Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Na svete je viac ako 480 druhov medu

Je predsedom regionálneho spolku včelárov Slovenska v Bytči, vie, ako má chutiť správny med, pozná jeho prípravu i jeho liečivé účinky. O mede, jeho vzniku, chuti a vzhľade sme sa porozprávali s Miroslavom Novákom.

Miroslav Novák, predseda regionálneho spolku včelárov Slovenska v Bytči.Miroslav Novák, predseda regionálneho spolku včelárov Slovenska v Bytči. (Zdroj: KATARÍNA KVAŠŇOVSKÁ)

VEĽKÉ ROVNÉ. Med u Novákovcov nebol neznámou. „Doma sme med konzumovali, tých 20 - 30 kilogramov sme vždy kupovali od včelára," povedal Miroslav Novák, dnes predseda Regionálneho spolku včelárov Slovenska v Bytči. V tej dobe sa včelárstvu ešte bránil, hoci ho sused - včelár, stále presviedčal, aby tejto záľube podľahol. Veď vo Veľkom Rovnom bolo včelárov mnoho.

„Dlho nevčelárim. Iba desať rokov," prezradil. No jeho štart bol priam raketový. Prihlásil sa na kurz, študoval literatúru, tiež si objednal časopisy s rovnakou tematikou.

Potom vstúpil do spolku včelárov v Bytči, ktorý má k dnešnému dňu 258 členov. Rok nato sa stal dôverníkom a o pár rokov neskôr jeho predsedom. Je zároveň jedným zo 48 Rovňanov, ktorý chová včely.

Svetlý či tmavý med?

„Začínal som s dvomi rodinnými úletmi. A učil som sa robiť s včielkami," vysvetľuje. Keď mu včely priniesli prvý med, už vedel, o aký druh ide. „Medy sa rozdeľujú na dve základné skupiny. Kvetové a medovicové. Potom sú ešte zmiešané, ale to už je vlastne medovica zmiešaná s kvetom," hovorí a dodáva: „Základný rozdiel medzi nimi je, že kvetové medy sú svetlé a medovicové tmavé. Keď sa ma niekto opýta, ktorý z nich je najlepší, poviem, že každý. Pravdaže, každému môže chutiť niečo iné, ale čo sa týka kvality, tak Slovensko má jednoznačne najlepší med na svete. Dôkazom je, že minulý rok na svetovej výstave vo Francúzsku získali naše medy prvé ceny."

Aj pravý med kryštalizuje

„Kvetové sa zberajú zo všetkých kvetov a tie sa potom druhujú. Môže byť agátový, malinový, pohánkový, gaštanový. Závisí od toho, čo práve kvitne." Agát je vraj špecifický. „Keď máte čisté panenské dielo, tak agátový med je číry bledý. Teraz sa trošku prelína agát s repkou, takže v ňom môže byť aj trochu repky a môže byť tmavší."

Pre repkový med je typické, že rýchlo kryštalizuje. Väčšinou do dvoch týždňov. „Repkový med obsahuje veľa sacharózy, čiže cukru. Keď včelár predáva takýto med, často sa stane, že mu ľudia povedia, že to má samý cukor. Myslia si, že im ponúka niečo nekvalitné. Pritom to nie je pravda. Lenže ľudia to nevedia."

Včelári si však vedia poradiť. Začali tento med pastovať. „Pastovanie je riadená kryštalizácia, pri ktorej vzniká pastovaný med. Takýto med potom vydrží až tri roky a vôbec nekryštalizuje." Podľa posledných výskumov vraj repkový med obsahuje aj vysoké protirakovinové účinky.

„Medovicové vznikajú najmä tu na severe. Medovica je sladká šťava, ktorú vylučujú ekoparazity ako vošky, strapky, medovice alebo listy niektorých rastlín. A túto šťavu, medovicu, potom včielky zbierajú."

Keď je med tmavočervený až hrdzavý, je zo smreku. Keď je tmavý tak, že je skoro až čierny, ide o jedľovú medovicu a zelená olivová farba býva z dubu.

„O aký med ide, sa dá zistiť chuťou alebo potom laboratórne podľa peľových zŕn," vysvetľuje predseda RSVS.

„Keď je viac ako 30% peľových zŕn v mede, možno hovoriť, že ide o jednodruhový med. Na svete je okolo 480 druhov zaregistrovaných medov. Prakticky každá rastlina, ktorá rodí kvety, dáva pôdu pre jednodruhový med."

Vytáčanie medu

Med vzniká v plástoch, do ktorých ho včely uskladňujú. Bunky plástov si včely robia samy, včelári im pomáhajú tým, že im do úľa dávajú medzistienky.

„V nich majú už nalisovanú tú stavebnú bunku, a tak nemusia míňať energiu na ich stavbu."
Keď je bunka plná medu, včely ju zavoskujú. To, že je voskujú, zároveň naznačuje, že med je vyzretý. „Vosk je ako izolačný materiál, pod ním vydrží med aj niekoľko rokov," hovorí Miroslav Novák. Včelár priebežne pozerá, či je med pripravený na odber.

„A pokiaľ je plast zaviečkovaný, pre včelára je to jasný signál, že med je vyzretý a môže ho vziať."
Plast z úľa včelár vyberie a postaví na odviečkovací stolík. „Na ňom cez širokú vidličku postŕhate viečka z jednej aj druhej strany. Bývajú aj rôzne zariadenia pre veľkovčelárov ako elektrické hoblíky, ktoré teplom roztopia vosk."

Plást sa následne dá do vytáčacieho stroja, ktorý sa volá medomet. „Ten môže byť 1-rámikový až 5-rámikový, i zvratný. Do klasického 1-rámikového vložíte plást, vytiahnete jednu stranu a potom ho otočíte a vytiahnete druhú stranu. U zvratného to robiť nemusíte, lebo ide hneď na dve strany," prezrádza techniku včelár.

Na spodku medometu je ventil, pod ktorý podloží včelár sitko a sklenú nádobu, do ktorej potom steká med. „Sitko sa dáva preto, lebo pri tom odviečkovaní sa môže stať, že nejaký vosk ostane na plaste alebo tam nejaká včielka nechala krídlo."

Med sa zbiera podľa znášky, priemerne je to tri až štyrikrát do roka. „U nás na severe vytáčame med trikrát."
„Včelár môže trošku ovplyvniť kvalitu medu aj chuť. Stačí napríklad len častejšia výmena plástov. Lebo čím dlhšie používa včelár jeden plast, tým je tmavší, čo sa potom odrazí aj na mede.

Najdrahší med

Na svete podľa Miroslava Nováka existuje med, ktorý kúpite za viac než 200 eur. A čo je na ňom drahé? „Nie je ničím výnimočný, no je to rarita. Ten med je totiž z trnovníka, z ktorého mal Kristus upletenú korunu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  3. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  4. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  5. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  6. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  7. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  2. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  4. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  7. Budúcnosť M&A v Európe
  8. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  9. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 779
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 787
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 215
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 099
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 826
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 613
  7. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 516
  8. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 475
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 427
  10. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 295
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

VIDEO: Žilina ide do veľkého europrojektu. Do ekológie investuje 1,3 milióna eur

O adaptácii Žiliny na zmenu klímy diskutoval aj primátor mesta.

Do Vianoc by mali byť tri kolá testovania, nástup do škôl sa odkladá

Použiť sa má osem miliónov antigénových testov.

Premiér Igor Matovič.

Vlci zvíťazili v nových dresoch: Podobnosť s finalistom NHL!

Žilinskí hokejisti vyhrali v Považskej Bystrici 9:0.

Tréner Vlkov Dušan Gregor počas prípravného zápasu s Košicami.

Gonov výrazný rukopis pri žilinských góloch

Po víťazstve nad Trenčínom si Žilina upevnila tretie miesto v tabuľke.

Miroslav Gono (vľavo) patril medzi najlepších hráčov na ihrisku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Na rýchlostnej ceste R1 sa dnes stala ďalšia nehoda, vodič je popálený

Po prvej nehode zomrela žena, po druhej bojuje o život muž.

Dve základné školy v Nových Zámkoch hľadajú riaditeľa

Aké podmienky musia spĺňať a koľko budú zarábať?

Už ste čítali?