Nedeľa, 28. november, 2021 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Mladík Andrej je uznávaný šéfkuchár v Nórsku

Andrej Žentek má dvadsaťpäť rokov a robí šéfkuchára v nórskej reštaurácii METZ. Do Škandinávie vycestoval pred piatimi rokmi za vidinou peňazí a osamostatnenia. Veľmi sa mu tam páči a nebráni sa ani tomu, že by tam ostal natrvalo.

Višňovčan Andrej Žentek je šéfkuchárom v Nórsku.Višňovčan Andrej Žentek je šéfkuchárom v Nórsku. (Zdroj: ARCHÍV ANDREJA ŽENTEKA)

ŽILINA. Andrej Žentek z Višňového je úspešný šéfkuchár jednej nórskej reštaurácie. Hoci má len dvadsaťpäť rokov, vo svojom remesle sa veľmi dobre vyzná. V súčasnosti sa venuje najmä svojej práci. O tej, a rovnako
i o jeho živote v ďalekom a studenom Nórskom Alesunde sme sa s ním porozprávali. Ochotne si na nás našiel čas a predstavil nám život šéfkuchára zo škandinávskeho polostrova.

Prečo ste sa rozhodli vycestovať? Čo bolo hlavným podnetom? A prečo to bolo práve Nórsko?
- Vycestoval som za vidinou peňazí a chcel som sa osamostatniť. Hlavným podnetom bolo, že som chcel a ešte aj chcem spoznať svet. Nórsko? V roku 2005 som zašiel na úrad práce a tam som sa opýtal na prácu v zahraničí. Tá milá pani sa ma hneď opýtala, či by som išiel aj do Nórska. Samozrejme, súhlasil som a behom týždňa som cestoval do Alesundu.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sa volá reštaurácia, v ktorej pracujete?
- Reštaurácia sa volá METZ, podľa jedného mestečka vo Francúzsku.

Ako ste sa stali šéfkuchárom?
- Šéfkuchárom som sa stal vďaka mojim profesorom, majstrom odborného výcviku, vďaka mojej usilovnej práci a nápadom, ako byť lepší než konkurenčné reštaurácie.

Každého správneho šéfkuchára by mal dopĺňať tím spolupracovníkov. Ako je to u vás?
- Teraz v zime je nás podstatne menej ako cez letnú sezónu. Momentálne sme traja v kuchyni, dvaja obsluhujúci a manažér, s ktorým sme všetci jedna ruka. Snažíme sa vyvarovať pracovnému stresu, intrigám a aj vďaka tomu sa v práci môžeme cítiť ako v druhom domove.

6.jpg

Je pravda, že Nóri viac jedia ryby?
- Áno, áno. Nóri držia prvenstvo v exporte rýb v celom svete, takže aj v krajine je toho neúrekom, čo väčšina využíva a konzumuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Aké je nórske národné jedlo a ako chutí vám?
- Nórske národne jedlo sa volá Potet Ball. Skladá sa zo sušených a varených jahňacích kotliet, varených zamiakov, kalerábovej kaše, zemiakových gúľ (robia sa z podobného cesta ako cesto na naše halušky), potom slanina a zvyčajne sa to zapíja kefírom (kyslé mlieko). Je to chutné a hlavne to zasýti minimálne na pol dňa.

Aké je vaše najúspešnejšie jedlo?
- Moje najúspešnejsie jedlo je každé, ktoré mi pochvália hostia! No ľudia tu obľubujú steaky a aj domáce Bacalao (varená ryba a rôzne zeleninové omáčky). Bacalao pochádza z Portugalska, ale už Vikingovia si ho obľúbili a recept privlastnili.

Používate aj prvky slovenskej kuchyne v reštaurácii, v ktorej pracujete?
- Áno, používam. Ako napríklad: slovenskú pracovitosť, slovenské kuchárske myslenie... No ak máte na mysli potraviny, tak v bežnom obchode sa stretnem skoro s tým istým ako v slovenskom obchode.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako vyzerá váš bežný pracovný deň?
- Hodinu pred otvorením sa schádzame pri káve, riešime, čo nás čaká v daný deň, aký bol ten včerajší, spíšeme chýbajúci tovar a ide sa pracovať. O 15-tej hodine máme spoločný obed, no a potom sa opäť snažíme robiť zážitok z jedla a príjemného posedenia pre našich hostí. Večer po zatváracích hodinách sa ako v každej kuchyni čistí a dáva do poriadku všetko tak, aby spĺňalo hygienické predpisy.

V čom sa líši Nórsko ako krajina od Slovenska?
- Líši sa rozlohou, inou architektúrou a väčšinu krajiny oblieha more. Sú tu prekrásne fjordy, čistý morský vzduch a cítim to tak, že čas tu plynie pomalšie.

Aké sú Nórky?
- Sú veľmi sympatické, priateľské, no až príliš sebavedomé
a rady sa rozvádzajú.

Aký je nočný život v Nórsku?
- Od nedele do stredy to je pokojné a tiché miesto. Od štvrtku to začína byť živšie. V baroch prevláda živá hudba, no nájdu sa aj miesta pre disco. Záverečná platí pre celé Nórsko o 03:00 hodine ráno.

Ako ste na tom s nórskym jazykom? Viete už komunikovať po nórsky?
- Nórštine sčasti rozumiem, ale nekomunikujem, pretože každý ovláda angličtinu, takže som ešte nebol donútený učiť sa ju.

5.jpg

Andrej vo svojom kráľovstve.

Chýba vám niečo - nejaká potravina alebo čokoľvek iné, čo máme u nás, ale v Nórsku nie je?
- Chýbaju mi tu slovenské dievčatá a syrové korbáčiky.

Ako sa vám v Nórsku býva?
- Býva sa mi tu veľmi dobre. Tiež je tu veľa miest na relax a aj na zábavu.

Čo zvyknete robiť vo voľnom čase?
- Zvykol som si na systém ,kde sa venujem tréningom, futbalu, plávaniu, rybárčeniu, raz za čas nejaká party a aj sladkému nič-nerobeniu.

Zvyknete aj doma variť?
- Kde sú tie zlaté časy, keď som prišiel domov a v hrnci chutné jedlo od maminy? Áno, varím, a často na obed či večeru pozývam aj priateľov.

Stala sa vám nejaká zábavná či zaujímavá situácia v rámci „jazykovej bariéry", kedy ste si s miestnymi neporozumeli, že ste pochopili niečo inak, ako oni mysleli?
- Bola jedna situácia, ešte v začiatkoch, keď som skúšal hovoriť po nórsky. Jeden človek v bare sa ma opýtal ,,odkiaľ pochádzam a čo robím?" Odpovedal som, že zo SR a že pracujem ako kuuk. Všetci sa začali smiať a opravovať ma, že kook je slovo pre kuchára a kuuk slovo pre mužský pohlavný orgán. Odvtedy radšej rozprávam s nimi po anglicky.

Páči sa vám v Nórsku? Plánujete tam ostať?
- V Nórsku sa mi veľmi páči a už to tu pokladám za svoj druhý domov. Mám v pláne ešte vidieť aj iné krajiny, spoznávať nových ľudí. Ale veľmi rád sa sem vrátim a aj ostanem.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  2. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  3. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  6. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  9. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  10. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  1. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  2. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  5. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  6. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  7. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  10. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 124
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 299
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 098
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 865
  5. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 120
  6. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 557
  7. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 396
  8. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 358
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 874
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 801

Blogy SME

  1. Jaroslav Polaček: Pamätáte si ešte na modé tabuľky? Ja už ani nie!
  2. Adam Sedláček: Bravčové ucho pod stromčekom a sukňa nad kolenami
  3. Ján Marton: Progresívna vízia ministerstva pôdohospodárstva je skôr halucináciou diletantov.
  4. František Lefler: Vianočné trhy v Nemecku
  5. Tomáš Sedliačik: Obeťami konšpirácií sme všetci
  6. Ján Magušin: Ako sa Smer a pozostatky Mečiarovcov tlačia do "šedého" internetového priestoru
  7. Štefan Vrátny: Vakcéri, antivakcéri, a čo by bolo správne
  8. Jozef Rybár: Už aj samozvaný "Posledný križiak", minister Krajniak stratil pamäť?
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 185
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 290
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 453
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 456
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 6 050
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 119
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 554
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 001
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Belá inkasovala na jeseň v piatej lige najmenej gólov (15). Svojimi výkonmi sa o to pričinil aj Kristián Krška (č. 13).

"Dúfam, že sa nám konečne podarí postúpiť do IV. ligy," hovorí okrem iného.


9m
Obranca Martin Sventek je dlhoročnou oporou Lietavskej Lúčky.

Rozhovor s najlepším obrancom I. triedy ObFZ Žilina.


10 h

Počet pacientov s koronavírusom prekonal maximá druhej vlny.


11 h

Vianočná výzdoba v kúpeľnom meste je len pre zraky niekoľkých kúpeľných hostí, ktorí si aj v čase lockdownu môžu užiť trochu inú atmosféru blížiacich sa sviatkov.


27. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


27. nov

Radnica pomenovanie ulice neodporučila.


27. nov

Nezvestný je od dnešného dňa.


(rv) 27. nov

Pacienti sa cítia ako víťazi, že covid prežili nezaočkovaní. Nedochádza im, že ľudia čakajú na operácie, hovorí.


26. nov

Blogy SME

  1. Jaroslav Polaček: Pamätáte si ešte na modé tabuľky? Ja už ani nie!
  2. Adam Sedláček: Bravčové ucho pod stromčekom a sukňa nad kolenami
  3. Ján Marton: Progresívna vízia ministerstva pôdohospodárstva je skôr halucináciou diletantov.
  4. František Lefler: Vianočné trhy v Nemecku
  5. Tomáš Sedliačik: Obeťami konšpirácií sme všetci
  6. Ján Magušin: Ako sa Smer a pozostatky Mečiarovcov tlačia do "šedého" internetového priestoru
  7. Štefan Vrátny: Vakcéri, antivakcéri, a čo by bolo správne
  8. Jozef Rybár: Už aj samozvaný "Posledný križiak", minister Krajniak stratil pamäť?
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 185
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 290
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 453
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 456
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 6 050
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 119
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 554
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 001
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu