Piatok, 16. apríl, 2021 | Meniny má Dana, DanicaKrížovkyKrížovky

Mladík Andrej je uznávaný šéfkuchár v Nórsku

Andrej Žentek má dvadsaťpäť rokov a robí šéfkuchára v nórskej reštaurácii METZ. Do Škandinávie vycestoval pred piatimi rokmi za vidinou peňazí a osamostatnenia. Veľmi sa mu tam páči a nebráni sa ani tomu, že by tam ostal natrvalo.

Višňovčan Andrej Žentek je šéfkuchárom v Nórsku.Višňovčan Andrej Žentek je šéfkuchárom v Nórsku. (Zdroj: ARCHÍV ANDREJA ŽENTEKA)

ŽILINA. Andrej Žentek z Višňového je úspešný šéfkuchár jednej nórskej reštaurácie. Hoci má len dvadsaťpäť rokov, vo svojom remesle sa veľmi dobre vyzná. V súčasnosti sa venuje najmä svojej práci. O tej, a rovnako
i o jeho živote v ďalekom a studenom Nórskom Alesunde sme sa s ním porozprávali. Ochotne si na nás našiel čas a predstavil nám život šéfkuchára zo škandinávskeho polostrova.

Prečo ste sa rozhodli vycestovať? Čo bolo hlavným podnetom? A prečo to bolo práve Nórsko?
- Vycestoval som za vidinou peňazí a chcel som sa osamostatniť. Hlavným podnetom bolo, že som chcel a ešte aj chcem spoznať svet. Nórsko? V roku 2005 som zašiel na úrad práce a tam som sa opýtal na prácu v zahraničí. Tá milá pani sa ma hneď opýtala, či by som išiel aj do Nórska. Samozrejme, súhlasil som a behom týždňa som cestoval do Alesundu.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sa volá reštaurácia, v ktorej pracujete?
- Reštaurácia sa volá METZ, podľa jedného mestečka vo Francúzsku.

Ako ste sa stali šéfkuchárom?
- Šéfkuchárom som sa stal vďaka mojim profesorom, majstrom odborného výcviku, vďaka mojej usilovnej práci a nápadom, ako byť lepší než konkurenčné reštaurácie.

Každého správneho šéfkuchára by mal dopĺňať tím spolupracovníkov. Ako je to u vás?
- Teraz v zime je nás podstatne menej ako cez letnú sezónu. Momentálne sme traja v kuchyni, dvaja obsluhujúci a manažér, s ktorým sme všetci jedna ruka. Snažíme sa vyvarovať pracovnému stresu, intrigám a aj vďaka tomu sa v práci môžeme cítiť ako v druhom domove.

6.jpg

Je pravda, že Nóri viac jedia ryby?
- Áno, áno. Nóri držia prvenstvo v exporte rýb v celom svete, takže aj v krajine je toho neúrekom, čo väčšina využíva a konzumuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Aké je nórske národné jedlo a ako chutí vám?
- Nórske národne jedlo sa volá Potet Ball. Skladá sa zo sušených a varených jahňacích kotliet, varených zamiakov, kalerábovej kaše, zemiakových gúľ (robia sa z podobného cesta ako cesto na naše halušky), potom slanina a zvyčajne sa to zapíja kefírom (kyslé mlieko). Je to chutné a hlavne to zasýti minimálne na pol dňa.

Aké je vaše najúspešnejšie jedlo?
- Moje najúspešnejsie jedlo je každé, ktoré mi pochvália hostia! No ľudia tu obľubujú steaky a aj domáce Bacalao (varená ryba a rôzne zeleninové omáčky). Bacalao pochádza z Portugalska, ale už Vikingovia si ho obľúbili a recept privlastnili.

Používate aj prvky slovenskej kuchyne v reštaurácii, v ktorej pracujete?
- Áno, používam. Ako napríklad: slovenskú pracovitosť, slovenské kuchárske myslenie... No ak máte na mysli potraviny, tak v bežnom obchode sa stretnem skoro s tým istým ako v slovenskom obchode.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako vyzerá váš bežný pracovný deň?
- Hodinu pred otvorením sa schádzame pri káve, riešime, čo nás čaká v daný deň, aký bol ten včerajší, spíšeme chýbajúci tovar a ide sa pracovať. O 15-tej hodine máme spoločný obed, no a potom sa opäť snažíme robiť zážitok z jedla a príjemného posedenia pre našich hostí. Večer po zatváracích hodinách sa ako v každej kuchyni čistí a dáva do poriadku všetko tak, aby spĺňalo hygienické predpisy.

V čom sa líši Nórsko ako krajina od Slovenska?
- Líši sa rozlohou, inou architektúrou a väčšinu krajiny oblieha more. Sú tu prekrásne fjordy, čistý morský vzduch a cítim to tak, že čas tu plynie pomalšie.

Aké sú Nórky?
- Sú veľmi sympatické, priateľské, no až príliš sebavedomé
a rady sa rozvádzajú.

Aký je nočný život v Nórsku?
- Od nedele do stredy to je pokojné a tiché miesto. Od štvrtku to začína byť živšie. V baroch prevláda živá hudba, no nájdu sa aj miesta pre disco. Záverečná platí pre celé Nórsko o 03:00 hodine ráno.

Ako ste na tom s nórskym jazykom? Viete už komunikovať po nórsky?
- Nórštine sčasti rozumiem, ale nekomunikujem, pretože každý ovláda angličtinu, takže som ešte nebol donútený učiť sa ju.

5.jpg

Andrej vo svojom kráľovstve.

Chýba vám niečo - nejaká potravina alebo čokoľvek iné, čo máme u nás, ale v Nórsku nie je?
- Chýbaju mi tu slovenské dievčatá a syrové korbáčiky.

Ako sa vám v Nórsku býva?
- Býva sa mi tu veľmi dobre. Tiež je tu veľa miest na relax a aj na zábavu.

Čo zvyknete robiť vo voľnom čase?
- Zvykol som si na systém ,kde sa venujem tréningom, futbalu, plávaniu, rybárčeniu, raz za čas nejaká party a aj sladkému nič-nerobeniu.

Zvyknete aj doma variť?
- Kde sú tie zlaté časy, keď som prišiel domov a v hrnci chutné jedlo od maminy? Áno, varím, a často na obed či večeru pozývam aj priateľov.

Stala sa vám nejaká zábavná či zaujímavá situácia v rámci „jazykovej bariéry", kedy ste si s miestnymi neporozumeli, že ste pochopili niečo inak, ako oni mysleli?
- Bola jedna situácia, ešte v začiatkoch, keď som skúšal hovoriť po nórsky. Jeden človek v bare sa ma opýtal ,,odkiaľ pochádzam a čo robím?" Odpovedal som, že zo SR a že pracujem ako kuuk. Všetci sa začali smiať a opravovať ma, že kook je slovo pre kuchára a kuuk slovo pre mužský pohlavný orgán. Odvtedy radšej rozprávam s nimi po anglicky.

Páči sa vám v Nórsku? Plánujete tam ostať?
- V Nórsku sa mi veľmi páči a už to tu pokladám za svoj druhý domov. Mám v pláne ešte vidieť aj iné krajiny, spoznávať nových ľudí. Ale veľmi rád sa sem vrátim a aj ostanem.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  3. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  4. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  5. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  6. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  7. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  8. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  9. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  10. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  3. AURES Holdings sa vydáva na západ
  4. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  5. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  6. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  7. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  8. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  9. Reverzné inžinierstvo na FVT
  10. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 49 118
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 19 572
  3. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 14 622
  4. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 10 635
  5. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 9 576
  6. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 308
  7. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 8 006
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 806
  9. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 6 681
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 5 925
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Celkovo už napiekli a rozdali 13 500 veterníkov.

8 h
Ilustračné foto.

Sťažnosti z Bytčice začali prichádzať po tom, čo zhotoviteľ prác začal s vývozom zeminy cez ulice Antona Bielka a Chalupkova.

8 h
Ilustračné foto.

Žiadosť si rodičia môžu stiahnuť na webových stránkach materských škôl.

15. apr

V nemocnici nachádza 72 pacientov s koronavírusom.

15. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ak bude počasie priaznivé, väčšinu prepravy budeme realizovať zadnou cestou, sľubuje investor.

15. apr

Na cintoríne pribudla vsypová lúčka na spopolnené pozostatky.

15. apr

Zasahujú tam profesionálni aj dobrovoľní hasiči.

23 h

Spoločnosť TMR otvára strediská Jasná a Štrbské Pleso. Podmienkou jarnej lyžovačky je negatívny test.

15. apr

Už ste čítali?