Piatok, 31. marec, 2023 | Meniny má Benjamín

Mladík Andrej je uznávaný šéfkuchár v Nórsku

Andrej Žentek má dvadsaťpäť rokov a robí šéfkuchára v nórskej reštaurácii METZ. Do Škandinávie vycestoval pred piatimi rokmi za vidinou peňazí a osamostatnenia. Veľmi sa mu tam páči a nebráni sa ani tomu, že by tam ostal natrvalo.

Višňovčan Andrej Žentek je šéfkuchárom v Nórsku.Višňovčan Andrej Žentek je šéfkuchárom v Nórsku. (Zdroj: ARCHÍV ANDREJA ŽENTEKA)

ŽILINA. Andrej Žentek z Višňového je úspešný šéfkuchár jednej nórskej reštaurácie. Hoci má len dvadsaťpäť rokov, vo svojom remesle sa veľmi dobre vyzná. V súčasnosti sa venuje najmä svojej práci. O tej, a rovnako
i o jeho živote v ďalekom a studenom Nórskom Alesunde sme sa s ním porozprávali. Ochotne si na nás našiel čas a predstavil nám život šéfkuchára zo škandinávskeho polostrova.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo ste sa rozhodli vycestovať? Čo bolo hlavným podnetom? A prečo to bolo práve Nórsko?
- Vycestoval som za vidinou peňazí a chcel som sa osamostatniť. Hlavným podnetom bolo, že som chcel a ešte aj chcem spoznať svet. Nórsko? V roku 2005 som zašiel na úrad práce a tam som sa opýtal na prácu v zahraničí. Tá milá pani sa ma hneď opýtala, či by som išiel aj do Nórska. Samozrejme, súhlasil som a behom týždňa som cestoval do Alesundu.

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa volá reštaurácia, v ktorej pracujete?
- Reštaurácia sa volá METZ, podľa jedného mestečka vo Francúzsku.

Ako ste sa stali šéfkuchárom?
- Šéfkuchárom som sa stal vďaka mojim profesorom, majstrom odborného výcviku, vďaka mojej usilovnej práci a nápadom, ako byť lepší než konkurenčné reštaurácie.

Každého správneho šéfkuchára by mal dopĺňať tím spolupracovníkov. Ako je to u vás?
- Teraz v zime je nás podstatne menej ako cez letnú sezónu. Momentálne sme traja v kuchyni, dvaja obsluhujúci a manažér, s ktorým sme všetci jedna ruka. Snažíme sa vyvarovať pracovnému stresu, intrigám a aj vďaka tomu sa v práci môžeme cítiť ako v druhom domove.

6.jpg

Je pravda, že Nóri viac jedia ryby?
- Áno, áno. Nóri držia prvenstvo v exporte rýb v celom svete, takže aj v krajine je toho neúrekom, čo väčšina využíva a konzumuje.

SkryťVypnúť reklamu

Aké je nórske národné jedlo a ako chutí vám?
- Nórske národne jedlo sa volá Potet Ball. Skladá sa zo sušených a varených jahňacích kotliet, varených zamiakov, kalerábovej kaše, zemiakových gúľ (robia sa z podobného cesta ako cesto na naše halušky), potom slanina a zvyčajne sa to zapíja kefírom (kyslé mlieko). Je to chutné a hlavne to zasýti minimálne na pol dňa.

Aké je vaše najúspešnejšie jedlo?
- Moje najúspešnejsie jedlo je každé, ktoré mi pochvália hostia! No ľudia tu obľubujú steaky a aj domáce Bacalao (varená ryba a rôzne zeleninové omáčky). Bacalao pochádza z Portugalska, ale už Vikingovia si ho obľúbili a recept privlastnili.

Používate aj prvky slovenskej kuchyne v reštaurácii, v ktorej pracujete?
- Áno, používam. Ako napríklad: slovenskú pracovitosť, slovenské kuchárske myslenie... No ak máte na mysli potraviny, tak v bežnom obchode sa stretnem skoro s tým istým ako v slovenskom obchode.

SkryťVypnúť reklamu

Ako vyzerá váš bežný pracovný deň?
- Hodinu pred otvorením sa schádzame pri káve, riešime, čo nás čaká v daný deň, aký bol ten včerajší, spíšeme chýbajúci tovar a ide sa pracovať. O 15-tej hodine máme spoločný obed, no a potom sa opäť snažíme robiť zážitok z jedla a príjemného posedenia pre našich hostí. Večer po zatváracích hodinách sa ako v každej kuchyni čistí a dáva do poriadku všetko tak, aby spĺňalo hygienické predpisy.

V čom sa líši Nórsko ako krajina od Slovenska?
- Líši sa rozlohou, inou architektúrou a väčšinu krajiny oblieha more. Sú tu prekrásne fjordy, čistý morský vzduch a cítim to tak, že čas tu plynie pomalšie.

Aké sú Nórky?
- Sú veľmi sympatické, priateľské, no až príliš sebavedomé
a rady sa rozvádzajú.

Aký je nočný život v Nórsku?
- Od nedele do stredy to je pokojné a tiché miesto. Od štvrtku to začína byť živšie. V baroch prevláda živá hudba, no nájdu sa aj miesta pre disco. Záverečná platí pre celé Nórsko o 03:00 hodine ráno.

Ako ste na tom s nórskym jazykom? Viete už komunikovať po nórsky?
- Nórštine sčasti rozumiem, ale nekomunikujem, pretože každý ovláda angličtinu, takže som ešte nebol donútený učiť sa ju.

5.jpg

Andrej vo svojom kráľovstve.

Chýba vám niečo - nejaká potravina alebo čokoľvek iné, čo máme u nás, ale v Nórsku nie je?
- Chýbaju mi tu slovenské dievčatá a syrové korbáčiky.

Ako sa vám v Nórsku býva?
- Býva sa mi tu veľmi dobre. Tiež je tu veľa miest na relax a aj na zábavu.

Čo zvyknete robiť vo voľnom čase?
- Zvykol som si na systém ,kde sa venujem tréningom, futbalu, plávaniu, rybárčeniu, raz za čas nejaká party a aj sladkému nič-nerobeniu.

Zvyknete aj doma variť?
- Kde sú tie zlaté časy, keď som prišiel domov a v hrnci chutné jedlo od maminy? Áno, varím, a často na obed či večeru pozývam aj priateľov.

Stala sa vám nejaká zábavná či zaujímavá situácia v rámci „jazykovej bariéry", kedy ste si s miestnymi neporozumeli, že ste pochopili niečo inak, ako oni mysleli?
- Bola jedna situácia, ešte v začiatkoch, keď som skúšal hovoriť po nórsky. Jeden človek v bare sa ma opýtal ,,odkiaľ pochádzam a čo robím?" Odpovedal som, že zo SR a že pracujem ako kuuk. Všetci sa začali smiať a opravovať ma, že kook je slovo pre kuchára a kuuk slovo pre mužský pohlavný orgán. Odvtedy radšej rozprávam s nimi po anglicky.

Páči sa vám v Nórsku? Plánujete tam ostať?
- V Nórsku sa mi veľmi páči a už to tu pokladám za svoj druhý domov. Mám v pláne ešte vidieť aj iné krajiny, spoznávať nových ľudí. Ale veľmi rád sa sem vrátim a aj ostanem.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prihlás sa do programu She's Next na podporu žien-podnikateliek
  2. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  3. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  4. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  5. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu aj mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  6. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  7. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  8. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  1. MetLife prináša novinky v skupinovom poistení pre zamestnancov
  2. Prihlás sa do programu She's Next na podporu žien-podnikateliek
  3. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  4. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  5. Unilabs Slovensko otvára v Boroch najmodernejšie laboratórium
  6. Istota nízkeho úroku. Krásne bývanie s hypotékou za 1,49 %
  7. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  8. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  1. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte 26 149
  2. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 22 035
  3. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 10 614
  4. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 820
  5. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur. 7 325
  6. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 5 595
  7. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 4 595
  8. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 3 707

Blogy SME

  1. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XCVII - Zuberec, Múzeum oravskej dediny
  2. Tomáš Török: Zdá sa vám rok 2023 nestabilný? Využite to!
  3. Martin Javorček: Investujete do akcií a ETF fondov – pozor hrozí vám až 40% dedičská daň a nikto Vám to nepovie.
  4. Rasťo Boris: Večer moderného beatnika s pivom, zeleninou a trávou (Denník živého smrteľníka)
  5. Eva Chocholáčková: Kto získa vikomta?
  6. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: katedrála Canterbury
  7. Post Bellum SK: Z Bratislavy ich odviezli priamo do plynových komôr Mauthausenu
  8. Martin Pekár: Slovenské železnice zažívajú medzinárodnú blamáž, snáď to ako budíček postačí
  1. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 30 052
  2. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 27 001
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 940
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 8 426
  5. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 5 773
  6. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 755
  7. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien 4 098
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 980
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Režisér Rudolf Biermann.

Tvorcovia hľadajú ľudí do filmu po celom východnom Slovensku.


24. mar

Semifinálovú sériu otvorili gólové hody.


12 h

Michal Píš patril k najhľadanejším Slovákom.


a 1 ďalší 16 h
Práce na zámku napredujú.

„Bude pamiatkou s asi najmodernejšími inžinierskymi sieťami na Slovensku," hovorí majiteľka zámku.


18 h

Blogy SME

  1. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XCVII - Zuberec, Múzeum oravskej dediny
  2. Tomáš Török: Zdá sa vám rok 2023 nestabilný? Využite to!
  3. Martin Javorček: Investujete do akcií a ETF fondov – pozor hrozí vám až 40% dedičská daň a nikto Vám to nepovie.
  4. Rasťo Boris: Večer moderného beatnika s pivom, zeleninou a trávou (Denník živého smrteľníka)
  5. Eva Chocholáčková: Kto získa vikomta?
  6. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: katedrála Canterbury
  7. Post Bellum SK: Z Bratislavy ich odviezli priamo do plynových komôr Mauthausenu
  8. Martin Pekár: Slovenské železnice zažívajú medzinárodnú blamáž, snáď to ako budíček postačí
  1. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 30 052
  2. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 27 001
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 940
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 8 426
  5. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 5 773
  6. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 755
  7. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien 4 098
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 980
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu