Nedeľa, 28. november, 2021 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Na svete je viac ako 480 druhov medu

Je predsedom regionálneho spolku včelárov Slovenska v Bytči, vie, ako má chutiť správny med, pozná jeho prípravu i jeho liečivé účinky. O mede, jeho vzniku, chuti a vzhľade sme sa porozprávali s Miroslavom Novákom.

Miroslav Novák, predseda regionálneho spolku včelárov Slovenska v Bytči.Miroslav Novák, predseda regionálneho spolku včelárov Slovenska v Bytči. (Zdroj: KATARÍNA KVAŠŇOVSKÁ)

VEĽKÉ ROVNÉ. Med u Novákovcov nebol neznámou. „Doma sme med konzumovali, tých 20 - 30 kilogramov sme vždy kupovali od včelára," povedal Miroslav Novák, dnes predseda Regionálneho spolku včelárov Slovenska v Bytči. V tej dobe sa včelárstvu ešte bránil, hoci ho sused - včelár, stále presviedčal, aby tejto záľube podľahol. Veď vo Veľkom Rovnom bolo včelárov mnoho.

„Dlho nevčelárim. Iba desať rokov," prezradil. No jeho štart bol priam raketový. Prihlásil sa na kurz, študoval literatúru, tiež si objednal časopisy s rovnakou tematikou.

Potom vstúpil do spolku včelárov v Bytči, ktorý má k dnešnému dňu 258 členov. Rok nato sa stal dôverníkom a o pár rokov neskôr jeho predsedom. Je zároveň jedným zo 48 Rovňanov, ktorý chová včely.

Svetlý či tmavý med?

„Začínal som s dvomi rodinnými úletmi. A učil som sa robiť s včielkami," vysvetľuje. Keď mu včely priniesli prvý med, už vedel, o aký druh ide. „Medy sa rozdeľujú na dve základné skupiny. Kvetové a medovicové. Potom sú ešte zmiešané, ale to už je vlastne medovica zmiešaná s kvetom," hovorí a dodáva: „Základný rozdiel medzi nimi je, že kvetové medy sú svetlé a medovicové tmavé. Keď sa ma niekto opýta, ktorý z nich je najlepší, poviem, že každý. Pravdaže, každému môže chutiť niečo iné, ale čo sa týka kvality, tak Slovensko má jednoznačne najlepší med na svete. Dôkazom je, že minulý rok na svetovej výstave vo Francúzsku získali naše medy prvé ceny."

Aj pravý med kryštalizuje

„Kvetové sa zberajú zo všetkých kvetov a tie sa potom druhujú. Môže byť agátový, malinový, pohánkový, gaštanový. Závisí od toho, čo práve kvitne." Agát je vraj špecifický. „Keď máte čisté panenské dielo, tak agátový med je číry bledý. Teraz sa trošku prelína agát s repkou, takže v ňom môže byť aj trochu repky a môže byť tmavší."

Pre repkový med je typické, že rýchlo kryštalizuje. Väčšinou do dvoch týždňov. „Repkový med obsahuje veľa sacharózy, čiže cukru. Keď včelár predáva takýto med, často sa stane, že mu ľudia povedia, že to má samý cukor. Myslia si, že im ponúka niečo nekvalitné. Pritom to nie je pravda. Lenže ľudia to nevedia."

Včelári si však vedia poradiť. Začali tento med pastovať. „Pastovanie je riadená kryštalizácia, pri ktorej vzniká pastovaný med. Takýto med potom vydrží až tri roky a vôbec nekryštalizuje." Podľa posledných výskumov vraj repkový med obsahuje aj vysoké protirakovinové účinky.

„Medovicové vznikajú najmä tu na severe. Medovica je sladká šťava, ktorú vylučujú ekoparazity ako vošky, strapky, medovice alebo listy niektorých rastlín. A túto šťavu, medovicu, potom včielky zbierajú."

Keď je med tmavočervený až hrdzavý, je zo smreku. Keď je tmavý tak, že je skoro až čierny, ide o jedľovú medovicu a zelená olivová farba býva z dubu.

„O aký med ide, sa dá zistiť chuťou alebo potom laboratórne podľa peľových zŕn," vysvetľuje predseda RSVS.

„Keď je viac ako 30% peľových zŕn v mede, možno hovoriť, že ide o jednodruhový med. Na svete je okolo 480 druhov zaregistrovaných medov. Prakticky každá rastlina, ktorá rodí kvety, dáva pôdu pre jednodruhový med."

Vytáčanie medu

Med vzniká v plástoch, do ktorých ho včely uskladňujú. Bunky plástov si včely robia samy, včelári im pomáhajú tým, že im do úľa dávajú medzistienky.

„V nich majú už nalisovanú tú stavebnú bunku, a tak nemusia míňať energiu na ich stavbu."
Keď je bunka plná medu, včely ju zavoskujú. To, že je voskujú, zároveň naznačuje, že med je vyzretý. „Vosk je ako izolačný materiál, pod ním vydrží med aj niekoľko rokov," hovorí Miroslav Novák. Včelár priebežne pozerá, či je med pripravený na odber.

„A pokiaľ je plast zaviečkovaný, pre včelára je to jasný signál, že med je vyzretý a môže ho vziať."
Plast z úľa včelár vyberie a postaví na odviečkovací stolík. „Na ňom cez širokú vidličku postŕhate viečka z jednej aj druhej strany. Bývajú aj rôzne zariadenia pre veľkovčelárov ako elektrické hoblíky, ktoré teplom roztopia vosk."

Plást sa následne dá do vytáčacieho stroja, ktorý sa volá medomet. „Ten môže byť 1-rámikový až 5-rámikový, i zvratný. Do klasického 1-rámikového vložíte plást, vytiahnete jednu stranu a potom ho otočíte a vytiahnete druhú stranu. U zvratného to robiť nemusíte, lebo ide hneď na dve strany," prezrádza techniku včelár.

Na spodku medometu je ventil, pod ktorý podloží včelár sitko a sklenú nádobu, do ktorej potom steká med. „Sitko sa dáva preto, lebo pri tom odviečkovaní sa môže stať, že nejaký vosk ostane na plaste alebo tam nejaká včielka nechala krídlo."

Med sa zbiera podľa znášky, priemerne je to tri až štyrikrát do roka. „U nás na severe vytáčame med trikrát."
„Včelár môže trošku ovplyvniť kvalitu medu aj chuť. Stačí napríklad len častejšia výmena plástov. Lebo čím dlhšie používa včelár jeden plast, tým je tmavší, čo sa potom odrazí aj na mede.

Najdrahší med

Na svete podľa Miroslava Nováka existuje med, ktorý kúpite za viac než 200 eur. A čo je na ňom drahé? „Nie je ničím výnimočný, no je to rarita. Ten med je totiž z trnovníka, z ktorého mal Kristus upletenú korunu.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  2. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  3. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  4. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  6. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  9. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  10. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  1. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  2. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  5. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  6. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  7. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  10. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 291
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 504
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 254
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 119
  5. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 128
  6. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 634
  7. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 406
  8. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 335
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 872
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 805

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Trading: Když už chcete rychle a spekulativně obchodovat, věnujte se oblasti, které rozumíte
  2. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #26 - Pol roka a prvý kilometer
  3. Jaroslav Polaček: Pamätáte si ešte na modré tabuľky? Ja už ani nie!
  4. Ján Marton: Progresívna vízia ministerstva pôdohospodárstva je skôr halucináciou diletantov.
  5. Adam Sedláček: Bravčové ucho pod stromčekom a sukňa nad kolenami
  6. František Lefler: Vianočné trhy v Nemecku
  7. Tomáš Sedliačik: Obeťami konšpirácií sme všetci
  8. Štefan Vrátny: Vakcéri, antivakcéri, a čo by bolo správne
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 330
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 308
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 496
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 466
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 6 070
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 139
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 616
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 021
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Belá inkasovala na jeseň v piatej lige najmenej gólov (15). Svojimi výkonmi sa o to pričinil aj Kristián Krška (č. 13).

"Dúfam, že sa nám konečne podarí postúpiť do IV. ligy," hovorí okrem iného.


3 h
Obranca Martin Sventek je dlhoročnou oporou Lietavskej Lúčky.

Rozhovor s najlepším obrancom I. triedy ObFZ Žilina.


13 h

Počet pacientov s koronavírusom prekonal maximá druhej vlny.


13 h

Vianočná výzdoba v kúpeľnom meste je len pre zraky niekoľkých kúpeľných hostí, ktorí si aj v čase lockdownu môžu užiť trochu inú atmosféru blížiacich sa sviatkov.


27. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


27. nov

Radnica pomenovanie ulice neodporučila.


27. nov

Nezvestný je od dnešného dňa.


(rv) 27. nov

Pacienti sa cítia ako víťazi, že covid prežili nezaočkovaní. Nedochádza im, že ľudia čakajú na operácie, hovorí.


26. nov

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Trading: Když už chcete rychle a spekulativně obchodovat, věnujte se oblasti, které rozumíte
  2. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #26 - Pol roka a prvý kilometer
  3. Jaroslav Polaček: Pamätáte si ešte na modré tabuľky? Ja už ani nie!
  4. Ján Marton: Progresívna vízia ministerstva pôdohospodárstva je skôr halucináciou diletantov.
  5. Adam Sedláček: Bravčové ucho pod stromčekom a sukňa nad kolenami
  6. František Lefler: Vianočné trhy v Nemecku
  7. Tomáš Sedliačik: Obeťami konšpirácií sme všetci
  8. Štefan Vrátny: Vakcéri, antivakcéri, a čo by bolo správne
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 330
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 308
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 496
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 466
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 6 070
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 139
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 616
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 021
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu