Mladík Andrej je uznávaný šéfkuchár v Nórsku

Andrej Žentek má dvadsaťpäť rokov a robí šéfkuchára v nórskej reštaurácii METZ. Do Škandinávie vycestoval pred piatimi rokmi za vidinou peňazí a osamostatnenia. Veľmi sa mu tam páči a nebráni sa ani tomu, že by tam ostal natrvalo.

Višňovčan Andrej Žentek je šéfkuchárom v Nórsku.Višňovčan Andrej Žentek je šéfkuchárom v Nórsku. (Zdroj: ARCHÍV ANDREJA ŽENTEKA)

ŽILINA. Andrej Žentek z Višňového je úspešný šéfkuchár jednej nórskej reštaurácie. Hoci má len dvadsaťpäť rokov, vo svojom remesle sa veľmi dobre vyzná. V súčasnosti sa venuje najmä svojej práci. O tej, a rovnako
i o jeho živote v ďalekom a studenom Nórskom Alesunde sme sa s ním porozprávali. Ochotne si na nás našiel čas a predstavil nám život šéfkuchára zo škandinávskeho polostrova.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo ste sa rozhodli vycestovať? Čo bolo hlavným podnetom? A prečo to bolo práve Nórsko?
- Vycestoval som za vidinou peňazí a chcel som sa osamostatniť. Hlavným podnetom bolo, že som chcel a ešte aj chcem spoznať svet. Nórsko? V roku 2005 som zašiel na úrad práce a tam som sa opýtal na prácu v zahraničí. Tá milá pani sa ma hneď opýtala, či by som išiel aj do Nórska. Samozrejme, súhlasil som a behom týždňa som cestoval do Alesundu.

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa volá reštaurácia, v ktorej pracujete?
- Reštaurácia sa volá METZ, podľa jedného mestečka vo Francúzsku.

Ako ste sa stali šéfkuchárom?
- Šéfkuchárom som sa stal vďaka mojim profesorom, majstrom odborného výcviku, vďaka mojej usilovnej práci a nápadom, ako byť lepší než konkurenčné reštaurácie.

Každého správneho šéfkuchára by mal dopĺňať tím spolupracovníkov. Ako je to u vás?
- Teraz v zime je nás podstatne menej ako cez letnú sezónu. Momentálne sme traja v kuchyni, dvaja obsluhujúci a manažér, s ktorým sme všetci jedna ruka. Snažíme sa vyvarovať pracovnému stresu, intrigám a aj vďaka tomu sa v práci môžeme cítiť ako v druhom domove.

6.jpg

Je pravda, že Nóri viac jedia ryby?
- Áno, áno. Nóri držia prvenstvo v exporte rýb v celom svete, takže aj v krajine je toho neúrekom, čo väčšina využíva a konzumuje.

SkryťVypnúť reklamu

Aké je nórske národné jedlo a ako chutí vám?
- Nórske národne jedlo sa volá Potet Ball. Skladá sa zo sušených a varených jahňacích kotliet, varených zamiakov, kalerábovej kaše, zemiakových gúľ (robia sa z podobného cesta ako cesto na naše halušky), potom slanina a zvyčajne sa to zapíja kefírom (kyslé mlieko). Je to chutné a hlavne to zasýti minimálne na pol dňa.

Aké je vaše najúspešnejšie jedlo?
- Moje najúspešnejsie jedlo je každé, ktoré mi pochvália hostia! No ľudia tu obľubujú steaky a aj domáce Bacalao (varená ryba a rôzne zeleninové omáčky). Bacalao pochádza z Portugalska, ale už Vikingovia si ho obľúbili a recept privlastnili.

Používate aj prvky slovenskej kuchyne v reštaurácii, v ktorej pracujete?
- Áno, používam. Ako napríklad: slovenskú pracovitosť, slovenské kuchárske myslenie... No ak máte na mysli potraviny, tak v bežnom obchode sa stretnem skoro s tým istým ako v slovenskom obchode.

SkryťVypnúť reklamu

Ako vyzerá váš bežný pracovný deň?
- Hodinu pred otvorením sa schádzame pri káve, riešime, čo nás čaká v daný deň, aký bol ten včerajší, spíšeme chýbajúci tovar a ide sa pracovať. O 15-tej hodine máme spoločný obed, no a potom sa opäť snažíme robiť zážitok z jedla a príjemného posedenia pre našich hostí. Večer po zatváracích hodinách sa ako v každej kuchyni čistí a dáva do poriadku všetko tak, aby spĺňalo hygienické predpisy.

V čom sa líši Nórsko ako krajina od Slovenska?
- Líši sa rozlohou, inou architektúrou a väčšinu krajiny oblieha more. Sú tu prekrásne fjordy, čistý morský vzduch a cítim to tak, že čas tu plynie pomalšie.

Aké sú Nórky?
- Sú veľmi sympatické, priateľské, no až príliš sebavedomé
a rady sa rozvádzajú.

Aký je nočný život v Nórsku?
- Od nedele do stredy to je pokojné a tiché miesto. Od štvrtku to začína byť živšie. V baroch prevláda živá hudba, no nájdu sa aj miesta pre disco. Záverečná platí pre celé Nórsko o 03:00 hodine ráno.

Ako ste na tom s nórskym jazykom? Viete už komunikovať po nórsky?
- Nórštine sčasti rozumiem, ale nekomunikujem, pretože každý ovláda angličtinu, takže som ešte nebol donútený učiť sa ju.

5.jpg

Andrej vo svojom kráľovstve.

Chýba vám niečo - nejaká potravina alebo čokoľvek iné, čo máme u nás, ale v Nórsku nie je?
- Chýbaju mi tu slovenské dievčatá a syrové korbáčiky.

Ako sa vám v Nórsku býva?
- Býva sa mi tu veľmi dobre. Tiež je tu veľa miest na relax a aj na zábavu.

Čo zvyknete robiť vo voľnom čase?
- Zvykol som si na systém ,kde sa venujem tréningom, futbalu, plávaniu, rybárčeniu, raz za čas nejaká party a aj sladkému nič-nerobeniu.

Zvyknete aj doma variť?
- Kde sú tie zlaté časy, keď som prišiel domov a v hrnci chutné jedlo od maminy? Áno, varím, a často na obed či večeru pozývam aj priateľov.

Stala sa vám nejaká zábavná či zaujímavá situácia v rámci „jazykovej bariéry", kedy ste si s miestnymi neporozumeli, že ste pochopili niečo inak, ako oni mysleli?
- Bola jedna situácia, ešte v začiatkoch, keď som skúšal hovoriť po nórsky. Jeden človek v bare sa ma opýtal ,,odkiaľ pochádzam a čo robím?" Odpovedal som, že zo SR a že pracujem ako kuuk. Všetci sa začali smiať a opravovať ma, že kook je slovo pre kuchára a kuuk slovo pre mužský pohlavný orgán. Odvtedy radšej rozprávam s nimi po anglicky.

Páči sa vám v Nórsku? Plánujete tam ostať?
- V Nórsku sa mi veľmi páči a už to tu pokladám za svoj druhý domov. Mám v pláne ešte vidieť aj iné krajiny, spoznávať nových ľudí. Ale veľmi rád sa sem vrátim a aj ostanem.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 220
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 5 798
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 859
  4. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 290
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 028
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 431
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 711
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 504
  1. Jozef Pivarník: Nenechajte sa oklamať! Ponziho schéma stále žije a číha na vaše úspory
  2. Nika Göthová: "Všetko, všade, naraz" nie je multiverzum od Marvel. Našťastie.
  3. Vladimír Bojničan: Konzervatívna postfaktická schizofrénia v priamom prenose
  4. Ladislav Boršoš: Konkláve v STVR…
  5. Jakub Cipko: Ak nechcete Matoviča, treba začať robiť!
  6. Ivan Mlynár: Robo, panebožečoťatonapadlo ? Čo to bolo za zostavu v tom Kremli…...mamamia.
  7. Štefan Hrodek: Život v obchoďáku
  8. Ivan Čáni: Robert Fico písal Kaji Kallasovej.
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 744
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 761
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 424
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 9 836
  5. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 684
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 866
  7. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 7 327
  8. Ján Chomík: Liek na nespavosť 6 466
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  3. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  4. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  5. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  7. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  8. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Vlak STADLER KISS Železničnej spoločnosti Slovensko

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spúšťa najväčšiu modernizáciu vlakov za posledné desaťročia. Do svojho vozidlového parku v najbližších rokoch investuje viac ako miliardu eur.


Ilustračné foto.

Vybrali sme ideálnu jedenástku 21. kola regionálnych a oblastných súťaží.


Podpis zmluvy

Stredoslovenská energetika (SSE) a spoločnosť FUERGY uzatvorili strategickú spoluprácu a prinášajú na trh inovatívne smart energetické riešenie – Infimeo.


Nezvestný je od nedele.


  1. Jozef Pivarník: Nenechajte sa oklamať! Ponziho schéma stále žije a číha na vaše úspory
  2. Nika Göthová: "Všetko, všade, naraz" nie je multiverzum od Marvel. Našťastie.
  3. Vladimír Bojničan: Konzervatívna postfaktická schizofrénia v priamom prenose
  4. Ladislav Boršoš: Konkláve v STVR…
  5. Jakub Cipko: Ak nechcete Matoviča, treba začať robiť!
  6. Ivan Mlynár: Robo, panebožečoťatonapadlo ? Čo to bolo za zostavu v tom Kremli…...mamamia.
  7. Štefan Hrodek: Život v obchoďáku
  8. Ivan Čáni: Robert Fico písal Kaji Kallasovej.
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 744
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 761
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 424
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 9 836
  5. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 684
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 866
  7. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 7 327
  8. Ján Chomík: Liek na nespavosť 6 466
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  3. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  4. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  5. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  7. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  8. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu