LONDÝN, ŽILINA. Cez posledný júnový víkend sa konal v Londýne 11. svetový šampionát v príprave kávy, World Barista Championship 2010. Po ročnej prestávke a organizačných zmenách tu opäť malo zastúpenie aj Slovensko. A pomerne úspešné.
Našinci ukázali šikovnosť
Stanislav Cibuľa zo Zvolena svojou zručnosťou a vedomosťami porotu zaujal a v konkurencii baristov z 54 štátov získal 36. priečku.
Súťažilo sa aj v samostatných disciplínach. Študentka Miriam Szaboová z Nových Zámkov, víťazka národnej súťaže, v disciplíne World Latte Art Championship získala svojím umením kresleného kapučína 29. miesto a cenné skúsenosti. Bola to aj historicky prvá súťažiaca zo Slovenska v tejto disciplíne, ktorá aj u nás získava čoraz väčšiu popularitu.
Prvé vystúpenie, prvý úspech
Ďalším slovenským súťažiacim bol Žilinčan Marián Galuška, prezident Slovak Coffee Association, ktorý v súťaži World Coffee In Good Spirit Championship obsadil 20. priečku. „Táto disciplína je unikátna v tom, že ako pri jedinej sa môže pri voľnom drinku použiť aj alkohol," povedal nám Marián Galuška.
Aj v tejto disciplíne malo Slovensko svoje zastúpenie prvýkrát. A dosiahnuté výsledky slovenských reprezentantov sú najlepšie v doterajšej histórii.