ako sa má zamestnávateľ, tak sa mám aj ja? Tak ako sa má spoločnosť, tak sa mám aj ja? Nie vždy je to o peniazoch, aj keď peniaze s tým súvisia.

Počas vášho vedenia získal hotel niekoľko ocenení. Boli ste dvakrát najlepším hotelom v Žilinskom kraji a tiež štvrtým najlepším na Slovensku v roku 2009 a druhým najlepším v tomto roku. Aký je to pocit prevziať také ocenenie?
- Nie je to len o mne. Je to stále o ľuďoch, s ktorými pracujem. Skutočne odovzdávajú veľa a je to ich ocenenie. Teší ma a som pyšná, že pracujem v takej úspešnej spoločnosti. Aby som ja mohla podať výkon, musím mať rozlet. Ak ho nemám, nedokážem robiť naplno. Dostala som to šťastie, že sa môžem učiť a učím sa od ľudí, ktorí ma posúvajú v názoroch a myslení.

A čo súkromie? Zostáva vám čas pri takom vysokom pracovnom nasadení aj na súkromný život?
- Nie tak, ako by som chcela. I keď pravdou je, že doposiaľ ma to až tak nezaťažovalo a naplno som riešila len prácu, čo mi vyhovovalo. Ani rodina a tiež ani partner ma vôbec nebrzdili a dali mi ten spomínaný rozlet. A ja som vzlietla.

Autor: Vladimír Tošovec

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 299
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 537
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 881
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 4 705
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 808
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 3 434
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 525
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 508
  1. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  2. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  3. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  4. Vladimír Čuchran: Digi za milióny - parodický, satirický pohľad
  5. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  6. Matúš Grznár: Ako rozoznať matovičovinu od spravodajského článku?
  7. Aleksander Prętnicki: Posledná kvapka - Bratislavský expres
  8. Jozef Pivarník: Nenechajte sa oklamať! Ponziho schéma stále žije a číha na vaše úspory
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 166
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 775
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 487
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 359
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 899
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 739
  7. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 497
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 645
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Polícia spracovala podnet na jeho väzobné stíhanie.


Keď sa povie skákací hrad, väčšina z nás si spomenie na detský smiech, nekonečné vyskakovanie a farebný svet radosti.


Vlak STADLER KISS Železničnej spoločnosti Slovensko

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spúšťa najväčšiu modernizáciu vlakov za posledné desaťročia. Do svojho vozidlového parku v najbližších rokoch investuje viac ako miliardu eur.


1
Ilustračné foto.

Vybrali sme ideálnu jedenástku 21. kola regionálnych a oblastných súťaží.


  1. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  2. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  3. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  4. Vladimír Čuchran: Digi za milióny - parodický, satirický pohľad
  5. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  6. Matúš Grznár: Ako rozoznať matovičovinu od spravodajského článku?
  7. Aleksander Prętnicki: Posledná kvapka - Bratislavský expres
  8. Jozef Pivarník: Nenechajte sa oklamať! Ponziho schéma stále žije a číha na vaše úspory
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 166
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 775
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 487
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 359
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 899
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 739
  7. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 497
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 645
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu